e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2022

Η σύναξη των Τριών Ιεραρχών, Προστατών της Παιδείας, στην Παναγούλα Βανάτου


Πρωί Κυριακής, 30ής Ιανουαρίου 2022, εορτής των Τριών Ιεραρχών -πανεπιστημόνων αγίων και προστατών των Γραμμάτων- Βασιλείου του Μεγάλου, Γρηγορίου του Θεολόγου και Ιωάννου του Χρυσοστόμου, στον Ναό της Παναγούλας εν Βανάτω Ζακύνθου, έγινε η κυριακάτικη Ευχαριστιακή Σύναξη εν πληθούση Εκκλησία. 
    Κατ' αυτή την ημέρα η Ζάκυνθος τιμά εξαιρέτως και καθηκόντως τον Άγιο Τροπαιοφόρο Γεώργιο, αναθυμούμενη το θαύμα της απαλλαγής της νήσου από την Πανούκλα, το 1688. Υπάρχει μάλιστα, για την τοπική αυτή εορτή, σχετική Ακολουθία, γραμμένη από τον λόγιο ιερέα Νικόλαο Γαβριηλόπουλο, εκδοθείσα στη Βενετία το 1710.
    Σήμερα, κατά την θεία Λειτουργία ιερούργησε ο Εφημέριος, π. Παναγιώτης Καποδίστρια, έψαλαν δε οι κ.κ. Σταμάτιος Ζούλας και Σπυρίδων Σαρατσένος. Ο κ. Ζούλας μάλιστα ομίλησε απ' άμβωνος για την γενικότερη συμβολή των τιμωμένων Τριών Ιεραρχών σε πολλούς τομείς του κοινοτικού βίου, τόσο της εποχής τους, όσο και της δικής μας.
    Σημειωτέον, εξάλλου, ότι μνημονεύτηκαν δεόντως και δύο μακαριστοί Ενορίτες μας: α) ο Νικόλαος Διον. Κοντονής, 40 ημέρες μετά την αιφνίδια κοίμησή του και β) ο Παναγιώτης-Διονύσιος Λάμπρου Αβούρης, έξη μήνες μετά την εκδημία του.

Εορταστικές εκδηλώσεις για τους Τρεις Ιεράρχες στη Μητρόπολη Φθιώτιδος [photos-video]

Στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Ν. Άμπλιανης Λαμίας ιερούργησε σήμερα το πρωί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών, επισφραγίζοντας τις τριήμερες εορταστικές εκδηλώσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαιδεύσεως Στερεάς Ελλάδας για τους Τρεις Ιεράρχες.

Οι Άγιοι Τρεις Ιεράρχες και η εποχή μας [κείμενο-video]

Ὑπὸ ἀρχιμ. τοῦ Οἰκουμενικοῦ Θρόνου Ἐφραὶμ Γ. Τριανταφυλλόπουλου

Δρος Θεολογίας ΑΠΘ, Πρωτοσυγκέλλου Ἱ. Μητρ. Φθιώτιδος

Σεβασμιώτατε Ποιμενάρχα τῆς θεοσώστου ταύτης ἐπαρχίας κ. Σ υ μ ε ώ ν,

Ἐκλεκτοὶ προσκεκλημένοι, ἐλλογιμώτατοι κύριοι καὶ κυρίες καθηγηταί,

Ζοῦμε σὲ μιὰ ἐποχή, ποὺ μοιάζει μὲ μακρὺ ψυχορράγημα.

Ὁ ἄνθρωπος ὑπερύψωσε τόσο τόν  Ἄνθρωπο, ποὺ τὸν ἔχασε  ἀπὸ τὰ μάτια του. Μελαγχολία, ἀπαισιοδοξία, πάθη κρυφὰ καὶ ἀνομολόγητα, ἄγχος, κορεσμὸς ἀπὸ κάθε τι, φαίνεται νὰ χαρακτηρίζουν τὰ χρόνια μας. Σὰν νὰ ἀλλάζει τὸ πνευματικὸ DNA τοῦ Ἀνθρώπου καὶ αὐτός, ζώντας αὐτάρεσκα, βυθίζεται ὁλοένα καὶ περισσότερο στὴν ἄβυσσο τῆς ἀπώλειας. Ἀκοῦμε καθημερινὰ γιὰ παράξενα ἐγκλήματα, γιὰ περίεργες σχέσεις, ζοῦμε τὸν εὐτελισμὸ τοῦ ἀνθρωπίνου προσώπου, ἀγωνιοῦμε, κλαῖμε, προσευχόμαστε.

Πώς εόρτασε η Μητρόπολη Καστορίας τους Τρεις Ιεράρχες [photos]

Ἡ Ἱερά Μητρόπολη Καστοριᾶς μέ τήν εὐκαιρία τῆς μνήμης τῶν Τριῶν Ἱεραρχῶν, Βασιλείου τοῦ Μεγάλου, Γρηγορίου τοῦ Θεολόγου καί Ἰωάννου τοῦ Χρυσοστόμου, διοργάνωσε ἑορταστικές ἐκδηλώσεις σέ συνεργασία μέ τίς Διευθύνσεις καί μέ τά Σχολεῖα Δευτεροβάθμιας καί Πρωτοβάθμιας Ἐκπαίδευσης.

Η εορτή των Τριών Ιεραρχών στη Ναύπακτο [video-photos]

Τήν Κυριακή, 30 Ἰανουαρίου 2022, ἑορτή τῶν Τριῶν Ἰεραρχῶν, τῶν βάσεων τῆς θεολογίας καί τῆς ἐκκλησιαστικῆς ποιμαντικῆς καί προστατῶν τῆς ἐθνικῆς μας παιδείας, ὁ Σεβ. Μητροπολίτης Ναυπάκτου καί Ἁγίου Βλασίου κ. Ἱερόθεος, λειτούργησε στόν Ἱερό Μητροπολιτικό Ναό τοῦ Ἁγίου Δημητρίου Ναυπάκτου, στόν ὁποῖο ἐκκλησιάστηκαν ἐκπρόσωποι τῶν μαθητῶν τῶν Γυμνασίων καί Λυκείων τῆς Ναυπάκτου, μέ τίς σημαῖες τῶν Σχολείων τους, καθώς καί ἐν ἐνεργείᾳ καί ἐν συντάξει καθηγητές καί διδάσκαλοι. 

Αρχιερατικό Συλλείτουργο για τους Τρεις Ιεράρχες στον Λαγκαδά [photos]


Για περισσότερο Φωτογραφικό Υλικό πατήστε εδώ: Εορτή Τριών Ιεραρχών 

Με την τέλεση της δισαρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, προεξάρχοντος του Θεοφ. Επισκόπου Αμορίου κ. Νικηφόρου, του και Καθηγουμένου της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής των Βλατάδων Θεσσαλονίκης και συνιερουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Πλάτωνος, κορυφώθηκαν οι εόρτιες διήμερες λατρευτικές, επιστημονικές και πολιτισμικές εκδηλώσεις που συμμετείχε και φιλοξενούσε η Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης σε συνεργία με τον Δήμο Λαγκαδά, το Πατριαρχικό Ίδρυμα Πατερικών Μελετών και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων, με γενικό τίτλο «Τους Τρεις μεγίστους φωστήρας...», υπό την υψηλή Αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Η εορτή των Τριών Ιεραρχών στη Βέροια [video-photos]

Την Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2022 το πρωί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων λειτούργησε στον Ιερό Ναό του Αγίου Αντωνίου Πολιούχου Βεροίας με την ευκαιρία της εορτής των Τριών Μεγάλων Ιεραρχών και Οικουμενικών Διδασκάλων, Βασιλείου του Μεγάλου, Γρηγορίου του Θεολόγου και Ιωάννου του Χρυσοστόμου.

Τιμώντας τους Τρεις Ιεράρχες στο Αγρίνιο [video-photos]

Στην ακολουθία του πανηγυρικού Εσπερινού της εορτής των Τριών Ιεραρχών, στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Αγρινίου χοροστάτησε σήμερα το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος και Τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας.

Η λατρευτική αυτή σύναξη τελείται κάθε χρόνο με πρωτοβουλία του τοπικού παραρτήματος Αιτωλοακαρνανίας της Πανελληνίου Ενώσεως Θεολόγων. Το Διοικητικό Συμβούλιο προσκάλεσε τον Σεβασμιώτατο να χοροστατήσει στην ακολουθία και να απευθύνει επίκαιρη ομιλία προς τα μέλη του Συλλόγου και στη συνέχεια να ευλογήσει την αγιοβασιλόπιτα των θεολόγων.

Η εορτή των τριών Ιεραρχών στο Κόβεντρι της Αγγλίας

Στον Ιερό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Κόβεντρι χοροστάτησε του Όρθρου και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μελιτηνής κ. Μάξιμος την Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2022. 

Συλλειτούργησαν ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Θεόδωρος Πολυβίου και ο Διάκονος π. Παντελεήμων Maxfield. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Θεοφιλέστατος χειροθέτησε Αναγνώστη τον κ. Σιλβέστρο Τιμοθέου. Επίσης ευλόγησε το νέο Εκκλησιαστικό Συμβούλιο και τους ευχήθηκε καλή δύναμη στα νέα τους καθήκοντα. 

Τον Επίσκοπο Μελιτηνής υποδέχθηκε με ενθουσιασμό η Κοινότητα του Κόβεντρι και προσέφεραν εορταστικό γεύμα προς τιμήν του.

Η εορτή των τριών Ιεραρχών στο Edmonton της Αγγλίας

Στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου Edmonton χοροστάτησε και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κλαυδιουπόλεως κ. Ιάκωβος την Κυριακή των Τριών Ιεραρχών.

Ο Θεοφιλέστατος ομίλησε καταλλήλως στο εκκλησίασμα αναπτύσσοντας το πολυσχιδές έργο των μεγάλων Πατέρων της Εκκλησίας.

Η εορτή των Τριών Ιεραρχών στο Leeds της Αγγλίας

Τον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό των Τριών Ιεραρχών Leeds επισκέφτηκε ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρεταννίας κ. Νικήτας όπου και προέστη της Θείας Λειτουργίας.

Συλλειτούργησαν ο Πρωτοσύγκελος Αρχιμ. κ. Νικόδημος Αναγνωστόπουλος, o Πρεσβύτερος κ. Σταύρος Μπόζος και ο Αρχιδιάκονος κ. Γεώργιος Τσουρούς.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας μαθητές και μαθήτριες του Ελληνικού Σχολείου μίλησαν για την πολύπλευρη συμβολή των μεγάλων φωστήρων της Ορθοδοξίας, ειδικά στην Παιδεία. Ακολούθησε γεύμα προς τιμήν του Αρχιεπισκόπου.

Ποιοι στρατολογούνται για την εκκλησιαστική φράξια της Ρωσίας στην Αφρική;


Κείμενο - εράνισμα: π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ

Απευθύνοντας ο Σεβ. Μητροπολίτης Καμερούν κ. Γρηγόριος Ανοικτή Επιστολή προς τον Λεωνίδα Κλιν, ψευδοΈξαρχο της Ρωσικής Εκκλησίας στην Αφρική (28.1.2022), ανέφερε μια μικρή προσωπική ιστορία για το πώς κάποιοι Αφρικανοί Ιερείς, ενίοτε δυσαρεστημένοι από τον τοπικό επίσημο Επίσκοπό τους, φεύγουν από την κανονικότητα και (αυτο)χειροτονούνται κάποτε και Επίσκοποι, ιδρύοντας έτσι την προσωπική τους Εκκλησία... Τουτέστιν: ένας αχταρμάς... 

Διηγείται ο Μητροπολίτης Καμερούν: 

Χειροτονία Επισκόπου Κωνσταντιανής κ. Κοσμά στο Κάιρο [video-photos]

 Χειροτονία επισκόπου Κωνσταντιανής κ. Κοσμά (Θασίτη) από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο Β΄ στον μεγαλοπρεπή και ιστορικό Ναό του Αγίου Νικολάου στο Χαμζάουι Καΐρου.

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΚΑΙ ΠΛΟΥΣΙΑ ΦΩΤΟΘΗΚΗ:

5ο Κυριακάτικο Αφιέρωμα Ι. Μητροπόλεως Σουηδίας - 5th Sunday Dedication of the Holy Metropolis of Sweden

5ο Κυριακάτικο Αφιέρωμα Ι. Μητροπόλεως Σουηδίας:

Πρόσκληση σε νονούς και βαφτιστήρια

30 Ιανουαρίου 2022

Αγαπητοί μου,

Με την είσοδό μας στο νέο έτος 2022 και παράλληλα με τον πλούσιο λειτουργικό μας κύκλο, συνεχίζουμε τα Κυριακάτικα Αφιερώματα, που ξεκινήσαμε κατά το παρελθόν έτος.

Το πέμπτο, κατά σειρά, Κυριακάτικο Αφιέρωμα θα αναφέρεται σε ένα σπουδαίας σημασίας για τη ζωή της Εκκλησίας θεσμό, που δεν είναι άλλος από αυτόν του/της αναδόχου (νονού/νονάς). Ασφαλώς, η αναδοχή σχετίζεται με το εισαγωγικό στην πίστη μας Ιερό Μυστήριο, αυτό του Βαπτίσματος. Με τη Βάπτιση έχουμε την πνευματική αναγέννηση του νεοφώτιστου. Στην κολυμβήθρα, που είναι η πνευματική μήτρα της Εκκλησίας, πεθαίνει ο παλαιός άνθρωπος της φθοράς και αναγεννάται ο νέος, της αφθαρσίας, όπως συνέβη και με τον Κύριό μας Ιησού Χριστό.

Συγκινημένος αποχαιρέτισε το Ρέθυμνο ο νέος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ευγένιος [40 photos-video]

Με μία Θεία Λειτουργία, που τελέσθηκε μέσα σε ατμόσφαιρα ιερής κατάνυξης αλλά και συγκινησιακής φόρτισης, ανήμερα της Εορτής των Τριών Ιεραρχών, Κυριακή 30ή Ιανουαρίου 2022, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου πόλεως Ρεθύμνης, το ένα κλίτος του οποίου είναι αφιερωμένο στους Τρεις Μεγίστους Φωστήρας της Τρισηλίου Θεότητος, όπου και φυλάσσονται αποτμήματα των Ιερών τους λειψάνων, αποχαιρέτισε το αγαπημένο του Ρέθυμνο και τον ευλογημένο λαό που διηκόνησε με αγάπη επί δώδεκα ολόκληρα έτη, ο νέος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ευγένιος Β΄.

Η εορτή των Τριών Ιεραρχών στο Φανάρι [video-photos]

Επί τη εορτή των Τριών Ιεραρχών, προστατών των Γραμμάτων και της Παιδείας, στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι, σήμερα, Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2022, τελέστηκε Θεία Λειτουργία εν Πατριαρχική και Συνοδική χοροστασία.