e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 18 Ιουλίου 2019

Εγκαινιάστηκε η έκθεση «Το ημέτερον κάλλος - Βυζαντινές εικόνες από τη Θεσσαλονίκη» στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο


Εγκαινιάστηκε στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο (BXM) η έκθεση «Το ημέτερον κάλλος - Βυζαντινές εικόνες από τη Θεσσαλονίκη» από την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη. Η έκθεση, που τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας Πρ. Παυλοπούλου και διοργανώνεται από το ΒΧΜ και το Πατριαρχικό Ίδρυμα Πατερικών Μελετών (ΠΙΠΜ) - το αρχαιότερο επιστημονικό ίδρυμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου - παρουσιάστηκε αρχικώς από το ΠΙΠΜ στην Ιερά Πατριαρχική Μονή Βλατάδων στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων λειτουργίας του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών. 

«Η έκθεση αποτέλεσε ένα σημαντικό πολιτιστικό γεγονός, που συμπεριελήφθη στις δράσεις του 'Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018'. Τώρα, χάρη στην πρωτοβουλία του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου Αθηνών, δίδεται η ευκαιρία στο αθηναϊκό και το διεθνές κοινό να επισκεφθεί την έκθεση, να απολαύσει τα εκθέματα, να ψυχαγωγηθεί - με την αρχαία του όρου σημασία», δήλωσε η κ. Μενδώνη, τονίζοντας ότι «η συμπερίληψη της έκθεσης στις δράσεις του Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018, συνέβαλε σημαντικά στην αναγνώριση της μεγάλης συνεισφοράς της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής των Βλατάδων, στη διάσωση μεγάλου αριθμού μοναδικών έργων της βυζαντινής τέχνης. Πρωτίστως όμως, στην προβολή της Θεσσαλονίκης ως σπουδαίου πνευματικού και καλλιτεχνικού κέντρου της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας κατά την παλαιολόγεια περίοδο. Έτσι, η πόλη επάξια κατέκτησε τον τίτλο της 'συμβασιλεύουσας', πλάι στην Κωνσταντινούπολη», επισήμανε. 

«Η ιδιαιτερότητα, και ως εκ τούτου το ξεχωριστό ενδιαφέρον και η αξία αυτής της έκθεσης, έγκεινται στο γεγονός ότι κατόρθωσε με μεγάλη επιστημονική αρτιότητα, μουσειολογική επάρκεια και ιδιαίτερη αισθητική να αναδείξει τη στενή σχέση και συνάφεια ανάμεσα στην υψηλή ποιότητα της καλλιτεχνικής παραγωγής της Θεσσαλονίκης, όπως αυτή εκφράστηκε, κυρίως μέσα από την τέχνη των ιερών εικόνων, αλλά και στις ευρύτατες πνευματικές διεργασίες και θεολογικές ζυμώσεις που έλαβαν χώρα στην πόλη, την εποχή του κινήματος του Ησυχασμού, υπό την καθοριστική επιρροή της προσωπικότητας του Αρχιεπισκόπου της Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά», σημείωσε μεταξύ άλλων η κ. Μενδώνη.

«Η έκθεση αναδεικνύει ορισμένα από τα λαμπρότερα δείγματα εργαστηρίων αγιογραφίας που αναπτύχθηκαν στη Θεσσαλονίκη από τον 12ο ως τον 15ο αιώνα και τη διαρκή σχέση που είχαν με τα εργαστήρια της Κωνσταντινουπόλεως και του Αγίου Όρους», δήλωσε η Αικατερίνη Δελαπόρτα, διευθύντρια του ΒΧΜ, η οποία ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές της έκθεσης. 

«Σήμερα είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς που χάρη στην πρόσκληση και στην αγαστή συνεργασία του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου, οι εικόνες της Θεσσαλονίκης θα συνεχίσουν να αναδεικνύουν το κάλλος τους, στην Αθήνα αυτή τη φορά, σε μια πόλη όπου η έννοια του κάλλους χαρακτήριζε την τέχνη της από αιώνες πριν - συνδυασμένα όμως με άλλες καλλιτεχνικές, αισθητικές και πνευματικές αναζητήσεις», δήλωσε η αρχαιολόγος και έφορος του Πατριαρχικού Ιδρύματος, Φλώρα Καραγιάννη, που επιμελήθηκε την έκθεση.  

Όπως επισημάνθηκε, από την αρχική έκθεση της Θεσσαλονίκης έχουν μεταφερθεί 17 βυζαντινές εικόνες, «οι οποίες στο σύνολό τους έφτασαν εδώ αφού πρώτα αποσπάστηκαν από εκκλησίες, προσκυνητάρια και τέμπλα ναών, χάρη στη γενναιοδωρία των οικείων μητροπολιτών και κυρίως του ηγουμένου της Μονής Βλατάδων, επισκόπου Αμορίου, κ. Νικηφόρου, ο οποίος διέθεσε εννέα βυζαντινές εικόνες από το σκευοφυλάκιο της μονής. Σε αυτές τις εικόνες προστέθηκαν άλλες τρεις του ΒΧΜ, οι οποίες, βάσει των στοιχείων που διατηρεί το μουσείο, προέρχονται από ναούς της Θεσσαλονίκης. Το τελικό αποτέλεσμα είναι η αρμονική συνύπαρξη και συνομιλία ενός συνόλου φορητών εικόνων, οι οποίες αναμφίβολα μπορούν να χαρακτηριστούν ως αριστουργήματα», συμπλήρωσε η κ. Καραγιάννη. 

«Αποτελεί μεγάλη χαρά και τιμή για την Ιερά Μονή Βλατάδων και το Πατριαρχικό Ίδρυμα Πατερικών Μελετών να συνεργάζονται με το μεγαλύτερο και σημαντικότερο βυζαντινό μουσείο της χώρας μας, το ΒΧΜ, με σκοπό να αναδείξουν από κοινού τον πλούτο των βυζαντινών εικόνων που προέρχονται από τη 'συμβασιλεύουσα' Θεσσαλονίκη και κυρίως το ιδιαίτερο κάλλος τους», δήλωσε, μεταξύ άλλων, στον χαιρετισμό του ο Επίσκοπος Αμορίου, Νικηφόρος.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 31 Οκτωβρίου 2019.




Ειδήσεις εκ Φαναρίου και Ναού Αγ. Γεωργίου Πύλης Αδριανουπόλεως, 18.7.2019

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ
Ἐκκλησιαστικαί Εἰδήσεις

Ἡ Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Πατριάρχης, ἐδέξατο εἰς ἀκρόασιν:
- Τόν Πανοσιολ. Ἀρχιμανδρίτην κ. Γεδεών Μαγκριώτην, ἐκ τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Λέρου, Καλύμνου καί Ἀστυπαλαίας. 
- Tήν Ἐξοχ. κ. Ulrike Tilly, Πρέσβυν τῆς Αὐστρίας ἐν Ἀγκύρᾳ, ἐπί τῇ ὁριστικῇ ἀναχωρήσει αὐτῆς  ἐκ Τουρκίας, συνοδευομένην ὑπό τοῦ Ἐντιμ. Gerhard Lutz, Γενικοῦ Προξένου ἐνταῦθα, καί τῆς  Εὐγεν. κ. Gamze Terzioğlu. Τῇ Α. Ἐξοχότητι ἀπεδόθησαν αἱ ὑπό τοῦ Πατριαρχικοῦ Πρωτοκόλλου προβλεπόμεναι τιμαί. 

- Toύς Ἐντιμ. κ. κ. Akkan Suver, Yüksel Çengel, Engin Köklüçınar καί Sezgin Bilgiç, καί τήν Εὐγεν. κ. Müjgan Güner, ἐκ τῆς Μ.Κ.Ο. «Marmara», ἐντεῦθεν. 
- Τούς Ἐντιμ. κ. κ. Κωνσταντῖνον Χαριτόπουλον, νέον Δήμαρχον Μαρωνείας - Σαππῶν Ν. Ροδόπης, μετά τῶν θυγατέρων αὐτοῦ Εὐγεν. δίδων Μαρίας καί Εἰρήνης, καί Μιλτιάδην Μαυρίδην, Δημοτικόν Σύμβουλον, μετά τοῦ υἱοῦ αὐτοῦ Ἐντιμ. κ. Γεωργίου. 
- Τόν Ἐντιμ. κ. Θεοφάνη Παπαδᾶν, ἐπιχειρηματίαν, ἐξ Ἀθηνῶν. 
- Τόν Ἐντιμ. κ. Χρυσοβαλάντην Τζαβίδην, Γραμματέα τῶν Πατριαρχείων, ὑποβαλόντα σέβη καί ἐξαιτησάμενον τήν ἁγίαν Πατριαρχικήν εὐχήν καί εὐλογίαν, ἐπί τοῖς ὀνομαστηρίοις αὐτοῦ. 

*     *     *

ΑΓΙΩΤΑΤΗ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΥΛΗΣ ΑΔΡΙΑΝΟΥΠΟΛΕΩΣ (ΕΔΙΡΝΕΚΑΠΟΥ)

Φέρεται εἰς γνῶσιν τῶν εὐσεβῶν καί φιλακολούθων χριστιανῶν ὅτι, τήν προσεχῆ Δευτέραν, 22αν Ἰουλίου, ἐπί τοῖς μεθεόρτοις τοῦ Ἁγίου ἐνδόξου Προφήτου Ἠλιού τοῦ Θεσβίτου, τελεσθήσεται ἐν τῷ καθ̉  ἡμᾶς Ἱερῷ Ναῷ περί ὥραν 19:00 πανηγυρικός Ἑσπερινός μετ̉ ἀρτοκλασίας, ὑπέρ ὑγιείας καί μακροημερεύσεως τοῦ Ἐντιμ. κ. Ἠλία Γιόφογλου, Προέδρου τῆς Κοινότητος ἡμῶν, χοροστατοῦντος τοῦ Θεοφιλ. Ἐπισκόπου Ἐρυθρῶν κ. Κυρίλλου, Ἡγουμένου τῆς Ἱερᾶς Μονῆς Ἁγίας Τριάδος Χάλκης.

Θά ἐπακολουθήσῃ δεξίωσις.

Ο Φωκίδος Θεόκτιστος για ξένες επεμβάσεις... Στώμεν καλώς!

Έγινα κοινωνός από τα ΜΜΕ διαφόρων επισκέψεων, συνεντεύξεων, δηλώσεων αδελφών αρχιερέων από τοπικές Εκκλησίες όπου επιχειρείται ένας έμμεσος -αν όχι άμεσος- «εκβιασμός» υπό τύπον "υπενθύμισης" ή ανάμειξης του ζητήματος των αδελφών του Παλαιού Ημερολογίου και περί διάσπασης της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος επί ζητημάτων εκκλησιαστικής επικαιρότητας και περί δήθεν αστόχων ενεργειών του Οικουμενικού Πατριάρχου μας.

Επί όλων αυτών των επικίνδυνων για την Αλήθεια πληροφοριών και επικαλούμενος την αρχιερατική μου συνείδηση και την επικοινωνία με άλλους αδελφούς Ιεράρχες δηλώνω προς πάσαν κατεύθυνσιν ότι σύσσωμη η Εκκλησία της Ελλάδος, υπό την Προεδρεία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, βρισκόμαστε συνηνωμένοι με την Μητέρα Εκκλησία Κωνσταντινουπόλεως, την Μητέρα Εκκλησία όλων, καθώς από εκεί λάβαμε την αξία του Αυτοκεφάλου και δεν είμαστε αγνώμονες, διότι εκεί χτυπά η καρδιά του Γένους μας, και διότι αυτό διδάσκει η υγιής εκκλησιολογία που διδαχθήκαμε κοντά σε όντως αγίους ανθρώπους.
Καμία έξωθεν παρέμβαση δεν πρόκειται να επιτύχει να αλλάξει το ακλόνητο αυτό φρόνημά μας. Είμαστε ενωμένοι με την πηγή της ευσεβείας μας και στηρίζουμε ανυποχώρητα τις θέσεις, τις ευθύνες και όσα οι Θείοι και Ιεροί Κανόνες και η διαχρονική Παράδοση της Εκκλησίας έχουν παραδώσει με πολλή σοφία στον Αρχιεπίσκοπο Κωνσταντινουπόλεως, Νέας Ρώμης και Οικουμενικό Πατριάρχη!

Το αίμα νερό δεν γίνεται! Όπως επίσης δεν θα έπρεπε να γίνονται απλό "νερό" και τα βαπτιστικά νάματα με τα οποία η Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία οδήγησε στην αληθινή πίστη και στον πολιτισμό τους αδελφούς μας των μη Πρεσβυγενών Αυτοκεφάλων Εκκλησιών.

Ταύτα τα ολίγα προς αποκατάσταση της συνείδησης των πιστών μας και προς αποφυγήν έξωθεν επιρροών. 

Στώμεν καλώς!

† Ο Φωκίδος Θεόκτιστος
18/7/2019

Σύσκεψη στην Άρτα Μητροπολιτών Ηπείρου και Δωδώνης για διοργάνωση Δ΄ Πανελληνίου Συνεδρίου Αναπτύξεως Προσκυνηματικών Περιηγήσεων


Την Τρίτη 16 Ιουλίου 2019, στις 11.00 π.μ., πραγματοποιήθηκε στην Άρτα Συνάντηση – Σύσκεψη των Σεβ. Μητροπολιτών της Ηπείρου με θέμα την διοργάνωση του Δ΄ Πανελληνίου Συνεδρίου Αναπτύξεως των Προσκυνηματικών Περιηγήσεων στην Περιφέρεια της Ηπείρου. 

 Στη συνάντηση εργασίας συμμετείχαν εκ μέρους της Ι. Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος ο Σεβ. Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος, Πρόεδρος της Διοικούσης Επιτροπής του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων, ο Μητροπολίτης Λευκάδος και Ιθάκης κ. Θεόφιλος, Αντιπρόεδρος, και ο Αρχιμανδρίτης Σπυρίδων Κατραμάδος, Γραμματεύς, καθώς και οι φιλοξενούντες το Συνέδριο Σεβ. Μητροπολίτες Άρτης κ. Καλλίνικος, Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσόστομος και Ιωαννίνων κ. Μάξιμος.

 Στο πλαίσιο της συνάντησης αντηλλάγησαν απόψεις και οριστικοποιήθηκε το πρόγραμμα των εργασιών του προγραμματιζομένου Συνεδρίου με θέμα: «ΗΠΕΙΡΟΣ: ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΣΤΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΤΗΣ - ΝΕΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΣΤΟΥΣ ΜΟΝΑΔΙΚΟΥΣ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΟΥΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΥΣ ΤΗΣ», καθώς επίσης και οι παράλληλες ως προς αυτό δράσεις. 

 Στη συνέχεια οι Σεβ. Μητροπολίτες εξουσιοδότησαν τον Σεβ. Πρόεδρο του Συνοδικού Γραφείου να συναντηθεί άμεσα με τον Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη στα Ιωάννινα προκειμένου να διευθετηθούν σειρά πρακτικών ζητημάτων που αφορούν την ολοκληρωμένη φιλοξενία των συνέδρων και την επιτυχή διοργάνωση του Συνεδρίου.

Εγκαίνια έκθεσης «Το ημέτερον κάλλος. Βυζαντινές εικόνες από τη Θεσσαλονίκη». Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο στην Αθήνα


Πατριαρχικό Ίδρυμα Πατερικών Μελετών (ΠΙΠΜ)

«Το ημέτερον κάλλος. Βυζαντινές εικόνες από τη Θεσσαλονίκη» 

Τα εγκαίνια της έκθεσης με τίτλο: «Το ημέτερον κάλλος. Βυζαντινές εικόνες από τη Θεσσαλονίκη» θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 18 Ιουλίου 2019 και ώρα 20.30 στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο στην Αθήνα. 



Την έκθεση θα εγκαινιάσει η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη. Η έκθεση, την οποία παρουσιάζουν από κοινού το Πατριαρχικό Ίδρυμα Πατερικών Μελετών (ΠΙΠΜ), το αρχαιότερο επιστημονικό ίδρυμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, και το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου και θα φιλοξενηθεί στον εκθεσιακό χώρο περιοδικών εκθέσεων του Βυζαντινού Μουσείου (Μέγαρο Δουκίσσης Πλακεντίας) από την 18η Ιουλίου έως την 31η Οκτωβρίου 2019. 

Η έκθεση «Το Ημέτερον Κάλλος. Βυζαντινές Εικόνες από τη Θεσσαλονίκη», παρουσιάστηκε αρχικώς από το Πατριαρχικό Ίδρυμα Πατερικών Μελετών στην Ιερά Πατριαρχική Μονή Βλατάδων, στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων λειτουργίας του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών, και την είχε εγκαινιάσει ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. 

Στην έκθεση στο Βυζαντινό Μουσείο παρουσιάζονται δεκαεπτά (17) από τις είκοσι τρεις (23) εικόνες που είχαν εκτεθεί στη Θεσσαλονίκη. Ο πυρήνας της έκθεσης παρέμεινε ο ίδιος και περιλαμβάνει εικόνες από το σκευοφυλάκιο της Μονής Βλατάδων, στις οποίες προστέθηκαν και βυζαντινές εικόνες που φυλάσσονται για αιώνες σε άλλους ναούς της πόλης, αλλά και έξω από αυτήν, στη Βέροια, τον Κολυνδρό, τα Λαγυνά. 

Το σημαντικότερο όμως είναι ότι μαζί τους για πρώτη φορά εκτίθενται και τρεις εικόνες που ανήκουν στις συλλογές του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου με προέλευση από ναούς της Θεσσαλονίκης, δίνοντας με τον τρόπο αυτό τη δυνατότητα στο ελληνικό και διεθνές κοινό να θαυμάσουν ένα μεγάλο σύνολο σημαντικότατων βυζαντινών εικόνων με προέλευση τη βυζαντινή Θεσσαλονίκη. 

Σκοπός της έκθεσης είναι η παρουσίαση βυζαντινών εικόνων από τη Θεσσαλονίκη και η κατ’ επέκταση ανάδειξη της πόλης ως ενός από τα σημαντικότερα καλλιτεχνικά κέντρα του βυζαντινού κόσμου, ιδιαίτερα κατά την παλαιολόγεια περίοδο. Μέσα από την έκθεση αναδεικνύεται ιδιαίτερα η ποιότητα της τοπικής παραγωγής και η λειτουργία της πόλης ως κέντρου που παρήγαγε μεγάλο αριθμό εικόνων, πολλές από τις οποίες βρίσκονται σήμερα εκτός Θεσσαλονίκης. Όλες οι εικόνες αποτελούν λαμπρά δείγματα της σπουδαίας τέχνης που αναπτύχθηκε στα καλλιτεχνικά εργαστήρια της Θεσσαλονίκης και της Κωνσταντινούπολης, αναδεικνύοντας με τρόπο σιωπηλό αλλά δυναμικό αφενός το κάλλος της τέχνης που γέννησε η ίδια η Θεσσαλονίκη και αφετέρου τη διαρκή σχέση της πόλης με την πρωτεύουσα του Βυζαντίου Κωνσταντινούπολη. 

Μετά το τέλος των εγκαινίων, η επιμελήτρια της έκθεσης δρ Φλώρα Καραγιάννη, Έφορος του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών θα ξεναγήσει τους παρευρισκόμενους. 

Διάρκεια έκθεσης: 18 Ιουλίου έως 31 Οκτωβρίου 2019