e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή, 23 Ιουλίου 2010

Τιμώντας τον Νεομάρτυρα Θεόφιλο τον Ζακύνθιο


Η Ζάκυνθος εορτάζει από σήμερα και αύριο σεμνοπρεπώς έναν άλλο τοπικό Άγιο, τον Νεομάρτυρα Θεόφιλο, καταγώμενον από τον Άμμο τση Χώρας του Τζάντε μας! Ο μοναδικός ναός, που τιμάται επ' ονόματί του στο νησί, βρίσκεται στο Νότιο Νεκροταφείο της πόλης μας. Εκεί έγινε σήμερα το απόγευμα επίσημος Εσπερινός προς τιμήν του Ζακυνθίου Νεομάρτυρα, αλλά συνάμα υπήρξε η ευλογία της παρουσίας  των Ιερών Λειψάνων από το Άγιον Όρος (Τιμίου Ξύλου, Αγίας Μαρίας της Μαγδαληνής και Αγίου Κηρύκου), τα οποία έφερε -ως γνωστόν- Αντιπροσωπεία Σιμωνοπετριτών για προσκύνηση και ευλογία του ζακυνθινού λαού.

Στον Εσπερινό χοροστάτησε ο Επίσκοπος Μαραθώνος κ. Μελίτων και, εκτός του οικείου Μητροπολίτου Σεβ. Ζακύνθου κ. Χρυσοστόμου, συγχοροστάτησαν οι Αρχιερείς: Θηβαΐδος κ. Πορφύριος και Φωτικής κ. Διονύσιος. Μετά την Ακολουθία του Εσπερινού και υπό τους παιάνες της Φιλαρμονικής του Δήμου Ζακυνθίων, έγινε η καθιερωμένη Λιτανεία της Εικόνας του Αγίου Θεοφίλου και των εξ Αγίου Όρους ιερών Λειψάνων εντός του Νεκροταφείου, με τη συμμετοχή πολλών προσκυνητών (και όχι αρχών του νησιού μας...), οι οποίοι έσπευσαν να μετάσχουν στην πνευματική αυτή ευκαιρία τιμής των τοπικών Αγίων μας, δεδομένου μάλιστα ότι αύριο το πρωί οι Αγιορείτες επιστρέφουν προς Άθωνα!

Για το φωτορεπορτάζ μερίμνησε ο Νίκος Κεφαλληνός.

Διάλεξη για τα εκκλησιαστικά Έργα Τέχνης του Μπανάτου


Με ικανοποίηση και χαρά ανακοινώνουμε στους Ενορίτες μας και όλους τους διαδικτυακούς Φίλους του ΝΥΧΘΗΜΕΡΟΝ ότι, στο πλαίσιο της εφετινής 500ετηρίδας Εκκλησιαστικής Ζωής του Μπανάτου, την ερχόμενη Κυριακή, 25 Ιουλίου 2010, στον Ναό της Φανερωμένης μας, αμέσως μετά τη Θεία Λειτουργία (περί ώρα 9.30 π.μ.), θα δοθεί Διάλεξη από τον

Αρχιμανδρίτη Διονύσιο Λυκογιάννη,
Ιεροκήρυκα της Ιεράς Μητροπόλεως Ζακύνθου,
με θέμα:
"Καλλιτεχνικές και ιστορικές ψηφίδες των ναών του Μπανάτου".

Πρόκειται για παρουσίαση των εν πολλοίς άγνωστων ή λανθανόντων καλλιτεχνημάτων των δύο ενοριακών ναών του Μπανάτου (Παναγούλας και Φανερωμένης), με βάση αρχειακές μαρτυρίες, αλλά και τα στοιχεία, τα οποία προέκυψαν από την καταγραφή των εκκλησιαστικών έργων τέχνης που ο ίδιος έκαμε το 2009. Σημειωτέον ότι ο Ομιλητής διακρίνεται για την αγάπη του στις ιστορικές έρευνες και μελέτες, έχει μάλιστα δημοσιεύσει είτε αυτοτελώς, είτε σε επιστημονικά περιοδικά, αξιοπρόσεκτες ανακοινώσεις, που αφορούν κυρίως στην Εκκλησιαστική Τέχνη της Ζακύνθου.

Οι ενδιαφερόμενοι, θα μάς δίνατε χαρά, να παρευρεθείτε!!!

Φωτοστιγμιότυπα από τη Λιτανεία των Μαριών στην ορεινή Ζάκυνθο


Μεγαλοπρεπής και συνάμα κατανυκτική η εν τω χωρίω Μαριαίς Ζακύνθου χθεσινή Λιτάνευση της Τιμίας Χειρός της Αγίας Μαρίας της Μαγδαληνής, τής Ευαγγελίστριας της Ευρώπης, μαζί με την Σεπτή Εικόνα του "Μη μου άπτου", που φυλάσσεται στον εκεί ναό. Συμμετέχουν οι προς τούτο παρεπιδημούντες Αρχιερείς και πλαισιώνουν τον Μητροπολίτη Ζακύνθου κ. Χρυσόστομο, η Αντιπροσωπεία των τριών Σιμωνοπετριτών Πατέρων, ο Κλήρος και Λαός της Ζακύνθου, περιχαρέστατοι όλοι για την εξαιρετική πνευματική ευκαιρία!!!

Το ΝΥΧΘΗΜΕΡΟΝ ήταν παρόν, μέσω του Απεσταλμένου του Νίκου Κεφαλληνού, ο οποίος έκαμε το πλούσιο φωτορεπορτάζ.