e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2023

Κέρκυρα: Μνημόσυνο του Ιωάννη Καποδίστρια στη γενέτειρά του

Μέσα σε κλίμα συγκίνησης τελέστηκε το πρωί της Τετάρτης, 27 Σεπτεμβρίου 2023, στην Ιερά Μονή Πλατυτέρας στην Κέρκυρα, όπου και ο τάφος του Ιωάννη Καποδίστρια, επιμνημόσυνη δέηση για τον πρώτο κυβερνήτη της Ελλάδας. Υπενθυμίζεται ότι την ημέρα αυτή συμπληρώθηκαν 192 χρόνια από την δολοφονία του Καποδίστρια, στις 27 Σεπτεμβρίου 1831 στο Ναύπλιο, έξω από τον ναό του Αγίου Σπυρίδωνα.

Ουκρανία: Πρώτος εορτασμός με βάση το νέο ημερολόγιο σε εκκλησία του Ζιτόμιρ

Στις 26 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε εορταστική Λειτουργία στη Σκράγλιβκα της περιοχής Ζιτόμιρ, σύμφωνα με το νέο Ιουλιανό ημερολόγιο. Στη λειτουργία προσήλθαν όχι μόνο κάτοικοι της Σκράγλιβκα, αλλά και άλλων χωριών. Πρόκειται για την πρώτη εκκλησιαστική γιορτή της εν λόγω ενορίας μετά τη μετάβασή τους στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας.

O Πρωθυπουργός της Αυστραλίας στη Θεία Λειτουργία για τη λήξη της 12ης Κληρικολαϊκης Συνελεύσεως

Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ.κ. Μακαρίου, τελέστηκε με εκκλησιαστική λαμπρότητα την Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου 2023, στον Ιερό Ναό Αναστάσεως του Χριστού, στο προάστιο Kogarah του Σύδνεϋ. 

Μια μορφή που οδηγεί συνειδήσεις

27 Σεπτεμβρίου 1831, ώρα 6 το πρωί, στην είσοδο του ναού του Αγίου Σπυρίδωνα στο Ναύπλιο. Ο κυβερνήτης της Ελλάδας Ιωάννης Καποδίστριας, παρότι έχει προειδοποιηθεί για τον κίνδυνο της ζωής του, δεν αλλάζει τον τρόπο του. Η Κυριακή είναι συνδεδεμένη με την εκκλησία και, μάλιστα, με όλη την ακολουθία. Και τον Όρθρο και την Θεία Λειτουργία. Ο Καποδίστριας θα δολοφονηθεί από χέρια ελληνικά. 192 χρόνια μετά οι φάκελοι του Αγγλικού Υπουργείου Εξωτερικών για την υπόθεση παραμένουν απρόσιτοι και κλειστοί. Η Ευρώπη ήταν ολοφάνερο ότι δεν ήθελε μια τέτοια προσωπικότητα στο τιμόνι της Ελλάδας. Και μαζί της ούτε και  Έλληνες, οι οποίοι έβλεπαν τον κόσμο μέσα από τις γεωπολιτικές εξαρτήσεις και τα πρόσκαιρα συμφέροντά τους.

Η Ρωσική Εκκλησία διώκει αυτούς που προσπαθούν να ενώσουν τους Ουκρανούς

Τη Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου, ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος εξέδωσε διάταγμα για την απαγόρευση του Αρχιμανδρίτη Κύριλλου (Γοβορούν) από την ιεροσύνη. Αυτό συνέβη την επομένη μέρα αφότου δύο κληρικοί της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (σε ενότητα με το Πατριαρχείο της Μόσχας) συλλειτούργησαν με τον επίσκοπο Κομάνων Μιχαήλ, τον Έξαρχο του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Ουκρανία.

Ναός του Πατριαρχείου Μόσχας στην περιοχή του Ούμαν ενώθηκε με την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας

Πρόσφατα, η ενορία του χωριού Μάλα Σεβαστιάνιβκα προσχώρησε στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας. Αυτό αναφέρθηκε στη σελίδα της Επισκοπής Τσερκάσι της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας στο Facebook.

Múzeum Utca, Βουδαπέστη: Ο Οικουμενικός Πατριάρχης επέβλεψε τα έργα στην Εξαρχία του Οικουμενικού Θρόνου

Η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος επισκέφθηκε τους χώρους του Κέντρου της Εξαρχίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Múzeum Utca στη Βουδαπέστη και επέβλεψε τα εκεί εκτελούμενα έργα.

Ιεροσόλυμα: Πατριαρχική Λειτουργία για την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού στον Ναό της Αναστάσεως [live]

Πρωί 27ης Σεπτεμβρίου 2023, στον πανίερο Ναό της Αναστάσεως των Ιεροσολύμων, τελείται Πατριαρχική Λειτουργία επί τη εορτή της Παγκοσμίου Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, με το παλαιό ημερολόγιο. 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ ΤΗΝ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΜΕΤΑΔΟΣΗ:

Αγία Νεομάρτυς Ακυλίνα, η πανεύφημη νύμφη του Χριστού

Του ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ Θεολόγου – Καθηγητού

Μια κατηγορία Νεομαρτύρων είναι και τα νεαρά κορίτσια, τα οποία, παρά το άωρο της ηλικίας τους, ομολόγησαν την σώζουσα πίστη τους στο Χριστό, βασανίστηκαν και έχασαν τη ζωή τους, από την μανία των αλλόθρησκων και βαρβάρων τυράννων τούρκων. Μια από αυτές υπήρξε η αγία ένδοξος Νεομάρτυς Ακυλίνα από τη Θεσσαλονίκη. Μια πραγματικά πανεύφημη νύμφη του Χριστού. Ένα εύοσμο άνθος του χριστιανικού λειμώνα.