e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2017

Ο Μητροπολίτης Σουηδίας για 8η φορά στο Όσλο (27-29.1.2017)




















Την 8η ποιμαντορική του επίσκεψη στο Όσλο της Νορβηγίας πραγματοποίησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας κ. Κλεόπας.

Ο Μητροπολίτης αφίχθη στο Όσλο, όπου τον υπεδέχθη ο Ιερατικώς Προϊστάμενος του Μητροπολιτικού Ναού "Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου" Όσλο, Παν. Αρχιμανδρίτης κ. Αλέξανδρος Λουκάτος, ο οποίος και τον συνόδευσε στις συναντήσεις γνωριμίας που είχε με νεοφερμένες οικογένειες εξ Ελλάδος.

Την επομένη με πρωτοβουλία της νέας Πρέσβεως της Ελλάδος στη Νορβηγία. Εξοχ. κ. Μαρίας Διαμάντη, πραγματοποιήθηκε δεξίωση και συνάντηση γνωριμίας στην πρεσβευτική κατοικία προς τιμήν των Ελλήνων φοιτητών και ερευνητών στο Όσλο, όπου παρευρέθησαν 58 άτομα.

Παρόντες ήταν, επίσης, ο Σεβ. Μητροπολίτης Σουηδίας κ. Κλεόπας, Έλληνες καθηγητές σε Νορβηγικά Πανεπιστήμια, καθώς και εκπρόσωποι των Ομογενειακών Συλλόγων και φορέων.

Στην προσφώνησή της, η Πρέσβυς κ. Διαμάντη, μεταξύ άλλων είπε: "Όταν πριν από πολύ λίγους μήνες, έφθασα στην Νορβηγία, είχα την δυνατότητα να ενημερωθώ από τους συνεργάτες μου στην Πρεσβεία, αλλά και από τους εκπροσώπους των ελληνικών φορέων και Συλλόγων, με τους οποίους είχα ήδη την χαρά να συναντηθώ, ότι στα πανεπιστημιακά ιδρύματα της Νορβηγίας, φοιτούν αρκετοί Έλληνες, νέοι και νέες που πραγματοποιούν προπτυχιακές αλλά και μεταπτυχιακές σπουδές. Πληροφορήθηκα επίσης, ότι αρκετοί είναι οι Έλληνες που είτε διδάσκουν στα πανεπιστήμια, είτε ακολουθούν ερευνητικό έργο. Γνώριζα ασφαλώς πριν έρθω εδώ, ότι ο ελληνισμός στην Νορβηγία έχει παρουσιάσει κατακόρυφη άνοδο τα τελευταία χρόνια, απόρροια της απόφασης αρκετών συμπατριωτών μας να αναζητήσουν ένα καλύτερο αύριο, για τους ίδιους και τις οικογένειές τους, λόγω της οικονομικής κρίσης, που διανύει τα τελευταία χρόνια ο τόπος μας.

Το γεγονός ότι ανάμεσα στο διαρκώς αυξανόμενο ομογενειακό στοιχεία, συμπεριλαμβάνονται νέοι και νέες, η νεολαία της Ελλάδας, που είτε από επιλογή, είτε από ανάγκη, βρίσκονται και σπουδάζουν στην Νορβηγία, με ώθησε, όχι μόνον από το καθήκον μου ως Πρέσβεως της Ελλάδας στο Όσλο, αλλά και από μια βαθύτερη ανάγκη, να επικοινωνήσω μαζί τους και να ακούσω από τους ίδιους και τις ίδιες, τις σκέψεις τους, τις εντυπώσεις τους από την εδώ ζωή τους, τυχόν προβλήματα που αντιμετωπίζουν αλλά και ό,τι οι ίδιοι θα ήθελαν να μου μεταφέρουν και να μοιραστούν μαζί μου, καθώς και με τους συνεργάτες μου.

Αποτελεί υποχρέωση και καθήκον μου, όπως και όλων μας στην Πρεσβεία, να ερχόμαστε αρωγοί στα όποια προβλήματα ανακύπτουν, για κάθε Έλληνα και Ελληνίδα, που απευθύνεται σε εμάς, και να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να βοηθήσουμε στην αντιμετώπιση και επίλυσή τους.

Με την ευκαιρία που μου προσφέρει η σημερινή μας συνάντηση, θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι τόσο εγώ, όσο και οι συνάδελφοί μου, είμαστε στην διάθεση όλων σας και καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, καίτοι ο φόρτος εργασίας είναι μεγάλος, το δε προσωπικό ολιγάριθμο, με αποτέλεσμα, κάποιες φορές να αδυνατεί, ανθρωπίνως, να ανταποκριθεί με την αμεσότητα και ταχύτητα που πραγματικά θα επιθυμούσαμε."

Απευθυνόμενη προς τον Ποιμενάρχη, η κ. Διαμάντη αναφέρθηκε στην ευλογία που η ιδία αισθάνθηκε με την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί του, άμα τη αναλήψει των νέων της καθηκόντων, και ανέφερε χαρακτηριστικά τα εξής: "Είχα όμως την ευκαιρία να αντιληφθώ ότι αφουγκραζόσαστε τις εύλογες ανησυχίες μου των πρώτων ημερών, και κατανοούσατε απόλυτα τους προβληματισμούς μου. Είμαι σίγουρη, Σεβασμιώτατε, ότι εσείς, πολύ καλύτερα από άλλους, μπορείτε να αφουγκρασθείτε τους προβληματισμούς και των νέων παιδιών. Κάποιοι ίσως το γνωρίζουν, άλλοι πάλι όχι, αλλά στο πρόσωπό σας συγκεντρώνονται όχι μόνον οι ιδιότητες του θρησκευτικού λειτουργού και του πνευματικού ανθρώπου, αλλά και η ιδιότητα του παιδαγωγού και πανεπιστημιακού δασκάλου. Και εξ αυτού του λόγου, η παρουσία σας σήμερα κοντά μας, αλλά και δίπλα στην νεολαία της χώρας μας, είναι εξαιρετικά σημαντική και πολύτιμη."

Στην αντιφώνησή του, ο Μητροπολίτης Κλεόπας ευχαρίστησε την κ. Πρέσβυ για την αβραμιαία φιλοξενία και για την αξιέπαινη πρωτοβουλία της να διοργανώσει μια συνάντηση γνωριμίας για τους Έλληνες φοιτητές του Όσλο, λίγους μήνες μετά την έλευσή της στην πόλη, τρανή απόδειξη του ότι στηρίζει το όραμα της τοπικής Εκκλησίας.

Ο Ποιμενάρχης, απευθυνόμενος προς τους φοιτητές, είπε ότι ο λόγος που λίγους μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του διόρισε τακτικό εφημέριο στη Νορβηγία ήταν για να μπορούν οι νέοι να βρίσκουν την εκκλησία ανοικτή καθημερινά, να απευθυνθούν προς τον ιερέα ανά πάσα στιγμή για πνευματική στήριξη, κατεύθυνση και συμβουλή.

Τους κάλεσε να επισκέπτονται την Ελληνική Κοινότητα τακτικά και να λάβουν ουσιαστικές πρωτοβουλίες και δράση στην ενορία.

Χαιρετισμό απηύθυναν, επίσης, η Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Ελληνοπαίδων Νορβηγίας κ. Αθηνά Σαμαρά και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Νορβηγίας κ. Ιωάννης Αλειφέρης.

Το απόγευμα της ιδίας, ο Σεβασμιώτατος προσφώνησε τους Ορθόδοξους κληρικούς της Νορβηγίας στην κοινοτική αίθουσα του Μητροπολιτικού Ναού με θέμα: The feast of the Three Hierarchs and the Orthodox Christian worldview on society.

Ακολούθησε Αρχιερατικός Εσπερινός στον Μητροπολιτικό Ναό, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Σουηδίας κ. Κλεόπα, συνάντηση του Μητροπολίτου με τους εθελοντές και τις εθελόντριες της Ελληνικής Ορθοδόξου Κοινότητας Νορβηγίας, κατά την διάρκεια της οποίας εξήρε την προσφορά τους στην πρόοδο της ενορίας και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της Ι. Μητροπόλεως και του ιδίου προσωπικά.

Το ίδιο βράδυ, η Ελληνική Ορθόδοξος Κοινότητα προσέφερε δείπνο προς τιμήν της νέας Πρέσβεως κ. Διαμάντη, στο οποίο παρεκάθησαν ο Μητροπολίτης Σουηδίας, ο π. Αλέξανδρος Λουκάτος, η Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Νορβηγίας κ. Κυριακή Παπαδοπούλου Σάμουελσεν, ο Καθηγητής Πανεπιστημίου κ. Γεώργιος Μαγκλάρας, ο Γενικός Διευθυντής της ΜΚΟ Αποστολή της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών κ. Κωστής Δήμτσας και ο συνεργάτης του Δρ. Βασίλειος Μεϊχανετσίδης.

Το ίδιο Σαββατοκύριακο πραγματοποιήθηκε σύναξη των εθελοντών και των στελεχών της Norwegian Church Aid, της Οργάνωσης Ανθρωπιστικής Βοήθειας της Νορβηγικής Εκκλησίας.

Στη σύναξη αυτή συμμετείχαν αντιπρόσωποι της αντίστοιχης Ελληνικής Ανθρωπιστικής Οργάνωσης της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία ονομάζεται Αποστολή.

Η Αποστολή και η Νορβηγική αντίστοιχη οργάνωση συνεργάζονται σε ανθρωπιστικά προγράμματα ανακούφισης της κρίσης στην Ελλάδα, γι' αυτό είχαν προσκληθεί οι εκπρόσωποί της στη Νορβηγία κ. Κωνσταντίνος Δίμτσας, και Δρ. Βασίλης Μεϊχανετσίδης.

Την επομένη, Κυριακή τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Σουηδίας κ. Κλεόπα και ακολούθως εορταστική εκδήλωση του Ελληνικού Σχολείου προς τιμήν των Τριών Ιεραρχών.

Στην ομιλία του ο επίσκοπος συνεχάρη τους μαθητές για τα άψογα ελληνικά τους και τους δασκάλους και γονείς για την αφοσίωσή τους στην διάδοση της Ελληνοχριστιανικής κληρονομιάς στη νέα γενιά.

Αναγνώρισε την παρουσία των κ.κ. Δήμτσα και Μεϊχανετσίδη στο ναό, επαίνεσε το τιτάνιο έργο της ΜΚΟ Αποστολής και αποκάλεσε τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο τον μεγάλο φιλάνθρωπο της πατρίδας μας.

Ο κ. Δήμτσας αναφέρθηκε στο φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας της Ελλάδος και προσέφερε στον Μητροπολίτη και την κ. Παπαδοπούλου Σάμουελσεν από μια εικόνα του Αποστόλου Παύλου, εκ μέρους του Μακ. Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου.

Τον λόγο έλαβε και η Πρόεδρος κ. Παπαδοπούλου Σάμουελσεν όπου εξέφρασε την συγκίνησή της για το γεγονός ότι ο Ποιμενάρχης επισκέπτεται το Όσλο για 8η φορά μέσα σε ένα διάστημα δυόμιση χρόνων, καλωσόρισε την Πέσβυ κ. Διαμάντη, αναφέροντας χαρακτηριστικά τα εξής: "Θέλουμε να εκφράσουμε τη βαθιά ευγνωμοσύνη μας για τη στήριξή σας προς την εκκλησία μας και γενικά προς τον ελληνισμό. Ιδιαιτέρως θέλουμε να ευχαριστήσουμε την κυρία πρέσβυ που από την ημέρα που ήρθε στη Νορβηγία μας έχει κατακτήσει όλους με την ευγενική της και ζεστή συμπεριφορά και με την ταπεινή απλότητά της. ..... Τα δεδομένα στη Νορβηγία έχουν αλλάξει άρδην. Το 2009 ήμασταν 800 άτομα ελληνικής καταγωγής στη Νορβηγία. Τώρα κοντεύουμε τις 3000. Αν προσθέσει σ' αυτούς κανείς και περίπου 1000 άτομα που έχουν ένα γονιό Έλληνα, αντιλαμβάνεται πόσο πολύ περισσότερα άτομα εξυπηρετεί η Πρεσβεία της Ελλάδος σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν. Επίσης υπάρχουν και πολλοί Νορβηγοί που έχουν σχέση με την Ελλάδα είτε έχοντας αγοράσει σπίτι εκεί, είτε μέσω επιχειρήσεων. Όλοι αυτοί επίσης πρέπει να εξυπηρετηθούν από το προξενικό γραφείο, το οποίο όχι μόνον δεν έχει αυξήσει τον αριθμό του προσωπικού που εργάζεται εκεί, αλλά αντιθέτως ο αριθμός αυτός έχει μειωθεί. Ευχαριστούμε λοιπόν θερμά όλο το προσωπικό για τις τεράστιες προσπάθειες που καταβάλλει μέσα σ΄αυτές τις αντίξοες συνθήκες."

Η κ. Παπαδοπούλου Σάμουελσεν, η οποία είχε αναλάβει και την διερμηνεία στη σύναξη των εθελοντών και των στελεχών της Οργάνωσης Ανθρωπιστικής Βοήθειας της Νορβηγικής Εκκλησίας, επαίνεσε την παρουσίαση του κ. Δήμτσα, την οποία αποκάλεσε "ουσιώδη και ειλικρινή κατάθεση ψυχής", και ευχαρίστησε τον κ. Μεϊχανετσίδη για τις ιστορικές και θεολογικές του γνώσεις, προσέφερε δε και στους δύο ως αναμνηστικό της επίσκεψής τους στη Νορβηγία δύο βιβλία που έχει μεταφράσει η ίδια από τα νορβηγικά στα ελληνικά για τον Έλληνα φιλόσοφο Θεόφραστο από τη Ερεσσό της Λέσβου και για το Νορβηγό ανθρωπιστή και πρώτο Ύπατο Αρμοστή της Κοινωνίας των Εθνών για τους πρόσφυγες Φρίντγιοφ Νάνσεν.

Μετά το πέρας της λατρευτικής σύναξης, η Πρόεδρος της Φιλοπτώχου Αδελφότητος Κυριών κ. Ελισάβετ Παπαδοπούλου και οι συνεργάτες της προσέφεραν γεύμα στην κοινοτική αίθουσα του Μητροπολιτικού Ναού.

Ο Σεβασμιώτατος συνεχάρη την Φιλόπτωχο για το φιλανθρωπικό και κοινωνικό της έργο και υπεσχέθη να επιστρέψει, Θεού θέλοντος, στο Όσλο το τετραήμερο 17 έως 20 Μαρτίου.

Το φωτογραφικό υλικό είναι προσφορά των: Ελληνικής Πρεσβείας στο Όσλο, Αρχιμανδρίτου Αλεξάνδρου Λουκάτου, Παναγιώτη Τζώρτζη, Μιχαήλ Μπίκουλη, Κυριακής Παπαδοπούλου Σάμουελσεν, Παναγιώτη Παύλου.

Μόνον αν ταπεινωθούμε, θα υψωθούμε

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ
της Κυριακής ΙΣΤ΄ Λουκά
(Τελώνου και Φαρισαίου) 
 5 Φεβρουαρίου 2017
(Λουκ. ιη΄ 10-14 )

Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεργιώτης

Πολλές φορές νιώσαμε όλοι την ανάγκη της προσευχής. Πολλές φορές θελήσαμε να καταφύγουμε στον Θεό λυγίζοντας κάτω από τις αντιξοότητες της ζωής, τα βάσανα και τις αδικίες που υφιστάμεθα καθημερινά. Επιθυμούμε να εκφράσουμε την αγωνία και τον πόνο μας, να βρούμε δύναμη και χαρά, αντλώντας από την δική Του αγάπη και παντοδυναμία. Γι’ αυτό καθίσταται επιτακτική ανάγκη να σκεφτούμε ποιοι είμαστε εμείς και ποιος ο παντοδύναμος Θεός, στον οποίον απευθυνόμαστε.

Εκείνος είναι παντέλειος, πάνσοφος, παντοδύναμος, πανάγαθος και πολυέλεος. Εμείς είμαστε συχνά περιφρονητές και αποστάτες του θείου θελήματος, ανυπάκουα τέκνα -πολλές φορές- του Θεού. Αυτήν την συναίσθηση δεν την είχαν το ίδιο οι δύο προσευχόμενοι της παραβολής.

Ο Φαρισαίος το μόνο που κάνει είναι να χρησιμοποιεί τον ιερό χώρο για να προβάλει τον εαυτό του. Είναι εγωιστής, μεγαλομανής, άκαμπτος και υπερήφανος. Χρησιμοποιεί την ιερή συνήθεια της προσευχής, όχι για να δοξάσει τον Θεό, αλλά για να δοξάσει και να προβάλει ως υπέρτατο είδωλο τον εαυτό του. Διαφημίζει εξοργιστικά και απωθητικά την ανύπαρκτη φιλανθρωπία και αναμαρτησία του. Και για να το επιτύχει αυτό εξαπολύει ένα δριμύ «κατηγορώ» κατά των άλλων, χωρίς να τους γνωρίζει και χωρίς να του δίνει κανένας το δικαίωμα να το κάνει. Μόνον ο Θεός μπορεί να είναι ο υπέρτατος και δίκαιος Κριτής των πάντων.

Μετά ο ασεβής Φαρισαίος αρχίζει να απαριθμεί τις υποτιθέμενες αρετές του. Και αυτές ασφαλώς δεν είναι η αγάπη και τα καλά έργα προς τον συνάνθρωπο, αλλά μονάχα η εκπλήρωση κάποιων τυπικών εξωτερικών θρησκευτικών διατάξεων, μάλλον επιδερμικών και ανώδυνων. Όλα γίνονται για το «θεαθήναι» και υπάρχει πλήρης περιφρόνηση Θεού και ανθρώπων.

Αντίθετα, ο αμαρτωλός και ταπεινός Τελώνης, τον οποίο δείχνει με περιφρόνηση ο Φαρισαίος, έχει συναίσθηση της αμαρτωλότητάς του. Ασκώντας ένα σκληρό και κερδοφόρο επάγγελμα, γνωρίζει ότι εξαθλίωσε και αδίκησε πολλούς συνανθρώπους του κι αισθάνεται την ανάγκη επανόρθωσης. Γι’ αυτό ζητάει συγγνώμη από τον Θεό και τους ανθρώπους με δάκρυα και συντριβή καρδίας.

Ο ίδιος ο Κύριος έδωσε το παράδειγμα καλώντας δίπλα του τέτοιους αμαρτωλούς, όπως τον Ζακχαίο και Ευαγγελιστή Ματθαίο.

Ας μιμηθούμε το παράδειγμα του ταπεινού Τελώνη και ας γνωρίζουμε ότι μόνον αν ταπεινωθούμε, θα υψωθούμε και θα κερδίσουμε τον στέφανο της Δόξας και την Ουράνια Βασιλεία. Γένοιτο!

Σχόλια για τη "Σιωπή" του Μάρτιν Σκορτσέζε

από τον ΘΑΝΑΣΗ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ, Δρ Θεολογίας, Διευθυντή περιοδικού Σύναξη






Η "Σιωπή" του Μάρτιν Σκορτσέζε (ή μάλλον: η απόδοση του βιβλίου του Σουσάκου Έντο από τον Σκορτσέζε - βλ. την προηγούμενη ανάρτησή μου) είναι ένα έργο που σε τραβολογά σε αβύσσους. Και γι' αυτό ζητά από τον θεατή ετοιμότητα για καταρρηχήσεις και αναρρηχήσεις. Τουλάχιστον λαχάνιασμα! Αν το αβυσσαλέο των θεμάτων που ψηλαφεί η ταινία προσπεραστεί (αν δηλαδή ο θεατής είναι ανυποψίαστος για τη δραματική διάσταση της πίστης), δεν θα απομείνει τίποτα παραπάνω από μια κάποια περιπέτεια με σκληρές σκηνές.

Σκληρότητα υπάρχει! Κυριολεκτικά πλημμυρίζει την κινηματογραφική αίθουσα! Αλλά η σκληρότερη σκληρότητα είναι η ανείπωτη ψυχική ταλάντευση ανάμεσα στην οδύνη και την οδύνη, ανάμεσα στον σταυρό ως ήττα και στον σταυρό ως νίκη. Η ταινία αξίζει να συζητηθεί σε παρέες και σε εκδηλώσεις... Έχει πάρα πολλά ζητήματα ιστορικά, πολιτισμικά, θεολογικά.

Από τις πιο συγκλονιστικές στιγμές, κατά τη γνώμη μου, είναι δύο:

1) Η λιγόλογη κουβέντα του Φερρέϊρα για το ενδεχόμενο η άρνηση να είναι κορυφαία κένωση: έσχατη αυτοπαράδοση στην απώλεια χάριν της αγάπης. Μα, είναι απώλεια μια τέτοια απώλεια;

2) Η εννόηση του σιωπηλού Θεού ως πάσχοντος Θεού. Όχι ως παρατηρητή. "Σκληρός ο λόγος! Τις δύναται αυτού ακούειν;".

Ας μη βιαστούμε όσοι θέλουμε να βάλουμε τον ζωντανό Θεό στα δικά μας γοβάκια. Η παράδοση της Εκκλησίας έχει μιλήσει για μάρτυρες που κέρδισαν τον παράδεισο, για μάρτυρες που τον έχασαν μέσα στον ναρκισσισμό τους, για αποστάτες που βολεύτηκαν με την άρνηση και -προσοχή!- για αποστάτες που τον κέρδισαν με την εξευτελισμένη αγάπη τους. Παραθέτω απόσπασμα από κείμενό μου:

Μετά την κατάπαυση των διωγμών, στα μέσα του 3ου αιώνα, ο άγιος Κυπριανός, επίσκοπος Καρχηδόνας, με τους θριαμβευτές μάρτυρες περίπου εξίσωσε "μια ιδιαίτερη κατηγορία πεπτωκότων! Εκείνους που θυσίασαν μεν κατά τους διωγμούς, αλλά το έκαναν για να προστατέψουν τη ζωή και την πίστη άλλων, όπως λ.χ. των μελών της οικογένειάς τους [...]. Οι άνθρωποι αυτοί πέρασαν στον ονειδισμό και στην καταισχύνη, για χάρη άλλων. Ο Κυπριανός δεν δίστασε να πει ότι και αυτή η στάση ήταν οδός σωτηρίας. Υπέρ δε της εισδοχής αυτών των πεπτωκότων στην κοινότητα συνηγορούσε πια η ευγνωμοσύνη των ευεργετηθέντων." [Θ.Ν.Π., "Το τραύμα και το μαρτύριο. Μια ταλάντευση μεταξύ μιζέριας και μαρτυρίας", Σύναξη 134 (2015), σσ. 37-49].

Ο ζωντανός Θεός είναι πάντα ένα σκάνδαλο. Τσαπατσούλης για τα συρτάρια πολλών θρησκευόμενων, θύελλα για όσους δεν υποψιάζονται ότι το σύμπαν εκτείνεται και πέρα από το ταβάνι τους! Έχουμε να παλέψουμε γερά τον σκανδαλισμό μας!