e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016

Ο Γέροντας Ευμένιος Σιναΐτης στη Μητρόπολη Σουηδίας


Κατόπιν προσκλήσεως του Σεβ. Μητροπολίτου Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας κ. Κλεόπα, το Σάββατο, 20 Φεβρουαρίου, επισκέφθηκε την πόλη του Göteborg ο Παν. Αρχιμανδρίτης κ. Ευμένιος Λυκάκης, αδελφός της Ιεράς Μονής Αγίας Αικατερίνης Όρους Σινά. Ο π. Ευμένιος τέλεσε την Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος Göteborg μαζί με τον Αιδ. Πρεσβύτερο κ. Ιωάννη Νικολαΐδη, Εφημέριο της Ενορίας των Εισοδίων της Θεοτόκου της πόλεως Borås.

Το απόγευμα της ιδίας ημέρας ο π. Ευμένιος μετέβη στην Στοκχόλμη, όπου τον υπεδέχθη στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Γεωργίου ο Σεβασμιώτατος, την δε επομένη το πρωί τέλεσε την Θεία Λειτουργία μαζί με τον Παν. Αρχιμανδρίτη κ. Σωσίπατρο Στεφανούδη, Ι. Προϊστάμενο του ως άνω ναού.

Οι δύο ενορίες δεξιώθηκαν τον π. Ευμένιο Λυκάκη στις εγκαταστάσεις τους, μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, προσφέροντας την φιλοξενία και τον σεβασμό τους προς το πρόσωπο του σεβασμίου κληρικού.

Στην ομιλία του ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κλεόπας ανέφερε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

"Σήμερα, αποδεχθείς την πρόσκλησίν μου να επισκεφθεί και πάλι την Ιερά Μητρόπολη, την οποία διηκόνησε, υποδειγματικώ τω τρόπω, μας χαροποίησε διά της σεπτής παρουσίας του και έδωσε χαρά ανεκλάλητον σε πολλούς αδελφούς μας, ιδίως της ενορίας της Αγίας Τριάδος Göteborg, οι οποίοι αναπολούν στο παρελθόν και νοσταλγούν την ιστορικήν δράσιν του σεβασμίου πατρός στην περιοχή τους.

Η παρουσία σας κοντά μας, αγαπητέ μου π. Ευμένιε, συμπίπτει, θεία χάριτι, με την απόφαση της ελαχιστότητός μου να αποκτήσει η ενορία του Göteborg εντός του θέρους, μόνιμον εφημέριον, τον οποίον δικαιούται ως η δευτέρα μεγαλυτέρα εις Ελληνορθόδοξον πληθυσμόν ενορία της καθ᾿ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως. Διά των τιμίων σας προσευχών, Πανοσιολογιώτατε, πιστεύω ότι ο νέος εφημέριος θα ανταποκριθεί εις την υψηλή του αποστολή και η ενορία μας εκεί θα ζήσει νέαν περίοδον δόξης πνευματικής, όπως ήτο και η δική σας."

Στην αντιφώνησή του, ο π. Ευμένιος ευχαρίστησε τον κ. Κλεόπα γιά την καθόλα τιμητική πρόσκληση που του απηύθυνε να επισκεφθεί την Ι. Μητρόπολη Σουηδίας, γιά την υποδοχή που του εγένετο και γιά την αβραμιαία φιλοξενία που απηύλαυσε, συνέστησε δε στο πλήρωμα της τοπικής Εκκλησίας να προσεύχονται γιά τον επίσκοπό τους και να εκδηλώνουν παντίοις τρόποις τον σεβασμό τους προς αυτόν, ιδία δε διά της εθελοντικής τους εργασίας και προσφοράς προς την Εκκλησία τους.

Ο Μητροπολίτης προσέφερε στον π. Ευμένιο την μελέτη του γιά τον Άγιο Νεκτάριο Πενταπόλεως και την δράση του στην Ριζάρειο Σχολή καί ένα επιπλέον αντίγραφο της μελέτης του ως δώρον γιά τον Σεβ. Αρχιεπίσκοπο Σιναίου κ. Δαμιανό.

Φωτογραφικό υλικό: Κωνσταντίνος Πασχαλίδης, Δημήτριος Καλπακίδης, Ιωάννα Τιμούδα, Μανώλης Τσαγκαράκης, Νικόλαος Κίτσιος.

Εξεδήμησε προς Κύριον ο π. Παναγιώτης Έκτορας, Εφημέριος Μέσω Γερακαρίου Ζακύνθου

Εξεδήμησε προς Κύριον, σήμερα το πρωί, μετά από τρίμηνη περίπου ταλαιπωρία της υγείας του, ο Οικονόμος Παναγιώτης Έκτορας, υιός του Διονυσίου και της Μαύρας, Εφημέριος Μέσω Γερακαρίου Ζακύνθου. 

Ο αοίδιμος ιερέας γεννήθηκε, από αγροτική οικογένεια, στο γραφικό χωριό Σαρακηνάδο της Ζακύνθου, στις 18 Ιανουαρίου 1947. Φλεγόμενος παιδιόθεν από τον θείο ζήλο, 32χρονος ήδη, χειροτονήθηκε Διάκονος στις 29 Αυγούστου 1979 και Πρεσβύτερος στις 3 Φεβρουαρίου 1980 από τον τότε Μητροπολίτη Ζακύνθου κυρό Παντελεήμονα Μπεζενίτη. 

Η κηδεία του θα γίνει αύριο, Σάββατο (27.2.2016), στη 1 το μεσημέρι, στον Ναό της Αγίας Τριάδος Μέσω Γερακαρίου, όπου επί δεκαετίες ευόρκως εφημέρευσε. Της Εξοδίου Ακολουθίας θα χοροστατήσει ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Διονύσιος Δ΄. 

Αιωνία αυτού η μνήμη, ενός σεμνού, καλοκάγαθου, φιλακόλουθου και ανοιχτόκαρδου λειτουργού του Υψίστου. Είθε ο Άγιος Θεός να τον καταστήσει και ακοίμητο λειτουργό του Ουρανίου Θυσιαστηρίου! Ολόθερμα συλλυπητήρια στην Πρεσβυτέρα Χρυσούλα και τα τέκνα του Ελένη, Γρηγόριο και Σπυρίδωνα μετά των οικείων τους.

π. Π. Κ.

Ο Mητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος για την αποτέφρωση των νεκρών [video]

Παρασκευή 26/2/2016, Συντάκτης: Ημέρα τση Ζάκυθος WEB TV
Η πρόσληψη του Ρωμανού του Μελωδού, του Πίνδαρου της Εκκλησιαστικής Ποίησης, από τον Οδυσσέα Ελύτη

Διάλεξη του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ Αντ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ, Θεολόγου και Μουσικού, κατά την 7η εκδήλωση του ε΄ κύκλου δράσεων του Κέντρου Λόγου ΑΛΗΘΩΣ 
[Μπανάτο Ζακύνθου, 20-2-2016]
Εισαγωγή
Θα μου επιτρέψετε να σας πω αρχικώς, γιατί επέλεξα αυτό το θέμα: Τον Ρωμανό του Ελύτη. Για μια σειρά από λόγους, όσο κι αν φαίνεται περίεργο.