e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 12 Ιουλίου 2015

Σεμνή εορτή για τον Όσιο Παΐσιο τον Αγιορείτη σήμερα στο Μπανάτο
















































































Σε κλίμα κατάνυξης, σε περιβάλλον καταστόλιστο από μπουκαμβίλιες και με τη συμμετοχή ευάριθμων πιστών εόρτασε σήμερα το πρωί η Ενορία μας τον νέο Όσιο της Εκκλησίας μας, Παΐσιο τον Αθωνίτη, ο οποίος εσχάτως καταχωρήθηκε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο στις αγιολογικές δέλτους της Ορθοδοξίας. Η πρώτη πανήγυρις της μνήμης Του συνέπεσε φέτος με τη σημερινή Κυριακή, οπότε θεωρήσαμε ότι άξιζε να δοθεί μια ιδιαίτερη σεμνή αίγλη -τολμάμε να πούμε- στην ημέρα του Οσίου, κατά την οποίαν (το 1994) εισήλθε στην Αιωνιότητα.

Ήδη έχουν ποιηθεί ιερές Ακολουθίες και Παρακλητικοί Κανόνες για τον ηγιασμένο Καππαδόκη Μοναχό, εκ των οποίων οι έμπειροι ιεροψάλτες μας απέδωσαν διάφορα κατανυκτικά τροπάρια. Πλάι στον λειτουργό Εφημέριό μας π. Παναγιώτη Καποδίστρια, παρέστη συμπροσευχόμενος ο συνενορίτης μας π. Ιωάννης Ζαρκάδης, ο οποίος κοινώνησε των Αχράντων Μυστηρίων. Συν τοις άλλοις ιστορήθηκε πετυχημένη Εικόνα του Αγίου, δωρεά της Εκκλησιαστικής Συμβούλου μας κ. Πηνελόπης-Διονυσίας Κοντονή, διά χειρός του Αθηναίου Αγιογράφου κ. Αναργύρου Σκαλιώτου.

Την διακονία του Κηρύγματος είχε αναλάβει ο γνωστός Θεολόγος του νησιού μας κ. Σταμάτιος Σπ. Ζούλας (Μάστερ Θεολογίας και Εκπαιδευτικός του Γυμνασίου Μαχαιράδου), ο οποίος ανέπτυξε, με επάρκεια και πειστικότητα, το επίκαιρο θέμα: Το πνευματικό ανάστημα του νέου Οσίου Παϊσίου του Αγιορείτου ως παρηγορία για τη σύγχρονη απαρηγόρητη εποχή μας”. Σημειωτέον ότι ο Ομιλητής έτερψε πνευματικά το εκκλησίασμα, αξίζει δε να ειπωθεί ότι ο ίδιος έχει ιδιαίτατα ασχοληθεί με τους σύγχρονους Γεροντάδες στην μεταπτυχιακή διατριβή του. Ολόκληρη την ανωτέρω σημερινή ομιλία μπορείτε να την αναγνώσετε ΕΔΩ!

Στο πλαίσιο της θείας Λειτουργίας έγινε επίσης Αρτοκλασία, ευλογήθηκαν Κόλλυβα (το λεγόμενο “πανηγύρι”) του Αγίου, που προετοίμασαν καλοί Ενορίτες μας και, μαζί με το Αντίδωρο, διανεμήθηκαν σε όλους -ως ευλογίες- εικονογραφημένα βιβλιαρίδια με τον βίο και την πολιτεία Παϊσίου (των εκδόσεων Ποταμίτου) και εικονίδια με την τίμια μορφή Του.

Πριν την Απόλυση της Ευχαριστιακής Σύναξής μας έγινε ο σαραντισμός-εκκλησιασμός ενός νεογέννητου παιδιού, κόρης των Ενοριτών μας Αλοϊσίου και Αργυρής Μούσουρα. Η σχετική Ακολουθία γίνεται συνήθως στην Ενορία μας σε ώρα θείας Λειτουργίας, ούτως ώστε να λαμβάνει ουσιαστικό περιεχόμενο η πράξη αυτή του πρώτου εκκλησιασμού του νεογέννητου. Τουτέστιν να γίνεται το νέο μέλος δεκτό εν μέσω Εκκλησίας (ήτοι του λαού του Θεού) και όχι απλά ως μια τυπική πρώτη επίσκεψη στον Ναό.

Άπαντες οι εκκλησιασθέντες ευχαριστήθηκαν πολύ την σημερινή λειτουργική Σύναξή μας, ευχόμενοι και προσευχόμενοι ο Άγιος Παΐσιος να ηπιώνει τους πόνους της σύγχρονης Ελλάδας και σύνολης της ανθρωπότητας!

[Φωτορεπορτάζ: Ιωάννης Πορφύριος Καποδίστριας]

Δεν υπάρχουν σχόλια: