e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 28 Αυγούστου 2021

Σεμνή η κατά παράδοσιν εορτή Παναγίας της Αναφωνήτρας στο Πλεμοναρίο Ζακύνθου


Κατά παράδοσιν στη Ζάκυνθο, το εσπέρας του πρώτου Σαββάτου μετά την θερινή εορτή του Αγίου Διονυσίου, προστάτου και πολιούχου της νήσου, τελείται μεγάλη εορτή και πανήγυρις στην παλαίφατη Μονή της Αναφωνητρίας Ζακύνθου, η οποία σήμερα λειτουργεί ως Ενοριακός Ναός του ορεινού χωριού Αναφωνήτρα (παλαιότερα: Πλεμοναρίο). 
     Και τούτο για να δοθεί μια λειτουργική συνέχεια στο πανηγύρι του Πολιούχου, δεδομένου ότι εκεί πάνω, στην ορεινή Μονή, όταν ο σχολάζων Αρχιεπίσκοπος Αιγίνης Διονύσιος Σιγούρος εφησύχαζε ηγουμενεύοντας, κατέφυγε διωκόμενος ο φονιάς του αδελφού Του και συνέβη το απρόσμενο: Ο ταπεινός Αρχιεπίσκοπος Διονύσιος άκουσε την εξομολόγηση του φονιά, τον περιμάζεψε και τον έκρυψε από τον ανθρώπινο νόμο, που τον αναζητούσε για να λογοδοτήσει.
     Εκεί, λοιπόν, κατ' έτος τελούνται πανηγυρικά Εσπέρια, λιτάνευση της περιώνυμης και περίπυστης Εικόνας της Αναφωνήτρας, ακολουθεί δε πλούσιο λαϊκό πανηγύρι με χορούς και ξεφάντωμα έως πρωίας.
     Για δεύτερη φορά φέτος, το εσπέρας του σαββάτου, 28ης Αυγούστου 2021, εξαιτίας του κινδύνου εκ του Κορονοϊού, δεν έγινε το ξεφάντωμα των πανηγυριστών, αλλά μόνο το λειτουργικό - λατρευτικό μέρος. Των Εσπερίων χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος. Η βραδιά έληξε με σεμνή λιτή της Παναγιάς κύκλω του Ναού και με Αρτοκλασία.
[Κείμενο: π. Π. Κ. | Φωτογραφίες: Τάσης Κουρούμαλος - Γιώργος Τσουκαλάς]

Αρχιερατικός Εσπερινός στο Γαϊτάνι Ζακύνθου για την Μετάθεση του Οσίου Ιωσήφ του Κρητός (1669)


Εσπέρας 28ης Αυγούστου 2021, στον Ναό του Παντοκράτορος Γαϊτανίου, για τα Εσπέρια της αναμνήσεως της Μετακομιδής του Λειψάνου του οσίου Ιωσήφ του Κρητός από τον Χάνδακα στη Ζάκυνθο (1669), το Οποίο θησαυρίζεται στον εν λόγω Ναό. Χοροστάτησε ο παρεπιδημών Σεβ. Μητροπολίτης Αξώμης κ. Δανιήλ. Άπαντα υπό τις υγειονομικές προφυλάξεις έναντι του Κορονοϊού.
Φωτογραφίες: Ιωάννης Παπαδάτος

Η εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου 2021 στην πόλη Βίνιτσα της Ουκρανίας

Πρωί 15ης/28ης Αυγούστου 2021, εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, με το ιουλιανό ημερολόγιο, στον Καθεδρικό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος πόλεως Βίνιτσα της Ουκρανίας, προεστώτος της θείας Λειτουργίας του οικείου Ποιμενάρχου Σεβ. Μητροπολίτου Βίνιτσα και Μπαρ κ. Συμεών.

Πατριαρχική Λειτουργία Κοιμήσεως Θεοτόκου 2021 στο Θεομητορικό Μνήμα στη Γεθσημανή [video-photos]

Τό Σάββατον, 15ην / 28ην Αὐγούστου 2021, ἑωρτάσθη ὑπό τοῦ Πατριαρχείου ἡ ἑορτή τῆς Κοιμήσεως τῆς Θεοτόκου εἰς Γεθσημανῆν, εἰς τόν Ἱερόν Ναόν, ἐν ᾧ τό Θεομητορικόν Μνῆμα.

Κατά τήν ἑορτήν αὐτήν ἡ Ἐκκλησία ὑπομιμνῄσκει εἰς τούς πιστούς της τήν πίστιν αὐτῆς ὅτι ἡ Θεοτόκος, ἡ ἐκ Πνεύματος Ἁγίου συλλαβοῦσα καί τεκοῦσα τόν Κύριον ἡμῶν Ἰησοῦν Χριστόν, θανοῦσα καί ταφεῖσα εἰς Γεθσημανῆν, μετέστη Δεσποτικαῖς παλάμαις τοῦ Υἱοῦ αὐτῆς εἰς οὐρανούς, τοῦ ἀχράντου σώματος αὐτῆς διαφυλαχθέντος καί παρέστη ἐκ δεξιῶν Αὐτοῦ πεποικιλμένη καί πρεσβεύουσα ἀδιαλύτου ὑπέρ ζωῆς καί σωτηρίας τῶν ἀληθῶς προσκυνούντων αὐτήν ὡς Θεοτόκον.

Ο Προκαθήμενος Ουκρανίας Επιφάνιος τίμησε την Κοίμηση της Θεοτόκου στον Ναό Pirogoshcha του Κιέβου

Για τη σημερινή εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, με το ιουλιανό ημερολόγιο, 28.8.2021, ο Μακ. Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφάνιος επισκέφθηκε την εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Pirogoshcha) στο Κίεβο, όπου προέστη της Θείας Λειτουργίας, συμπαραστατούμενος από άλλους Αρχιερείς, μεταξύ των οποίων, τον Επίσκοπο Έντμοντον Ιλαρίωνα (από τον Καναδά) και τον Έλληνα Επίσκοπο Ολβίας Επιφάνιο. Στο τέλος της λειτουργίας έγινε εορταστική πομπή γύρω από την εκκλησία.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΒΙΝΤΕΟ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:

Η πώρωση της καρδιάς και η σιωπή του ταπεινού

“Ὢ τῆς Ἡρῴδου πωρώσεως! ὁ ἀτιμάσας Θεόν, ταῖς τοῦ νόμου ἐκλύσεσι, τὴν τῶν ὅρκων τήρησιν, δολερῶς ὑποκρίνεται, καὶ τῇ μοιχείᾳ φόνον προστίθησιν, ὁ σκυθρωπάζειν σχηματιζόμενος, Ὢ τῆς ἀφάτου σου, συμπαθείας Δέσποτα! δι’ ἧς Χριστέ, σῶσον τὰς ψυχὰς ἡμῶν, ὡς μόνος εὔσπλαγχνος” (Στιχηρό των Αίνων του Όρθρου της εορτής της αποτομής της κεφαλής του Τιμίου Προδρόμου σε ήχο πλάγιο του τετάρτου, 29 Αυγούστου)

“Πόση πώρωση στην καρδιά είχε ο Ηρώδης! Αυτός που προσέβαλε βαθιά τον Θεό με τις παραβιάσεις του θεϊκού νόμου, υποκρίνεται με δόλο ότι πρέπει να τηρήσει τους όρκους που έδωσε και προσέθεσε στην μοιχεία φόνο αυτός που σκυθρώπιασε στην όψη του για αυτά που δεν χρειαζόταν. Πόσο δύσκολα εκφράζεται με τα λόγια μας η συμπάθειά σου Δέσποτα Κύριε! Χάρις σ’ αυτήν σώσε τις ψυχές μας, Χριστέ, που είσαι ο μόνος εύσπλαχνος”

Η εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου 2021 στο Βατοπαιδινό Μετόχι του Αγ. Ανδρέα Γαλατά

Με αφορμή την εορτή της Κοίμησης της Θεοτόκου με το ιουλιανό ημερολόγιο, τελέστηκε το Σάββατο, 28 Αυγούστου 2021, στο Βατοπαιδινό Μετόχι του Αγίου Ανδρέα Γαλατά πανηγυρική Θεία Λειτουργία, προε-ξάρχοντος του Πανοσιολ. Μ. Πρωτοσυγκέλλου Θεοδώρου, κατά την οποία συλλειτούργησαν ο Πανοσιολ. Μ. Ιεροκήρυξ Πανάρετος, Ιερατικώς Προϊστάμενος του Μετοχίου, ο Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης της Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως Βίκτωρ Copuşciu και ο Αιδεσιμ. Οικονόμος Δημήτριος Μαγιόγλου, Ιερατικώς Προϊστάμενος του Καθεδρικού Ναού Εισοδίων Θεοτόκου Πέραν. 

Τα Εγκαίνια της Έκθεσης μικροτεχνημάτων της Σοφίας Τσιάρα στο "Αληθώς"


Τα Εγκαίνια της Έκθεσης μικροτεχνημάτων της Σοφίας Τσιάρα, με τον τίτλο "Ζωγραφική σε πέτρα και πηλό", έγιναν το βράδυ της 27ης Αυγούστου 2021, στην αίθουσα του "Αληθώς", του Μορφωτικού Κέντρου Λόγου Ενορίας Βανάτου και στο πλαίσιο των θερινών δράσεών του. 
     Άνθρωποι φιλότεχνοι και συνοδίτες της Καλλιτέχνιδος, από την γενέθλια κωμόπολη (το Βανάτο Ζακύνθου) έως την πρωτεύουσα Αθήνα και το Νοσοκομείο Γεννηματάς, όπου υπηρετεί ως ιατρός, έφθασαν έως εδώ, για να θαυμάσουν τα κομψοτεχνήματα της κ. Τσιάρα. Εκείνη, με έμφυτη σεμνότητα κι ένα πλατύ χαμόγελο δεχόταν τους Φίλους, συζητώντας για τα έργα των χειρών της, τα οποία αποτελούν παράγωγα αποφόρτισης από τα πολυεύθυνα έργα της καθημερινότητάς της
     Για τους ενδιαφερόμενους χρειάζεται να αναφερθεί ότι η Έκθεση θα διαρκέσει για λίγες μόνο βραδιές, δηλαδή μέχρι τις 31 τρέχοντος μηνός Αυγούστου και θα δέχεται τους επισκέπτες από τις 8 έως τις 10 το βράδυ

Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στο MEGA: «Υφιστάμεθα όλες τις συνέπειες των διωγμών» [ολόκληρη η συνέντευξη]


Με αφορμή τα 60 χρόνια Ιερωσύνης και τα 30 χρόνια από την εκλογή του στον Οικουμενικό Θρόνο, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, μιλά αποκλειστικά στον δημοσιογράφο του MEGA Ανδρέα Ρομπόπουλο. 

Ο κ. Βαρθολομαίος αναφέρθηκε στις διώξεις και τους διωγμούς που υπέστησαν και υπόκεινται ακόμα οι Έλληνες στην Τουρκία, έκανε έκκληση στον κόσμο να εμβολιαστεί «άνευ επιφυλάξεως», παρουσίασε και το μουσείο του στην γενέτειρά του, την Ίμβρο, μίλησε για το μέλλον της Ορθοδοξίας στις ΗΠΑ αλλά και για τις φυσικές καταστροφές που προκαλεί η Κλιματική Κρίση.

Αναλυτικά, η συνέντευξη του κ. Βαρθολομαίου στο MEGA: