e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή, 1 Φεβρουαρίου 2009

Φωτοστιγμιότυπα από τη σημερινή ενθρόνιση του Πατριάρχη Μόσχας Κυρίλλου / The Russian Orthodox Church enthroned Kirill

Μεγάλες στιγμές στη Ρωσία σήμερα και μάλιστα στον Καθεδρικό Ιερό Ναό του Σωτήρος της Μόσχας. Η Ορθόδοξη Εκκλησία της απέραντης αυτής φίλης χώρας απέκτησε κι επισήμως τον Πρωτοκορυφαίο της, τον Πατριάρχη Κύριλλο! Οι παραπάνω ενδεικτικές φωτογραφίες προέρχονται από τους Reuters και αποτυπώνουν τη σπουδαιότητα του γεγονότος για την Εκκλησία της Ρωσίας, που έχει πάντως αντίκρισμα και σε ολόκληρη την Ορθοδοξία, αλλά και τον καθόλου Χριστιανισμό.
Σε κάθε περίπτωση, όπως μεταδίδουν τα διεθνή Πρακτορεία Ειδήσεων, τονίστηκε η αναγκαιότητα της Ενότητας μεταξύ των Χριστιανών, ιδιαίτερα σε καιρούς πολυαπαιτητικούς και πολύ δύσκολες συγκυρίες ανά τον κόσμο.
Εμείς, από αυτόν τον ταπεινό ιστότοπο, δεν έχουμε παρά να ευχηθούμε και να προσευχηθούμε, ο νέος Πατριάρχης να εργασθεί προς αυτή την κατεύθυνση, "ορθοτομών τον λόγον της αληθείας" της Εκκλησίας ως Κυριακού Σώματος, δίχως αγκυλώσεις και μεγαλοϊδεατισμούς. οι οποίοι -ούτως ή άλλως- πληγώνουν την Ενότητα και πικραίνουν την Αγάπη, για την οποίαν ο ίδιος ο Ιησούς ενανθρώπησε και θυσιάστηκε!...

Ετήσιο Μνημόσυνο Χριστοδούλου Αρχιεπισκόπου

Όπως σε πλείστες όσες Μητροπόλεις και Ενορίες της πατρίδας μας, τελέστηκε στο ναό της Φανερωμένης Μπανάτου Ετήσιο Μνημόσυνο για την ανάπαυση της ψυχής τού μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρού ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ.
Στην ομιλία του ο Εφημέριός μας π. Παναγιώτης τόνισε μεταξύ άλλων και τα εξής:

"Αλησμόνητη θα παραμείνει η πολυεδρικότητα της χαρισματικής προσωπικότητας του Χριστοδούλου, ο οποίος σε κάθε περίπτωση προέβαλε την ευαισθησία του προς την Ορθοδοξία και την Ελλάδα.
     Έστω και αν διαφωνούσε κανείς μαζί του για ορισμένες επιλογές ή συμπεριφορές του (π.χ. για τη σύγκρουσή του με το Οικουμενικό Πατριαρχείο), δεν μπορεί να μην παραδεχθεί την δυναμικότητα που τον διέκρινε, την ευστροφία, το χάρισμα του λόγου, της γραφής και της πειθούς.
     Η σημαντικότερη και πνευματικότερη πάντως περίοδος του βίου του αποδείχτηκε η προθανάτια, κατά την οποίαν αναφάνηκε ο έσω Χριστόδουλος, ο οποίος, απαλλαγμένος πλέον από τις χάριτες της αρχιεπισκοπικής περιωπής, ωραιώθηκε ενώπιος Ενωπίω και κατέστη παράδειγμα υπομονής έναντι του Πόνου και του Θανάτου!..."

Σήμερα η ενθρόνιση του Πατριάρχη Μόσχας Κυρίλλου / Patriarch of Moscow and all Russia Kirill

Πραγματοποιείται σήμερα στη Μόσχα η ενθρόνιση του νέου Πατριάρχη Μόσχας και πάσης Ρωσίας κ. Κυρίλλου, σε διαδοχή του μακαριστού Πατριάρχη Αλεξίου Β΄.
Μεγαλοπρεπέστατη και ιδιαίτατα εορταστική είναι η όλη ατμόσφαιρα στη ρωσική πρωτεύουσα (όπως μόνον οι Ρώσοι γνωρίσουν να εορτάζουν), ενώ έχουν αφιχθεί προς τούτο Αρχηγοί και εκπρόσωποι Αυτοκεφάλων Ορθοδόξων Εκκλησιών και άλλων Χριστιανικών Ομολογιών, εκπρόσωποι άλλων δογμάτων, αλλά κι εκπρόσωποι αρκετών κρατών.

Την Εκκλησία της Ελλάδος εκπροσωπούν ο Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Χρυσόστομος, ο Μητροπολίτης Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Μελέτιος, ο Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Αλέξανδρος καθώς και ο Αρχιμανδρίτης Σπυρίδων Κατραμάδος.