e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 2 Ιουλίου 2022

Υπαίθρια Παράκληση προς την Παναγία 2022 στον ευκτήριο οίκο της Παλαιάς Βλαχέραινας Βανάτου

Δειλινό Σαββάτου, 2 Ιουλίου 2022, μετά τον Εσπερινό στον κεντρικό Ενοριακό Ναό, εψάλη -όπως κάθε χρόνο- υπαίθριος Παρακλητικός Κανόνας προς την Παναγία, με Αρτοκλασία, στον τόπο της παλαιάς Βλαχέραινας, στο κέντρο του Βανάτου εν Ζακύνθω, ευκαιρίας δοθείσης από τη σημερινή εόρτια ανάμνηση της Καταθέσεως της τιμίας Εσθήτος Της στον πολίτικο Ναό των Βλαχερνών. 
        Τον Εφημέριο, π. Παναγιώτη Καποδίστρια, πλαισίωσε ιεροψαλτικώς ο κ. Δημήτριος Παπαδάτος. Ο π. Παναγιώτης ομίλησε δι' ολίγων προς τους ευάριθμους πιστούς, οι οποίοι προσήλθαν στην ιδιότυπη αυτή Σύναξη, τόσο από την Ενορία μας, όσο και από τα περίχωρα, τιμώντας την Μητέρα του Θεού και όλης της ανθρωπότητας. 
        Μετά την Ακολουθία υπήρξαν πλούσια κεράσματα για όλους, τα οποία ετοίμασαν ευγενώς τα μέλη της Οικογένειας Στέλλας Στραβοπόδη. 

129η μέρα εισβολής των Ρώσων στην Ουκρανία, ο δημοσιογράφος Κ. Ονισένκο σχολιάζει [video-photos]

2 Ιουλίου 2022, δηλαδή 129η μέρα της άναδρης και λυσσαλέας εισβολής των Ρώσων στην Ουκρανία, ο δημοσιογράφος Κώστας Ονισένκο σχολιάζει τα συμβαίνοντα με τον δικό του χαρακτηριστικό κι ευθύ τρόπο.

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΜΑΘΕΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ: 

«Εἰ τὸ φῶς τὸ ἐν σοὶ σκότος ἐστί, τὸ σκότος πόσον;»

«Εἰ οὖν τὸ φῶς τὸ ἐν σοὶ σκότος ἐστί, τὸ σκότος πόσον;» (Ματθ. 6, 24) 

«Κι αν το φως που έχεις, μεταβληθεί σε σκοτάδι, σκέψου πόσο θα 'ναι το σκοτάδι!» 

            Στην επί του όρους ομιλία, ένα από τα συγκλονιστικότερα μνημεία της παγκόσμιας γραμματείας, ίσως το ανώτερο απ’  όλα, ο Χριστός θέτει ένα ερώτημα στον καθέναν από μας: «αν το φως που έχεις μεταβληθεί σε σκοτάδι, σκέψου πόσο θα 'ναι το σκοτάδι!». Ο λόγος αυτός μας οδηγεί να κοιτάξουμε τον εντός μας άνθρωπο, τον άνθρωπο της καρδιάς. Τι σημαίνει ότι έχουμε φως μέσα μας; Προφανώς είναι η εικόνα του Θεού που μας χαρακτηρίζει.

Πανηγυρική Λειτουργία 2022 στη Βλαχέραινα Βανάτου. Ανάρπαστος ο πατροπαράδοτος "Κουμπόστος"

Πρωί Σαββάτου, 2 Ιουλίου 2022, πραγματοποιήθηκε εόρτια Ευχαριστιακή Σύναξη στον πανηγυρίζοντα Ναό της Παναγίας της Βλαχέραινας (της οικογενείας των μακαριστών Τιμοθέου και Νίκης Παράσχη), εδώ στο Βανάτο, ενθυμούμενοι λειτουργικά το ιστορικό γεγονός της Καταθέσεως της Τιμίας Εσθήτος της Θεομήτορος στον εν τη Κωνσταντινουπόλει ξακουστό Ναό των Βλαχερνών.

Καρδινάλιος Κοχ: "Η στάση του Πατριάρχη Κυρίλλου είναι αίρεση"

"Από χριστιανική άποψη, δεν μπορεί κανείς να δικαιολογήσει έναν επιθετικό πόλεμο, αλλά το πολύ-πολύ την άμυνα εναντίον ενός άδικου επιτιθέμενου"

"Το γεγονός ότι ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος νομιμοποιεί τον κτηνώδη πόλεμο στην Ουκρανία για ψευδοθρησκευτικούς λόγους είναι αίρεση", λέει ο καρδινάλιος Kurt Koch. Ο πρόεδρος του "Συμβουλίου για την Προώθηση της Χριστιανικής Ενότητας" θέλει τώρα να καταστήσει το ζήτημα της σχέσης μεταξύ Εκκλησίας και Κράτους θέμα διαλόγου μεταξύ Καθολικών και Ορθοδόξων.

Σε συνέντευξή του στη γερμανική καθολική εβδομαδιαία εφημερίδα Tagespost, ο Ελβετός καρδινάλιος μίλησε εκτενώς για τον διάλογο με τη ρωσική ορθοδοξία. Το γεγονός ότι ο επικεφαλής της οικουμενικής κίνησης του Βατικανού χρησιμοποιεί τον όρο "αίρεση" για να περιγράψει τη στάση του Πατριάρχη Κυρίλλου δεν είναι χωρίς κάποια βαρύτητα.