e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 1 Ιουνίου 2022

Αρχιερατικός Εσπερινός στον πανηγυρίζοντα Ναό της Θείας Αναλήψεως πόλεως Ζακύνθου [55 photos]

Εσπέρας Τετάρτης, 1ης Ιουνίου 2022, στον πανηγυρίζοντα ιστορικό Ναό της Θείας Αναλήψεως πόλεως Ζακύνθου, χοροστατούντος του οικείου Ποιμενάρχου, Σεβ. Μητροπολίτου Ζακύνθου κ. Διονυσίου Δ΄. 
        Στο τέλος των εσπερίων ψαλμάτων, ομίλησε επίκαιρα προς τους φιλέορτους ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Ι. Μ. Ζακύνθου π. Παναγιώτης Καποδίστριας. 
        Πριν από τον εόρτιο Εσπερινό -ως είθισται- αναγνώστηκε τρις η Εναρκτήριος Ακολουθία του Πάσχα κι έτσι αισίως αποδόθηκε η εφετινή λαμπρινή περίοδος!!!
        Άψογα είχε μεριμνήσει για όλα ο οικείος Εφημέριος, Πρωτοπρεσβύτερος Χαράλαμπος Κυπριώτης, Αρχιερατικός Επίτροπος πόλεως Ζακύνθου.
[55 φωτογραφίες: Ευρυδίκη Κοντογιάννη και Σπύρος Νέγκας]

98η μέρα εισβολής των Ρώσων στην Ουκρανία, ο δημοσιογράφος Κ. Ονισένκο σχολιάζει [video-photos]

1 Ιουνίου 2022, δηλαδή 98η μέρα της άναδρης και λυσσαλέας εισβολής των Ρώσων στην Ουκρανία, ο δημοσιογράφος Κώστας Ονισένκο σχολιάζει τα συμβαίνοντα με τον δικό του χαρακτηριστικό κι ευθύτατο τρόπο.

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΜΑΘΕΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:

Φανερωμένη Βανάτου: Κατανυκτική Αγρυπνία για την Απόδοση του Πάσχα 2022 [56 photos]

Στο πλαίσιο της Αποδόσεως της παμμέγιστης Εορτής της Αναστάσεως (1.6.2022), πραγματοποιήθηκε το βράδυ της 31ης Μαΐου 2022, στον Ναό της Φανερωμένης Βανάτου, κατανυκτική εόρτια Αγρυπνία! 
        Έτσι, ώρα 8.30 μ.μ. άρχισε ο Αναστάσιμος Εσπερινός, ακολούθως ο Αναστάσιμος Όρθρος και η βραδιά ολοκληρώθηκε με Θεία Λειτουργία, συλλειτουργούντων του π. Ιωάννου Ρένεση (Εφημερίου Φαγιά - Δράκα) και π. Παναγιώτου Καποδίστρια, ψαλλόντων δε των κ.κ. Σταματίου Ζούλα, Διονυσίου Ρένεση και Παναγιώτου Γιατρά. Οι περισσότεροι εκκλησιασθέντες κοινώνησαν των Αχράντων Μυστηρίων. 
        Στο πλαίσιο της Αγρυπνίας έγιναν: α) Αρτοκλασία, β) Αγιασμός επί τη εισόδω σε νέο μήνα, γ) Δέηση για την κατάπαυση του Πολέμου, ο οποίος μαίνεται στην Ουκρανία, εξαιτίας της εισβολής των Ρώσων, δ) Δέηση υπέρ φωτισμού όσων μαθητών εξετασθούν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις. 
        Την Ομιλία της Αγρυπνίας έκανε ο κ. Σταμάτιος Ζούλας, Μάστερ Θεολογίας και εκπαιδευτικός, αναλύοντας με ρητορική ευφράδεια το επίκαιρο θέμα: "Η Ανάσταση του Χριστού ως πρακτική καθημερινών επΑναστάσεων του ανθρώπου".

ΔΕΙΤΕ ΠΛΟΥΣΙΟ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ:

Διαφορετικά από ό,τι νομίζουμε

«Κύριε, οικονόμησε αυτήν την υπόθεση, όπως Συ θέλεις και όπως γνωρίζεις. Πολλά θέματα τα τακτοποιεί η Πρόνοια του Θεού διαφορετικά από ό,τι νομίζουμε και ελπίζουμε» (Αββάς Δωρόθεος)

Είναι δύσκολο οι γονείς να μην έχουμε όνειρα για τα παιδιά μας. Ιδίως για θέματα που αφορούν στην πρόοδό τους, στην αποκατάστασή τους, στην δημιουργία δικής τους οικογένειας η σκέψη μας έχει προσανατολισμούς που μας γεμίζουν με φανερό ή κρυφό άγχος. Όσο κι αν θέλουμε να είμαστε ψύχραιμοι, η έκβαση των προσδοκιών μας πολύ μας απασχολεί. Κι αν τα παιδιά δεν δείχνουν να συμμερίζονται αυτές τις προσδοκίες, έχουν άλλους στόχους και ελπίζουν σε διαφορετικές εκβάσεις στην πορεία τους, μικρότερες ή μεγαλύτερες λύπες μας περιμένουν για να τις διαχειριστούμε. Υπάρχουν όμως και οι περιπτώσεις στις οποίες τα παιδιά συναινούν στις δικές μας αντιλήψεις, αλλά για κάποιους λόγους δεν καταφέρνουν να τις εκπληρώσουν, με αποτέλεσμα κι εκεί η λύπη μας να γίνεται κυρίαρχη.

Εκοιμήθη ο Μητροπολίτης Σασίμων Γεννάδιος

Εκοιμήθη ο Μητροπολίτης Σασίμων Γεννάδιος, ιεράρχης του Οικουμενικού Θρόνου με πολύχρονη προσφορά στους διαχριστιανικούς διαλόγους. 

Γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη στις 27 Ιουλίου 1951. Αποφοίτησε από το Θεολογικό Ινστιτούτο Αγίου Σεργίου Παρισίων το 1978. Διάκονος χειροτονήθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου 1974 και Πρεσβύτερος στις 18 Ιανουαρίου 1981. Την 1 Ιουνίου 1997 χειροτονήθηκε στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι τιτουλάριος Μητροπολίτης Σασίμων. Στις 3 Νοεμβρίου 2007 προήχθη σε εν ενεργεία Μητροπολίτη με τον ίδιο τίτλο. Τα τελευταία χρόνια ήταν Πατριαρχικός Επόπτης στην Περιφέρεια Ταταούλων και υπεύθυνος στην Πατριαρχική Μονή Ζωοδόχου Πηγής Βαλουκλή.

Ο Μέγας Πρωτοσύγκελλος στην Απόδοση της Αναστάσεως εν Φαναρίω

Σήμερα, 1η Ιουνίου 2022, ο Μέγας Πρωτοσύγκελλος κ. Θεόδωρος λειτούργησε στον πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό εν Φαναρίω για την Απόδοση της εορτής της Αναστάσεως. Διακόνησε ο Διάκονος Οικουμένιος, Κωδικογράφος της Αγίας Ιεράς Συνόδου.

CHRIST’S LOVE MOVES THE ORTHODOX TO RECONCILIATION AND UNITY

— By Archbishop Job of Telmessos

Following a tradition well established since 1983, an Inter-Orthodox Pre-Assembly Consultation was organized this month in Cyprus by the World Council of Churches in view of its 11th assembly to be held at the beginning of September in Karlsruhe, Germany, under the theme “Christ’s love moves the world to reconciliation and unity”. The purpose of such consultations is to prepare delegates for the theme of the assembly and the issues that will be discussed. This meeting should normally have taken place two years ago, but unfortunately it had to be postponed several times due to the pandemic.

Απόδοση Πάσχα 2022 στον Ναό Αγ. Σπυρίδωνος Πύργου Ηλείας

«ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ! όλα μου κράζουν και στη θλιμμένη μου καρδιά γαλήνης βάλσαμο σταλάζουν» (Γ. Βερίτης).
Φθάνοντας στο τέλος της Αναστάσιμης περιόδου, η οποία είναι περίοδος “Χαράς Ανθρώπων και Αγγέλων” αφού το Πάσχα αποτελεί το κέντρο της Ορθόδοξης λατρείας και η Ανάσταση του Χριστού, είναι η κορωνίδα της Χριστιανικής μας Πίστεως, η οποία επισφραγίζει την Πνευματική Ταυτότητα των Χριστιανών και καθορίζει την δύναμη του Ορθοδόξου φρονήματος, μέσα σε πανηγυρικό κλίμα καθώς επίσης την αρμόζουσα Εκκλησιαστική τάξη και ιεροπρέπεια, τελέσθηκε η καθιερωμένη Αναστάσιμη Αγρυπνία στον Ιερό Ναό μας επί τη εορτή της Απόδοσης του Πάσχα, με τις ευχές του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ.κ. ΓΕΡΜΑΝΟΥ, το βράδυ της Τρίτης 31η Μαΐου, υπό του οικείου Εφημερίου π. Νικολάου Κατσηδήμα και του Αιδεσιμοτάτου π. Αυγερινού Τσουκαλά. Τον Θείον Λόγον κήρυξε ο κ. Παναγιωτής Κουής Καθηγητής Θεολόγος. Όλες αυτές τις 40 ημέρες που μεσολάβησαν η Εκκλησία επαναλάμβανε καθημερινά και πανηγυρικά, όπως κάναμε και απόψε, το «Χριστός Ανέστη», τονίζοντας έτσι τη μοναδική και ανεπανάληπτη σημασία που έχει για τη ζωή του κάθε ανθρώπου αλλά και όλου του κόσμου η Ανάσταση του Χριστού!

Πατριαρχική Λειτουργία της Αποδόσεως του Πάσχα στη Νέα Μηχανιώνα [photos]

 
Πατριαρχική Θεία Λειτουργία τελέστηκε στον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης Νέας Μηχανιώνας την Τετάρτη, 1 Ιουνίου 2022, επί τη εορτή της Αποδόσεως του Πασχα, προεξάρχοντος του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου και συλλειτουργούντων των Σεβασμιωτάτου Μητροπολιτών Γέροντος Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ, Σιδηροκάστρου κ. Μακαρίου, Εκπροσώπου της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, Μιλήτου κ. Αποστόλου, Ιόππης κ. Δαμασκηνού (Πατριαρχείο Ιεροσολύμων), Κασσανδρείας κ. Νικοδήμου, Ειρηνουπόλεως κ. Δημητρίου (Πατριαρχείο Αλεξανδρείας), Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβα, Σαράντα Εκκλησιών κ. Ανδρέα και των Καθηγούμενοι των Ιερών Μονών Βατοπαιδίου Γέροντος Εφραίμ, Σίμωνος Πέτρας Γέροντος Ελισσαίου, και Ξενοφώντος Γέροντος Αλεξίου.

Πατριαρχική Λειτουργία της Αποδόσεως του Πάσχα στη Νέα Μηχανιώνα [live]


Σήμερα, 1η Ιουνίου 2022, στον Ναό της Φανερωμένης Νέας Μηχανιώνας τελείται Πατριαρχική θεία Λειτουργία, για την Απόδοση του Πάσχα, προεστώτος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου. 

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΜΕΤΑΔΟΣΗ:

Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας στο Κολλέγιο του Αγίου Ανδρέα στην Πέρθη

Την τρίτη ημέρα της ποιμαντικής περιοδείας του στην Πέρθη, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος επισκέφθηκε το Κολλέγιο του Αγίου Ανδρέα, στο προάστιο Dianella, συνοδευόμενος από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Κυανέων κ. Ελπίδιο και τον Ιερατικώς Προϊστάμενο της Ενορίας του Σχολείου, π. Ελευθέριο Γεροβασίλη.