e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2021

Παραμονή Χριστουγέννων (6.1.2021) στη Βασιλική της Γεννήσεως εν Βηθλεέμ τη πόλει


Τά Χριστούγεννα ἑωρτάσθησαν ὑπό τοῦ Πατριαρχείου Ἱεροσολύμων, συμφώνως πρός τήν Τυπικήν Διάταξιν τῆς Ἐκκλησίας καί τό Προσκυνηματικόν Καθεστώς ἡ ἑορτή τῆς τοῦ Χριστοῦ Γεννήσεως εἰς Βηθλεέμ, τόπον τῆς κατά σάρκα Γεννήσεως τοῦ Χριστοῦ.

Α´ Παραμονή τῆς ἑορτῆς

Θεοφάνια 2021 στη Γενεύη


Με την δέουσα ιεροπρέπεια και κατάνυξη, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ελβετίας κ. Μαξίμου, εορτάσθηκε στον Σταυροπηγιακό Ιερό Ναό του Αγίου Παύλου στο Σαμπεζύ Γενεύης η Δεσποτική Εορτή των Θεοφανίων, παρουσία ικανού αριθμού πιστών και σύμφωνα με τα μέτρα που έλαβαν οι Αρχές του Καντονίου της Γενεύης για την καταπολέμηση της μάστιγας του κορωνοϊού. Σημειωτέον, ότι στο Καντόνιο της Γενεύης, σε κάθε ιερά Ακολουθία ο ανώτατος επιτρεπόμενος αριθμός συμμετοχής είναι πενήντα πρόσωπα.

Θεοφάνια 2021 στο αρχοντικό χωριό Νυμφαίο Φλωρίνης Ι. Μητροπόλεως Καστορίας


Πρωί Θεοφανίων 2021, στον περικαλλέστατο Ναό του Αγίου Νικολάου στο πανέμορφο και αρχοντικό χωριό Νυμφαίο Φλωρίνης (παλαιότερα Νιβέστα ή Νέβεσκα) της Ιεράς Μητροπόλεως Καστορίας, ιερουργούντος του οικείου Εφημερίου, Οικονόμου Ιωάννου Ζέζιου, με τις υγειονομικές προφυλάξεις έναντι του τόσο επικίνδυνου κι επίφοβου Κορονοϊού.

Τα Άγια Θεοφάνια 2021 στη Μητρόπολη Ρεθύμνης


Την Τετάρτη 6η Ιανουαρίου 2021, ανήμερα της Μεγάλης Δεσποτικής Εορτής των Θεοφανίων, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος ιερούργησε κατά την Θεία Λειτουργία και τέλεσε την Ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου πόλεως Ρεθύμνης.

Παρατίθεται σχετικό φωτογραφικό υλικό.

Αγρυπνία της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας στο Κίεβο για την αυριανή εορτή των Χριστουγέννων [video-photos]


Απόψε, 6.1.2021, παραμονή Χριστουγέννων, με το παλαιό (ιουλιανό) ημερολόγιο, στον χρυσότρουλο Ναό του Αγίου Μιχαήλ, καθέδρας της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας, η Αγρυπνία της του Χριστού Γέννας, χοροστατούντος του Προκαθημένου, Μακ. Μητροπολίτου Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφανίου, συμπαρισταμένων Αρχιερέων, Ιερέων και Διακόνων της Εκκλησίας. Εντέλει εψάλησαν τα παραδοσιακά Κάλαντα της εορτής και αντηλλάγησαν ευχές.

ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΠΛΗΡΕΣ ΒΙΝΤΕΟ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: 

Η εορτή των Φώτων 2021 και ο Αγιασμός των Υδάτων στην Ίμβρο [video-photos]


Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ίμβρου και Τενέδου κ. Κύριλλος τέλεσε στις 6 Ιανουαρίου 2021 την Θεία Λειτουργία των Θεοφανίων και τον Αγιασμό των υδάτων στη νήσο Ίμβρο, με τη συμμετοχή ευάριθμων πιστών. 

ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΒΙΝΤΕΟ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:

Θεοφάνια 2021 στην Ενορία Αγίου Θύρσου Αλυκανά Ζακύνθου


Λίαν πρωί της ημέρας των Φώτων 2021 στον Ενοριακό Ναό Αγίου Θύρσου του φιλοπρόοδου Δημοτικού Διαμερίσματος Αλυκανά Ζακύνθου, ιερουργούντος του οικείου Εφημερίου π. Ιωάννου Ιγγλέση, τηρουμένων όλων των υγειονομικών προϋποθέσεων έναντι του φονικού Ιού των ημερών μας.

[Φωτογραφίες: Τάσης Κουρούμαλος]

Φώτα 2021 στη Βαλέτα της Μάλτας, σε Ναό παραχωρηθέντα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο


Φέτος (2021) ήταν μια ιστορική ημέρα, πρωτίστως για το Οικουμενικό Πατριαρχείο, για την Ορθοδοξία αλλά και για Ελληνισμό της Μάλτας.

Φέτος τα Θεοφάνια τελέστηκε για πρώτη φορά, 381 χρόνια μετά, η πρώτη Θεία Λειτουργία των Ελλήνων Ορθοδόξων στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στη Βαλέτα.
Ο εν λόγω Ιερός Ναός οικοδομήθηκε το 1569 από τους Έλληνες Ρόδιους που έφτασαν με το τάγμα των Ιπποτών στη Μάλτα. Ο Ναός, με απόφαση του Αρχιεπισκόπου της Μάλτας mons. Charles Scicluna, παραχωρήθηκε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και την Ελληνορθόδοξο Ενορία της Μάλτας.

Άγια Θεοφάνια 2021 στην Λουσάκα της Ζάμπιας


Σήμερα Τετάρτη, 6η Ιανουαρίου 2021, ανήμερα της Μεγάλης Εορτής των Θεοφανίων, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζάμπιας κ. Ιωάννης ιερούργησε κατά την Θεία Λειτουργία στο Ιερό Παρεκκλήσιο της Μητροπόλεως. Πριν από την απόλυση της Θείας Λειτουργίας ο Μητροπολίτης τέλεσε την Ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού.

Ο αγιασμός των Θεοφανίων ή Μεγάλος Αγιασμός, είναι μια πράξη της Εκκλησίας αλλά το ιερό θαύμα που τελείται με αυτή εί­ναι τεράστιο, όσο η ίδια η Εκκλησία. Το αγαπημένο αυτό θαύμα, επισκέπτεται τώρα και δύο χιλιάδες χρόνια εκατομμύρια ψυχών των ορθοδόξων χριστιανών, τις καθαρίζει, τις α­γιάζει και τους χαρίζει την υγεία και την α­θανασία.

«Πυρά» της Εκκλησίας κατά κυβερνητικών στελεχών για τα μέτρα

 
06.01.2021 | 20:15

Εκτός από την ανυπακοή, από την σημερινή εικόνα δεν έλειψαν και οι πύρινοι λόγοι των μητροπολιτών με βολές κατά της κυβέρνησης.

Οι πανηγυρισμοί της εκκλησίας μπορεί να της γυρίσουν μπούμερανγκ

Για την εποχή καχυποψίας στις σχέσεις κυβέρνησης εκκλησίας μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA ο διευθυντής της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» Γιώργος Μαντέλας.

«Από τη στιγμή που οι ναοί άνοιξαν μπορούμε να πούμε ότι η Εκκλησία είχε μια νίκη η οποία πρέπει να προβληματίσει και τις δύο πλευρές. Δεν ήταν αυτό το ζητούμενο, το ζητούμενο ήταν η ασφάλεια των πολιτών» ανέφερε ο κ. Μαντέλας.

Θεοφάνια 2021 στον Μητροπολιτικό Ναό Αγ. Νικολάου των Ξένων πόλεως Ζακύνθου [photos-video]


Λίαν πρωί της εορτής των Θεοφανίων 2021, στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου των Ξένων πόλεως Ζακύνθου, ιερουργούντος του οικείου Εφημερίου, Μ. Οικονόμου Διονυσίου Τσουκαλά. Μετά την Θεία Λειτουργία και τον τελεσθέντα Μεγάλο Αγιασμό προσήλθαν οι πιστοί για προσκύνημα του Τιμίου Σταυρού και λήψη Αγιασμού για τα σπίτια τους. Όλα υπό τις υγειονομικές προϋποθέσεις έναντι του Κορονοϊού.

Η εορτή των Φώτων 2021 στον Ναό της Φανερωμένης πόλεως Ζακύνθου

 
Λίαν πρωί της εορτής των Φώτων 2021 στον περικαλλή Ναό της Φανερωμένης πόλεως Ζακύνθου, η θεία Λειτουργία της ημέρας και ο Μέγας Αγιασμός, ιερουργούντος του οικείου Εφημερίου, Αρχιμανδρίτου Σεραφείμ Κονίδη, υπό τις υγειονομικές προφυλάξεις έννατι του απειλητικού Κορονοϊού.

Θεοφάνια 2021 στην Ενορία Λαγοπόδου Ζακύνθου


Χαράματα εορτής των Θεοφανίων, 6ης Ιανουαρίου 2021, στον Ναό της Θείας Μεταμορφώσεως χωρίου Λαγοπόδου Ζακύνθου, δίχως εκκλησιαζομένους λόγω του επάρατου Κορονοϊού, ιερουργούντος του οικείου Εφημερίου, Ιερομονάχου Ανδρονίκου Αγαλιανού.

Πατριαρχικά Εσπέρια στο Φανάρι εν όψει της αυριανής Συνάξεως Ιωάννου του Προδρόμου [video]

 
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος χοροστάτησε από του Παραθρονίου σήμερα το απόγευμα (6 Ιανουαρίου 2021), στον πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι, κατά την Ακολουθία του Μ. Εσπερινού της εορτής της Συνάξεως του Αγίου ενδόξου Προφήτου και Βαπτιστού Ιωάννου.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΜΕΤΑΔΟΣΗ:

Ολόφωτη νύκτα Θεοφανίων 2021 στον Ναό της Παναγούλας εν Βανάτω Ζακύνθου [photos]


Νύκτα 5ης προς 6η Ιανουαρίου 2021, Ευχαριστιακή Σύναξη για την εορτή των Θεοφανίων, στον Ναό της Παναγούλας Μπανάτου, δίχως την παρουσία πιστών για τον φόβο του Κορονοϊού.
     Τον λειτουργό Εφημέριο π. Παναγιώτη Καποδίστρια πλαισίωσαν ιεροψαλτικώς οι κ.κ. Δημήτριος Κάνδηλας και Σταμάτιος Ζούλας. Ο κ. Ζούλας μάλιστα ομίλησε όμορφα και διδακτικά τον θείο λόγο.  Μετά την θεία Λειτουργία έγινε η Ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού στο ειδικά κατασκευασμένο κατά παράδοσιν "πάλκο του Φωτώνε". 
     Σημειωτέον ότι η θεία Λειτουργία μεταδόθηκε από το κανάλι της Ενορίας στο YouTube. Μπορείτε να την δείτε (ή να την ξαναδείτε) ΕΔΩ!
[Φωτογραφίες: Ιωάννης Πορφύριος Καποδίστριας]

Θεοφάνια 2021 στην ανατολική όχθη του Βοσπόρου στο Κoυσκουντζούκι [video-photos]


Σήμερα, Τετάρτη  6 Ιανουαρίου 2021, εορτή των Θεοφανείων, στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Κουσκουντζουκίου της Μητροπόλεως Χαλκηδόνος, τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Θεοφιλέστατου Επισκόπου Δαφνουσίας κ. Σμαράγδου, βοηθού του Σεβ. Μητροπολίτου Γέροντος Χαλκηδόνος Αθανασίου.  Ακολούθησε η τελετή της κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού στα νερά του Βοσπόρου υπό του Επισκόπου Δαφνουσίας, συμπαραστατουμένου υπό του προϊσταμένου της Κοινότητας π. Κωνσταντίνου και με την παρουσία των εκπροσώπων της Εφοροεπιτροπής της Κοινότητος, τον πρόεδρο κ. Σάββα Κοτάμ και τον ταμία κ. Παύλο Παντελάρα.

Φώτων εορτή 2021 στην όμορφη νήσο Πρίγκηπο


Εν μέσω πλήθους πιστών εορτάσθη στην Πρίγκηπο η Μεγάλη εορτή των Θεοφανείων, καθ’ ήν ο Σεβ. Ποιμενάρχης ημών Μητροπολίτης Γέρων Πριγκηποννήσων Δημήτριος, μετά την υπ’αυτού τελεσθείσαν Θείαν Λειτουργίαν και την Ι. Ακολουθίαν του Μ. Αγιασμού, μετέβη εν πομπή μετά του Ιερατείου και των πιστών εις την προβλήταν του Δημαρχείου της νήσου και ηγίασε τα ύδατα της ιστορικής Προποντίδος δια της καταδύσεως του Τιμίου Σταυρού, δεχθείς τας θερμάς ευχάς, επί τη εορτή, του παρισταμένου Δημάρχου των νήσων κ.Erdem Gül. 

Τον Τίμιον Σταυρόν ησπάσθησαν από τας χείρας του το πρώτον ανασύραντος Αυτόν κ. Εμμανουήλ Μηνάογλου, δέκα ευλαβείς νέοι, δεχθέντες εν συνεχεία την ευλογίαν και τα συγχαρητήρια του ιερουργήσαντος Ποιμενάρχου. 

Πρίγκηπος, 6 Ιανουαρίου 2021

Θεοφάνια 2021 στην Ενορία του Αργασίου Ζακύνθου


Πολύ πρωί της 6ης Ιανουαρίου 2021, στο θέρετρο Αργάσι της Ζακύνθου, η εορτή των Θεοφανίων, λειτουργούντος του Εφημερίου, Οικονόμου Παναγιώτου Πόθου.  Όλα υπό τις υγειονομικές προϋποθέσεις έναντι του Κορονοϊού.

Με μεγαλοπρέπεια ο εορτασμός των Θεοφανείων 2021 στο Φανάρι [photos]


ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ

Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας

Με κάθε μεγαλοπρέπεια και λαμπρότητα εορτάστηκαν τα Άγια Θεοφάνεια στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, σήμερα, Τετάρτη, 6 Ιανουαρίου 2021.

Ημέρα του Φωτώνε 2021 στη Χρυσοπηγή Μποχάλεως Ζακύνθου


Λίαν πρωί της ημέρας των Θεοφανίων, 6.1.2021, στον Ναό της Χρυσοπηγής (Ζωοδόχου Πηγής) Ενορίας Μποχάλεως Ζακύνθου, ιερουργούντος του οικείου Εφημερίου, Αρχιμανδρίτου Νικοδήμου Κεφαλληνού.
 Όλα υπό τις υγειονομικές προϋποθέσεις έναντι του Κορονοϊού.

Θεοφάνια 2021 στη μικρή Ενορία Χουρχουλιδίου Ζακύνθου


Χαράματα της εορτής των Θεοφανίων, 6ης Ιανουαρίου 2021, στον Ναό του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου της μικρής Ενορίας Χουρχουλιδίου Ζακύνθου, έγινε η Θεία Λειτουργία και ο Μέγας Αγιασμός από τον Εφημέριο, Ιερομόναχο Πορφύριο Γουσέτη, τηρώντας τις υγειονομικές προφυλάξεις έναντι του Κορονοϊού. Οι διακοσμήσεις του Ναού ήταν σύμφωνες με την τοπική παράδοση.

Οι Έλληνες του Παρισιού εόρτασαν τα Θεοφάνεια 2021


Με λαμπρότητα εορτάστηκαν τα Θεοφάνεια στον Μητροπολιτικό Ι. Ναό Αγίου Στεφάνου Παρισίων. Προεξήρχε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μελιτηνής κ. Μάξιμος συμπαραστατούμενος υπό του Πρωτοπρεσβυτέρου π. Παναγιώτη Ξενιτέλη. Παρέστησαν οι Διπλωματικές Αρχές της Κύπρου και της Ελλάδος, Άρχοντες του Οικουμενικού Θρόνου και περιορισμένος αριθμός πιστών, συμφώνως προς τους κανονισμούς της πολιτείας για την προστασία από τον κορωνοϊό.

Θεοφάνια 2021 στο Νιχώρι του Βοσπόρου

 

Τα Θεοφάνεια εορτάστηκαν με κατάνυξη, σήμερα, Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2021, στον Άγιο Νικόλαο Νεοχωρίου, ιερουργούντος του Αρχιμ. Αγαθαγγέλου, Ιερατικώς Προϊσταμένου της Κοινότητος και Αρχειοφύλακος των Πατριαρχείων. 
Μετά την Θεία Λειτουργία και την Ακολουθία του Μ. Αγιασμού, πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη κοπή της πρωτοχρονιάτικης βασιλόπιτας, το φλουρί της οποίας έλαχε στον μικρό Χάρη, γιο των Κάρολου και Λίλιαν Ταρίνα. 
Παραθέτουμε χαρακτηριστικά στιγμιότυπα. 

Η εορτή των Θεοφανείων 2021 στο Σύδνεϋ

Να διατηρήσουμε καθαρό τον λευκό χιτώνα τον οποίο λάβαμε κατά το Βάπτισμά μας, ήταν το κεντρικό μήνυμα που απηύθυνε ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος, με την ευκαιρία της Δεσποτικής Εορτής των Θεοφανείων.

Ο Σεβασμιώτατος, το πρωί της Τετάρτης, 6 Ιανουαρίου, προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας που τελέστηκε σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης και κατάνυξης στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Σύδνεϋ. Στη συνέχεια, προέστη της Ακολουθίας του Μεγάλου Αγιασμού, ενώ στο τέλος μίλησε στους πιστούς για το περιεχόμενο και το νόημα της Δεσποτικής Εορτής που αποτελεί το επισφράγισμα των εορτών του Αγίου Δωδεκαημέρου.

Εορτάζοντας Φώτα 2021 στον Ναό των Αγίων Πάντων πόλεως Κερκύρας [video]


Πρωί Θεοφανίων 2021 στον Ναό των Αγίων Πάντων πόλεως Κερκύρας, η Θεία Λειτουργία και ο Μέγας Αγιασμός της εορτής υπό του οικείου Εφημερίου, Πρωτοπρεσβυτέρου Θεμιστοκλέους Μουρτζανού. Ο εκκλησιασμός των πιστών έγινε σύμφωνα με τις διατάξεις περί αποστασιοποιήσεως χάριν της κοινής υγείας έναντι του Κορονοϊού.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ:

Άγια Θεοφάνια 2021 στον Ναό Αγίου Ελευθερίου πόλεως Κερκύρας [video]


Πρωί Θεοφανίων 2021 στον Ναό του Αγίου Ελευθερίου πόλεως Κερκύρας, η Θεία Λειτουργία και ο Μέγας Αγιασμός της εορτής υπό του οικείου Εφημερίου, Πρωτοπρεσβυτέρου Δημητρίου Κοσκινά. Ο εκκλησιασμός των πιστών έγινε σύμφωνα με τις διατάξεις περί αποστασιοποιήσεως χάριν της κοινής υγείας έναντι του Κορονοϊού.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ:

Μ. Γ. Βαρβούνης: ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ 2021 ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ

 

Φωτογραφία: Νίκος Παπαχρήστου

Μ. Γ. ΒΑΡΒΟΥΝΗΣ 
Καθηγητής Λαογραφίας Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης 
Άρχων Προστάτης των Γραμμάτων της Α.Μ.τ.Χ.Ε. 
«ΣΗΜΕΡΟΝ ΤΩΝ ΥΔΑΤΩΝ ΑΓΙΑΖΕΤΑΙ Η ΦΥΣΙΣ» 
ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ 
Ανήμερα της μεγάλης δεσποτικής εορτής των Θεοφανείων, παρακολούθησα την θεία λειτουργία από τον πάνσεπτο πατριαρχικό ναό του αγίου Γεωργίου του τροπαιοφόρου, στο Φανάρι. Έναν ναό που έχει συνδεθεί πνευματικά και ιστορικά με τις πιο μεγάλες στιγμές του Γένους, αιώνες τώρα, και στον οποίο συνεχίζει να χτυπά η καρδιά της Οικουμενικής Ορθοδοξίας. Λειτούργησε η Σεπτή Κορυφή του Γένους, η ΑΘΠ ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, και συλλειτούγησαν, εκ των ιεραρχών του Θρόνου, οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Φιλαδελφίας κ. Μελίτων. Μύρων κ. Χρυσόστομος, Καλλιουπόλεως και Μαδύτου κ. Στέφανος και Κυδωνιών κ. Αθηναγόρας καθώς και ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Ανθηδώνος κ. Νεκτάριος, εκ του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων. 

Η εορτή των Φώτων 2021 στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης


Σήμερα, 6.1.2021, επί τη δεσποτική εορτή των Θεοφανείων, τελέστηκε στο ναΰδριο της Σχολής ο Όρθρος, ο Μέγας Αγιασμός και η Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Καθηγουμένου, Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Αραβισσού κ. Κασσιανού.
Μετά το πέρας των ακολουθιών η αδελφότητα της Σχολής, προεστώτος του Καθηγουμένου, μετέβη στον Μητροπολιτικό Ναό της Πριγκήπου για την κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στην προβλήτα της νήσου, υπό του Ποιμενάρχου, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Γέροντος Πριγκηποννήσων κ. Δημητρίου.
Την προτεραίαν, 5.1.2021, τελέστηκαν στο ναΰδριο της Σχολής ο Όρθρος, οι Μεγάλες Ώρες της εορτής, ο Αγιασμός και η Θεία Λειτουργία, χοροστατούντος του Καθηγουμένου.

Φωτώνε γιορτή 2021 στο χωριό Κερί της Ζακύνθου [video]


Λίαν πρωί της εορτής των Φώτων, 6 ιανουαρίου 2021, στην Παναγία την Κεριώτισσα χωρίου Κερί της Ζακύνθου, ιερουργούντος του Εφημερίου, Μ. Οικονόμου Ιωάννου Παράσχη. Όλα υπό τις υγειονομικές προϋποθέσεις έναντι του Κορονοϊού.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΜΕΤΑΔΟΣΗ:

Εορτή των Φώτων 2021. Στη θύρα του ο Άγιος Διονύσιος


Σε κλίμα θρησκευτικής κατάνυξης και εκκλησιαστικής μεγαλοπρέπειας όπως ορίζει η Ζακυνθινή παράδοση, λίγο μετά τις 5 το ξημέρωμα, πριν την Ακολουθία του Όρθρου των Θεεοφανίων, με 3 κανονιές και χαρούμενα σένια από το καμπαναρίο Του, ο Άγιος της Συγγνώμης, Πολιούχος και Προστάτης απανταχού των Ζακυνθίων Άγιος Διονύσιος βγήκε στη Θύρα Του.

Η Ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού 2021 στη Μητρόπολη Αθηνών


6.1.2021. Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών τέλεσε την ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού σήμερα το πρωί ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, ημέρα κατά την οποία η Εκκλησία τιμά την Βάπτιση του Ιησού Χριστού και την φανέρωση της Αγίας Τριάδος. Νωρίτερα το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας τέλεσε ο Επίσκοπος Ωρεών κ. Φιλόθεος, Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Η εορτή των Θεοφανίων 2021 στην Ενορία Δράκα Ζακύνθου

 
Νύκτα 5ης προς 6η Ιανουαρίου 2021 στον Ναό του Αγίου Δημητρίου Δράκα Ζακύνθου, η εορτή των Φώτων και ο Μέγας Αγιασμός, υπό τις υγειονομικές προϋποθέσεις έναντι του φονικού Ιού, ιερουργούντος του Εφημερίου π. Ιωάννου Ρένεση.

Θεοφάνια 2021 στον περικαλλή Ναό της Αγ. Ματρώνης Νέας Ερυθραίας


Πρωί εορτής Θεοφανίων 2021 στον Ναό της Αγίας Ματρώνης Νέας Ερυθραίας, ιερουργούντος του Αρχιμανδρίτου Νικάνορος Καραγιάννη, Ιεροκήρυκος, συμπαρισταμένου υπό του οικείου Εφημερίου, Πρωτοπρεσβυτέρου Γεωργίου Κωστή. Όλα έγιναν υπό τις υγειονομικές προφυλάξεις έναντι του Κορονοϊού.

[Φωτο-ανταπόκριση: Μαίρη Κεφαλά]

Πατριαρχική και Συνοδική Λειτουργία των Θεοφανείων 2021 στο Φανάρι

 

Πατριαρχική και Συνοδική Θεία Λειτουργία σήμερα, Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2020, στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι, επί τη μεγάλη εορτή των Θεοφανείων, προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου.
ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΒΙΝΤΕΟ: