e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2016

«Η εκπαίδευση στην Ίμβρο» από τον Φιλανθρωπικό και Μορφωτικό Σύλλογο Ιμβρίων Κων/πόλεως για τα 25χρονα Πατριαρχίας Βαρθολομαίου

φωτογραφίες: Yani Kayakoparan 






Ο Φιλανθρωπικός και Μορφωτικός Σύλλογος Ιμβρίων Κωνσταντινουπόλεως διοργάνωσε απόψε, 21η Οκτωβρίου 2016, εκδήλωση με θέμα: «Η εκπαίδευση στην Ίμβρο», αφιερωμένη στην συμπλήρωση 25 ετών ευκλεούς Πατριαρχίας του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Σισμανογλείου Μεγάρου.

Σκοπός της εκδήλωσης ήταν να παρουσιαστούν στην Ομογένεια οι προσπάθειες και οι πρόσφατες εξελίξεις σχετικά με την επαναλειτουργία των Ελληνικών Μειονοτικών Σχολείων στην Ίμβρο μετά από μισό αιώνα. Παρουσιάστηκε και σχετικό ντοκιμαντέρ «'Ιμβρος: Αέναο Ταξίδι», παραγωγής του διαδικτυακού περιοδικού Πεμπτουσία

Αναλυτικά το πρόγραμμα είχε ως ακολούθως: 
1. Χαιρετισμός Πρέσβεως κ. Ευαγγέλου Σέκερη, Γενικού Προξένου της Ελλάδος στην Κωνσταντινούπολη. 
2. Χαιρετισμός της Προέδρου του Συλλόγου κ. Παναγιώτας Λαγοσπύρη Μαρφιάδου. 
3. Προβολή ντοκιμαντέρ της Διαδικτυακής Ομάδος της Πεμπτουσίας υπό τον τίτλον «Ίμβρος: Αέναο Ταξίδι». Προλογίζεται υπό του Εντιμ. κ. Νικολάου Γκουράρου
4. Ομιλία Άρχοντος Μ. Χαρτοφύλακος της Μ.τ.Χ.Ε. κ. Παντελεήμονος Βίγκα, Προέδρου του Εκπαιδευτικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Ίμβρου (ΕΠΣΙ)
5. Ομιλία κ. Παύλου Σταματίδη, Προέδρου της Ιμβριακής Ενώσεως Μακεδονίας Θράκης με τίτλον «Επαναλειτουργία των Εληνικών Μειονοτικών Σχολείων στην Ίμβρο Μετά από Μισό Αιώνα»
6. Ομιλία του Πρωτοπρεσβυτέρου του Οικουμενικού Θρόνου κ. Δοσιθέου Αναγνωστόπουλου
7. Χαιρετισμός του Συντονιστή Εκπαίδευσης της Ομογενειακής Παιδείας κ. Σταύρου Γιωλτζόγλου
8. Κατακλείδα υπό του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου. 

Εορτή χαρμόσυνος επί τη συμπληρώσει 25ετίας Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου

Του Αρχιμανδρίτη Γεράσιμου Φραγκουλάκη | Αννόβερο Γερμανίας 


«Εορτή χαρμόσυνος επέλαμψε ημίν σήμερον επί τη συμπληρώσει εικοσιπενταετίας από της αναρρήσεως του Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου εις τον Οικουμενικόν Θρόνον».

Συμπληρώνονται 25 χρόνια από την ευλογημένη εκείνη ημέρα της Τρίτης 22 Οκτωβρίου 1991, που εξελέγη Οικουμενικός Πατριάρχης ο από Χαλκηδόνος Βαρθολομαίος. 

Η μεγάλη θλίψη για την κοίμηση του πράου και μεγαλόψυχου Οικουμενικού Πατριάρχη Δημητρίου, θα μετριαζόταν με την ανάδειξη αντάξιου και ικανού διαδόχου του, όπως αναδείχθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος. Έμελε την τελευταία δεκαετία του 20ού αιώνα να ανοίξει νέο κεφάλαιο για την Πρωτόθρονη και Μαρτυρική Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως και το Οικουμενικό Πατριαρχείο μας. 

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος είναι εκείνος που έκλεισε την ιστορική πορεία του Οικουμενικού Θρόνου στον 20ό αιώνα και άνοιξε τη νέα του πορεία στον 21ο, αν και φαίνεται από τα έργα του ότι προηγείται κατά πολύ της εποχής του.

Από την πρώτη στιγμή της Πατριαρχίας του επεδίωξε να ενισχύσει την πανορθόδοξη συνεργασία με την σύγκληση κατά καιρούς Συνάξεων των Ορθοδόξων Προκαθημένων επισκεπτόμενος  αυτούς ή προσκαλώντας τους στο Φανάρι. Διηύρυνε την σύνθεση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, δίδοντας την ευκαιρία σε Ιεράρχες του ανά την υφήλιο να συμμετέχουν σε αυτήν. 

Έχει επισκεφθεί πάρα πολλές επαρχίες του Οικουμενικού Θρόνου στην Ελλάδα και αλλού, αλλά και περιοχές άλλης δικαιοδοσίας. Απ’ όπου κι αν πέρασε η υποδοχή του ήταν παλλαϊκή. Στήριξε με την παρουσία, τον παρηγορητικό του λόγο και την συνεισφορά του λαούς που βρέθηκαν ή βρίσκονται σε δύσκολες καταστάσεις λόγω πολέμου κ.ά. 

Συνεχίζει με δυναμικό τρόπο το ενδιαφέρον που είχε επιδείξει ο προκάτοχός του Οικουμενικός Πατριάρχης Δημήτριος για το περιβάλλον, συγκαλώντας οικολογικά σεμινάρια στη Χάλκη και διεθνή συμπόσια εν πλω. Όλη αυτή η δραστηριοποίησή του, που εδράζεται στο σεβασμό του για την δημιουργία, οδήγησε τον αντιπρόεδρο των Η.Π.Α. Αλ Γκόρ να τον αποκαλέσει «Πράσινο Πατριάρχη».

Προωθεί τον οικουμενικό διάλογο με τις άλλες χριστιανικές εκκλησίες και άλλες ομολογίες. Έχει γίνει δεκτός από πολλούς αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, πολλοί από τους οποίους τον επισκέφθηκαν στην έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Προσκλήθηκε και μίλησε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο Συμβούλιο της Ευρώπης, στην UNESCO, στο Forum2000 της Πράγας, στο Παγκόσμιο Οικονομικό Forum του Davosκ. ά. 

Έχει τιμηθεί με την ανώτατη τιμητική διάκριση πολλών κρατών και έχει αναγορευθεί επίτιμος διδάκτορας πολλών πανεπιστημίων. 

Καθιέρωσε προσκυνήματα και ιερές ακολουθίες στην ιστορική Μονή Παναγίας Σουμελά, στην Καππαδοκία και άναψε «εσβεσμένας λυχνίας», με τελευταία αυτήν της Σμύρνης, με την εκλογή και εγκατάσταση Μητροπολίτου. 

Αμείωτο επίσης παραμένει το ενδιαφέρον του για την υλοποίηση του ονείρου του, που είναι η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. 

Φλογερός κήρυκας του Ευαγγελίου, ακούραστος εργάτης του «αμπελώνος» του Κυρίου και ασυμβίβαστος αγωνιστής της Εκκλησίας. Μιας Εκκλησίας που έχει το μοναδικό θεϊκό ιδίωμα να είναι σταυρωμένη και να νικά, να σταυρώνεται και να είναι αναστημένη. 

Σύμφωνα με τα ανθρώπινα δεδομένα ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί «ανήσυχο πνεύμα». Όμως περισσότερο του αρμόζει ο χαρακτηρισμός του αρχιποίμενος ο οποίος πραγματικά ίσταται «εις τόπον και τύπον Χριστού». Είναι ο Πατριάρχης της Ορθοδοξίας, ο Πατριάρχης του Γένους, ο Πατριάρχης του αγώνα, ο Πατριάρχης της θυσίας, ο Πατριάρχης της αγάπης και της υπομονής. 

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος με την πληθωρική Εκκλησιαστική προσωπικότητά του έχει καταστήσει το Οικουμενικό Πατριαρχείο ολόλαμπρο φάρο Ορθοδοξίας, αλήθειας, ειρήνης, δικαιοσύνης και αγάπης. 

Δεν απουσιάζουν βέβαια και οι περιπτώσεις εκείνων που κάνοντας διαφορετικές προσεγγίσεις και αποσκοπώντας σε προσωπικό όφελος, παραποιούν την πραγματικότητα, κακολογούν, συκοφαντούν, πολεμούν. Αυτό φάνηκε περίτρανα στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Κρήτης, η οποία υπήρξε κοσμοϊστορικό γεγονός που σφράγισε την πατριαρχία του κ. Βαρθολομαίου, αλλά και σφραγίστηκε από αυτόν. 

Ο Όσιος Παΐσιος ο Αγιορείτης έχει πει: «Ο Θεός μας έδωσε αυτά τα δύσκολα χρόνια τον καλύτερο Πατριάρχη». 

Αυτός ο Πατριάρχης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος συμπληρώνει στον Θρόνο του μία εικοσιπενταετία. Επιβεβλημένο καθήκον όλων μας είναι, να προσευχηθούμε στον Άγιο Θεό να του χαρίζει μακροημέρευση και δύναμη για να συνεχίσει να πηδαλιουχεί το σκάφος της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας. 

Επικαλούμενοι τις σεπτές πατριαρχικές ευχές και ευλογίες του, υιϊκώς και προσευχητικώς ευχόμαστε: «Βαρθολομαίου του Παναγιοτάτου και Οικουμενικού Πατριάρχου, πολλά τα έτη».

Διορισμός μόνιμου ιμάμη στα σουλτανικά περίπτερα της Αγίας Σοφίας

Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου, 2016 | ΑΠΕ-ΜΠΕ


Τον διορισμό μόνιμου ιμάμη σε οίκημα παραπλεύρως της Αγίας Σοφίας, από την Υπηρεσία Θρησκευτικών Υποθέσεων, μεταδίδει σε τηλεγράφημά του το πρακτορείο «Ανατολή».

   Το οίκημα που έχει χτίσει ο Μουράτ Α' αποκαλείται "Χιουνκιάρ Κασρί", δηλαδή "περίπτερο του σουλτάνου" και βρίσκεται δίπλα στην είσοδο των ανακτόρων Τοπ Καπί. Από εκεί εισέρχονταν στην Αγία Σοφία οι σουλτάνοι για να ξεκουραστούν και να περάσουν μετά στον κυρίως χώρο του ναού.

   Η ισλαμική προσευχή στον χώρο αυτό, που είναι εκτός του ναού, έχει καθιερωθεί και πάλι από το 1991 και γινόταν τακτικά δύο φορές την ημέρα.

   Η θέση ιμάμη στο οργανόγραμμα δεν καταργήθηκε το 1935, όταν έγινε η Αγία Σοφία μουσείο, αλλά -παρ' ότι από το 1991 γινόταν προσευχή στον χώρο αυτό που βρίσκεται έξω από την Αγία Σοφία- επίσημα παρέμενε κενή.

   Ο νέος μόνιμος Ιμάμης δήλωσε ότι τώρα από τους τέσσερις μιναρέδες της Αγίας Σοφίας, η φωνή του μουεζίνη θα ακούγεται πέντε φορές, ενώ έως τώρα ακουγόταν μόνο δυο.