e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2021

Κυριακή ΙΕ΄ Λουκά, 31.1.2021, στον Ναό της Παναγούλας εν Βανάτω Ζακύνθου [photos]

Πρωί Κυριακής ΙΕ΄ Λουκά ή του Ζακχαίου, 31ης Ιανουαρίου 2021, η Θεία Λειτουργία της ημέρας, στον Ναό της Παναγούλας εν Βανάτω της Ζακύνθου, των θυρών ανεωγμένων πλέον, αλλά με περιορισμένο αριθμό, όπως ορίζουν οι τελευταίες κυβερνητικές επιταγές για την μη περαιτέρω μετάδοση του μεγάλου θανατικού του καιρού μας. 
     Τον λειτουργό Εφημέριο π. Παναγιώτη Καποδίστρια πλαισίωσε ιεροψαλτικώς και ιεροκηρυκτικώς ο κ. Σταμάτιος Ζούλας, έγκριτος θεολόγος. 
      Εξαιτίας της αδυναμίας προσελεύσεως περισσότερων πιστών στην Ευχαριστιακή Σύναξη υπήρξε και αυτή τη φορά απευθείας μετάδοση μέσω YouTube, την οποία μπορείτε να δείτε ολόκληρη ΕΔΩ!

Οικουμενικός Πατριάρχης: "Η πανδημία μάς υπενθύμισε ότι ο κόσμος είναι μεγαλύτερος από τις ατομικές μας ανησυχίες και φιλοδοξίες"

Ο ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ 

ΣΤΗΝ Δ' ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΧΑΛΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ (HALKI SUMMIT IV)

Μετάφραση από το αγγλικό πρωτότυπο: Καθηγητής Πέτρος Βασιλειάδης 

Αγαπητοί φίλοι και αγαπητοί ακροατές,

Διακεκριμένοι ομιλητές, προσκεκλημένοι και συμμετέχοντες,

Είναι ιδιαίτερο προνόμιο να σας καλωσορίσουμε σε αυτήν την εναρκτήρια διαδικτυακή συνάντηση της Διάσκεψης Κορυφής της Χάλκης  (Halki Summit IV), που σηματοδοτεί την τέταρτη σε μια σειρά περιβαλλοντικής ευθύνης και βιωσιμότητας.

Αυτές οι διασκέψεις κορυφής ακολουθούν μια μακρά παράδοση σχεδόν τριών δεκαετιών. Πήραν το όνομά τους από το νησί της Χάλκης, σε μικρή απόσταση με πλοίο από την Κωνσταντινούπολη, τόπο μεγάλης σημασίας για το Οικουμενικό Πατριαρχείο, καθώς στην κορυφή του λόφου αυτού του νησιού, γνωστού ως «λόφου της ελπίδας», βρίσκεται το ιστορικό και υπέροχο οικοδόμημα της Πατριαρχικής Θεολογικής Σχολής, η οποία παρέμεινε σιωπηλή για ακριβώς 50 χρόνια, από το τέλος του ακαδημαϊκού έτους 1970-1971.

Μητροπολίτου Γέροντος Περγάμου Ιωάννου: ΠΑΝΔΗΜΙΑ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΙΑ


Παραθέτουμε εδώ την μετάφραση στα ελληνικά, από το αγγλικό πρωτότυπο, της βαθυστόχαστης εισήγησης του Μητροπολίτου Γέροντος Περγάμου Ιωάννη (Ζηζιούλα) κατά την δεύτερη ημέρα του οικολογικού συνεδρίου HALKI SUMMIT IV, που διοργάνωσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο από 26-28 Ιανουαρίου 2021. 
Την μετάφραση επιμελήθηκαν ο ομ. καθηγητής του ΑΠΘ Πέτρος Βασιλειάδης και ο Νικόλαος Δημητριάδης.
"Θα ήθελα να ξεκινήσω εκφράζοντας τις θερμότερες ευχαριστίες και συγχαρητήριά μου στους διοργανωτές αυτής της νέας Διάσκεψης Κορυφής της Χάλκης (Halki Summit IV), ιδιαίτερα τον π. Ιωάννη Χρυσαυγή και τους συνεργάτες του, οι οποίοι, με την ευλογία του Παντοδύναμου Θεού και του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, συνεχίζουν και διατηρούν ζωντανή την μακρά παράδοση των πρωτοβουλιών του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την προστασία του μοναδικού και αναντικατάστατου οίκου μας, της δημιουργίας του Θεού. Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες βρίσκεται σήμερα η παγκόσμια κοινότητα εξαιτίας της πανδημίας του Covid-19 μας διδάσκουν πολλά μαθήματα, ενώ διεξάγεται και ευρεία συζήτηση σχετικά με τις αιτίες και τις επιπτώσεις αυτής της κατάστασης. Επιτρέψτε μου να επικεντρωθώ στα ακόλουθα τρία σημεία:

Κυριακή ΙΕ΄ Λουκά, 31.1.2021, στην Τουλόν της Γαλλίας


Στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Τουλόν λειτούργησε ο Θεοφ. Επίσκοπος Μελιτηνής κ. Μάξιμος σήμερα, Κυριακή ΙΕ΄ Λουκά.

Ο Θεοφιλέστατος αναλύοντας την σημερινή ευαγγελική περικοπή κήρυξε περί μετανοίας και πνευματικής μεταστροφής, ενώ υπογραμμίζοντας την αντίδραση των ανθρώπων για την επιλογή του Χριστού να φιλοξενηθεί από τον Αρχιτελώνη Ζακχαίο που όλοι θεωρούσαν διεφθαρμένο, ανέλυσε την στάση μας απέναντι στους συνανθρώπους μας, ειδικά προς αυτούς που θεωρούνται αμαρτωλοί από τους πνευματικά "καθαρούς" και υπερήφανα ευσεβείς.

Μητροπολίτης Γαλλίας: "Η πρώτη ύλη της σωτηρίας μας είναι η μετάνοια"


Στην ευαγγελική περικοπή της ημέρας, Κυριακής ΙΕ΄ Λουκά, αναφέρθηκε ο Σεβ. Μητροπολίτης Γαλλίας κ. Εμμανουήλ σήμερα, 31.1.2021, από τον Μητροπολιτικό Ναό Παρισίων, τονίζοντας ότι η μετάνοια δεν περιορίζεται σε συγκεκριμένους ανθρώπους αλλά μπορεί να αγγίξει ακόμα και αυτόν που όλοι καταφρονούν και περιθωριοποιούν.

Το Συλλείτουργο της Ειρηνικής Επισκέψεως του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Χριστοδούλου στο Φανάρι, 14.6.1998 [4ωρο video]


Από 13 έως 17 Ιουνίου 1998, πραγματοποιήθηκε η Ειρηνική Επίσκεψη στο Οικουμενικό Πατριαρχείο τού νεοεκλεγέντος τότε Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστοδούλου.

Εορτή Τριών Ιεραρχών και κοπή Αγιοβασιλόπιτας στη Μητρόπολη Αξώμης

Την Κυριακή 31η Ιανουαρίου 2021, χοροστατούντος του Σεβασμ. Μητροπολίτου Αξώμης κ. Δανιήλ, στον Ιερό Καθεδρικό Κοινοτικό Ναό Αγίου Φρουμεντίου Αδδίς Αμπέμπα, τελέσθηκε η Σύναξη και η εορτή των Αγίων Τριών Ιεραρχών "μεγίστων φωστήρων της τρισηλίου Θεότητος" Βασιλείου του Μεγάλου, Γρηγορίου του Θεολόγου και Ιωάννου του Χρυσοστόμου, προστατών των Ελληνικών γραμμάτων και της Παιδείας.
Στο Ναό παρευρέθησαν η Εξοχ. Πρέσβυς της Ελλάδος στην Αιθιοπία κ. Άννα Φάρρου, η Διευθύνουσα του Προξενικού Γραφείου της Ελληνικής Πρεσβείας Εριτ. κ. Όλγα Τζωρτζάτου, ο Εντιμ. Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητος Αδδίς Αμπέμπα κ. Δημήτριος Συκάς, ο Εντιμ. Πρόεδρος της Ελληνικής Αθλητικής Ενώσεως "Ολυμπιακός" κ. Αθανάσιος Ρούσσος, οι διευθυντές, καθηγητές και καθηγήτριες, μαθητές και μαθήτριες των Σχολείων της Ελληνικής Κοινότητος, πολλοί Πάροικοι και Ορθόδοξοι πιστοί που προσήλθαν για να εκκλησιασθούν.
Στο τέλος της Θείας Ευχαριστίας τελέσθηκε Ιερά Αρτοκλασία και δέηση υπέρ της Εκπαιδευτικής και μαθητικής Κοινότητος, ενώ επακολούθησε ομιλία της Ελλογιμ. Θεολόγου- εκπαιδευτικού κ. Ευγενίας Βαδή για τη ζωή και το έργο των Αγίων Ιεραρχών.
Μετά το πέρας της Λειτουργικής Συνάξεως στο Ναό, ο Σεβασμιώτατος υποδέχθηκε άπαντες στο Μητροπολιτικό Μέγαρο, όπου πραγματοποιήθηκε η κοπή της πατροπαράδοτης Αγιοβασιλόπιτας της Ιεράς Μητροπόλεως.
Στην ομιλία του μετέφερε τις ευχές του Αλεξανδρινού Προκαθημένου, Μακαρ. Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β, ενώ αναφέρθηκε στο νόημα της σημερινής σχολικής εορτής που είναι η σύζευξη και συμπόρευση της Χριστιανικής Πίστης με τα Ελληνικά Γράμματα. Τόνισε, πως οι Τρεις Ιεράρχες βρήκαν θησαυρούς γνώσεως και σοφίας μελετώντας κείμενα των αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων και καλούν όλους μας να τους μιμηθούμε παραδίδοντας την κληρονομιά αυτή στα παιδιά μας. Τα Σχολεία της Ελληνικής Κοινότητός μας στην Αιθιοπία και όλοι εμείς, εορτάζουμε σήμερα τη μνήμη τους υποσχόμενοι ότι θα καλλιεργήσουμε και θα διατηρήσουμε τη γλώσσα και τον πολιτισμό μας, αυτόν τον τεράστιο και ανεκτίμητο θησαυρό και κληρονομιά που ονομάζεται Ελληνική Παιδεία. Τέλος, ευχαρίστησε τους Εκπαιδευτικούς για τη μεγάλη προσφορά τους στην Ελληνική παιδεία.
Στην ομιλία της η Ελληνίδα Πρέσβυς κα. Φάρρου εξέφρασε την χαρά της για την εκδήλωση της Μητροπόλεως, επισημαίνοντας την σπουδαιότητα και ανάγκη για ομόνοια, ομοψυχία και αλληλεγγύη όλων μας στους παρόντες δύσκολους καιρούς.
Στη συνέχεια παρετέθησαν εδέσματα και γλυκίσματα προς τους παρευρισκόμενους.

Θεσσαλονίκη: Ιερείς θετικοί στην νοτιοαφρικανική μετάλλαξη Covid-19

Σημειώνεται ότι πρόκειται για την πρώτη επιβεβαίωση της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης που εντοπίζεται στη χώρα μας, ενώ έχουν ήδη εντοπιστεί 66 κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης.

in.gr, 31 Ιανουαρίου 2021, 16:38


Συναγερμός έχει σημάνει στην Πολιτική Προστασία μετά τον εντοπισμό της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης του κοροναϊού στη Θεσσαλονίκη.

Τα κρούσματα της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης είναι δύο και οι ασθενείς είναι ιερείς της  Ιεράς Μητροπόλεως Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως. Ήδη στην περιοχή βρίσκονται ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς και ο πρόεδρος της ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας. Είχε προηγηθεί σύσκεψη των λοιμωξιολόγων με τη συμμετοχή του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα.

Παρών είναι και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Σημειώνεται ότι πρόκειται για την πρώτη επιβεβαίωση της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης που εντοπίζεται στη χώρα μας, ενώ έχουν ήδη εντοπιστεί 66 κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης. 

Κυριακή ΙΕ΄ Λουκά, 31.1.2021, στη Μονή Στροφάδων και Αγ. Διονυσίου εν Ζακύνθω [photos]


Πρωί Κυριακής ΙΕ΄ Λουκά, 31ης Ιανουαρίου 2021, στη Μονή Στροφάδων και Αγίου Διονυσίου πόλεως Ζακύνθου, η Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Ιερομονάχου της Μονής π. Ανδρονίκου Αγαλιανού, διακονούντος δε του μόλις χθες χειροτονηθέντος Διακόνου Ιωάννου Κλάδη. Ομίλησε δεόντως ο π. Ανδρόνικος. Όλα υπό τους περιορισμούς έναντι το Κορονοϊού.
[Φωτογραφίες: Διονύσης Νικολόπουλος]

Κυριακή ΙΕ΄ Λουκά, 31.1.2021, στον Πατριαρχικό Ναό εν Φαναρίω [video]

 
Πρωί Κυριακής ΙΕ΄ Λουκά, 31.1.2021, στον πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, η Θεία Λειτουργία, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ισπανίας και Πορτογαλίας κ. Βησσαρίωνος, υπό τους περιορισμούς για την μη διάδοση του Κορονοϊού.

ΠΑΡΑΘΕΤΟΥΜΕ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ:

Κυριακή ΙΕ΄ Λουκά, 31.1.2021, στον Ναό του Αγίου Ελευθερίου πόλεως Κερκύρας [video]

 
Πρωί Κυριακής ΙΕ΄ Λουκά, 31ης Ιανουαρίου 2021, στον Ναό του Αγίου Ελευθερίου πόλεως Κερκύρας, με ανοικτές τις πύλες, αλλά με ολίγους εκκλησιαζόμενους, λόγω του επικρεμάμενου κινδύνου περαιτέρω μετάδοσης του Κορονοϊού. Ιερούργησε ο Εφημέριος, Πρωτοπρεσβύτερος Δημήτριος Κοσκινάς. 

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΤΗΛΕΜΕΤΑΔΟΣΕΩΣ:

Κυριακή ΙΕ΄ Λουκά, 31.1.2021, στον Ναό των Αγίων Πάντων πόλεως Κερκύρας [video]

 
Πρωί Κυριακής ΙE΄ Λουκά, 31ης Ιανουαρίου 2021, στον Ναό των Αγίων Πάντων πόλεως Κερκύρας, με ανοικτές τις πύλες, αλλά με ολίγους εκκλησιαζόμενους, λόγω του φόβου της διάδοσης του Κορονοϊού. Ιερούργησε ο Εφημέριος, Πρωτοπρεσβύτερος Θεμιστοκλής Μουρτζανός.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΤΗΛΕΜΕΤΑΔΟΣΕΩΣ:

Live: Θ. Λειτουργία Κυριακής, 31.1.2021, από τον Ναό Παναγούλας εν Βανάτω Ζακύνθου


Καθώς οι Ναοί μας είναι πλέον ανοικτοί για τους ενδιαφερόμενους εν ώρα ιερών Ακολουθιών και Θείων Λειτουργιών, εντούτοις ο αριθμός τους είναι περιορισμένος, στο πλαίσιο της κοινής προσπάθειας για την μη περαιτέρω μετάδοση του φονευτή Ιού. 
     Ως εκ τούτου, λοιπόν, μεταδίδουμε live και σήμερα, 31η Ιανουαρίου 2021, την Θεία Λειτουργία της Κυριακής ΙΕ΄ Λουκά, από το Βανάτο της Ζακύνθου και μάλιστα από τον Ενοριακό Ναό της Παναγούλας μας. 

Η LIVE ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΑΡΧΕΤΑΙ ΣΤΙΣ 8.30 π.μ. ΚΑΙ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΗΝ ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:


Γενναιότης εκεί που δεν το περιμένεις

«Ἀξιεπαίνοις ἄσμασι, πιστοί, μεγαλύνωμεν Κῦρον καί Ἰωάννην, τούς ἐν Πνεύματι ὁμαίμονας καί κατά σάρκα ἀδελφόφρονας, σύν αὐτοῖς καί τήν γενναίαν Ἀθανασίαν ἐγκωμιάζοντες καί τά βλαστήματα αὐτῆς, Θεοδότην Εὐδοξίαν καί Θεοκτίστην, τάς ἀθληφόρους καί καλλιπαρθένους, αἰτοῦντας Χριστόν ὑπέρ τῶν ψυχῶν ἡμῶν» (Δοξαστικό των Αίνων του Όρθρου της εορτής των Αγίων Αναργύρων Κύρου και Ιωάννου, 31 Ιανουαρίου).
«Με αξιέπαινα άσματα ας αποδώσουμε το μεγαλείο που τους ταιριάζει, πιστοί, στον Κύρο και τον Ιωάννη, τους αδελφούς ως προς την σχέση τους με το Άγιο Πνεύμα και την πνευματική ζωή, και αυτούς που ήταν όπως τα κατά σάρκα αδέρφια, εγκωμιάζοντάς τους μαζί με την γενναία Αθανασία και τα βλαστάρια της, την Θεοδότη, την Ευδοξία και την Θεοκτίστη, οι οποίες έγιναν αθλοφόρες για χάρη του Χριστού και τίμησαν την παρθενία τους, ζητώντας τον Χριστό για χάρη των ψυχών μας».