e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

Ω Παντάνασσα, ο επίγειος θρόνος Σου!

Γράφει η  Άννα Τσουκαλά-Κουφού

Μονή Ρωσικού. Περιμένοντας το πλοίο της γραμμής.
Φωτογραφία ΚΩΣΤΑ ΜΠΑΛΑΦΑ.

Προσκύνημα στο Άγιον Όρος. Ναι! Γιατί όχι; Ενώ το βαπόρι σφύριζε αναχώρηση, προσπαθούσε ακόμη να ξεκαθαρίσει, γιατί δεν μπορούσε να μπει στα μοναστήρια.

- Το άβατο, κυρία μου!...

- Και για το άβατο δεν μπορούμε να προσκυνήσουμε την Κιβωτό της ορθοδοξίας;

- Ναι! Το άβατο αιώνες τώρα διώχνει γυναίκες από αυτό τον τόπο.

Μα, εκείνη επέμενε. ΄Ισως έφταιγε και η φράγκικη προέλευσή της.

- Μια κι επιμένεις, θα σου εξηγήσω, όμως κάνε υπομονή ν' ακούσεις.

- Ίσως νάτανε η μοίρα του έθνους μας, ίσως η πρόνοια του Θεού, ίσως η πίστη των Ελλήνων,  εκείνη η πίστη που όρη μεθιστάνει. Μα, ό,τι και νάτανε εκείνη η μέρα, που η εικόνα -κατά την παράδοση- άραξε στα απόκρημνα βράχια του Άθωνα, μένει ιστορική. Σφράγισε και ανάδειξε πολιούχο κι έφορο, υπέρμαχο και και βασίλισσα, την Παναγία μας στα ελληνικά χώματα. Την Ελλάδα μας διάλεξε για επίγειο θρόνο της η Παναγία.

- Για τούτο κι εγώ λέω ότι από υποχρέωση και πίστη πρέπει να την προσκυνήσουμε. "Να δεις την Νεάπολη και μετά να πεθάνεις", λένε οι Ιταλοί. "Να μην πεθάνω, αν δε δω τον Άθωνα" λένε οι Ορθόδοξοι μοναχοί, αλλά και όλοι οι ορθόδοξοι. Πώς θα μπορούσαν να επαληθευτούν αυτά τα λόγια, αφού το προσκύνημα είναι προνόμιο μόνο των ανδρών; Έτσι ο διαλεκτός αυτός τόπος παραμένει θαυμαστός μάρτυρας και και συνεχιστής του Βυζαντινού πολιτισμού, χωρίς γυναίκα να μπορεί να τον πατήσει.

- Το περιβόλι της Παναγίας γυναίκα αγία το κατέχει, η βασίλισσα του ουρανού και της γης, που ο γυναικείος κόσμος την έχει περισσότερο προστάτιδα και οδηγήτρια. Την αισθάνεται σκέπη του και βοηθό του. Αλήθεια, θα αισθανόταν ντροπή ή προδοσία, να την προσκυνήσει, να προσευχηθεί στο περιβόλι της, με δέος και ειλικρινή πίστη;

- Όχι, αλλά αντίθετα θα χαιρόταν. Ας μην ξεχνάμε ότι ο διαλεκτός αυτός τόπος παραμένει μάρτυρας και συνεχιστής του βυζαντινού πολιτισμού, χωρίς ποτέ γυναίκα να μπορεί να τον πλησιάσει! Μη ξεχνάς ακόμη ότι "εκ της γυναικός ρύει τα φαύλα", που είπε ο Θεόφιλος στη Θεοδώρα και το "εκ της γυναικός ρύει τα κρείττονα", που εκείνη του απάντησε. Και ο αγιορείτικος μοναχισμός αποτελεί φαινόμενο σ' ολόκληρο τον χριστιανικό κόσμο, σαν ιδιότροπη βίωση των θρησκευτικών αξιών, σ’ όλες της μορφές της μοναχικής άθλησης! Άλλοτε δοκιμαζόταν κι άλλοτε μεσουρανούσε, προσέφερε και προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες στον ελληνοχριστιανικό πολιτισμό σαν προασπιστής της ορθόδοξης πίστης και συνεχιστής της ορθοδοξίας. Είναι ο τόπος που λαξεύεται η πίστη και σφυρηλατείται η προσωπικότητα.

- Ναι, αλλά ο πρώτος λαξευτής τής πιστης και τής προσωπικότητας του καθενός μας είναι, είτε μοναχός είναι αυτός, είτε λαϊκός οποιασδήποτε τάξης και φυλής είναι πάντα μια γυναίκα! Και μη ξεχνάς την προσφορά της γυναίκας, σαν μάνας, σαν παιδαγωγού, σαν συζύγου, σαν αγίας.

- Σύμφωνοι. Μα, ό,τι και νάναι η γυναίκα θα μείνει πάντα ο δημιουργός και ο καταλύτης , ο άγιος και ο σατανάς θα είναι πάντα "ο αποδιοπομπαίος τράγος" από το Άγιο Βήμα της Ορθοδοξίας. Καθημερινά επαναλαμβάνονται τα λόγια του Θεοφίλου και η απάντηση της Θεοδώρας.

-Πες μου, λοιπόν, σωστά δεν καθορίστηκε το καθεστώς του Αγίου Όρους;

Καλώς ή κακώς, ξεκινώντας για τον περίπλου του Περιβολιού της Παναγίας, σκέπτομαι: "Ώ Παντάνασσα… Ο επίγειος θρόνος Σου"!!!