e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2008

Η λογοτέχνις Διονυσία Μούσουρα-Τσουκαλά και οι Αναμνήσεις της


Μια νέα στήλη του διαδικτυακού πολυπεριοδικού μας εγκαινιάζουμε σήμερα: Την ενότητα υπό τον τίτλο "Αναμνήσεις και νοσταλγίες της Διονυσίας".
Πρόκειται για μικρά και πρωτοδημοσιευόμενα νοσταλγικά σημειώματα, τα οποία ευχαρίστως ανέλαβε να συντάσσει, χάριν των πολυπληθών μας αναγνωστών, μια καλή μας φίλη και συχνή συνοιδοιπόρος στα ιντερνετικά μας ταξίδια, η συγχωριανή μας Διονυσία Μούσουρα-Τσουκαλά, η οποία ζει και δημιουργεί στη μακρινή για εμάς Μελβούρνη, διαπρέποντας συνάμα ως έγκριτη λογοτέχνις.
Οι αναμνήσεις της θα βρίσκουν κατάλυμα στον μπανατιώτικο ετούτο ιστοχώρο, οι δε νοσταλγικές της ενατενίσεις, δίχως κανέναν περιορισμό θεματολογίας, ευχόμαστε ν' αποτελέσουν (μετά από πολύ καιρό, που θέλουμε να πιστεύουμε, ότι θα διαρκέσουν) ένα πρώτης τάξεως αρχείο Συναισθημάτων και Προσώπων!
π.Π.Κ.

Who is who

Η Διονυσία Μούσουρα-Τσουκαλά είναι γόνος της συνοικίας Κουκουναρία του Μπανάτου, κόρη των μακαριστών συντοπιτών μας ιερέα Σπυρίδωνος Μούσουρα και της πρεσβυτέρας Χρυσής. Στη Ζάκυνθο ολοκλήρωσε τη δευτεροβάθμια εκπαίδευσή της.
Στην Αυστραλία μετανάστευσε το 1967 με τον σύζυγο και τα παιδιά τους. Δίδαξε Ελληνικά στα απογευματινά και σαββατιανά παροικιακά σχολεία. Σπούδασε Διερμηνεία και Μετάφραση στο Πανεπιστήμιο ΡΜΙΤ στη Μελβούρνη, τομέας στον οποίο εργάζεται μέχρι σήμερα.
Έργα της πεζά και έμμετρα (που έχουν δημοσιευτεί σ' εφημερίδες της Ζακύνθου και σε λογοτεχνικά περιοδικά της Αυστραλίας), έχουν διακριθεί αρκετές φορές σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς. Το 1996, συμμετείχε με την ποιητική συλλογή "Σκυφτές Ανεμώνες", στο βιβλίο Τετραλογία, των εκδόσεων Ναυτίλος.
Έχουν εκδοθεί δύο διηγηματικές συλλογές της: "Ο Κραταιός Νόστος" [2000, εκδόσεις του Πανεπιστημίου R.M.I.T., Melbourne, (Ελληνικό Τμήμα)] και "Εκ Φιόρε και εξ Αντιπόδων" [2005, εκδόσεις Τσώνη]. Πρόσφατα (τέλη του 2007, εκδόσεις Τσώνη), κυκλοφόρησε η δίγλωσση ποιητική της συλλογή: "Εν τη πόλει της Μελβούρνης", και με Αγγλικό τίτλο: "Words and Memories in Melbourne".
Η γλώσσα που μεταχειρίζεται είναι απλή, αλλά παλλόμενη από νοσταλγία και πλήρης συναισθημάτων, μ' ευρωστία περιγραφών και συγκινήσεων. Διακατέχεται από εξαιρετική ζωντάνια και πετυχημένη αλληλουχία νοημάτων, τόσο που παραπέμπει σε κινηματογραφική αποτύπωση καταστάσεων και προσώπων του παρελθόντος, στα οποία κατορθώνει να δώσει διάρκεια και πνοές εκ νέου.

ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΓΝΩΜΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ

(....) είναι ο βαρύς πόνος της ξενητειάς, έτσι όπως εκφράζεται, άλλοτε άμεσα και δυνατά, και άλλοτε, μέσα από μια λεπτή "πεθυμιά" της πατρίδας και της ζωής εκεί. Η Διονυσία Μούσουρα-Τσουκαλά, ξέρει να χειρίζεται τον λόγο και το μέτρο με άψογο τρόπο, όπως οι παλαιότεροι εκείνοι ποιητές μας, που με τον καιρό μέσα στην ευκολία και την προχειρότητα της εποχής όλο και πιο πολύ σπανίζουν στις μέρες μας. Την διακρίνει μια αυστηρότητα στο ύφος, μια ευθυβολία, μια αμεσότητα και μια αφαιρετικότητα. Γνωρίζει άριστα να ενδοσκοπεί, βυθιζόμενη μέσα στις αρίφνητες σφαίρες της ανθρώπινης ύπαρξης, ενώ ταυτοχρόνως, με την ίδια δεξιότητα ξέρει να μας οδηγεί σε εξάρσεις που τις χαρακτηρίζει η δύναμη του ονείρου, αλλά και να μας προσγειώνει στη συνέχεια μέσα στη σκληρή πραγματικότητα.
Ρούλα Κακλαμανάκη
Συγγραφέας

(....) ο αναγνώστης της μπορεί, επίσης, να συγκρατήσει το συνοπτικό τρόπο με τον οποίο γίνεται η γενικότερη εκφορά του λόγου της. Τα αξιόλογα κομμάτια της για την Ζάκυνθο, την ιδιαίτερη πατρίδα της, συνιστούν ενδιαφέροντα δείγματα της "Λογοτεχνίας της Νοσταλγίας", που αγάπησαν τόσο πολύ και καλλιέργησαν με συγγνωστό πάθος οι συμπατριώτες μας, επώνυμοι και ανώνυμοι, μέσα και έξω από την Ελλάδα επί αιώνες.
Γιώργος Βέης
Ποιητής