e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 1 Ιανουαρίου 2014

Η 1η του νέου Έτους 2014 στη Φανερωμένη Μπανάτου

Βροχερή και άστατη είναι η 1η του νέου Έτους 2014, εδώ στο Μπανάτο της Ζακύνθου. Όμως την κακοκαιρία αντιμετωπίσαμε δια της ευχαριστιακής ευφροσύνης στον λειτουργικό - λατρευτικό χωροχρόνο του ναού της Φανερωμένης μας, εορτάζοντας την Περιτομή του Κυρίου και την μνήμη του Αγίου Βασιλείου. Στο Ιερατικό Συλλείτουργο συμμετείχαν ο Εφημέριός μας π. Παναγιώτη Καποδίστρια και ο π. Νικόλαος Γουσέτης, Εφημέριος των γειτονικών συνοικισμών Κουκουναρίας και Χουρχουλιδίου. 

Μετά την θεία Λειτουργία, εψάλη η καθιερωμένη Δοξολογία, παρόντων των τοπικών Αρχόντων, δηλαδή του Αντιδημάρχου Ζακύνθου κ. Διονυσίου Φιλ. Τουρκάκη και του Προέδρου του Μπανάτου κ. Χαραλάμπους Δημ. Κοντονή.

Στη συνέχεια έγινε η επίδοση των διοριστηρίων εγγράφων στους νέους Εκκλησιαστικούς Συμβούλους, των οποίων η θητεία αρχίζει σήμερα και θα λήξει την 31η Δεκεμβρίου 2016, συν Θεώ! Χθες το βράδυ έγινε η πρώτη σύγκληση του Συμβουλίου, υπό τη νέα σύνθεσή του και αρχαιρεσίες. Έτσι σήμερα έλαβαν τους διορισμούς τους από τον Εφημέριο - Πρόεδρο οι ακόλουθοι: ο κ. Κωνσταντίνος Βασ. Μάτσας ως Γραμματέας, η κ. Πηνελόπη Αντ. Κοντονή ως Ταμίας, ο κ. Διονύσιος Παν. Ροδίτης ως Μέλος, ενώ ο εκλεγείς ως Αντιπρόεδρος κ. Διονύσιος Παν. Στραβοπόδης δεν παρέστη, για υπηρεσιακούς λόγους. 

Τέλος, έγινε το κόψιμο της παραδοσιακής Κουλούρας, το "ηύρεμα" έπεσε στην ενορίτισσά μας κ. Μάρθα Νικ. Καποδίστρια, η οποία έλαβε ως δώρο ένα αντίτυπο της Καινής Διαθήκης, του βιβλίου των βιβλίων!

Ο π. Παναγιώτης στην ομιλία του ανέλυσε δι' ολίγων την σημασία της εισόδου μας σε νέα Χρονιά, λέγοντας ότι πρόκειται για ένα νέο αθλητικό στάδιο, όπου καλούμαστε να αναπτύξουμε δυνατότητες και ταλέντα, ώστε, μέσω της αγωνιστικής προσπάθειάς μας να αριστεύσουμε ή, τουλάχιστον, να προσεγγίσουμε το ανώτερο δυνατόν. Επισήμανε μάλιστα ότι για εμάς τους Χριστιανούς η κατάκτηση του ανώτερου βάθρου και το ευκταίο τέλος του κάθε αθλήματός μας είναι η εντός της Εκκλησίας γειτνίαση και συνάφεια με τον αενάως Σαρκούμενο Θείο Λόγο! Ευχήθηκε τέλος, τόσο στους νέους Επιτρόπους και στους Ιεροψάλτες, όσο και στους εκκλησιαζόμενους και την εν γένει Ενορία, σε κάθε έκφανση του κοινοτικού βίου όλων, να πρυτανεύει η Ενότητα και η Ομοψυχία, εντέλει η Αγάπη, η οποία "έξω βάλλει τον φόβον" της κάθε Κρίσης, είτε αυτή είναι ηθική, είτε πολιτικο-οικονομική! 

Όλοι αναχώρησαν από το ναό και την πρώτη λειτουργική ημέρα του χρόνου με θερμά αισθήματα και ανταλλαγή ευχών!

[Φωτορεπορτάζ: Βαλάντης Δρογγίτης]

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην Αθήνα για την έναρξη της Eλληνικής Προεδρίας στην Ε.Ε. / Φαναριώτικη Πρωτοχρονιά

Του Νικολάου Μαγγίνα από την Κωνσταντινούπολη / Amen.gr


Με την ευλογία και τις ευχές της Μητέρας Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως που θα κομίσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος από την Κωνσταντινούπολη θα πραγματοποιηθεί η επίσημη τελετή για την ανάληψη της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Ελλάδα. Για το λόγο αυτό ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας θα βρεθεί στην Αθήνα στις 8 του μήνα, αποδεχόμενος σχετική πρόσκληση που του απηύθυνε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Η επίσημη τελετή έναρξης θα πραγματοποιηθεί παρουσία του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι, του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, των 28 Επιτρόπων της Ένωσης σύσσωμης της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας της Ελλάδας και πλήθους κρατικών και κοινοτικών αξιωματούχων. Ωστόσο, ξεχωριστό νόημα θα δώσει η παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη.

Ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας κατά την επίσημη δεξίωση στην αίθουσα του Θρόνου, αμέσως μετά την Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στον Πατριαρχικό ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι, παρουσία Ιεραρχών, του Προξένου της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη Βίκτωρα Μαλιγκούδη, Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου και πλήθους πιστών από την Πόλη, την Ελλάδα και άλλες χώρες ευχήθηκε για την επιτυχία της ελληνικής προεδρίας. «Θέλω να ευχηθώ στην Ελλάδα η οποία αναλαμβάνει από σήμερα την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ενώσεως να κατορθώσει, παρά τα υπάρχοντα προβλήματα, μια επιτυχή κατά πάντα προεδρία».

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό της Ελλάδας για την τιμητική πρόσκληση που του απηύθυνε, την οποία και αποδέχθηκε. «Ευχαριστούμε τον εξοχώτατο κύριο πρωθυπουργό ο οποίος είχε χθες την καλοσύνη να μας απευθύνει τιμητική πρόσκληση να παραστώμεν εις την επίσημον έναρξιν την ελληνικής προεδρίας και φυσικά να ανταποκριθούμεν εις αυτήν μεταφέροντες τας ευχάς της Μητρός Εκκλησίας, της Μητρός και Τροφού του ευσεβούς γένους μας για να επιτύχει πλήρως την προεδρίαν αυτήν και η Ελλάδα με τους πνευματικούς θησαυρούς τους οποίους κατέχει αιώνες τώρα να μπορέσει να δώσει ένα μήνυμα και μια μαρτυρία ορθοδόξου πολιτισμού», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Καταλήγοντας την ομιλία του υπογράμμισε ότι «συγχαίρουμε και ευλογούμε από της Μητρός Εκκλησίας και την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενώσεως αλλά και όλας τα προσπαθείας του ελληνικού λαού και της ηγεσίας του να ανεξέλθει το ταχύτερο δυνατόν εκ της παρούσης κρίσεως, να την υπερβεί και να οδεύσει εις τον δρόμον των πεπρωμένων της φυλής και του γένους μας».

Νέο Έτος 2014 και Angelus Domini στο Βατικανό


«Καθώς τελειώνει το έτος 2013, ας αναρωτηθούμε με θάρρος, πώς ζήσαμε το χρόνο που μας αξίωσε ο Θεός; Μήπως τον χρησιμοποιήσαμε κυρίως για τους εαυτούς μας, για τα συμφέροντά μας, ή είχαμε τη δυνατότητα να τον αξιοποιήσουμε για τους άλλους;» 
[Πάπας Φραγκίσκος]


Πρωτοχρονιά 2014 στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας


Την 31η Δεκεμβρίου, η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄ εδέχθη στο Ιδιαίτερο Πατριαρχικό Γραφείο, κατά το έθος, τον Σεβ. Μητροπολίτη Λεοντοπόλεως κ. Γαβριήλ, Πατριαρχικό Επίτροπο Αλεξανδρείας, και τους λοιπούς Κληρικούς της Πατριαρχικής Αυλής και της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αλεξανδρείας, οι οποίοι έψαλαν τα κάλαντα και υπέβαλαν εόρτιες ευχές. Ακολούθως άκουσε τα κάλαντα και εδέχθη ευχές για το νέο σωτήριο έτος 2014 από τους Αφρικανούς σπουδαστές της Πατριαρχικής Σχολής Αλεξανδρείας “Άγιος Αθανάσιος”, ως και το προσωπικό του Πατριαρχείου. Προς όλους η Α.Θ.Μ. προσέφερε δώρα και ευλογίες.

Το απόγευμα της ιδίας ημέρας ο Μακαριώτατος χοροστάτησε κατά τον Εσπερινό στο Ιερό Πατριαρχικό Παρεκκλήσιο των Αγίων Θεοδώρων, μετά το πέρας του οποίου στην Αίθουσα του Θρόνου παρουσίασε τα πεπραγμένα του παριππεύσαντος έτους 2013 και εξέφρασε ευγνώμονες ευχαριστίες για την επιδεικνυομένη συμπαράσταση προς την Αιγυπτιακή και την Ελληνική Κυβέρνηση, ως και προς την Ελληνική και την Αραβόφωνη Κοινότητα Αλεξανδρείας. Κατακλείων ευλόγησε την Αγιοβασιλόπιτα του Πατριαρχείου.

Στην εόρτια αυτή σύναξη παρευρέθησαν εκπρόσωποι του Γενικού Προξενείου της Ελλάδος στην Μεγάλη Πόλη, της Ελληνικής και της Αραβοφώνου Κοινότητος Αλεξανδρείας και όλων των Ελληνικών Συλλόγων και Φορέων.

Την 1η Ιανουαρίου 2013 η Α.Θ.Μ. χοροστάτησε κατά την Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Αλεξανδρείας και προεξήρχε της Δοξολογίας επί τη ενάρξει του νέου έτους, πλαισιούμενος από τον Σεβ.Μητροπολίτη Λεοντοπόλεως κ.Γαβριήλ και τον ιερό κλήρο.

Το μεσημέρι της Πρωτοχρονιάς η Α.Θ.Μ. επεσκέφθη τους περιθαλπομένους γέροντες του Γηροκομείου της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας, όπου προσέφερε δώρα και ευλογίες.