e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 29 Μαΐου 2019

Η εμπιστοσύνη στον πνευματικό


Ο διάβολος, στην προσπάθειά του να σε αποτρέψει από την προσπάθεια και τον αγώνα, χρησιμοποιεί τεχνάσματα, για να σε πείσει να παραιτηθείς. Σου σπέρνει διάφορους λογισμούς, σου ζαλίζει το μυαλό και την σκέψη, σου δυσκολεύει την ζωή.

Ένας λογισμός που σπέρνει συχνά, αλλά είναι πνευματικά θανάσιμος, αν υποκύψεις και τον δεχθείς, είναι εναντίον του πνευματικού σου. Προσπαθεί να σου μολύνει αυτήν την σχέση, με ύπουλο τρόπο, για να μείνεις απροστάτευτος και εύκολη λεία στις ορέξεις του.

Έρχεται συχνά ο λογισμός, για παράδειγμα, «κάνει λάθη ο πνευματικός»; Ένας λογισμός που με την πρώτη ματιά δείχνει αθώος, απλός και λογικός. Ο πνευματικός, σαν άνθρωπος, ασφαλώς και κάνει λάθη, είναι ανθρώπινο. Στην πνευματική καθοδήγηση, όμως, αυτές οι ερωτήσεις κρύβουν παγίδες, με τις οποίες αρχίζεις σιγά-σιγά και με ύπουλο τρόπο να λογοκρίνεις και να φθάνεις στην αμφισβήτηση του λόγου, που σου είπε ο πνευματικός, με απρόβλεπτα αποτελέσματα.

Η πνευματική σχέση πρέπει να είναι υγιής για να γίνεται καθαρή εξομολόγηση. Όπως στον γιατρό θα πας πρώτα, γιατί τον εμπιστεύεσαι, κατόπιν θα του εκθέσεις ακριβώς το πρόβλημά σου για να σου δώσει την κατάλληλη θεραπεία, έτσι και στον πνευματικό θα πας, αφού πρώτα τον εμπιστευθείς, για να του ανοίξεις ελεύθερα την καρδιά σου, ώστε με την φώτιση του Αγίου Πνεύματος να δώσει την κατάλληλη συμβουλή για να αναπαύσει την καρδιά σου.

Δεν χωρούν σκέψεις και λογισμοί στο μυστήριο. Όταν υπάρχουν τέτοιου είδους σκέψεις, τότε δεν έχεις πιστέψει στην δύναμη του μυστηρίου, δίδοντας την ευκαιρία στον διάβολο να σπείρει σκέψεις και λογισμούς, που υποβαθμίζουν αυτήν την πνευματική σχέση σε ανθρώπινη μόνο, γεμάτη από πάθη και λάθη ανθρώπινα.

Συνεπώς, χτίζεις την πνευματική σχέση με τον πνευματικό σου με εμπιστοσύνη, αφού έχει προηγηθεί η επιλογή του με μόνο κριτήριο την ανάπαυση της καρδιάς. Μην περάσεις στο επόμενο στάδιο της πνευματικής καθοδήγησης, αν δεν έχεις οριστικοποιήσει το πρώτο, που είναι η επιλογή και η εμπιστοσύνη.

Χωρίς την εμπιστοσύνη θα ταλαιπωρείσαι με λογισμούς και αναπάντητα ερωτήματα, που μόνο ταραχή θα προκαλούν. Εμπιστεύσου τον πνευματικό σου, αφήνοντάς τον να σε κατευθύνει αυτός στα πνευματικά μονοπάτια. Μην επιτρέπεις στον διάβολο να σου λερώνει με λογισμούς αυτήν την σχέση. Αυτός δεν αντέχει γιατί καίγεται και προσπαθεί με κάθε τρόπο να την χαλάσει.

Η εμπιστοσύνη στον πνευματικό είναι θεμέλιο στην ζωή σου. Λένε οι πατέρες «καλύτερα να τα χαλάσεις με τον Θεό, παρά με τον πνευματικό σου». Την σχέση με τον Θεό θα σ’ την φτιάξει ο πνευματικός, ενώ χωρίς τον πνευματικό πώς θα τα φτιάξεις με τον Θεό;

Με την εξομολόγηση σού δίνεται η ευκαιρία να ζήσεις τον ουρανό εδώ στην γη, με την καρδιά σου καθαρή και αναπαυμένη. Είναι απόλυτα δική σου η επιλογή.

+αρχ. Βαρθολομαίος
Καθηγούμενος Ιεράς Μονής Εσφιγμένου

Πρόσωπο προς πρόσωπο με τους Ορθόδοξους του Όσλο Νορβηγίας [3ωρο video, ΘΑΡΡΙ TV]


Οδοιπορικό του π. Νεκταρίου Πόκια και των συνεργατών της Τηλεόρασης της Ρόδου ΘΑΡΡΙ στο Όσλο της Νορβηγίας, που ανήκει εκκλησιαστικά στην δικαιοδοσία της Ι. Μητροπόλεως Σουηδίας και πάσης Σκανδιναβίας, υπό τον άξιο Σεβ. Μητροπολίτη Σουηδίας κ. Κλεόπα. 
ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΤΟ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΤΕ. Θα γίνετε πλουσιότεροι και πιο ευαίσθητοι ως προς την εκτός Ελλάδος Ελλάδα μας!












Γνωριμία με τους Ορθοδόξους της Σουηδίας [3ωρο video, ΘΑΡΡΙ TV]



Οδοιπορικό του π. Νεκταρίου Πόκια και των συνεργατών της Τηλεόρασης της Ρόδου ΘΑΡΡΙ, στη Στοκχόλμη της Σουηδίας. Οι Ορθόδοξοι της χώρας και της εν γένει Σκανδιναβίας τελούν υπό την ανύστακτη πατρότητα του άξιου Ποιμενάρχου της Σεβ. Μητροπολίτη Σουηδίας κ. Κλεόπα.  ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΤΟ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΤΕ!



Μια εκ βαθέων συνομιλία με τον Μητροπολίτη Σουηδίας κ. Κλεόπα [video, ΘΑΡΡΙ TV]



Συνομιλία του π. Νεκταρίου Πόκια και των συνεργατών της Τηλεόρασης της Ρόδου ΘΑΡΡΙ, στη Στοκχόλμη της Σουηδίας με  Σκανδιναβίας, με τον άξιο Ποιμενάρχη των Ορθοδόξων στη χώρα Σεβ. Μητροπολίτη Σουηδίας κ. Κλεόπα. ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΤΕ!


Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην Έφεσο, 7.5.2019 [video, ΘΑΡΡΙ TV]


Κι εφέτος, Μάιο 2019, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος Α΄ μετέβη στην αρχαία Έφεσο, για την εορτή του Αγίου Αποστόλου και Ευαγγελιστή Ιωάννου του Θεολόγου, επί των ερειπίων της Βασιλικής Του. Εκεί τέλεσε τα δέοντα λειτουργικά. 
     Παρών ήταν ο φακός της ροδιακής Τηλεόρασης ΘΑΡΡΙ, ο οποίος κατέγραφε την Πατριαρχική Χοροστασία των Εσπερίων και δημοσιοποιεί ακολούθως: 




Για την επικείμενη εισπήδηση της "Ρωσικής Ορθοδοξίας" σε Κύπρο και Σουηδία


Σχόλιο από τον π. ΡΩΜΑΝΟ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ 

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του Πατριάρχου Μόσχας κ. Βολκώφ είπε τα εξής: "Присутствие русского православия, Русской православной церкви в Европе - вещь совершенно естественная, востребованная, и востребованная, в первую очередь, нашими прихожанами, людьми, которые там проживают. Регулярное, можно сказать, открытие русских храмов в Европе говорит о том, что Русская православная церковь здесь находится не где-то сбоку, а в центре церковной повестки", δηλαδή "Η παρουσία της Ρωσικής Ορθοδοξίας, της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, στην Ευρώπη είναι ένα φαινόμενο απολύτως φυσικό, που απαιτείται κατ’ αρχάς από τους ενορίτες μας, από τον κόσμο που μένει εκεί. Η τακτική, μπορούμε να πούμε, ίδρυση των Ρωσικών ναών στην Ευρώπη δείχνει ότι η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία εκεί βρίσκεται όχι στο περιθώριο αλλά στο επίκεντρο των εκκλησιαστικών πραγμάτων"...

Δηλαδή άλλη... "Ορθοδοξία" έχουν οι Ρώσοι από τις υπόλοιπες Ορθόδοξες Εκκλησίες; Τι πράγματα είναι αυτά; Στην Κύπρο δεν υπάρχει Ορθόδοξη Εκκλησία; Στη Σουηδία δεν υπάρχει ο Μητροπολίτης Σουηδίας και πάσης Σκανδιναβίας κ. Κλεόπας; Σε όλες τις χώρες της Ευρώπης δεν υπάρχουν Ορθόδοξες Μητροπόλεις και ενορίες για να καλύπτουν τις πνευματικές ανάγκες όλων των εκεί Ορθοδόξων;

Κατάντια της Ρωσικής Εκκλησίας, η οποία πλέον λειτουργεί ως εθνοφυλετική "σέκτα", ως "παρασυναγωγή", ως "αίρεση" και ανοίγει παράλληλες δικαιοδοσίες, όπως κάνουν οι αιρετικοί προτεστάντες στις Ορθόδοξες Χώρες για να αλιεύσουν ψυχές...

Ανείπωτη φρίκη...

Το δημοσίευμα βρίσκεται ΕΔΩ!

π. Ηλίας Βολονάκης, το φως το ακοίμητο του Αγίου Τίτου

Του Σεβ. Μητροπολίτου Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. ΑΝΔΡΕΑ ΝΑΝΑΚΗ, Καθηγητή Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ.


Εξοδιάσαμε το προηγούμενο Σάββατο λειτουργό του Υψίστου, ο οποίος ηνάλωσε τη ζωή του, το είναι του, την υπόστασή του, την οικογένειά του στη διακονία της Εκκλησίας. Πολλές φορές που τον έβλεπα να βραδιοξημερώνεται στον Άγιο Τίτο, αναρωτιόμουν αν η καρδιά του π. Ηλία χτυπάει περισσότερο για τον Άγιο Τίτο ή για την πρεσβυτέρα του την Καλλιόπη και τα παιδιά του, τον Σπύρο, την Ελένη, το Δημήτρη. Για τον π. Ηλία τα όρια του ισοζυγίου, μεταξύ Αγίου Τίτου και οικογένειας, ήταν δυσδιάκριτα. 
Οι σύγχρονοι ειδικοί επιστήμονες θα μας δώσουν πολλές και ποικίλες απαντήσεις γι’ αυτή την αφοσίωση, θα μας κάνουν διάφορες αναλύσεις και βεβαίως δεν θα ομονοήσουν και μεταξύ τους. Πολύ δε περισσότερο αν τυγχάνουν και άγευστοι του μυστηρίου της Εκκλησίας. Όμως, εμείς οι χριστιανοί απόστολοι του Χριστού στον 21ο αιώνα, συνεχιστές δηλαδή της ποιμαντικής καρποφορίας του Αγίου Τίτου, γνωρίζουμε ότι ο πατήρ Ηλίας υπήρξε στη σύνολη βιωτή του καρπός της χάριτος του Παναγίου και τελεταρχικού Πνεύματος.
     Ο Παράκλητος κατηύθυνε τα βήματά του από τη γενέτειρά του τη Σύμη, εδώ στο Ηράκλειο.  Παντρεύτηκε την κρητικιά Καλλιόπη, και ο Κρήτης Ευγένιος, με το χάρισμα της εν Χριστώ διάκρισης, έθεσε το λύχνο επί τη λυχνία του Αγίου Τίτου. Τον κατέστησε πρεσβύτερο του πρωτόθρονου Επισκόπου του. Ο π. Ηλίας έθεσε τη χείρα επί το άροτρον. Όργωσε πολύ βαθιά. Έβγαλε ρόζους στα χέρια και ο αγρός καρποφόρησε. Με είχε συγκλονίσει το κουράγιο του, η δύναμή του, το σθένος του. Πνευματικά και βιολογικά ακατάβλητος.
     Όταν είδα τον Άγιο Τίτο, στην κυριολεξία ανοιχτό, ξεσκέπαστο τον τρούλο, στη θέα τα θεμέλια με τους μυκηναϊκούς, θα έλεγα ογκόλιθους, αναρωτήθηκα, και μάλιστα όπως συνήθιζα τότε, αυθόρμητα, του είπα: «Καλά πώς θα τα φτιάξεις; Πώς θα τα φέρεις εις πέρας όλα αυτά;»  «Ο Άγιος Τίτος θα τα τακτοποιήσει». Απάντηση λακωνική, βεβαία, αυστηρή. Συνέχιζε για δύο χρόνια  κανονικά τις λειτουργίες στον πρόναο του Αγίου Τίτου. Εκεί και Χριστούγεννα και Πάσχα. Το έργο ολοκληρώθηκε με επιτυχία απόλυτη. Το μνημείο του ηρακλειώτικου, του καστρινού πολιτισμού, το Γενί τζαμί που μετά το σεισμό ξαναχτίζεται το 1869, στην εποχή των τανζιμάτ - μεταρρυθμίσεων, όχι μόνο μαζί με τον Μητροπολιτικό ναό του Αγίου Μηνά, αλλά και με τον ίδιο αρχιτέκτονα, τον Αθανάσιο Μούση, το τζαμί, που ο Κρήτης Τίτος Ζωγραφίδης το 1925 το κατέστησε Ορθόδοξο ναό, ξαναχτίστηκε από την αρχή, με πρωτομάστορα όμως τον π. Ηλία. Και ας μην είχε ο Άγιος Τίτος ακίνητα να νοικιάζει ή να εκποιεί. Είχε όμως τη λαμπρή μαρτυρία της οικονομικής διαφάνειας και της χρηστής και ανιδιοτελούς διαχείρισης του π. Ηλία και των συνεφημερίων του, π. Πολυχρόνη και π. Εμμανουήλ. Γι΄ αυτό οι Ηρακλειώτες, αλλά και οι φορείς αγκάλιασαν το έργο, ψυχή, καρδιά και υπόσταση του π. Ηλία, που υπήρξε ο δεύτερος κτήτορας του Αγίου Τίτου, όπως από τότε τον αποκαλώ επευλογήθηκε να υποδεχτεί, επί Κρήτης Ευγενίου το 1966, την Τιμία Κάρα του Αποστόλου Τίτου από την Βενετία.
     Παράλληλα, εργάζεται ως εφημέριος και θεολόγος καθηγητής, για την πνευματική κατάρτιση των νέων της ενορίας και της πόλης ευρύτερα, με τη δημιουργία του πρώτου ενοριακού πνευματικού κέντρου στο Ηράκλειο. Χιλιάδες νέοι φοιτητές και φοιτήτριες, φοίτησαν στο πνευματικό κέντρο του Αγίου Τίτου, προβληματίστηκαν στις συνάξεις των νέων, όπου, χωρίς ανταγωνιστικούς μικρόψυχους λογισμούς, καλούσε επώνυμους και καταρτισμένους ομιλητές για να εισηγηθούν και να διαλεχθούν με τη νέα γενιά. Διαμόρφωσε συνειδήσεις με επισκέψεις σε μοναστήρια, με λατρευτικές συνάξεις, αλλά και με συναντήσεις, όπου εξεφράζονταν οι αιώνιοι προβληματισμοί και ανησυχίες, που πάντοτε απασχολούν τους νέους, φοιτητές και μαθητές, τους οποίους συνόδευε σε εκδρομές στο Άγιον Όρος, όπου γνώρισαν τον Γέροντα Βασίλειο της Μονής Ιβήρων, άλλους αγιορείτες πατέρες, αλλά και τον μετέπειτα αγιοκαταταγέντα Άγιο Παΐσιο. 
     Ξεδιψούσαν και αναπαύονταν, νέοι και νέες, στο πετραχήλι, στις λειτουργίες, στους καθημερινούς όρθρους και εσπερινούς, που επιτελούσε ο π. Ηλίας και οι συνεφημέριοί του στον Άγιο Τίτο.
     Ο πολιτισμός, όρος που κυριαρχεί από τις αρχές του αιώνα μας, έχει συνέχεια, επειδή κάποιοι πρωτοπορούν με το μόχθο τους, το πολύ μεράκι, τον ιδρώτα και τις θυσίες, για να διαφυλάξουν, να διαμορφώσουν, να ζυμώσουν και να επαυξήσουν τον πολιτισμό και να τον παραδώσουν στην επερχόμενη γενιά που θα τους εξοδιάσει. Ο ιδρώτας και οι θυσίες του π. Ηλία υπήρξαν δυσεύρετος οβολός στον πολιτισμό της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Στον πολιτισμό του ελληνισμού, του γένους μας, της ρωμιοσύνης, στην πνευματική παρακαταθήκη του Ορθόδοξου πολιτισμού που ξεκίνησε στην Κρήτη, όταν ο Απόστολος Παύλος χειροτόνησε και κατέστησε τον Τίτο πρώτο Επίσκοπο της μεγαλονήσου. Στο σπουδαίο αυτό κεφάλαιο της πολιτιστικής μας συνέχειας υπήρξε πολύ μεγάλη η προσφορά του π. Ηλία. Υπήρξε μεγίστη.
     Με το χαμόγελό του, την απροϋπόθετη αγάπη του, την καλοσύνη του, την φιλοκαλική διάθεσή του, την συγχωρητικότητα και μακροθυμία του, οικοδόμησε υποστάσεις στους ενορίτες του και ευρύτερα στους Ηρακλειώτες νέους, νέες και ενήλικες.
     Τελευταίο δημιούργημά του είναι ο ναός του Αγίου Πνεύματος στη Ρογδιά, με τα γύρω οικοδομήματα, για την ποιμαντική μέριμνα νέων ζευγαριών. 
     Ο π. Ηλίας πορεύτηκε πάντοτε με γνώμονα τη φωνή της χριστοκεντρισμένης συνείδησής του, πράττοντας το εν Χριστώ καλό και αγαθό στην επίγεια πορεία του και γι΄ αυτό στον ουράνιο αόρατο κόσμο, η ψυχή του θα καταυγάζεται από το απρόσιτο φως του Τριαδικού Θεού, με το οποίο από αυτό τον κόσμο, φώτιζε τις καρδιές των ανθρώπων και των νέων, για να λαμποκοπά στα μάτια τους ανεπιτήδευτη καθαρότητα.
     Το Ηράκλειο εξοδίασε λευίτη, καλοπροαίρετο και καλοδιάθετο, με πίστη, ευγένεια και ταπείνωση. Αφιλοχρήματο και ανεξίκακο λευίτη της εν Χριστώ και Πνεύματι Αγίω, αγάπης και ειρήνης.
     Τον ευχαριστούμε για όλα. Εκζητούμε όλοι τις ευχές του με πρώτους την Πρεσβυτέρα του Καλλιόπη, τον σταθερό και σοφό βραχίονά του, τα παιδιά και τα εγγόνια του. Οι ευχές και οι προσευχές του θα μας συνοδεύουν από το υπερουράνιο θυσιαστήριο του Τριαδικού φωτός της αιωνιότητας.

Συμμετοχή του Μητροπολίτου Ζάμπιας στην Ολομέλεια του Παναφρικανικού Κοινοβουλίου



Με μεγάλη επιτυχία και με σημαντικά συμπεράσματα, πραγματοποιήθηκε στη Νότια Αφρική, η Δεύτερη τακτική Συνεδρίαση του πέμπτου Κοινοβουλίου του Παναφρικανικού Κοινοβουλίου, με θέμα: "Το 2019, το έτος των προσφύγων, των επαναπατρισθέντων και των εκτοπισθέντων στο εσωτερικό της χώρας: προς τις ανθεκτικές λύσεις στην αναγκαστική εκτόπιση στην Αφρική".

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζάμπιας κ. Ιωάννης, συντονιστής της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (Ι.Α.Ο.). και σύνδεσμος μεταξύ του Ι.Α.Ο. και του Παναφρικανικού Κοινοβουλίου, συμμετείχε στην Ολομέλεια του Παναφρικανικού Κοινοβουλίου. 

Στο πλαίσιο της Συνόδου Ολομέλειας, πραγματοποίησε συνάντηση με τον Πρόεδρο του Παναφρικανικού Κοινοβουλίου κ. Roger Nkodo Dang, όπου κατά τη διάρκεια της συνάντησης μετέφερε τις ευχές του Αλεξανδρινού Προκαθημένου κ κ. Θεοδώρου Β΄. 

Ο Μητροπολίτης εξέφρασε μήνυμα αλληλεγγύης της ηγεσίας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας, ενημέρωσε τον κ. Πρόεδρο σχετικά με τις προπαρασκευαστικές δραστηριότητες, επέδωσε δε πρόσκληση για τη συμμετοχή του στη 26η Γενική Συνέλευση της Δ.Σ.Ο., που θα πραγματοποιηθεί στις 19-23 Ιουνίου στη Τιφλίδα της Γεωργίας, με θέμα: "Η συμβολή του κοινοβουλευτισμού στην κατανόηση των σύγχρονων πολιτικο-κοινωνικών φαινομένων".

Επίσης, συζητήθηκε εκτενώς η διοργάνωση της διάσκεψης για τον διαπολιτισμικό και διαθρησκειακό διάλογο, ως ισχυρό εργαλείο για την επίτευξη ειρήνης, σταθερότητας και για την καταπολέμηση της μισαλλοδοξίας και του εξτρεμισμού.
Το συνέδριο αποτελεί πρωτοβουλία της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας, το Παναφρικανικού Κοινοβούλιου, του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής και άλλων διεθνών οργανισμών.

Η Διάσκεψη θα φιλοξενηθεί στο Κοινοβούλιο της Ζάμπιας, το Φεβρουάριο του 2020.

Η συνάντηση του Προέδρου του Παναφρικανικού Κοινοβουλίου, κ. Roger Nkodo Dang και του Μητροπολίτου κ. Ιωάννου πραγματοποιήθηκε σε θερμή και φιλική ατμόσφαιρα. Ο Εξοχ. Πρόεδρος, φιλοξένησε τον Σεβασμιώτατο στο Ιδιωτικό Χώρο Υποδοχής και του είπε "να  αισθάνεστε το Αφρικανικό Κοινοβούλιο  σαν το σπίτι σας".