e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 2 Ιουλίου 2021

Υπαίθρια Παράκληση στην Παλαιά Βλαχέραινα Μπανάτου εν Ζακύνθω

 


Δειλινό Παρασκευής, 2ας Ιουλίου 2021, εψάλη -όπως κάθε χρόνο- υπαίθριος Παρακλητικός Κανόνας προς την Παναγία, με Αρτοκλασία, στον τόπο της παλαιάς Βλαχέραινας (πάλαι ποτέ Μονής, αφανισθείσης -δυστυχώς- πριν τον 20ό αιώνα), στο κέντρο του Μπανάτου εν Ζακύνθω, ευκαιρίας δοθείσης από τη σημερινή εόρτια ανάμνηση της Καταθέσεως της σεπτής Εσθήτος Της στον ιστορικό Ναό των Βλαχερνών στην Κωνσταντινούπολη. 

Περί τους πενήντα (50) πιστούς προσήλθαν στην όμορφη και ευκατάνυκτη αυτήν θεομητορική Σύναξη, τόσο από την Ενορία, όσο και από τα περίχωρα, αποδίδοντας τιμή και προσκύνηση στην πανεύφημη Μητέρα του Θεού και των ανθρώπων. 

Τον λειτουργό Εφημέριο π. Παναγιώτη Καποδίστρια πλαισίωσε ιεροψαλτικώς ο κ. Σταμάτιος Ζούλας, ο οποίος μάλιστα ομίλησε εμπνευσμένα προς τους συγκεντρωμένους.

Μετά την Ακολουθία υπήρξαν κεράσματα για όλους, τα οποία ετοίμασαν με πολλή καλοσύνη τα μέλη της Οικογένειας Στέλλας Στραβοπόδη, αφοσιωμένης επιμελήτριας της μικρής αυτής ιερής στέγης της Παλαιάς Βλαχέραινας. 

[Φωτορεπορτάζ: Ιωάννης-Πορφύριος Καποδίστριας]

Ο Επίσκοπος Μαλάουι κ. Φώτιος νοσηλεύεται εξαιτίας Covid-19


Ο Θεοφ. Επίσκοπος Μαλάουι κ. Φώτιος, Ιεράρχης του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, προσβληθείς από Κορονοϊό, παρουσίασε επιδείνωση της υγείας του και από τις 2 Ιουλίου 2021, κρίθηκε απαραίτητη η νοσηλεία του σε υποτυπώδες Νοσοκομείο του Μαλάουι.

Θεία Λειτουργία στην Παναγία Βλαχέραινα εν Βανάτω Ζακύνθου. Περιζήτητος ο πατροπαράδοτος "κουμπόστος"

Πρωί Πέμπτης, 2ας Ιουλίου 2021, στον πανηγυρίζοντα Ναό της Παναγίας της Βλαχέραινας (της οικογενείας Τιμοθέου και Νίκης Παράσχη), εδώ στο Μπανάτο, αναμιμνησκόμενοι ευλαβώς το ιστορικό γεγονός των Καταθεσίων της Τιμίας Εσθήτος της Θεομήτορος στον εν τη Κωνσταντινουπόλει περιάκουστο Ναό των Βλαχερνών.  
 
Λειτούργησε ο Εφημέριος π. Παναγιώτης Καποδίστριας, ο οποίος ομίλησε κατάλληλα προς τους πολυπληθείς προσκυνητές, ενώ έψαλε Χορός, αποτελούμενος από καλλίφωνους ιεροψάλτες, υπό τον κ. Δημήτριο Κάνδηλα. Ομίλησε κατάλληλα ο κ. Σταμάτιος Ζούλας, Μάστερ Θεολογίας. Παρέστησαν εκκλησιαζόμενοι πάμπολλοι προσκυνητές, ευλαβούμενοι την Παναγία Μητέρα.

Μετά την πανηγυρική θεία Λειτουργία, στην ευσκιόφυλλη αυλή του Ναού, προσφέρθηκαν πλούσια κεράσματα, κυρίως δε ο πατροπαράδοτος "κουμπόστος", ο οποίος έγινε -ως συνήθως- ανάρπαστος!

Πολλά συγχαρητήρια ανήκουν τόσο στα Αδέλφια Παράσχη με τις ευγενικές Οικογένειές του τόσο για την τήρηση όσων πνευματικών παρακαταθηκών κληρονόμησαν, όσο και στην φιλάγια Οικογένεια Παύλου και Γεωργίας Δρογγίτη για τη μέριμνα του ευπρεπισμού του Ναού και ίδίως την παρασκευή και διάθεση 300 "κουμπόστων"  στην εορτή!

[Φωτογραφίες: Ιωάννης Πορφύριος Καποδίστριας]

Cleopas of Sweden: There are people who tell me to “stop talking about missionary work already”

On the heels of the feast of the Synaxis of the Twelve Apostles, the Metropolis of Sweden was blessed to welcome yet another new member into the Eastern Orthodox Church through the sacrament of Chrismation. Our newest brother in Christ is a native of Sweden, whose self-sacrifice, scientific knowledge, and support with technological issues that have preoccupied our Church in Scandinavia – in other words, the utilization of and offering of his talents for the common good – stand as a living testimony of “orthopraxia” (right practice), which has now received the seal of Orthodoxy, to reaffirm St. Gregory the Theologian’s classic adage that “right praxis leads to right thinking.”

Εκ βαθέων συνέντευξη Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας στο STAR [video]

Τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας Μακάριο φιλοξένησε το STAR, σήμερα Παρασκευή, 2.7.2021  το μεσημέρι, στην εκπομπή «Αλήθειες με τη Ζήνα». 

Ήταν μια βαθιά ανθρώπινη συνέντευξη, στην οποία ο Αρχιεπίσκοπος μίλησε για το σπουδαίο έργο που επιτελείται στη μακρινή ήπειρο από την Αρχιεπισκοπή.

Στην αρχή αναφέρθηκε στην επούλωση των πληγών της Εκκλησίας, που επιτυγχάνεται με την επανένωση των ενοριών που είχαν αποσχιστεί. Στο σημείο εκείνο συγκινήθηκε ο ιεράρχης, δείχνοντας την ιδιαίτερη ευαισθησία του στα θέματα της ορθόδοξης πίστης.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην προσέγγιση των νέων, οι οποίοι ξαναγκαλιάζουν την Εκκλησία και επιστρέφουν στους κόλπους της. Αλλά μίλησε και για το ρόλο της Αρχιεπισκοπής στα σύγχρονα προβλήματα της νεολαίας, όπως είναι τα ναρκωτικά, για τα οποία έχει ξεκινήσει την ίδρυση δύο κέντρων αποκατάστασης με ευθύνη της. Θα εδρεύουν στο Σίδνεϊ και στη Μελβούρνη που είναι τα μεγαλύτερα κέντρα της ομογένειας.

Τέλος αναφέρθηκε με ιδιαίτερη αγάπη και στη δική του νεανική ζωή και στην οικογένειά του που διαμένει στην Κρήτη.

Δείτε το βίντεο που ακολουθεί:

Αυτοπροσωπογραφίες των Κουτούζη και Καντούνη δωρίζει ο Θ. Μαρτίνος στο Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων

Με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση έγινε γνωστό ότι στο Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων δωρίζονται από τον εκλεκτό και αξιότιμο κ. Θανάση Μαρτίνο, εφοπλιστή, Διοικητή του Αγίου Όρους και φιλότεχνο συλλέκτη, δύο αυθεντικές Αυτοπροσωπογραφίες των Ιερέων της Ζακύνθου Νικολάου Κουτούζη και του Νικολάου Καντούνη, κορυφαίων αγιογράφων και ζωγράφων των τελών του 18ου - αρχών του 190υ αιώνα.

Η γενναιόδωρη και σημαντική αυτή προσφορά γίνεται χάρη στην παρέμβαση και την υπόδειξη του Σεβ. Μητροπολίτη Δωδώνης κ.κ. Χρυσοστόμου, γνώριμου και φίλου τού κ. Θ. Μαρτίνου, χορηγού επίσης φιλοζακυνθινού με συμβολή πολύτιμη για τα έργα στα Στροφάδια και όχι μόνο.

Το Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων εκφράζει τις θερμές ευχαριστίες όλων των Μελών για το σπουδαίο αυτό πολιτιστικό γεγονός (που πλουτίζει τη συλλογή των πορτρέτων του) και επιφυλάσσεται για τις επόμενες σχετικές ενέργειες, που αυτονόητα θ' ακολουθήσουν και θα γνωστοποιηθούν με άλλο Δελτίο Τύπου.

Αρχιερατική Λειτουργία στον ιστορικό Ναό των Βλαχερνών ΚΠόλεως

Σήμερα, Παρασκευή 2 Ιουλίου 2021, επί τη εορτή των ιερών Καταθεσίων της τιμίας Εσθήτος της Θεομήτορος, εόρτασε ο ιστορικός Ναός των Βλαχερνών στην Κωνσταντινούπολη. Στην Ευχαριστιακή Σύναξη προεξήρχε ο Σεβ. Μητροπολίτης Σαράντα Εκκλησιών κ. Ανδρέας, συμπροσευχομένου του Θεοφ. Επισκόπου Αλικαρνασσού κ. Αδριανού, Επόπτου της Περιφερείας Φαναρίου - Κερατίου Κόλπου. Ακολούθησε λιτάνευση της ιεράς εικόνος της Παναγίας στον αυλόγυρο του Αγιάσματος.
[Φωτογραφίες: Yani Kayakoparan]