e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 1 Αυγούστου 2015

Παναγίες της Αθήνας (1ο μέρος)

Επιμελείται και παρουσιάζει ο ΣΠΥΡΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ 

Ξεκινάμε σήμερα 1η Αυγούστου, το αφιέρωμα στις Παναγίες της Αθήνας. Σήμερα που εισήλθαμε επισήμως στον μήνα Της, θα παρουσιάσουμε κατά το δυνατόν εικόνες της Παναγίας που έχουν μια ιδιαιτερότητα ως προς την σπανιότητα ή την τεχνοτροπία.

1η) Παναγία Ταυριώτισσα: Εφέστιος εικόνα στον Ι.Ν. του Αγίου Γεωργίου Ταύρου. Μεταφέρθηκε από τη Μικρά Ασία το 1922 και αποκαλύφθηκε με θαυμαστό τρόπο στους πιστούς της ενορίας, την 1η Αυγούστου 2007, οι οποίοι δια βοής την ονόμασαν "Παναγία Ταυριώτισα". Εορτάζει κάθε 1η Αυγούστου.

2η) Η Εικόνα αυτή βρίσκεται στον Ι.Ν. Αγίας Μαρκέλλης Βοτανικού και χρονολογείται από τον Μακεδονικό Αγώνα. Μάλιστα όπως αναφέρει το σημείωμα "Δωρείται παρά του Ταγματάρχου Μηχανικών Σπυρίδωνος Στρατή. Ευρεθείσα κατά την επίθεσιν του 1919 πολέμου, τομέος Πρέσπας εις τ' ασυρμάτου πλήγματα των Βουλγάρων".

3η) Η Εικόνα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στον ομώνυμο Καθεδρικό Ναό στη Νέα Φιλαδέλφεια, με την ιδιόμορφη λαϊκή τεχνοτροπία.

4η) Η Εικόνα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στον ομώνυμο Ιερό Ναό στις Αχαρνές (Μενίδι). Χρονολογείται το έτος 1850.


5η και 6η) Η Εικόνα της Παναγίας, που βρίσκεται στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Ρέντη (Παλιά Κοκκινιά). Βρέθηκε από τον, τότε προϊστάμενο του ναού, Πρωτοπρεσβύτερο π. Αντώνιο Σουπιὸ, ο οποίος ανήγειρε στην χάρη Της μεγαλόπρεπο και ψηλό Ναό της Παναγίας (όπως συνηθίζεται στην Λήμνο, απ' όπου κατάγεται), σε μια περιοχή όπου υπάρχει έντονο το μουσουλμανικό στοιχείο και 2 τζαμιά.

Υπαίθρια Πατριαρχική Λειτουργία για τον Άγ. Σεραφείμ του Σάρωφ στη Μονή Αγ. Τριάδος Ντιβέγιεβο

1η Αυγούστου 2015, προεξάρχοντος του Πατριάρχου Μόσχας και πάσης Ρωσίας κ. Κυρίλλου 








































Ο εορτασμός στο Κίεβο της εύρεσης των λειψάνων του Αγίου Σεραφείμ του Σάρωφ

КИЇВ. У День пам’яті прп. Серафима Саровського Блаженніший Митрополит Онуфрій звершив Літургію у Феофанії | 1η Αυγούστου 2014, προεξάρχοντος του Μητροπολίτου Κιέβου Ονουφρίου 








































Πατριαρχική Αγρυπνία στο Nizhny Novgorod για την εύρεση των Λειψάνων του Αγίου Σεραφείμ του Σάρωφ

Πρωί 31ης Ιουλίου 2015 στον Καθεδρικό του Αγίου Αλεξάνδρου Νιέφσκι στο Nizhny Novgorod, προεστώτος του Πατριάρχου Μόσχας και πάσης Ρωσίας κ. Κυρίλλου