e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 1 Μαρτίου 2015

Κυριακή Ορθοδοξίας 2015 στη Μόσχα | В праздник Торжества Православия Предстоятель Русской Церкви совершил Литургию в Храме Христа Спасителя


Η Κυριακή της Ορθοδοξίας 2015 στην εαρινή Venezia


Γεννάδιος Μητροπολίτης Ιταλίας και Μελίτης: «Η ιστορική Κοινότης των Ορθοδόξων Ελλήνων της Βενετίας, η πρώτη της Ελληνικής Διασποράς, συνεχίζει αξίως την ενδοξοτάτην πορείαν της, φέρουσα εις τους τιμίους και σοβαρούς ώμους της τον ανεκτίμητον θησαυρόν της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού και προβάλλουσα το Γένος ημών»
Μέσα εις μιαν θριαμβευτικήν αλλά και κατανυκτικήν ατμόσφαιραν σεμνότητος και ιεροπρεπείας, αλλά και Βυζαντινής λαμπρότητος ετελέσθησαν ο πανηγυρικός Όρθρος της Εορτής της Ορθοδοξίας και η Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου στον ιστορικό και Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Γεωργίου των Ελλήνων Βενετίας, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ιταλίας και Μελίτης κ. Γενναδίου, ο οποίος απηύθυνε λόγους αγάπης, ειρήνης, ελπίδος και ενότητος προς την ιστορικήν Κοινότητα των Ορθοδόξων Ελλήνων Βενετίας, αλλά και συγχαρητηρίους προσρήσεις και λόγους ευχετηρίους προς πραγματοποίησιν των ιερών πόθων και σχεδίων αυτής. Η Κοινότης, με επικεφαλής την αξιότιμον Πρόεδρον καν Κωνσταντίναν Μπαλαφούτη και πολλά εκλεκτά Μέλη αυτής, μεταξύ των οποίων ο Εντιμ. Αντιπρόεδρος κ. Βασίλειος Καλογεράκης και τα λοιπά μέλη της Consulta, εκράτησαν τας εικόνας κατά τήν περιφοράν και λιτάνευσιν αυτών, μαζί με τον Εντιμ. Πρόξενον της Ελλάδος κ. Συμεών Λιναρδάκην. Από μέρους του Ελληνικού Ινστιτούτου παρέστη ο Εντιμ. κ. Παντελής Παπαδόπουλος.

Η εορτή της Ορθοδοξίας είναι κατ’ αρχήν εορτή της ιστορικής Κοινότητος της Βενετίας, υπενθυμίζουσα τους αγώνας και τας θυσίας αυτής δια την διακονίαν των Ελλήνων, την προβολήν του Γένους ημών, την διατήρησιν ακεραίας της Λατρείας, την διαφύλαξιν της αμωμήτου εκκλησιαστικής και πολιτιστικής αυτής παρακαταθήκης.

Τα έντιμα Μέλη της Κοινότητος, και οι υπόλοιποι εκκλησιαζόμενοι, εγεύθησαν των νοστίμων νηστεισήμων εδεσμάτων, τα οποία προσέφερε η εορτάζουσα Κοινότης, και ηυχήθησαν καταλλήλως.

Ο Μητροπολιτικός Ναός του Αγίου Γεωργίου των Ελλήνων, προστατευόμενος από τον παλαίφατον Campo dei Greci και δροσιζόμενος από τα μοναδικά και περίφημααριστοκρατικά Βενετικά Κανάλια, αποτελεί όασιν και φάρον, ο οποίος σκορπίζει μηνύματα ελευθερίας, ειρήνης και αλληλεγγύης, αλλά καί καλεί εις δοξολογίαν και προσευχήν.

Αι δεήσεις προ των Γραφείων της Κοινότητος, και επί τοις μνήμασι των αειμνήστων Ευεργετών και Μελών αυτής, αποτελούν ευγνωμοσύνην και ευχαριστίαν προς πάντας αυτούς, οι οποίοι, με τον έναν ή τον άλλον τρόπον, ανεδείχθησαν χρήσιμοι και ακάματοι εργάται του περιωνύμου αυτής έργου.

Η ηλιόλουστη ημέρα εβοήθησε τους επισκέπτας να διασκεδάσουν με τα vaporetti και τας μυθικάς γόνδολας, αι οποίαι αποτελούν χαρακτηριστικόν της φυσικής ωραιότητος και της γαληνιαίας ζωής της άλλοτε πρωτευούσης της Repubblica Serenissima.

Η Βενετία, η πόλις της ειρήνης, αλλά και της Cultura και της Arte, με τας ιδιαιτερότητάς της, γίνεται μία «Γέφυρα» (Ponte), η οποία ενώνει όλους τους ανθρώπους και όλας τας πόλεις του κόσμου, μάλιστα δεν έχει ούτε αρχή, ούτε μέση, ούτε τέλος, διότι περιπατών τις μέσα εις τα καλλιτεχνικά και επιστημονικά Αρχεία και Βιβλιοθήκας της, συναντά, χαιρετά και γνωρίζεται με όλην την οικουμένην, δέχεται και δίδει, δεν κοπιάζει, επιστρέφει να την ίδη εκ νέου, γίνεται φίλος της.

Η «Εαρινή Βενετία», με το «Τριώδιον», ειδικά με τους Α’ Χαιρετισμούς και την Κυριακή της Ορθοδοξίας, είναι άφθαστη και ασυναγώνιστη εις την κατανυκτικότητά της, αλλά και εις την βυζαντινήν μεγαλοπρέπειάν της, με τον Μητροπολιτικόν Ναόν του Αγίου Γεωργίου των Ελλήνων να λάμπη, να φωτίζη, να χαροποιή, να καλή είς ειρήνην, αδελφοσύνην και ελπίδα, και να σώζη.


Της πανηγυρικής και ιερωτάτης ημέρας, Κυριακής της Ορθοδοξίας, διηκόνησαν, κατά την Θείαν Λειτουργίαν, ο Πρωτοσύγκελλος Ευάγγελος, Αρχιμανδρίτης του Οικουμενικού Θρόνου, ο οποίος με ιδιαίτερον ενδιαφέρον και ανάλογον προσοχήν, εφρόντισε διά τάς ιδιαιτερότητας της Εορτής, καθώς και οι Αρχιμανδρίτης Αναστάσιος (εκ Ρουμανίας) και Πρωτοπρεσβύτερος Νικόλαος.

Η Κυριακή της Ορθοδοξίας 2015 στο Φανάρι

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ 
Φωτογραφίες: Facebook Ντόρας Μπακογιάννη 
Μετ᾿  ἰδιαιτέρας λαμπρότητος καί  ἱεροπρεπείας ἑωρτάσθη ἐν ἐν τῷ σεπτῷ τῆς Ὀρθοδοξίας Κέντρῳ, τῇ Ἁγίᾳ τοῦ Χριστοῦ Μ. Ἐκκλησίᾳ, Κυριακή τῆς Ὀρθοδοξίας. 
          Ἡ Α. Θ. Παναγιότης ὁ Οἰκουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαῖος, προεξῆρχε τῆς καθιερωμένης Θείας Λειτουργίας συλλειτουργούντων Αὐτῷ τῶν Σεβ. Μητροπολιτῶν Γέροντος Περγάμου κ. Ἰωάννου,  Φιλαδελφείας κ. Μελίτωνος, Σεβαστείας κ. Δημητρίου, Ἰκονίου κ. Θεολήπτου, Προύσης κ. Ἐλπιδοφόρου, Κυδωνιῶν κ. Ἀθηναγόρου καί Σηλυβρίας κ. Μαξίμου.  
Τόν θεῖον λόγον ἐκήρυξεν ὁ Σεβ. Μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως καί Θάσου κ. Προκόπιος.
Ἐκκλησιάσθησαν οἱ Σεβ. Μητροπολῖται Γέρων Νικαίας κ. Κωνσταντῖνος, Πέργης κ. Εὐάγγελος, Θεοδωρουπόλεως κ. Γερμανός, Πριγκηποννήσων κ. Ἰάκωβος καί Καλλιουπόλεως καί Μαδύτου κ. Στέφανος, Πρωτοσυγκελλεύων, ὁ Σεβ. Ἀρχιεπίσκοπος Ἀνθηδῶνος κ. Νεκτάριος, Ἐπίτροπος τοῦ Παναγίου Τάφου ἐν τῇ Πόλει, ὁ Ἐντιμολ. κ. Κωνσταντῖνος Δεληκωνσταντῆς, Ἄρχων Διδάσκαλος τοῦ Γένους, Γεν. Γραμματεύς τῆς ἐν Ἀθήναις Ἀδελφότητος τῶν Ὀφφικιαλίων «Παναγία Παμμακάριστος», ἐκπροσωπῶν αὐτήν, λοιποί Ἄρχοντες Ὀφφικιάλιοι ἐντεῦθεν καί ἐκ τοῦ ἐξωτερικοῦ, ὁ Ἐξοχ. Πρέσβυς κ. Νικόλαος Ματθιουδάκης, Γεν. Πρόξενος τῆς Ἑλλάδος ἐνταῦθα, ἡ Ἐξοχ. κ. Θεοδώρα Κ. Μπακογιάννη, πρῴην Ὑπουργός Ἐξωτερικῶν τῆς Ἑλλάδος, Βουλευτής Νέας Δημοκρατίας, μετά τοῦ συζύγου καί ὁμίλου συνεργατῶν καί φίλων αὐτῆς, Καθηγηταί καί μαθηταί τῶν Ὁμογενειακῶν Σχολείων, ὅμιλος νέων ἐκ τῆς Ἱερᾶς Ἀρχιεπισκοπῆς Ἀμερικῆς, καί πολυάριθμοι πιστοί ἐκ τῆς Πόλεως καί τοῦ ἐξωτερικοῦ.
Μετά τήν Ἀπόλυσιν ὁ Πατριάρχης μετά τῶν συλλειτουργησάντων Αὐτῷ ἁγίων Ἀρχιερέων ἀνέγνωσαν τό εἰθισμένον Τρισάγιον ὑπέρ ἀναπαύσεως τῶν ψυχῶν πάντων τῶν ὑπέρ τῆς Ὀρθοδόξου ἡμῶν πίστεως ἀγωνισαμένων καί τελειωθέντων ἐν αὐτῇ.
Ἐπηκολούθησεν ἡ λιτάνευσις τῶν ἱερῶν εἰκόνων, προεξάρχοντος τοῦ Πατριάρχου ἡμῶν, ἐν πομπῇ μετά τῶν Σεβ. Ἀρχιερέων, ἐν τῷ τέλει τῆς ὁποίας Οὗτος ηὐλόγησεν ἀπό τοῦ ἐξώστου τοῦ Πατριαρχικοῦ Οἴκου τούς ἐκκλησιασθέντας πιστούς. Ἡ τελετή ἔληξεν ἐν τῇ «Αἰθούσῃ τῆς Παναγίας» διά τοῦ πολυχρονισμοῦ τῆς Α. Θ. Παναγιότητος.
Οἱ ἐπίσημοι παρεκάθησαν μετά ταῦτα εἰς τήν ἑόρτιον Πατριαρχικήν Τράπεζαν.


Διορθόδοξος Εσπερινός της Κυριακής της Ορθοδοξίας στο Marrickville του Σίδνεϊ

Ανταπόκριση από Σίδνεϊ: π. Χριστόδουλος και π. Νικόλαος 


Είχαμε την ευλογία το βράδυ της Κυριακής της Ορθοδοξίας (1η Μαρτίου 2015) να έχουμε την παρουσία όλων των Ορθοδόξων του Σίδνεϊ στον Διορθόδοξο Εσπερινό, που έγινε στην Ενορία μας, χοροστατούντος του Σεβ. Αρχιεπισκόπου μας κ.κ. Στυλιανού και των Μητροπολιτών Αυστραλίας και Ν. Ζηλανδίας κ. Ειρηναίου (της Σερβικής Εκκλησίας), του Θεοφ. Επισκόπου Μιχαήλ της Ρουμανικής Εκκλησίας της Αυστραλίας, καθώς και του Θεοφ. Επισκόπου Απολλωνιάδος κ. Σεραφείμ. 
          Επίσης είχαμε την ιδιαίτερη ευλογία να τεθεί σε προσκύνηση η θαυματουργή Εικόνα της ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΟΥ ΚΟΥΡΣΚ, η οποία φυλάσσεται στη Νέα Υόρκη της Αμερικής, ερχόμενη από την Περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας, όπου η Μητέρα του Αγίου Σεραφείμ του Σάρωφ την προσκύνησε και ο Άγιος θαυματουργικώς θεραπεύτηκε από την παιδική του ασθένεια.