e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 24 Ιουλίου 2018

Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως προς Μητροπολίτη Καλαβρύτων: Ο "άθεος" πρωθυπουργός μίλησε με περισσότερη ανθρωπιά

Ιδιαιτέρως αιχμηρή είναι η απάντηση του μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως Ανθίμου, στον μητροπολίτη Καλαβρύτων, Αμβρόσιο. Σε άρθρο του με τίτλο «Φτάνει πια Άγιε Καλαβρύτων!» που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της Ιεράς Μητρόπολης, ο κ. Άνθιμος αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Σήμερα ο Θεός θρηνεί μαζί με τους ανθρώπους. Θρηνεί για μια μεγάλη καταστροφή, που οδήγησε στην απώλεια δεκάδων αδελφών μας. Δεν βρίσκεται απέναντί μας ο Θεός, δεν τιμωρεί ο Θεός -δεν ξέρει να τιμωρεί, δεν γνωρίζει την τιμωρία- αλλά στέκεται στο πλευρό των δημιουργημάτων του, των καρπών της αγάπης του. Πονάει μαζί τους, δακρύζει μαζί τους, διαλύεται μαζί τους, σταυρώνεται ξανά μαζί τους»...

... «Και τώρα, τη στιγμή του θρήνου και της αλληλεγγύης, τη στιγμή που πρέπει να σταθούμε δίπλα στους ανθρώπους που διαλύονται και να προσευχηθούμε για τα πρόσωπα που χάθηκα, αλλά και να στηρίξουμε όσους ο πόνος της απώλειας λυγίζει, κάποιοι επιλέγουν κηρύγματα μίσους, άμεση απόδοση ευθυνών και τη σύνδεση πραγμάτων ασύνδετων»....

... «Σήμερα, που ο άνθρωπος είναι "πιο κοντός από τη λύπη του", σήμερα που ο καλύτερος λόγος είναι η σιωπή και η προσευχή, επινοήσατε να επιδείξετε μια καρικατούρα της Εκκλησίας, που δεν έχει καμιά σχέση με τον Χριστό. Επιλέξατε την επίθεση και την απόδοση προθέσεων. Επιλέξατε το δρόμο της διαίρεσης και της γενίκευσης του φόβου. Μιλήσατε για έναν Θεό οργισμένο, ο οποίος τιμωρεί τους ανθρώπους, τάχα εξαιτίας της "αθεΐας" των κρατούντων της κι όχι εξαιτίας της υποκρισίας των αξιωματούχων της»....

... «Σεβασμιώτατε, λυπάμαι, αλλά ο "άθεος" Πρωθυπουργός μίλησε με περισσότερη ανθρωπιά και ευαγγελική πραότητα για τους πονεμένους της πυρκαϊάς από ότι εσείς. Κάλεσε τον πληγωμένο λαό μας σε ενότητα και ομοψυχία, ενώ εσείς εξαπολύσατε κήρυγμα μίσους, κήρυγμα αντιχριστιανικό, απάνθρωπο. Φτάνει πια! Δεν είναι ο Χριστός μας, αυτός που τάχα εκφράζετε. Δεν είναι έτσι η Ορθόδοξη Πίστη μας, τσαλαπατώντας τον άνθρωπο, τότε αυτός μετατρέπει την Πίστη μας σε στεγνή και στυφή ιδεολογία, όπως ήταν ο φασισμός, ο ναζισμός και ο κομμουνισμός. Ορθόδοξη Πίστη ερήμην του ανθρώπου ή σε βάρος του ανθρώπου, δεν υπάρχει, δεν χρειάζεται να υπάρχει. Φτάνει λοιπόν, άγιε Καλαβρύτων!...».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Παράκληση και Λιτανεία του Αγ. Νεομάρτυρος Θεοφίλου στον Άμμο Ζακύνθου | Θύμηση των Ολοκαυτωθέντων στις Πυρκαγιές της Αττικής


Απόψε, εσπέρας της Τρίτης, 24ης Ιουλίου 2018, εψάλη κατανυκτική ιερά Παράκληση προς τον εορταζόμενο Άγιο Νεομάρτυρα Θεόφιλο τον Ζακύνθιοστον Ναό της Φανερωμένης πόλεως Ζακύνθου και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε Λιτανεία του Εικονίσματος του Νεομάρτυρος στη γειτονιά του, τον Άμμο του Τζάντε. Κατά την διάρκεια της λιτής έγιναν δύο δεητικές στάσεις: η πρώτη έμπροσθεν του Ναού του Πολιούχου Αγίου Διονυσίου και η δεύτερη έμπροσθεν του πατρικού σπιτιού του Αγίου Θεοφίλου.
     Χοροστάτησε ο οικείος Μητροπολίτης Σεβ. Ζακύνθου κ. Διονύσιος Δ΄, ο οποίος, στο τέλος της Λιτανείας, έκανε ειδική δέηση υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των πυρί τελειωθέντων συμπατριωτών μας. από χθες μέχρι σήμερα το πρωί, στις φονικότατες Φωτιές της Αττικής και Κορινθίας. 
     Ομιλώντας μάλιστα, ολοφάνερα συγκινημένος ο Σεβ. κ. Διονύσιος, επισήμανε ότι η πατρίδα μας διάγει απερίγραπτο εθνικό πένθος και επικαλέστηκε την πρεσβεία τόσο του τιμωμένου 18χρονου Νεομάρτυρα της Ζακύνθου, όσο και του Πολιούχου Αγίου Διονυσίου, υπέρ παρηγορίας των συγγενών των θυμάτων και αναπαύσεως των αδίκως Oλοκαυτωθέντων. Ο Μητροπολίτης, εξαιτίας των δακρύων, δεν κατόρθωσε να ολοκληρώσει τον λόγο του... 
[42 φωτογραφίες: Σπύρος Νέγκας] 


Αρχιερατική Λειτουργία προς τιμήν του Αγίου Νεομάρτυρος Θεοφίλου, στην πατρογονική γειτονιά του, τον Άμμο της Ζακύνθου


Κάθε 24η Ιουλίου η τοπική Εκκλησία της Ζακύνθου τιμά την μνήμη του 18χρονου Νεομάρτυρος Θεοφίλου (Μαραμπελιώτη) του Ζακυνθίου, στην πατρογονική γειτονιά του, τον Άμμο πόλεως, μάλιστα δε στον περίφημο Ναό της Πεφανερωμένης, όπου από ετών έχει ιστορηθεί καλαίσθητη Εικόνα Του κι έκτοτε τελείται μεγαλοπρεπής εορτή κατ' έτος. 
     Έτσι κι εφέτος (σήμερα, 24.7.2018), της σχετικής Ευχαριστιακής Συνάξεως προέστη ο οικείος Μητροπολίτης Σεβ. Ζακύνθου κ. Διονύσιος Δ΄, ο οποίος ομίλησε απ' άμβωνος, υποδεικνύοντας τον τιμώμενο ανδρείο Νεομάρτυρα του νησιού μας ως άριστο παράδειγμα μαρτυρίας Χριστού! 
     Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι την εορτή εισηγήθηκε και καθιέρωσε πριν από λίγα χρόνια ο προΕφημέριος της ανωτέρω Ενορίας, Αρχιμανδρίτης Δανιήλ Μπιάζης (σήμερα Αρχιγραμματέας του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας) και αξιοχρέως συνεχίζει ο σημερινός Εφημέριος Αρχιμανδρίτης Σεραφείμ Κονίδης!