e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 7 Μαρτίου 2017

Εξεδήμησε προς Κύριον ο Αρχιμανδρίτης Θεόφιλος Παυλάτος, προΗγούμενος της Μονής Προδρόμου Λαγκάδας Ζακύνθου

Γράφει ο π. Παναγιώτης Καποδίστριας 


Μετέστη απόψε προς την αιώνια ζωή ο Αρχιμανδρίτης Θεόφιλος Παυλάτος, σε ηλικία 89 ετών, ο αγαπητός προΗγούμενος της σεβασμίας Μονής Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου στη Λαγκάδα Ζακύνθου. Ο μακαριστός Γέροντας Θεόφιλος καταγόταν από την γείτονα Κεφαλληνία και εκδαπάνησε την κάθε πνευματική ικμάδα του στη Ζάκυνθο από το 1975 μέχρι και σήμερα, έχοντας την ηγουμενική ευθύνη της περιώνυμης Μονής Προδρόμου και την εφημεριακή θέση των Χαρτάτων της Ζακύνθου, αφού πέρασε και από άλλες ενορίες του νησιού μας. Το 2013 απεσύρθη από την ηγουμενεία εξαιτίας των προβλημάτων υγείας κι έκτοτε απολάμβανε μεγάλη περιποίηση στα γηρατειά του από τον άξιο διάδοχό του π. Γαβριήλ Βόγια. 

Ο μεταστάς αφήνει αγαθή ανάμνηση στους Ζακυνθίους και θα αποτελεί υπόδειγμα γνήσιου μοναστηριακού ανδρός, ενάρετου πνευματικού και αφοσιωμένου στο ιερό Θυσιαστήριο λειτουργού ουρανίων Μυστηρίων

Η εξόδιος Ακολουθία θα ψαλεί αύριο, Τετάρτη, 8 Μαρτίου 2017, ώρα 3 μ.μ., στη Μονή του Προδρόμου και θα ταφεί στο εκεί Κοιμητήριο. Αιωνία αυτού η μνήμη! Ας έχουμε την αγία ευχή του!

π. Αχίλλιος της Μονής Αναλήψεως Όρους των Ελαιών Ιεροσολύμων


Ο π. Αχίλλιος προΐσταται της Μονής της Θείας Αναλήψεως έξω από τα τείχη της παλαιάς πόλεως Ιεροσολύμων. Γνωστός μας παλαιόθεν από τη γενέτειρά του Πάτρα. Κατά κόσμον Αχιλλέας Γουργουλιάτος, υιός του μακαριστού Πρωθιερέως του Ναού του Πολιούχου Αγίου Ανδρέου Πατρών π. Φιλίππου. Μας δέχτηκε με καλότητα και αγάπη. Δίνει την δική του μαρτυρία στον πανίερο τόπο, όπου ετάχθη να φυλάσσει πνευματικές Θερμοπύλες! Άξιος! 

π. Π. Κ.

Μοναχός Ραφαήλ Καρεώτης (+)


Συμπληρώθηκαν 9 ημέρες από την κοίμηση του Μοναχού Ραφαήλ, γέροντος του Ιερού Κελίου Ταξιαρχών, της Μονής Κουτλουμουσίου στις Καρυές του Αγίου Όρους.

Ο μακαριστός, κατα κόσμον Φίλιππος Τόπακας, σε ηλικία 18 ετών έφτασε στο Άγιον Όρος το 1954. 

Κοντά στο αρχιμανδρίτη Γαβριήλ Χαριτόπουλο στο κελί των Ταξιαρχών δοκιμάστηκε για την μοναχική ζωή. Στις 23 Αυγούστου το 1955 έγινε μοναχός και από τότε αδιαλείπτως παρέμεινε στο κελί των Ταξιαρχών και ως γέροντας του τα τελευταία χρόνια. 

Άσκησε το διακόνημα του διαβαστή στο Κυριακό των Καρεών, τον ναό του Πρωτάτου, αλλά και σε πανηγύρεις μονών και κελιών. 

Κοιμήθηκε την Κυριακή της Τυρινής 26 Φεβρουαρίου 2017 και ετάφη στο κελί του την επομένη, Καθαρά Δευτέρα. Προηγουμένως εψάλη πανδήμως και παρουσία του Πρωτεπιστάτη του Αγίου Όρους, η εξόδιος ακολουθία του στο ναό των Ταξιαρχών, εντός του κελίου.

Φωτογραφίες εκ του Ιερού Κελλίου