e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 13 Μαΐου 2019

Οικουμενικός Πατριάρχης: Η αλήθεια είναι χάρισμα, το οποίο ελέγχει τον άνθρωπο
«Τα fake news φαίνεται ότι έχουν λάβει μορφή πανδημίας, προκαλούν σοβαρότατη ζημία στον πολιτισμό με άμεσες συνέπειες στην εκκλησιαστική ενότητα, την ορθή πληροφόρηση και την εμπιστοσύνη των ανθρώπων στη δημοσιογραφία και την ενημέρωση, γενικώς σε όλα όσα προάγουν την αλήθεια και την κοινωνική συνοχή», τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του με το οποίο άρχισαν οι εργασίες του διήμερου συνεδρίου με τίτλο «Fake News και Εκκλησία: Όταν η αλήθεια δοκιμάζεται στον φυσικό της χώρο» που διοργανώνουν στη Θεσσαλονίκη τα Τμήματα Θεολογίας και Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ σε συνεργασία με τον Οργανισμό Ανάδειξης Ελληνικού και Ορθόδοξου Πολιτισμού «ΑΕΝΑΟΣ».

«Η μείζων αληθινή είδηση των καιρών μας είναι ότι υπάρχουν ψευδείς ειδήσεις. Διαπιστώνουμε μετά λύπης ότι ακόμη και στον χώρο της εκκλησιαστικής δημοσιογραφίας διαχέονται και προωθούνται κατά καιρούς τέτοιας μορφής ειδήσεις προερχόμενες, ως επί το πλείστον από ιδιοτελή κίνητρα και σκοπιμότητες, οικονομικά συμφέροντα και επιδιώξεις», επισήμανε ο Οικουμενικός Πατριάρχης και ανέφερε ότι αυτό αποδεικνύεται και από μία πρόχειρη έρευνα για το Ουκρανικό Εκκλησιαστικό Ζήτημα, το οποίο απασχολεί και το Οικουμενικό Πατριαρχείο. 

«Για το ζήτημα αυτό  διοχετεύθηκαν αφειδώς στα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης πολλές ψευδείς πληροφορίες, διαστρεβλωμένα τα ιστορικά γεγονότα και παραποιημένη η πραγματική αλήθεια, ενώ τα πραγματικά δεδομένα αποκρύφθηκαν επιμελώς ή σκοπίμως», υπογράμμισε ο κ. Βαρθολομαίος. 

Ο τρόπος με τον οποίο διοχετεύονται οι ειδήσεις από τους πομπούς και λαμβάνονται από τους δέκτες μεταξύ αυτών και εκκλησιαστικές ειδήσεις οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο κόσμος επιθυμεί την πληροφορία περισσότερο με πνεύμα περιέργειας, δεν επιδεικνύει όμως ενδιαφέρον για την αλήθεια. Η πληροφορία φαίνεται να είναι περισσότερο δελεαστική, αφού μεταποιείται σε καταναλωτικό αγαθό, σε αντίθεση με την αλήθεια, η οποία, όπως τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης «είναι χάρισμα, το οποίο ελέγχει τον άνθρωπο και τον καλεί να βιώσει αυτήν υπεύθυνα και με συνέπεια». 

«Ο λόγος της Εκκλησίας είναι αληθινός, προφητικός και σωστικός και απώτερος στόχος της Εκκλησίας είναι να διαφυλάττει την αλήθεια, η οποία ελευθερώνει και σώζει», είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης και ευχήθηκε το συνέδριο να συμβάλει στη διάδοση της αλήθειας και στον περιορισμό και στην εξάλειψη των ψευδών ειδήσεων.

 Στον χαιρετισμό του ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος τόνισε ότι «στον κόσμο μας κυριαρχεί το ψεύδος, οι συνειδήσεις των ανθρώπων εκμαυλίζονται κι αυτό αναπαράγεται» και ότι «πολλά καθημερινά ψεύδη σε όλα τα επίπεδα της ζωής, η διάσπαση και το χάος τόσο στον κοινωνικό ιστό, όσο και στις ψυχές των πιστών είναι τα επακόλουθα». 

Η ανθρώπινη ιδιοτέλεια και ποικίλα συμφέροντα επενδύουν συχνά σε αυτό το χάος, ανέφερε και πρόσθεσε ότι είναι προφανές ότι το λειτούργημα της δημοσιογραφίας συμμετέχει με τρόπο ιδιαίτερο σε αυτή την ηθική αναμέτρηση. Απόκειται στη συνείδηση εκάστου δημοσιογράφου ατομικά, αλλά και στο σύνολο του δημοσιογραφικού κόσμου η απόφαση για αταλάντευτη διακονία της αλήθειας, σημείωσε. 

«Είναι ζήτημα εντιμότητας απέναντι στην ίδια τη ζωή», υπογράμμισε ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος και πρόσθεσε ότι για την ελληνική κοινωνία ιδιαίτερα, γίνεται κάποτε ζήτημα αναγνώρισης της ταυτότητάς της. 

Ο πρύτανης του ΑΠΘ, Περικλής Μήτκας τόνισε ότι δεν αποτελεί έκπληξη η σύμπραξη των δύο τμημάτων ενός από τα παλαιότερα του πανεπιστημίου (Θεολογίας) με το νεότερο (Δημοσιογραφίας) για ένα σύγχρονο θέμα, καθώς όποιος παρακολουθεί τα θέματα που χειρίζεται, ερευνά και παρουσιάζει η Θεολογική Σχολή γνωρίζει ότι βρίσκεται στον πυρήνα των θεμάτων που αφορούν την ελληνική κοινωνία. 

Η τεχνολογία βοηθά και την παραγωγή και τη μετάδοση των fake news και θα γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο να ξεχωρίσουμε την αλήθεια από το ψέμα, είπε ο πρύτανης του ΑΠΘ σημειώνοντας όμως ότι δεν φοβάται, ανησυχεί, γρηγορεί, παρακολουθεί και προσπαθεί όσο μπορεί να κατευθύνει τα πράγματα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Το συνέδριο πρωτοπορεί δείχνοντας ότι ο δρόμος για την προστασία της αλήθειας περνάει μέσα από τον ανοιχτό διάλογο. Η συμβολή της τολμηρής πρωτοβουλίας σε περιόδους πόλωσης, όπως αυτή που βιώνουμε, είναι πολυεπίπεδη ανέφερε στον χαιρετισμό του ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Γεώργιος Φλωρεντής. 

Ο πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας ΑΠΘ, καθηγητής Παναγιώτης Σκαλτσής είπε ότι οι ψευδείς ειδήσεις μπορούν να διαμορφώνουν αστραπιαία αντιλήψεις και καταστάσεις και τόνισε την ανάγκη να υπάρξει συνέχεια της προσπάθειας που καταβάλλεται με το συνέδριο να εξεταστεί το θέμα των fake news στον ευαίσθητο χώρο της εκκλησίας. 

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ, Γιώργος Καλλίρης είπε ότι τα ΜΜΕ τα τελευταία χρόνια είναι πιο συμμετοχικά και πιο συνεργατικά και ότι ιδιαίτερη θέση κατέχουν σε αυτό τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η διεύρυνση του κοινού των ΜΜΕ, το οποίο δεν είναι πλέον απλός αναγνώστης, ακροατής ή θεατής, αλλά ενεργός συμμέτοχος στη διαδικασία παραγωγής και διάχυσης ειδήσεων, παρά τα πολλά θετικά που έχει  φέρει, κρύβει και πολλούς κινδύνους, μεταξύ άλλων, την ευκολότερη διοχέτευση μη διασταυρωμένων πληροφοριών, τόνισε. 

Ο χώρος της εκκλησίας είναι  ευαίσθητος, καθώς επηρεάζει εν πολλοίς τον τρόπο σκέψης εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι παντρεύονται και ψηφίζουν με βάση τα θρησκευτικά τους πιστεύω, τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Ανάδειξης Ελληνικού και Ορθόδοξου Πολιτισμού «ΑΕΝΑΟΣ», Ανδρέας Λουδάρος. Ο κόσμος αλλάζει και κάποιοι έχουν τα μέσα, τα εργαλεία να αλλάξουν τον κόσμο προς το χειρότερο, να επηρεάσουν τη σκέψη των ανθρώπων και πρέπει να αρχίσουμε να συζητάμε για το τι συμβαίνει όταν η αλήθεια δοκιμάζεται στον φυσικό της χώρο, την εκκλησία, είπε ο κ. Λουδάρος. 

Το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριάρχη, Βαρθολομαίου και του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου.

Κ.Γ. | ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοναχοί αποκαλύπτουν τα πάθη τους στην εκπομπή "Ήρωες", ΚΡΗΤΗ TV (πλήρες video)Η κάμερα της εκπομπής Ήρωες της ΚΡΗΤΗ TV μπήκε στα κελιά Μοναχών καταγράφοντας την καθημερινότητα , τα πάθη και τους πειρασμούς τους. Είναι από τις ελάχιστες φορές που τηλεοπτικός φακός καταφέρνει να εισχωρήσει σε Μοναστήρι για ένα γύρισμα που θα προκαλέσει αίσθηση. Μοναχοί που άφησαν πίσω οικογένειες, σπουδές, φίλους και μία στρωμένη ζωή για να αφιερωθούν στο Θεό μιλούν στους Ήρωες δίχως δισταγμούς. Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος παρουσιάζει το άλλο πρόσωπο ανθρώπων που κρατούν σχεδόν πάντα το βλέμμα τους χαμηλά.

Προετοιμάζεται 1η ποιμαντική επίσκεψη του Μητροπολίτου Αξώμης στην Δημοκρατία του Τζιμπουτί

Επιμέλεια κειμένου και παρουσίασης: π. Παναγιώτης Καποδίστριας


Κατά τις επόμενες ημέρες ο Σεβ. Μητροπολίτης Αξώμης κ. Δανιήλ, στο πλαίσιο της ποιμαντορικής διακονίας που ανέλαβε πρόσφατα, ετοιμάζει πρώτο ταξίδι στην Δημοκρατία του Τζιμπουτί, αφρικανικό κράτος, το οποίο ανήκει στην αρχιερατική ευθύνη και δικαιοδοσία της ιστορικής Μητροπόλεως Αξώμης. 

Ο νέος Μητροπολίτης πρόκειται να λειτουργήσει για τους Ελληνορθόδοξους της Δημοκρατίας την Παρασκευή, 24 Μαΐου 2019, ημέρα αργίας για τη χώρα, γνωρίζοντάς τους εκ του πλησίον κι ευλογώντας τη ζωή και τα έργα τους. 

Τούτο γνωστοποιείται με σχετική ανακοίνωση προς τον όσον Ελληνισμό του Τζιμπουτί από το Άμισθο Επίτιμο Προξενείο της Ελλάδος στη χώρα αυτή.

Το Τζιμπουτί (αραβικά: جمهورية جيبوتي, σομαλικά: Jabuuti), με επίσημη ονομασία «Τζαμχουρί(γ)ια Τζιμπουτί» είναι σήμερα μια ανεξάρτητη παράλια χώρα στην ανατολική Αφρική με έκταση μόλις 23.200 τ.χλμ. και πληθυσμό 1.078.373 κατοίκους, σύμφωνα με επίσημες εκτιμήσεις του 2019. Είναι η πρώην Γαλλική Σομαλία, που ανακηρύχθηκε ανεξάρτητο κράτος στις 27 Ιουνίου του 1977. 

Συνορεύει με την Αιθιοπία και την Ερυθραία προς βορρά και με τη Σομαλία νοτιοανατολικά. Το υπόλοιπο της χώρας βρέχεται από την Ερυθρά θάλασσα παρά τον κόλπο του Άντεν. Στην απέναντι πλευρά της θάλασσας, και σε απόσταση 20 χιλιομέτρων από την ακτή του Τζιμπουτί, βρίσκεται η Υεμένη, στην Αραβική Χερσόνησο. Το όνομα της πρωτεύουσας είναι Τζιμπουτί. Πρόεδρος της χώρας είναι ο Ισμαήλ Ομάρ Γκουέλεχ.

Η χώρα είναι ημιπροεδρική δημοκρατία, με Αρχηγό Κράτους τον εκάστοτε Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η θητεία του Προέδρου είναι εξαετής. Η νομοθετική εξουσία ασκείται από την Εθνοσυνέλευση, η οποία εκλέγεται με καθολική ψηφοφορία για πέντε έτη. Δικαίωμα ψήφου στις εκλογές έχουν όσες και όσοι είναι ηλικίας 18 ετών και άνω. 

Τον Ιούνιο του 2008 κορυφώθηκε η πολύμηνη ένταση του Τζιμπουτί με την Ερυθραία στη μεθόριο των 2 χωρών. Το Σεπτέμβριο του 2008 το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο χορήγησε δάνειο ύψους 14.000.000 ευρώ προς τη χώρα, για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που της δημιουργήθηκαν από τις αυξανόμενες τιμές των τροφίμων και του πετρελαίου. 

Το προσδόκιμο ζωής στο σύνολο του πληθυσμού, σύμφωνα με εκτιμήσεις του 2016 του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ήταν 63,8 χρόνια (62,2 χρόνια οι άνδρες και 65,5 οι γυναίκες).
[πηγή στοιχείων: Βικιπαίδεια]


Ο Οικουμενικός Πατριάρχης σε τιμητική εκδήλωση της Κοινότητας Σταυροδρομίου για τον Τρανουπόλεως Γερμανό
ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ 
Ἐκκλησιαστικαί εἰδήσεις 


Ἡ Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Πατριάρχης, τό ἑσπέρας τῆς Κυριακῆς, 12ης Μαΐου, συνοδευόμενος ὑπό τοῦ Πανοσιολ. Μ. Ἀρχιδιακόνου κ. Θεοδώρου, μετέβη εἰς τό Ξενοδοχεῖον «PERA PALACE» καί ηὐλόγησε τό πρός τιμήν τοῦ κατ’ αὐτήν ἑορτάσαντος τά ὀνομαστήρια αὐτοῦ Σεβ. Μητροπολίτου Τρανουπόλεως κ. Γερμανοῦ, Ἀρχιερατικῶς Προϊσταμένου τῆς Μεγαλωνύμου Κοινότητος Σταυροδρομίου, παρατεθέν ὑπό τῆς Ἐφοροεπιτροπῆς αὐτῆς ἐπίσημον ἄριστον, παρουσίᾳ μελῶν τῆς ἐνταῦθα σεβασμίας Ἱεραρχίας τοῦ Θρόνου καί τῶν παρεπιδημούντων Σεβ. ἁγίων Συνοδικῶν Ἀρχιερέων, Κοινοτικῶν παραγόντων καί διακεκριμένων μελῶν τῆς Ὁμογενείας. 

Ὁ Παναγιώτατος, κατακλείσας τήν ἐκδήλωσιν, ἐξῇρε τό σεμνόν ἤθος καί τήν πολυχρόνιον διακονικήν προσφοράν τοῦ τιμωμένου Ἱεράρχου καί ἀπένειμεν αὐτῷ τήν Πατριαρχικήν Αὐτοῦ εὐαρέσκειαν, ἐπιδώσας τῷ πολιῷ Ἱεράρχῃ καί ἀρχιερατικόν ἐγκόλπιον.


* * *

Ἡ Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Πατριάρχης, ἐδέξατο εἰς ἀκρόασιν:
- Τόν Πανιερ. Ἀρχιεπίσκοπον Ἀσπένδου κ. Ἱερεμίαν, ἐκ Βραζιλίας.
- Τόν Πανοσιολ. Ἀρχιμανδρίτην κ. Εἰρηναῖον Χατζηεφραιμίδην, Καθηγητήν, ἐκ Φλωρίνης, μετά τοῦ Ἐντιμ. κ. Χρήστου Καραγκιόζη καί τῆς συζύγου αὐτοῦ Εὐγεν. κ. Βαρβάρας, ἐκ Θεσσαλονίκης. 
- Τόν Πανοσιολ. Ἀρχιμανδρίτην κ. Ναθαναήλ Φελεσάκην, Ἱερατικῶς Προϊστάμενον τῆς Ἑλληνορθοδόξου Κοινότητος Μάλτας. 
- Tόν Ἐντιμ. κ. Petr Mareš, Γεν. Πρόξενον τῆς Τσεχίας ἐν τῇ Πόλει, μετά τῆς Εὐγεν. κ. Selmin Seda Coşkun, συνεργάτιδος αὐτοῦ, κομίσαντα Αὐτῷ πρόσκλησιν ὅπως μετάσχῃ τοῦ ἐν Πράγᾳ συγκληθησομένου Συνεδρίου «Forum 2000». 
- Tούς Ἐντιμ. κ.κ. Daniel Paul Dima καί Heikki Suomala, Στελέχη τoῦ Ἐκδοτικοῦ Οἴκου « St. Michel Print», ἐκ Φιλλανδίας. 

* * *

Ἡ Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Πατριάρχης, ἐξεπροσωπήθη:
- Ὑπό τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου Αὐστρίας κ. Ἀρσενίου, κατά τάς ἐργασίας τῆς διημέρου, μεταξύ 13ης καί 14ης Μαΐου, Κληρικολαϊκῆς Συνελεύσεως τῆς Ἱ. Μητροπόλεως Νέας Ἰερσέης.  
- Ὑπό τοῦ Αἰδεσιμολ. Πρωτοπρεσβυτέρου τοῦ Οἰκουμενικοῦ Θρόνου κ. Εὐαγγέλου Γρηγοριάδου, κατά τό ὑπό τοῦ ἐνταῦθα Θεοφιλ. ΡΚαθολικοῦ Ἐπισκόπου κ. Ruben Tierrablanca παρατεθέν ἐν τῇ ἐν Harbiye ἕδρᾳ αὐτοῦ δεῖπνον (iftar), τήν Κυριακήν, 12ην ἰδίου.