e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 24 Αυγούστου 2008

"Εορτάζει σήμερον των Ζακυνθίων η νήσος"



Καθώς τα φώτα της αποψινής μεγάλης για τους Ζακυνθίους γιορτής χαμήλωσαν, άπαντες κρατήσαμε στην καρδιά και στον νου μας την ευλογία του οικείου μας Αγίου, Διονυσίου του Θαυματουργού, του οποίου το σεπτό Σκήνωμα λιτανεύτηκε, δόξη και τιμή, στους δρόμους της πόλης της Ζακύνθου.

Των μέχρι τώρα Τελετών και Ακολουθιών προέστη ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος Β, ενώ συμμετείχαν τρεις δεκάδες Αρχιερέων από τα πέρατα της Ορθοδοξίας, πλήθος ιερέων και πολλές χιλιάδες προσκυνητών, οι οποίοι ευλαβούνται τον Άγιό μας!

Παραπάνω, σχετικό φωτορεπορτάζ και βίντεο με τη ματιά του Πορφύρη.

Το Χρονικό της επίσκεψης του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου Β΄ στη Ζάκυνθο και οι Τελετές προς τιμήν του Αγίου Διονυσίου


Παρασκευή, 22.8.2008
Η ΑΦΙΞΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗ ΖΑΚΥΝΘΟ

Αφίχθη απόψε στη νήσο της Ζακύνθου για επίσημη επίσκεψη ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου Χρυσόστομος Β΄, ο οποίος θα προεξάρχει της πανηγύρεως του Αγίου Διονυσίου.
Στο αεροδρόμιο «Διονύσιος Σολωμός» τον Αρχιεπίσκοπο υποδέχθηκε o Μητροπολίτης Ζακύνθου Χρυσόστομος, ο βουλευτής του νομού Δημήτριος Βαρβαρίγος, ο Δήμαρχος Ζακυνθίων Διονύσιος Ακτύπης, ο Νομάρχης Ζακύνθου Διονύσιος Γάσπαρος και άλλες αρχές του νησιού.
 Από το αεροδρόμιο ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου μετέβη κατευθείαν στον Ναό του Πολιούχου Αγίου Διονυσίου, όπου έγινε επίσημη υποδοχή. Εν συνεχεία τελέστηκε πανηγυρική Δοξολογία επί τη αφίξει του, με την παρουσία πολλών Αρχιερέων και πλήθους κόσμου.
Προσφωνώντας τον Μακαριώτατο ο Μητροπολίτης Ζακύνθου Χρυσόστομος είπε μεταξύ άλλων και τα εξής:
"Είμεθα εδώ δια να δηλώσωμεν υπέρ πάντα άλλον λαόν επί της γης, αλληλέγγυοι και συνοδίτες με τον επί τραντακονταπενταετίαν σκληρώς δοκιμαζόμενον αδελφόν Κυπριακόν Λαόν. Και να δηλώσωμεν, επίσης, ότι ως Εκκλησία υπάρχομεν μόνον και μόνον δια διακονίαν. Και συγχρόνως να Σας είπωμεν ότι δεν φοβούμεθα τον Γολγοθάν. «Ιδού συναναβαίνομεν μεθ’ υμών» συγκυρηναίοι και συναντιλήπτορες.
Είμεθα έτοιμοι ανά πάσαν στιγμήν δια τον Γολγοθάν. Διότι πιστεύωμεν ακραδάντως ότι μετά από τον Γολγοθάν είναι η Ανάστασις. Και ιδού επί 20 αιώνας ο Χριστός ανίσταται.
Ανάστασις ναί! Δικαία και βιώσιμος λύσις εις το εθνικόν μας πρόβλημα.Δι’ ο και θαυμάζομεν την αντοχήν και την αγωνιστικότητα του προσφυγικού κόσμου.
Συμμεριζόμεθα την αγωνίαν των συγγενών των αγνοουμένων. Συμπαριστάμεθα προς τους εγκλωβισμένους, οι οποίοι φυλάττουν υπό δυσμενεστάτους συνθήκας τας νοητάς του Έθνους μας Θερμοπύλας.
Απευθύνομεν, όθεν, επί τη αφίξει Υμών προς πάντας θερμόν χαιρετισμόν αγάπης, αναφωνούντες από χειλέων και καρδίας: Ως ευ παρέστητε!"
 Στην αντιφώνησή του ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Ζακύνθου για την πρόσκληση, την υποδοχή και την φιλοξενία. Είπε, ότι αισθάνεται συγκίνηση που βρίσκεται και πάλι στη Ζάκυνθο των ποιητών, του θεάτρου και της μουσικής, των ανοιχτόκαρδων ανθρώπων, στο νησί του Αγίου Διονυσίου. Και σχετικά με το Κυπριακό υπογράμμισε εμφαντικά:
"Πρέπει να γνωρίζουν πολύ καλά οι ξένοι ότι οι ρίζες οι εθνικές του Κυπριακού λαού είναι ηλικίας τρεισήμισι χιλιάδων ετών. Και είναι πολύ βαθιές και δεν ξεριζώνονται. Καμία δύναμις δεν μπορεί να ξεριζώσει αυτές τις εθνικές ρίζες από την γη των προγόνων μας. Θα αγωνιστούμε, έστω και αν παρεξηγούμαστε συνεχώς, αυτήν την διαχρονικήν πορείαν, και είμαι σίγουρος ότι στο τέλος θα δικαιωθούμε, γιατί οι Τούρκοι δεν θέλουν την μισή Κύπρο. Θέλουν ολόκληρη την Κύπρο. Το θέμα της Κύπρου δεν είναι διακοινοτικό, αλλά γεωπολιτικό. Δεν μπορούν να ανεχθούν η Ελλάδα να επεκτείνεται μέχρι της Μέσης Ανατολής. Έχουμε τις ελπίδες μας στον Θεό, στον Άγιο Διονύσιο, που θα τον θερμοπαρακαλέσουμε να μεσιτεύσει στον Κύριο, να φωτίσει τους ισχυρούς της γης, έστω και την δωδεκάτην, να αποδώσουν δικαιοσύνην εις τον Κυπριακόν λαόν".
 Μετά την Δοξολογία ακολούθησε δεξίωσις στο Αρχονταρίκι της Μονής και εν συνεχεία επίσημο δείπνο που παρέθεσε ο Δήμαρχος Ζακυνθίων προς τιμήν του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Χρυσοστόμου.

Σάββατο, 23.8.2008
Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ

Εθιμοτυπικές επισκέψεις στον Νομάρχη Ζακύνθου Διονύσιο Γάσπαρο και στον Δήμαρχο Ζακυνθίων Διονύσιο Ακτύπη πραγματοποίησε σήμερα το πρωί ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β΄, συνοδευόμενος από τον Μητροπολίτη Ζακύνθου Χρυσόστομο και τους Αρχιερείς της επίσημης συνοδείας του, Ταμασού Ησαΐα, Ναυκράτιδος Κύριλλο, Χύτρων Λεόντιο και Μεσαορίας Γρηγόριο.
Ο Νομάρχης προσέφερε στον Αρχιεπίσκοπο μια βυζαντινή εικόνα και αντίγραφο της προτομής του εθνικού ποιητή Διονυσίου Σολωμού.
 Κατά την επίσκεψή του στον Δήμαρχο Ζακυνθίων και ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου υπογράμμισε σε σχετική με το Κυπριακό ομιλία του:
«Ο Κυπριακός Ελληνισμός δεν θα δεχθεί να κλείσει όπως - όπως το Κυπριακό. Ζητούμε σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μας για να ζήσουμε στη γη των προγόνων μας. Ποτέ δεν θα παραδώσουμε την ελευθερία μας. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα για βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού και θα κλείσουμε τα αυτιά μας στις όποιες παραφωνίες». Η πικρή αλήθεια είναι, είπε ο Αρχιεπίσκοπος, ότι ο Κυπριακός λαός προτιμά τη σημερινή κατάσταση από μια κακή λύση, που θα συνεπάγεται τη διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως προέβλεπε το σχέδιο Ανάν.
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Ζακυνθίων διαβεβαίωσε τον Αρχιεπίσκοπο για τη συμπαράσταση του λαού της Ζακύνθου και αναφέρθηκε στις ιδιαίτερες σχέσεις με την Λεμεσό, με την οποία είναι αδελφοποιημένη η Ζάκυνθος. Προσέφερε στον Μακαριώτατο το μετάλλιο του Δήμου και ιστορικά βιβλία.
Στις 11 το πρωί ο Αρχιεπίσκοπος, όπως και όλοι οι προσκεκλημένοι για την πανήγυρι Αρχιερείς, παρέστησαν στην έξοδο του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Διονυσίου εκ της Λάρνακος και του ευπρεπισμού της Λειψανοθήκης.
Το μεσημέρι παρετέθη γεύμα υπό του Μητροπολίτου Ζακύνθου στον Λόγγο του Αγίου.


Ο ΜΕΓΑΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ
Στις 7 το απόγευμα έγινε η επίσημη Κάθοδος του Αρχιεπισκόπου Κύπρου από την Ιερά Μονή στον Ιερό Ναό του Αγίου. Την πομπή πλαισίωσαν η Φιλαρμονική του Πολεμικού Ναυτικού, η Φιλαρμονική του Δήμου Ζακυνθίων και άγημα στρατού. Συμμετείχαν τριάντα προσκεκλημένοι Αρχιερείς [οι Μητροπολίτες: Ηλείας Γερμανός, Βάρνας Κύριλλος, Μυτιλήνης Ιάκωβος, Προικονήσου Ιωσήφ, Θηβαΐδος Πορφύριος, Νικαίας Αλέξιος, Φθιώτιδος Νικόλαος, Νιγηρίας Αλέξανδρος, Δημητριάδος Ιγνάτιος, Βρεσθένης Θεόκλητος, Καρθαγένης Αλέξιος, Καισαριανής Δανιήλ, Ύδρας Εφραίμ, Πειραιώς Σεραφείμ, Ναυκράτιδος Κύριλλος, Σιδηροκάστρου Μακάριος, Κορωνείας Παντελεήμων, Καμερούν Γρηγόριος, Μεσσηνίας Χρυσόστομος, Ταμασού Ησαΐας, οι Επίσκοποι: Ελαίας Θεοδώρητος, Νύσσης Ελευθέριος, Νεοχωρίου Παύλος, Μαραθώνος Μελίτων, Ναζιανζού Θεοδώρητος, Φαναρίου Αγαθάγγελος, Ζάμπιας Ιωακείμ, Χύτρων Λεόντιος, Μεσαορίας Γρηγόριος], ο ιερός Κλήρος του νησιού και οι τοπικές Αρχές.
Εντός του Ιερού Ναού τελέστηκε Δοξολογία και περιφορά του Ιερού Λειψάνου. Εν συνεχεία άρχισε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, στο τέλος του οποίου ο Μητροπολίτης Ζακύνθου Χρυσόστομος προσεφώνησε τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου, καλωσορίζοντάς τον με εγκαρδιότητα και αγάπη.
Καταλήγοντας ο Μητροπολίτης Ζακύνθου είπε εμφανώς συγκινημένος:
«Ευχόμεθα καί προσευχόμεθα, ζώντες ως Χριστιανοί την χαρά της του Χριστού Αναστάσεως, να ζήσουμε και ως Έλληνες τη Λαμπρή της Κύπρου μας. Τότε ελεύθεροι και δικαιωμένοι θα επιστρέψουμε όλοι στα σκλαβωμένα εδάφη και θα υμνήσουμε εν πληθούσαις Εκκλησίες τον εν Τριάδι Θεόν».
 Ο κ. Χρυσόστομος δώρισε στον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου τρία εγκόλπια, όπως αρμόζει σε Προκαθήμενο Εκκλησίας.
 Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Ζακύνθου για την πολλή αγάπη του, λέγοντας χαρακτηριστικά:
«Είμαστε αιχμάλωτοι της αγάπης σας. Στη Ζάκυνθο δεν αισθάνομαι ως ξένος ούτε για ένα δευτερόλεπτο. Είμαι κι εγώ Ζακυνθινός και είμαι μέλος της δικής σας οικογένειας».
 Ο Αρχιεπίσκοπος δώρισε ένα εγκόλπιο στον Μητροπολίτη Ζακύνθου, με την ευχή ο Κύριος να του προσφέρει πάντοτε πληρότητα ζωής.
Εν συνεχεία ο Μακαριότατος ομίλησε προς τους πιστούς διεξοδικώς για το Εθνικό θέμα της Κύπρου και τόνισε ότι η Ευρώπη και οι ΗΠΑ «παραμένουν ανάλγητες απέναντι στην καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Κυπριακού λαού, στη συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή και στην καταστροφή των Ορθοδόξων εκκλησιαστικών μνημείων στο βόρειο τμήμα του νησιού». Και είπε, ότι η Εκκλησία θα αγωνιστεί για την αποκατάσταση και επαναλειτουργία των χώρων λατρείας στα Κατεχόμενα.
Ανέφερε, επίσης, ότι ολοκληρώνεται σύντομα η προετοιμασία για την προσφυγή της Εκκλησίας της Κύπρου κατά της Τουρκίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και κατήγγειλε τον τουρκικό στρατό για την εκδίωξη πριν μερικές εβδομάδες του Μητροπολίτη Ταμασού Ησαΐα από τη Μονή του Αποστόλου Βαρνάβα, ενώ τελούσε την Θεία Λειτουργία.Ο Αρχιεπίσκοπος ολοκλήρωσε την ομιλία του με επίκληση στον τιμώμενο Άγιο:
«Παρακαλούμε τον πνευματοφόρο Άγιο Διονύσιο, τον Άγιο της αγάπης και της συγνώμης, να φωτίσει τους ισχυρούς της γης να απονείμουν δικαιοσύνη στον δεινά δοκιμαζόμενο λαό της Κύπρου».

Κυριακή, 24.8.2008
ΕΟΡΤΑΖΕΙ ΖΑΚΥΝΘΟΣ
Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος Β΄ προεξήρχε το πρωί του πανηγυρικού Συλλείτουργου στο Καθολικό της Μονής του Πολιούχου Αγίου Διονυσίου, επί τη μνήμη της μεταθέσεως του λειψάνου Του από τα Στροφάδια στη Ζάκυνθο (1717).
Συλλειτούργησαν τριάντα μητροπολίτες από διάφορες Ορθόδοξες Εκκλησίες, ιερείς και διάκονοι. Πλήθος κόσμου κατέκλυσε τον ναό για να προσκυνήσει το Ιερό Λείψανο και να συμμετάσχει στην Θ. Λειτουργία. Παρέστησαν οι αρχές της πόλεως, ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γιώργος Καρατζαφέρης, ο αρχηγός του ΓΕΝ Ναύαρχος Γεώργιος Καραμαλίκης, ο Καθολικός Αρχιεπίσκοπος Κερκύρας και Ιονίων Νήσων Ιωάννης Σπητέρης, εκπρόσωποι πολιτικών και στρατιωτικών αρχών.
Προσφωνώντας τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου ο Μητροπολίτης Ζακύνθου τόνισε, ότι στο πρόσωπό του «ατενίζουμε τον δοκιμαζόμενο Κυπριακό λαό, ο οποίος από για τρεις και πλέον δεκαετίες βιώνει τις τραγικές συνέπειες της βίαιης εκτοπίσεως από των εστιών του, από την ιερή γη των πατέρων του, κατά παράβαση κάθε έννοιας δικαίου και διεθνούς νομιμότητος». Έκλεισε μάλιστα την ομιλία του με τους στίχους του νεαρού ήρωα Ευαγόρα Παλληκαρίδη:
«Θα πάρω μιαν ανηφοριά 
θα πάρω μονοπάτια 
να βρω τα σκαλοπάτια πού παν στη Λευτεριά».

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου στην ομιλία του αναφέρθηκε κατ’ αρχήν στους πνευματικούς αγώνες του τιμώμενου Αγίου Διονυσίου, στους οποίους καλούνται όλοι οι χριστιανοί. Εν συνεχεία επεσήμανε, ότι εναποθέτει στον Θεό, στον Άγιο Διονύσιο και στην Ελλάδα την ελπίδα και την πίστη του για την εξεύρεση λειτουργικής και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού.
«Έχουμε στο πλευρό μας την Ελλάδα και τον υπέροχο Ελληνικό λαό και πιστεύουμε ότι δεν θα μας εγκαταλείψουν στον αγώνα για τη σωτηρία της πατρίδας μας», τόνισε. Επίσης, προειδοποίησε ότι «ματαιοπονούν όσοι νομίζουν ότι είμεθα η τελευταία γενιά Ελλήνων στην Κύπρο».
 Μετά τη Θεία Λειτουργία ακολούθησε δεξίωση στο Αρχονταρίκι της Μονής του Αγίου Διονυσίου. Εκεί ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου και ο Μητροπολίτης Ζακύνθου προέβησαν σε δηλώσεις στα Μέσα Ενημερώσεως. Ο Ζακύνθου δώρισε μια εικόνα του Αγίου στον Αρχηγό του ΓΕΝ Γ. Καραμαλίκη, ο οποίος είναι Ζακυνθινός την καταγωγή. Ο Αρχηγός με τη σειρά επέδωσε στον Μητροπολίτη τον θυρεό του Πολεμικού Ναυτικού.
Αμέσως μετά ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, συνοδευόμενος από τον Μητροπολίτη Ζακύνθου, τις τοπικές αρχές και τα μέλη της επίσημης συνοδείας του, μετέβη στην πλατεία Διονυσίου Σολωμού και κατέθεσε στεφάνι στον ανδριάντα του εθνικού μας ποιητή. Ο Μακαριώτατος εξέφρασε ιδιαίτερη συγκίνηση και είπε ότι αισθάνεται εθνικά υπερήφανος. Εξήρε την φιλοπατρία και το ποιητικό έργο του Διονυσίου Σολωμού και τόνισε:
«Πρέπει όλοι μας να είμαστε ενωμένοι ως ένας άνθρωπος, γιατί, αν ανάμεσά μας υπάρχουν διχόνοιες και διαφορές, δεν μας αξίζει η ελευθερία».
 Το μεσημέρι παρετέθη επίσημο γεύμα υπό του Μητροπολίτου Ζακύνθου στη μεγάλη Τράπεζα της νέας πτέρυγας της Μονής. Παρακάθισαν οι Αρχές και οι επίσημοι προσκεκλημένοι. Ο Μητροπολίτης κ. Χρυσόστομος, στην πρόποσή του, δήλωσε ότι δεν έχει αμφιβολία πως ο Αρχιεπίσκοπος «θα παραμείνει αμετακίνητος στις ορθές θέσεις του για το Κυπριακό, γιατί όποιος ξέρει να φυλάει Θερμοπύλες, δεν τις εγκαταλείπει ποτέ και δεν αλλάζει ούτε από τα αξιώματα, ούτε από τις σκοπιμότητες». Ευχήθηκε επίσης, ο Πολιούχος του νησιού, να είναι αρωγός και μεσίτης προς τον Θεό για «τα δίκαια του έθνους μας, της πατρίδας μας, όπου συμπεριλαμβάνω και την Ελληνικοτάτη Κύπρο».
Τα εθνικά μας δίκαια «δεν χωρούν χωρισμούς και αφορισμούς. Είμαστε όλοι ένα έθνος και χρειάζεται ο ένας να ενισχύει και να βοηθά τον άλλο στην κατεύθυνση της απόκτησης της ελευθερίας εν δικαιοσύνη, πράγμα που λείπει από τους ισχυρούς της γης», κατέληξε ο Ζακύνθου.
Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου δήλωσε για μια άλλη μια φορά την αταλάντευτη θέση της Εκκλησίας του στο Κυπριακό, που είναι ο σεβασμός της κρατικής υπόστασης των Κυπρίων και μια δίκαιη λύση του προβλήματος. Οποιαδήποτε υποχωρητικότητα, τόνισε, μπορεί να είναι απαρχή δεινών για τον Ελληνισμό.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΛΙΤΑΝΕΙΑ
Κορυφώθηκαν το βράδυ οι λατρευτικές εκδηλώσεις για τη μνήμη της μεταφοράς του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Διονυσίου από τα Στροφάδια στη Ζάκυνθο, με την μεγάλη Λιτανεία του Ι. Λειψάνου, διάρκειας δυόμισι ωρών. Η Λιτανεία καλύπτει μια απόσταση τριών χιλιομέτρων περίπου. Προέστη ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος Β΄. Συμμετείχαν περί τους 30 Αρχιερείς, πολλές δεκάδες ιερείς και διάκονοι, αγήματα στρατού και των τριών όπλων, φιλαρμονικές, μαθητές και πλήθος κόσμου, καθ’ όλη τη διάρκεια της πομπής. Τον Πρωθυπουργό και την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Υγείας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, πλαισιούμενος από τον αρχηγό του ΓΕΝ, βουλευτές και τις Αρχές της Ζακύνθου και των γύρω νησιών.
Κατά την έξοδο του Ιερού Σκηνώματος του Αγίου Διονυσίου από την Μονή του, χτυπούσαν οι καμπάνες υπό τα εκκωφαντικά και χαρμόσυνα πυροτεχνήματα, ρίπτονταν από το στρατό χαιρετιστήριες βολές και ηχούσαν οι σειρήνες των πλοίων, τα οποία ναυλοχούσαν στο λιμάνι.
Η Λιτανεία ξεκίνησε και κατέληξε στη Μονή του Αγίου, αφού διήλθε από την οδό Αλεξάνδρου Ρώμα, την πλατεία Διονυσίου Σολωμού και την παραλιακή λεωφόρο, οι οποίες ήταν σημαιοστολισμένες και στρωμένες με μυρτιές. Το Ιερό Λείψανο του Αγίου μετέφεραν επί των ώμων Αρχιερείς και ιερείς. Εκατοντάδες πιστοί είχαν ξαπλώσει στο κατάστρωμα των οδών, για να διέλθει από πάνω τους το Ιερό Λείψανο και έτσι να λάβουν την ευλογία του Αγίου της Συγνώμης.
 Κατά την επιστροφή του Ιερού Σκηνώματος στη Μονή ο ουρανός της Ζακύνθου φωτίστηκε από βεγγαλικά.
"Η Λιτανεία του Ιερού Λειψάνου διαλαλεί διαμέσου των αιώνων τον σεβασμό ολόκληρου του Ορθόδοξου κόσμου, ο οποίος καταθέτει ευλαβικά το προσκύνημά του στον Άγιο Διονύσιο", τόνισε ο Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Χρυσόστομος στα προπύλαια του ναού του Αγίου και ευχαρίστησε θερμά τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου, ο οποίος με την παρουσία του λάμπρυνε τις τριήμερες εορτές. Εξέφρασε επίσης την ευχή, σύντομα να γίνει πραγματικότητα το όνειρο του Αρχιεπισκόπου και των Κυπρίων αδελφών για επανένωση της μαρτυρικής Κύπρου. Κάλεσε δε τους ισχυρούς της γης «να μην κρύβονται πίσω από το δάκτυλό τους και να συμβάλλουν ενεργά στην εξεύρεση βιώσιμης λύσης του Κυπριακού».
 Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος, απευθυνόμενος στο πλήθος των πιστών, ανέφερε ότι ικέτευσε τον Άγιο Διονύσιο να μεσιτεύσει για να τερματιστεί η δοκιμασία του κυπριακού λαού. Επιτέλους, τόνισε, πρέπει να αφεθεί ο κυπριακός λαός να ζήσει ενωμένος σε συνθήκες ελευθερίας και ειρήνης. Κάλεσε την Άγκυρα να δείξει διαλλακτικότητα και να προβεί σε υποχωρήσεις και συνέστησε, ότι «πρέπει να επαγρυπνούμε για να μην υπάρξει συρρίκνωση του έθνους μας».
 Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, αύριο 25 Αυγούστου, θα επισκεφθεί πληγείσες από τις περσινές πυρκαγιές περιοχές στο Νομό Ηλείας και θα ευλογήσει τα έργα αποκατάστασης που έχει αναλάβει η Αρχιεπισκοπή Κύπρου.