e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2022

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης τίμησε την επέτειο Ανεξαρτησίας της Ουκρανίας

Το βράδυ της Τετάρτης, 21 Σεπτεμβρίου 2022, ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, ανταποκρινόμενος σε σχετική πρόσκληση, παρέστη, στη δεξίωση που παρέθεσε ο Εντιμ. Γενικός Πρόξενος της Ουκρανίας στην Πόλη κ. Roman Nedilskyi, με την ευκαιρία της 31η επετείου της Ανεξαρτησίας της Ουκρανίας που εορτάστηκε πρόσφατα. 

Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας γιορτάζει την Ημέρα Προσευχής για την Οικογένεια


Η 22η Σεπτεμβρίου είναι η ημέρα μνήμης των γονέων της Υπεραγίας Θεοτόκου, των Αγίων Ιωακείμ και Άννας, των οποίων η οικογένεια αποτελεί παράδειγμα συζυγικής πίστης, ευσέβειας, ελπίδας στον Θεό και ανταμοιβών από Αυτόν για αρετές. Σύμφωνα με την απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, η ημέρα αυτή εορτάζεται ως Ημέρα Προσευχής για την Οικογένεια.

Ο Κύριλλος ωθεί τους Ρώσους να πολεμήσουν για την «ιστορική Ρους» και μιλά για το σχίσμα της εκκλησίας στην Ουκρανία. Τι σημαίνει;


Στις 21 Σεπτεμβρίου, ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος (Γκουντιάεβ) μίλησε για την ιστορική Ρους. Για να ενθαρρύνει τους ρώσους εισβολείς, ο Κύριλλος θυμήθηκε τη Μάχη του Κουλίκοβο και τις προηγούμενες νίκες και τους ζήτησε να μην φοβούνται τον θάνατο. Ανέφερε επίσης το σχίσμα της εκκλησίας στην Ουκρανία, επειδή το Κρεμλίνο φοβάται πολύ την αυτοκεφαλία της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ουκρανία.

5ο Συνέδριο Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου γιά τήν Ποιμαντική Διακονία στόν Χῶρο τῆς Ὑγείας (Ρόδος, 5-9.10.2022)

Ἡ Πανδημία ἔφερε νέες καταστάσεις καί προκλήσεις, πού ἔχουν ἐπηρεάσει ὅλες τίς δομές τῆς κοινωνίας. Γι’ αὐτό, ὑπάρχει ἡ ἄμεση ἀνάγκη νά ἐξετάσουμε τόν ρόλο πού παίζουν οἱ διάφοροι  φορεῖς πού διακονοῦν τόν ἄνθρωπο καί πῶς ἡ φροντίδα πού προσφέρουν ἐντάσσεται στό γεγονός τῆς Ἐκκλησίας. Συνάμα, ὑπάρχει μιά ἐπιπλέον ἀνάγκη νά συσπειρωθοῦν οἱ ἐπιστήμονες, οἱ λειτουργοί στήν Ὑγεία καί τούς ἄλλους τομεῖς τῆς κοινωνικῆς προσφορᾶς, ὥστε νά ὑπάρχει μιά πηγή πνευματικῆς ὑποστήριξης καί ἀλληλεγγύης πού θά ἐνδυναμώνει τόν καθένα, ὥστε νά συνεχίσει τό πολύτιμο ἔργο του. Μέσα σέ αὐτές τίς ἀνάγκες, τό ἐρώτημα πού τίθεται εἶναι πῶς θά πορευθεῖ ὁ κόσμος στό μέλλον.

Μέ τίς εὐλογίες τῆς Α.Θ.Π., τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, αὐτές τίς ἀνάγκες καί  αὐτό τό ἐρώτημα θά ἐξετασθεῖ στό 5ο Συνέδριο τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου γιά τήν Ποιμαντική Διακονία στόν Χῶρο τῆς Ὑγείας, πού θά διεξαχθεῖ μεταξύ 5ης καί 9ης  Ὀκτωβρίου 2022, στήν Ρόδο, μέ θέμα: «Φροντίζοντας γιά τήν ἀνθρωπότητα σήμερα, μεριμνοῦμε γιά τήν ἀνθρωπότητα τοῦ αὔριο».

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ:

Ο Μητροπολίτης Ζακύνθου για την "απατηλή αγοραπωλησία τεράστιας εκτάσεως στα Ορεινά της Ζακύνθου"

Όπως είναι γνωστό στο πανελλήνιο, από το 2014 και επί οκτώ συναπτά χρόνια (2014-2022), η τοπική εκκλησία πραγματοποιεί ηθικό και νομικό αγώνα, προκειμένου να προστατεύσει την εκκλησιαστική-μοναστηριακή περιουσία καθώς και την περιουσία πολλών οικογενειών, απέναντι στην παράνομη δράση των γνωστών, και ίσως άλλων αγνώστων μέχρι σήμερα, εμπλεκομένων, σχετικά με την απατηλή αγοραπωλησία τεράστιας εκτάσεως στα Ορεινά της Ζακύνθου.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας στο Αυστραλιανό Κοινοβούλιο για την Εθνική Τελετή Μνήμης της Βασίλισσας Ελισάβετ

Την Πέμπτη, 22 Σεπτεμβρίου 2022, ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος συμμετείχε και εκπροσώπησε τον Ορθόδοξο Ελληνισμό της πέμπτης ηπείρου στην Εθνική τελετή μνήμης για τη Βασίλισσα Ελισάβετ Β´, η οποία πραγματοποιήθηκε στην αυστραλιανή πρωτεύουσα, στο πλαίσιο της ημέρας Εθνικού Πένθους για την απώλεια της πρώην μονάρχη της Κοινοπολιτείας.

Πάτμος: Εγκαίνια Ιερού Παρεκκλησίου του Αγίου Ιερομάρτυρoς Πλάτωνος [photos]


Μέσα σε κλίμα πνευματικής χαράς και συμφώνως προς την προβλεπόμενη εκκλησιαστική τάξη και το Τυπικόν της Αγίας μας Εκκλησίας επραγματοποιήθησαν τα Εγκαίνια του Ιερού Παρεκκλησίου του Αγίου Ιερομάρτυρoς Πλάτωνος του Πάτμιου, το οποίον ευρίσκεται στην περιοχή της Εψημιάς της ευλογημένης νήσου της Πάτμου, το οποίον είχε ανεγερθεί από τον μακαριστόν Προηγούμενον της Ιεράς Μονής, Επίσκοπον Τράλλεων κυρόν Ισίδωρον, κατά σάρκα θείον του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Πλάτωνος.

Οι Χριστιανοί δεν παντρεύονταν πάντα στην Εκκλησία

Είναι τυχερά τα ζευγάρια που τελούν θρησκευτικό γάμο στην εκκλησία σήμερα. Οι νύφες θα στολιστούν με τα νυφικά τους, οι γαμπροί με τη νέα φορεσιά του, φώτα, λουλούδια, ψαλμούς, μουσική στις εκκλησίες.