e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2023

Καυγάδες μεταξύ αδελφών

Συχνά στις οικογένειες έχουμε καυγάδες ανάμεσα στ' αδέλφια, συνήθως "δι' ασήμαντον αφορμή". Οι καυγάδες αυτοί διαταράσσουν, συνήθως πρόσκαιρα, την οικογενειακή ισορροπία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την καλλιέργεια λογισμών, την μικρότητα στην συμπεριφορά, την απαίτηση από τους γονείς να πάρουν θέση, την καλλιέργεια ενός πνεύματος ανταγωνισμού για το ποιος θα επικρατήσει. Οι ρήξεις αυτές δεν λύνονται με το να παίξει ο γονέας τον ρόλο του διαιτητή-δικαστή. Να βρει δηλαδή μέρα από τις συζητήσεις με τα αδέλφια ποιος έχει δίκιο και ποιος όχι, ή μάλλον, ποιος έχει περισσότερο δίκιο. Διότι οι αφορμές εύκολα μετατρέπονται σε θρυαλλίδα,  η οποία προκαλεί εκρήξεις. Ο χαρακτήρας διαδραματίζει σημαντικό ρόλο. Και τα μικροπαράπονα, αποτελέσματα ζήλειας και εγωκεντρισμού, αλλά και κακών χειρισμών από την πλευρά των γονέων, οδηγούν σε φαρμακερά βέλη, τα οποία εκτοξεύονται από την μία πλευρά στην άλλη, κάποτε και σε ένα αίσθημα ότι τα αδέλφια δεν θα τα βρούνε ποτέ.  

Θα συνεορτασθούν οι Άγιοι Χαράλαμπος και Βλάσιος στη Φανερωμένη Βανάτου (10.2.2023)

Ως Ενορία είμαστε έτοιμοι για τον συνεορτασμό των Αγίων Ιερομαρτύρων Χαραλάμπους και Βλασίου των θαυματουργών, στην Ενορία μας, εδώ στο Βανάτο Ζακύνθου, δεδομένου ότι συνδέεται πνευματικά η περιοχή μας και με τους δύο. 

Μητρόπολη Ζάμπιας: Εκδηλώσεις για τον Διονύσιο Σολωμό και την Ελληνική Γλώσσα

Με αναφορές στη σχέση της Αφρικής με την ελληνική γλώσσα και τον ρόλο της γλώσσας ως γέφυρας με κάθε γωνιά ελληνισμού στον κόσμο, γιορτάστηκε στη Μητρόπολη Ζάμπιας η μνήμη του Εθνικού Ποιητή της Ελλάδας Διονύσιου Σολωμού και η Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας (9 Φεβρουαρίου).

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην ΕΡΤ για τον καταστροφικό σεισμό [video]

Το δικό του μήνυμα αλληλεγγύης για τον φονικό σεισμό στην Τουρκία, στέλνει ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, με αποκλειστική δήλωσή του στην ΕΡΤ.

«Θα βοηθήσουμε τους Χριστιανούς και όχι μόνο. Παρακαλώ όλο τον ελληνικό λαό να προσευχηθεί», δηλώνει ο Παναγιώτατος και αποκαλύπτει την επιστολή του στον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν.

Οι ανακρίβειες στο σχόλιο του Βολοκολάμσκ Αντωνίου

Γράφει ο Ιερομόναχος Νικήτας Παντοκρατορινός

Εμφανίστηκε προ ημερών σε ελληνική εκκλησιαστική ιστοσελίδα ένα σχόλιο του Μητροπολίτου Βολοκολαμσκ Αντωνίου για την ομιλία του Οικουμενικού Πατριάρχη στο Αμπού Ντάμπι. Στο σχόλιο αυτό υπάρχουν πολλές ιστορικές ανακρίβειες και κατασκευές καθώς και έλλειψη γνώσεως του κανονικού δικαίου και της ορθοδόξου εκκλησιολογίας. Είναι ένα ξεκάθαρο προπαγανδιστικό κείμενο που θα ήταν καλύτερα να μην μεταφραζόταν σε άλλες γλώσσες και να έμενε ως ένα προπαγανδιστικό κείμενο για «εσωτερική κατανάλωση» στην ρωσική επικράτεια. Όμως αφού μεταφράστηκε και στα ελληνικά, καλό είναι να επισημανθούν αυτές οι ανακρίβειες.