e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2015

Τ' ουρανού μας εσπέρια σχήματα

Αποψινές φωτο-αποτυπώσεις: π. Παναγιώτης Καποδίστριας 
Έντονη η παρουσία και δραστηριότητα του Οικουμενικού Πατριάρχου στον Λαγκαδά

Κυριακή, 4 Οκτωβρίου 2015, μετά την Πατριαρχική Χοροστασία εν Λαγκαδά 
Τα θυρανοίξια του πρώτου εν Ελλάδι Ιερού Ναού του Οσίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου τελέσθηκαν υπό της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου, αμέσως μετά την λήξη της Πατριαρχικής Χοροστασίας, η οποία έλαβε χώρα το πρωί της Κυριακής 4 Οκτωβρίου 2015 στον Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Παρασκευής Λαγκαδά. 

Κατά την διάρκεια των Θυρανοιξίων του νεοανεγερθέντος Ιερού Ναού παρέστη σύσσωμη η Πατριαρχική Συνοδεία, ο Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος ως Εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου και της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, πολλοί Αρχιερείς, ο Γενικός Πρόξενος της Τουρκίας στην Θεσσαλονίκη κ. Orhan Yalman OKAN, Οφφικιούχοι της Μ.τ.Χ.Ε, οι Δήμαρχοι Λαγκαδά και Ωραιοκάστρου, εκπρόσωποι του Στρατού Ξηράς, της Τοπικής Αυτοδιοικήσεως και των Πολιτιστικών Φορέων του Λαγκαδά, καθώς και πλήθος κόσμου. 

Αξίζει να αναφερθεί ότι κατά την διάρκεια της Τελετής των Θυρανοιξίων ξεχωριστή θέση είχαν οι σεπτές Εικόνες, οι οποίες έφεραν οι πρόγονοι μας από τις αλησμόνητες πατρίδες και περιοχές της Μικράς Ασίας και του Πόντου. 

Εν συνεχεία ο Οικουμενικός Πατριάρχης μετέβη στην ιστορική περιοχή της Λητής, όπου και τέλεσε τα Εγκαίνια του Πνευματικού Κέντρου του Ενοριακού Ι. Ναού του Αγίου Αθανασίου, το οποίο και αφιερώθηκε στους πρόσφατα ανακηρυχθέντες Αγίους Ακάκιο και Δαμασκηνό τον Στουδίτη, Επισκόπων Λητής και Ρεντίνης, καθώς επίσης και τα Εγκαίνια του ανακαινισθέντος Ιερού Ναού της Ζωοδόχου Πηγής και του παραπλεύρως Ιερού Άλσους, το οποίο και αφιερώθηκε εις την Υπεραγία Θεοτόκο.

Χειροτονία νέου Πρεσβυτέρου στη Μητρόπολη Σουηδίας
Με την συμμετοχή του Ι. Κλήρου της Ι. Μητροπόλεως Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Κλεόπας ετέλεσε την εις Πρεσβύτερον χειροτονία του Ευλ. Διακόνου κ. Ιωάννου Νικολαΐδη, την Κυριακή, 4 Οκτωβρίου ε.ε. στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Γεωργίου Στοκχόλμης.

Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος συνεχάρη τον νεοχειροτονηθέντα και αναφέρθηκε διεξοδικά στην πολυσχιδή ποιμαντική δράση την οποία θα πρέπει να αναπτύξει ως Ιερεύς προς όφελος του ποιμνίου του.

Ο π. Ιωάννης με την σειρά του ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο γιά την εμπιστοσύνη που έδειξε στο πρόσωπό του και για την μεγάλη τιμή να υπηρετήσει την ιεραποστολική αυτή επαρχία του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Ο π. Ιωάννης θα υπηρετήσει ως εφημέριος της νέας ενορίας των Εισοδίων της Θεοτόκου την οποία θα συστήσει ο Σεβ. Μητροπολίτης Σουηδίας κατά την διάρκεια της δεύτερης ποιμαντορικής περιοδείας του στην πόλη του Borås το διήμερο 17-18 Οκτωβρίου ε.ε..

Την χειροτονία του ως άνω Κληρικού παρηκολούθησαν οι Εξοχώτατοι Πρέσβεις της Ελλάδος κ. Δημήτριος Τουλούπας και της Κύπρου κ. Ανδρέας Κακούρης.

Μετά την λατρευτική σύναξη ακολούθησε δεξίωση και γεύμα στην αίθουσα δεξιώσεων του ναού, προσφορά της Φιλοπτώχου Αδελφότητος Κυριών.

Οι φωτογραφίες είναι προσφορά του κ. Γεωργίου Βασιλείου.

Η Κυριακή Β΄ Λουκά (με φανουρόπιτα) εν Βανάτω Ζακύνθου

Πρωί Κυριακής, 4ης Οκτωβρίου 2015 


Η σημερινή Ευχαριστιακή Σύναξη της Ενορίας μας πραγματοποιήθηκε στον ναό της Φανερωμένης Μπανάτου. Έλαβαν μέρος ο Εφημέριος π. Παναγιώτης Καποδίστριας και ο Διάκονος Ιωάννης Ρένεσης, ενώ στο Ιερό Βήμα παρέστη συμπροσευχόμενος ο συνταξιούχος Οικονόμος π. Ιωάννης Ζαρκάδης. 

Στο Ψαλτήρι ήταν η καλλικέλαδη Χορωδία του Ναού μας, αποτελούμενη από τους Ιεροψάλτες μας κ.κ. Δημήτριο Κάνδηλα και Χρυσοβαλάντη Δρογγίτη, μαζί με τους αναγκαίους βοηθούς τους. Όλοι μαζί απέδωσαν τα ψάλματα κατά το ζακύνθιο ύφος της μουσικής. 

Τον θείο λόγο διακόνησε και σήμερα ο εκπαιδευτικός κ. Σταμάτιος Ζούλας (Μάστερ Θεολογίας), οικοδομώντας πνευματικά -ελπίζουμε- το εκκλησίασμα. 

Στο τέλος ευλογήθηκε μια φανουρόπιτα και ακολούθησε κέρασμα στο πατρικό σπίτι του Εφημερίου, δίπλα ακριβώς στον Ναό!


[Φωτογραφίες: Παύλος Χρ. Δρογγίτης]