e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013

Χαιρετισμός του Νίκου Λαλώτη, Προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου Ζακύνθου «Ούγος Φώσκολος», στην βραδιά του «Αληθώς» για τον Ποιητή


  Κέντρο Λόγου ΑΛΗΘΩΣ / Παναγούλα Μπανάτου, 24.2.2013 


Αγαπητοί φίλες και φίλοι,
Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου του Πολιτιστικού Συλλόγου «Ούγος Φώσκολος» σας καλωσορίζω στην σημερινή εκδήλωση.
Με την ευκαιρία θέλω να σας ενημερώσω για τα τελευταία ευχάριστα σημαντικά νέα του Συλλόγου μας:
1) Εκδόθηκε από την Πολεοδομία Ζακύνθου η οικοδομική άδεια για την ανέγερση του σπιτιού του Φώσκολου, στην προπολεμική του μορφή βασισμένη στα αρχιτεκτονικά σχέδια του καθηγητή και αντιπροέδρου μας Διονύση Ζήβα. Πλήρης αποκατάστασης του ιστορικού μας χρέους.
2) Παράλληλα καταλήξαμε σ’ ένα κείμενο συμφωνίας ενός μνημονίου συνεργασίας με τον Δήμο Ζακυνθίων για τη συνεργασία μας στην ανοικοδόμηση και δημιουργία του Μουσείου - Βιβλιοθήκης.
Βλέπετε για εμάς τους παλιούς προσεισμικούς προπολεμικούς Ζακυνθινούς η ανακατασκευή του ταπεινού διώροφου σπιτιού είναι εμβληματική, γιατί θα επαναφέρει στα μάτια μας όμορφες χαμένες μνήμες.
Αλλά και για τους νεότερους θα λειτουργήσει ως σημείο αναφοράς της αρχιτεκτονικής παράδοσης του νησιού μας, καθώς θα δείξει την κρυμμένη ομορφιά των λαϊκότερων συνοικιών της χώρας της Ζακύνθου.
Συγχρόνως όμως θα δημιουργηθεί ένας νέος πολιτιστικός πυρήνας που με τη σειρά του θα ενισχύσει τα γράμματα και τον πολιτισμό του νησιού μας και μέσα από τη μορφή του Φώσκολου θα μας συνδέσει με σημαντικούς ευρωπαϊκούς φορείς. Στο διεθνές πάνθεον των Μεγάλων, ξεχωρίζει περήφανα η μορφή του.
Ας μην ξεχνάμε ότι ο Φώσκολος γεννήθηκε Ζακυνθινός, βαπτίστηκε Νικόλαος, πέρασε μια ζωή αγωνιστική και πολυτάραχη γυρίζοντας ολόκληρη την  Ευρώπη, έγραψε στα ιταλικά, πέθανε στην Αγγλία, αλλά ως την τελευταία στιγμή της ζωής του Ζακυνθινός αισθανόταν και στη Ζάκυνθο επιθυμούσε να γυρίσει και να πεθάνει.
Ευχαριστώ από τη θέση αυτή τους συνοδοιπόρους μου στο Διοικητικό Συμβούλιο και όλα τα μέλη του Συλλόγου μας που εργάζονται σιωπηλά, αθόρυβα, αλλά παραγωγικά.
Ευχαριστώ επίσης την Πρεσβεία της Ιταλίας που αγκάλιασε με θέρμη τις προσπάθειές μας, καθώς και την Ελληνική Πρεσβεία της Ρώμης.
Από τη ζακυνθινή κοινωνία ζητάμε μόνον ηθική συμπαράσταση.
Μεγάλη τιμή τέλος αξίζει και στον πατέρα Παναγιώτη Καποδίστρια, που εκτός από ποιμένας και καθοδηγητής των ψυχών, με την πλούσια πολιτιστική παρουσία του και τις ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις που οργανώνει, φωτίζει το πνεύμα μας και μας χαρίζει ανάταση και ελπίδα σε καιρούς δύσκολους και ζοφερούς.
Σας ευχόμαστε καλή επιτυχία στη φετινή σας 7η σύναξη, την αφιερωμένη στον ποιητή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: