e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Το ΝΥΧΘΗΜΕΡΟΝ έχει γενέθλια: 15 χρόνια καθημερινότητας

Το ΝΥΧΘΗΜΕΡΟΝ έχει γενέθλια: 15 χρόνια καθημερινότητας
Κάντε κλικ στην ανωτέρω αφίσα για να δείτε όλες τις επετειακές δημοσιεύσεις για τα 15χρονα του ΝΥΧΘΗΜΕΡΟΝ

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013

Ο Ζακύνθου Διονύσιος απόψε στον Άγιο Δημήτριο Πανόρμου: "Να κατηχήσουμε τους νέους με τον Θεό του Δημητρίου"

25 φωτογραφίες και κείμενο: Σπύρος Παπαγεωργίου


Με λαμπρότητα τελέστηκε απόψε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, στον ιστορικό Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου επί της οδού Πανόρμου. Του Αρχιερατικού Εσπερινού προεξήρχε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Διονύσιος Δ΄, ο οποίος αποδέχθηκε την ευγενή πρόσκληση του προϊσταμένου του ναού π. Πλάτωνα Κρικρή. Τον πλαισίωσαν πολλοί ιερείς της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Ο Μητροπολίτης έτυχε θερμής υποδοχής από τον κόσμο, καθώς σε αυτό το ναό διετέλεσε Διάκονος την εποχή που έψαλε εκεί ο αείμνηστος Άρχων Πρωτοψάλτης της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας Θρασύβουλος Στανίτσας.

Στο Κήρυγμά του αναφέρθηκε στο μαρτύριο του Αγίου Δημητρίου και κυρίως στην εμψύχωση του Νέστορα, κατά την είσοδό του στο στάδιο για να αντιμετωπίσει τον γίγαντα Λυαίο. Ο Θεός του Δημητρίου δεν ένας εκδικητικός κριτής, ούτε τιμωρός, ούτε ένας δάσκαλος που κάνει ωραίες διαλέξεις, αλλά ο φιλόστοργος πατέρας της παραβολής του ασώτου που περιμένει το παιδί του να συμμετάσχει στη χαρά της αγιότητος. Γι' αυτό ας συμπεριφερθούμε στο Θεό, όχι ως άτομο που θέλει να εξυπηρετήσει τις προσωπικές του σκοπιμότητες, αλλά ως πρόσωπο που κατοικεί μέσα του το Άγιο Πνεύμα και κάνει έξοδο από το "εγώ" στο "εμείς".

Επίσης έκανε κάλεσμα στη νεολαία "να μάθουν και να βιώνουν στο πρόσωπο του άλλου να βλέπουν το πρόσωπο της αγάπης. Η Εκκλησία αποτελεί καταφύγιο όχι για να μας απαλλάξει από τα προβλήματα της ζωής, αλλά για να μας διδάξει τον Εσταυρωμένο Χριστό και να μας οδηγήσει στην Ανάσταση και όχι στην κατάθλιψη και σε παραβατικές συμπεριφορές και τις αυτοκτονίες. Να μάθουν οι νέοι ότι η πίστη στο Θεό, είναι η μόνη διέξοδος σε μια κοινωνία ακοινώνητη. Να τους κατηχήσουμε με τον Θεό του Δημητρίου για να μάθουν να σέβονται τους γονείς τους. Ας προχωρήσουμε με το παράδειγμα του Αγίου Δημητρίου για να διώξουμε το σκοτάδι, αρκεί να βρούμε την δύναμη να πούμε "Ο Θεός του Δημητρίου, βοήθοι μοι."

Ο Σεβασμιώτατος, επίσης, ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο για την άδεια και ευλογία να λειτουργήσει στο Πανηγυρίζοντα αυτό Ναό.

Στον Εσπερινό για τον Άγιο Μεγαλομάρτυρα Δημήτριο στον Άι Δημήτρη Ζακύνθου
Μέσα σε κλίμα σεμνό και κατανυκτικό εψάλη απόψε ο Εσπερινός προς τιμήν του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου στον ομώνυμο ενοριακό Ναό του χωριού Άι Δημήτρη, ενός γραφικού και φιλοπρόοδου χωριού της Ζακύνθου. Χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος, του οικείου Μητροπολίτου κ. Διονυσίου Δ΄ απουσιάζοντος στην Αθήνα, για την πανήγυρι στον Άγιο Δημήτριο Αμπελοκήπων (Πανόρμου).

Αρκετοί ενορίτες και όσοι ευλαβούνται τον Άγιο Μυροβλήτη προσήλθαν από τη Χώρα και τα πέριξ χωριά, ενώ τα ψάλματα απέδωσε η Χορωδία "Το όνειρο του παιδιού"

Ο Σεβ. Δωδώνης, ομιλώντας προς το εκκλησίασμα και αφορμώμενος από τη νεανική και αγέρωχη φυσιογνωμία του Πολιούχου της Θεσσαλονίκης, που χαρίστηκε ολότελα στον Θεό μέχρις αίματος, προέτρεψε όλους να μην εμποδίζουν τα παιδιά τους να προσεγγίζουν το εκκλησιαστικό γεγονός και -σε περίπτωση που έχουν την ανάλογη κλίση- να μην τα αποτρέπουν από το να γίνουν ιερείς! 

Ακολούθησε δεξίωση στην παρακείμενη ευρύχωρη αίθουσα τελετών του χωριού, όπου κάθε Κυριακή, τόσον ο νέος Εφημέριος π. Χρήστος Γκούσκος, όσο και ο Θεολόγος Διονύσης Πομόνης συναντούν τα παιδιά της Ενορίας, εν είδει Νεανικής Συντροφιάς.


Φωτογραφίες: Σπύρος Νέγκας

Εικόνες από τον Πατριαρχικό Εσπερινό στον πανηγυρίζοντα Ναό του Μυροβλήτη Αγίου της Θεσσαλονίκης

  Εσπέρας 25ης Οκτωβρίου 2013  
Φωτογραφίες: Νίκος Μαγγίνας / Πληροφορίες από το Amen.gr
Ο μεγαλοπρεπής Ναός του Μυροβλήτου Αγίου της Θεσσαλονίκης έχει κατ' αυτάς μεγάλες χαρές. Όχι μονάχα επειδή εψάλη ο επίσημος Εσπερινός για την μνήμη του Μεγαλομάρτυρα, αλλά διότι εφέτος προΐσταται της πανηγύρεως ο Οικουμενικό Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, με την συνοδεία του, την οποία απαρτίζουν ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος και οι Μητροπολίτες Ιταλίας και Μελίτης κ. Γεννάδιος, Γερμανίας κ. Αυγουστίνος, Τρανουπόλεως κ. Γερμανός, Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος, αλλά και ο Μητροπολίτης Μιλήτου κ. Απόστολος.

Το δευτερόθρονο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας εκπροσώπησε ο Μητροπολίτης Ηλιουπόλεως κ. Θεόδωρος.

Την Εκκλησία της Ελλάδος εκπροσώπησε ο Μητροπολίτης Φιλίππων κ. Προκόπιος, ενώ παρίσταντο και οι Μητροπολίτες Φθιώτιδος κ. Νικόλαος, Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος, Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος, Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας, Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννης, καθώς και ο επιχώριος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ.  Άνθιμος.

Στον πανηγυρικό Εσπερινό παραστάθηκε και ο Ηγούμενος της Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Βλατάδων Αρχιμανδίτης Νικηφόρος.

Από πλευράς πολιτικών αρχών παρέστησαν ο Υφυπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης. 

Ο ναός εντός κι εκτός ήταν κατάμεστος από πλήθος ευλαβών προσκυνητών, αν και τα μέτρα ασφαλείας ήταν απόψε ιδιαιτέρως αυξημένα, εξαιτίας κάποιων πληροφοριών για διοργάνωση διαδήλωσης ενώπιον του Πατριάρχη.

Την Ομιλία, την οποία απηύθυνε προς τον ευλαβή λαό και όλους τους Θεσσαλονικείς ο Πατριάρχης, δημοσιεύσαμε στην Ψηφιακή Βιβλιοθήκη μας και δύνασθε να την βρείτε μ' ένα κλικ ΕΔΩ!

Επίσημο γεύμα του Δημάρχου Θεσσαλονίκης προς τιμήν του Οικουμενικού Πατριάρχου

  Μεσημέρι 25ης Οκτωβρίου 2013  


Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης παρέθεσε σήμερα το μεσημέρι, στο ξενοδοχείο Makedonia Palace, επίσημο γεύμα προς τιμήν της του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου και των μελών της συνοδείας του. Παρόντες ήταν, μεταξύ πολλών άλλων επισήμων, Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος, ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος, Στρατιωτικοί των τριών όπλων και πολλοί άλλοι επίσημοι.

Το κείμενο της πατριαρχικής Πρόποσης στο εν λόγω γεύμα δημοσιεύσαμε στην Ψηφιακή Βιβλιοθήκη μας και μπορείτε ν' αναγνώσετε μ' ένα κλικ ΕΔΩ!