e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2021

Οικουμενικός Πατριάρχης και Πάπας σε προσευχή υπέρ της Ειρήνης στο Κολοσσαίο [video-photos]

Προσευχή υπέρ της ειρήνης από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Πάπα Φραγκίσκο, τελέστηκε σήμερα, Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2021, στον προαύλιο χώρο του Κολοσσαίου στη Ρώμη. 
    Η πρωτοβουλία αυτή εντάσσεται στην Συνάντηση θρησκειών και πολιτισμών που διοργανώθηκε στην Ρώμη από την Καθολική Κοινότητα του Sant’ Egidio. Την τελετή παρακολούθησε και η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, η οποία πραγματοποιεί επίσκεψη στην Ρώμη. 
    Στο τέλος της εκδήλωσης ο Οικουμενικός Πατριάρχης επιβιβάστηκε στο αυτοκίνητο του Πάπα και αναχώρησαν μαζί.

Σύναξη Επισκόπων Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας | Episcopal Assembly of the Holy Archdiocese of Australia

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ

Πραγματοποιήθηκε την 6η Οκτωβρίου ε.ε., στο Σύδνεϋ, η 10η Σύναξη των Επισκόπων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, υπό την Προεδρία του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ.κ. Μακαρίου.

Κατ' αυτήν, ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος μετέφερε τις ευχές και ευλογίες της Α. Θ. Παναγιότητος του Οικουμενικού μας Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου στους αγίους Αρχιερείς και τους εψηφισμένους, τους ενημέρωσε για τρέχοντα θέματα και πρωτοβουλίες της τοπικής Εκκλησίας, καθώς και για τις συναντήσεις και δραστηριότητές του κατά την ενδημία του στην Ελλάδα και την Κωνσταντινούπολη. Κατόπιν, μελετήθηκαν όλα τα θέματα της ημερησίας διατάξεως και ανακοινώνονται προς τον ευαγή κλήρο και τον φιλόχριστο λαό της Αυστραλίας τα εξής:

Πρώτη φετινή κακοκαιρία πάνω από τους Ναούς της Ενορίας μας [photos]


Φωτο-αποτυπώσεις: π. Π. Κ., δειλινό 7ης Οκτωβρίου 2021

Δεν ξεχνάμε την εισβολή του 1974 και τα δεινά των Ρωμιών σε άλλα μέρη της πατρίδος μας


Άρθρο του
Θεοφ. Επισκόπου Μελιτηνής κ. Μαξίμου για την 61η Επέτειο από της ιδρύσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας 
στην ομογενειακή εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ (φύλλο 1088)

Η Ιερά Μητρόπολις Ηλείας, σε συνεργασία με φορείς, τίμησε τη Ναυμαχία της Κυλλήνης (1825)

Στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, η Ιερά Μητρόπολη Ηλείας, πάντα σε αγαστή συνεργασία με το παράρτημα της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού (ΕΑΑΝ) Ηλείας και τον Δήμο Ανδραβίδας-Κυλλήνης το απόγευμα της Πέμπτης 30 Σεπτεμβρίου, σε ειδική εκδήλωση τίμησαν την Ναυμαχία της Κυλλήνης, η οποία έγινε στις 25 Νοεμβρίου του 1825 στις ακτές της Κυλλήνης.

Κοινή Έδρα για τον Πατριάρχη και τον Πάπα στο Πανεπιστήμιο του Λατερανού


Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Πάπας Φραγκίσκος παραβρίσκονται σήμερα, Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2021, στο Λατερανό Πανεπιστήμιο της Ρώμης, όπου εγκαινιάζεται μία έδρα για το Περιβάλλον, στο όνομά τους. Μια κοινή πανεπιστημιακή έδρα που τονίζει την κοινή μαρτυρία Ορθόδοξης και Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας για τα προβλήματα του Περιβάλλοντος και την θεολογία της Εκκλησίας για την κτίση στον καιρό μας. Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου του Λατερανού είναι για πρώτη φορά λαϊκός, με απόφαση του Πάπα Φραγκίσκου. 

Ο Πατριάρχης εκφώνησε βαρυσήμαντη ομιλία –την δημοσιεύουμε στη συνέχεια– που προκάλεσε ζωηρή εντύπωση στους παρευρισκομένους. 

Συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχου με τον Αρχιεπίσκοπο Καντουαρίας στη Ρώμη


Τετάρτη, 6 Οκτωβρίου 2021, η Α.Θ. Παναγιότης ο 
Οικουμενικός Πατριάρχης συναντήθηκε με την Α. Χάρη τον Αρχιεπίσκοπο Καντουαρίας κ. Justin Welby, με τον οποίο είχαν εγκάρδια συνομιλία.

Αργότερα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης συμμετείχε στην εναρκτήρια συνεδρίαση του ετήσιου διαθρησκειακού συνεδρίου της Κοινότητος Sant’ Egidio, στο Κέντρο La Nuvola της Ρώμης, όπου και μίλησε, στην ιταλική γλώσσα, παρουσία πολυπληθούς ακροατηρίου. 

Το βράδυ ο Πατριάρχης ευλόγησε το δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του ο Εξοχ. κ. Θεόδωρος Πασσάς, Πρέσβης της Ελλάδος στην Ιταλία.