e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ТОМОС ПРО АВТОКЕФАЛІЮ

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη, 23 Φεβρουαρίου 2016

Ενθρονιστήριος Λόγος Μητροπολίτου Ζάμπιας και Μαλάουι κ. Ιωάννου

Σεβασμιώτατε Μητροπολίτη Ναϊρόμπι κ. Μακάριε, εκπρόσωπε της ΑΘΜ του Πατέρα, Πάπα και Πατριάρχη μας κ.κ.ΘΕΟΔΩΡΟΥ του Β΄, 
Σεβασμιώτατε Μητροπολίτη Ιωαννουπόλεως και Πρετόριας κ.Δαμασκηνέ, Τοποτηρητή της Ιεράς Μητροπόλεως,
Σεβασμιώτατοι άγιοι αδελφοί Αρχιερείς,
Εντιμότατε Εκπρόσωπε του Προέδρου της Δημοκρατίας της Ζάμπια,
Εξοχότατοι Κύριοι και Κυρίες Υπουργοί, 
Εντιμότατοι εκπρόσωπε του Ελληνικού Κοινοβουλίου, 
Σεβασμιώτατε εκπρόσωπε της Αγίας Έδρας στην Ζάμπια,
Εξοχότατοι Πρέσβεις, Διπλωμάτες και Πρόξενοι, 
Εκπρόσωποι των θρησκευτικών κοινοτήτων της χώρας μας,
Εκλεκτοί λειτουργοί των Μέσων Ενημερώσεως,
Αγαπητοί μου Πατέρες και λοιποί προσκεκλημένοι περιπόθητοι αδελφοί,
Αγαπητά μου παιδιά, νιάτα της Τοπικής μας Κοινότητας, 

Σας ασπάζομαι «ἀλλήλους ἐν φιλήματι ἁγίῳ. Εἰρήνη ὑμῖν πᾶσιν τοῖς ἐν Χριστῷ Ἰησοῦ (Α΄ Πέτρου 5, 14).

Η Αποστολική Εκκλησία του αγίου ενδόξου Ευαγγελιστού Μάρκου, υπό την σοφή καθοδήγηση του Μακαριωτάτου Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου του Β΄ και η περί Αυτόν Αγία και Ιερά Σύνοδος, με την Χάρη και την Επιφοίτηση του Παναγίου Πνεύματος, με κατέστησε Πνευματικό Πατέρα και προεστό της Αγιωτάτης Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Ζάμπιας και Μαλάουι. Για την εκλογή αυτή και την εμπιστοσύνη στην ταπεινότητά μου θερμώς ευχαριστώ δια βίου.

Δεν σας κρύβω, ότι στέκομαι ενώπιόν σας εκστατικός μπροστά στην τεράστια πνευματική ευθύνη που αναλαμβάνω έναντι της Εκκλησίας Του Θεού, και απέναντί σας. Ξέρω ότι θα είναι πορεία σταυρική και μαρτυρική. Αλλά, ατενίζοντας την Εικόνα Του αυτή την ιερά στιγμή και τα μάτια όλων σας που έχω απέναντί μου, παίρνω κουράγιο. Γιατί, γνωρίζω ότι θα με βοηθήσουν σε κάθε δυσκολία και αντιξοότητα του έργου που θα επιτελεσθεί μα την Χάρη Του. 

Καλούμαι από τον Θεό να σταθώ άξιος του θεσμού που εκπροσωπώ, του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής, ο οποίος θεσμός έχει παρουσία και ιστορική συνέχεια είκοσι και πλέον αιώνων στον Αφρικανικό χώρο.

Σας διαβεβαιώνω, ότι βρίσκομαι εδώ ως διάκονος όλων σας. Για να αφουγκραστώ τις αγωνίες σας, τους αγώνες σας, τις πτώσεις και τις αναστάσεις σας, τους πόνους και τα όνειρά σας. Βρίσκομαι εδώ, για να σας κομίσω το χαρμόσυνο μήνυμα του Ευαγγελίου του Χριστού και να σας οδηγήσω σε οδούς σωτηρίας. Αυτό θα γίνει πραγματικότητα αν, πρώτα από όλα, καλλιεργήσουμε όλοι μαζί «την ενότητα της πίστεως», αλλά και την ενότητα μεταξύ μας «εν τω συνδέσμω της ειρήνης». Αυτήν την ενότητα εκφράζει ο Επίσκοπος και την μεταφέρει στα μέλη της εκκλησίας για τα οποία υπάρχει ο Επίσκοπος. Γι΄ αυτό, δεν δικαιολογούνται από εδώ και πέρα φατρίες, σχίσματα και διαιρέσεις. Κανείς δεν έχει ανταγωνιστή κανέναν, αλλά συναγωνιστή στην πορεία της ζωής. Όλοι βρισκόμαστε κάτω από τον ίδιο ουρανό, υπό την σκέπη της Εκκλησίας του Χριστού και του Πατριαρχείου μας. Έχουμε δε και κοινό πολιτισμό, τον ένδοξο Ελληνικό πολιτισμό μας, που ξεκίνησε από την μεγάλη πόλη της Αλεξάνδρειας από τον στρατηλάτη Μέγα Αλέξανδρο, καθιστώντας την μοναδικό κέντρο στον τότε γνωστό κόσμο, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της υφηλίου. Συνεπώς, ο κάθε ορθόδοξος χριστιανός, ο κάθε ένας από εμάς, σε αυτήν την όμορφη και φιλόξενη χώρα της Ζάμπιας, γίνεται φορέας αυτού του πολιτισμού. Και αυτόν τον πολιτισμό, πρέπει πάση θυσία να κρατήσουμε ζωντανό. Το οφείλουμε στα παιδιά μας, το μέλλον και την συνέχεια αυτής της χώρας.

Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί στην σπορά και διάδοση του Ευαγγελικού λόγου, στις δύο χώρες της πνευματικής δικαιοδοσίας μας. Είναι εντολή του Αρχηγού της πίστεώς μας Κυρίου μας Ιησού Χριστού να μαθητεύσουμε «εις πάντα τα έθνη», γνωρίζοντας το σωτήριο Όνομά Του στα πέρατα της οικουμένης. Η ιεραποστολή είναι καθήκον κάθε βαπτισμένου χριστιανού, πόσο μάλλον του Επισκόπου. Γι’ αυτό θα δοθεί έντονος αγώνας για την διάδοση της Ορθόδοξης πίστης, με σεβασμό στο ανθρώπινο πρόσωπο και την προσωπική ελευθερία όλων. 

Θέλω να κάνω ιδιαίτερη αναφορά στα νιάτα της Παροικίας μας, τα παιδιά σας και από εδώ και στο εξής παιδιά μου. Τους θέλω όλους κοντά μου. Θέλω να ακούω τις σκέψεις, τις προτάσεις, τα όνειρα και τα προβλήματά τους. Ζητώ να με κυκλώσουν, για να μου δώσουν δύναμη στο δύσκολο έργο μου. 

Με γνωρίζετε όλοι σας. Σας υπηρέτησα στο παρελθόν με αυταπάρνηση ως ιερέας. Και αυτή την ιερά στιγμή, που βρίσκομαι «επί της Καθέδρας», περιμένετε από εμένα να ακούσετε τις σκέψεις και τα όνειρα που έχω. Όμως, δεν επιθυμώ να εξαγγείλω κάτι συγκεκριμένο. Οι εξαγγελίες είναι έργο πολιτικής φύσης. Ο Επίσκοπος δεν εξαγγέλλει, αλλά εργάζεται συνεχώς, ακατάπαυστα και αποτελεσματικά.

Αγαπητοί μου, 
Κλείνοντας αυτές τις σύντομες σκέψεις μου, θα ήταν παράλειψη εκ μέρους μου να μην ευχαριστήσω με αμέτρητη ευγνωμοσύνη πρώτα από όλα τον Θεό της αγάπης για την πολλαπλή Του πρόνοια και άπειρη συγκατάβαση στην ταπεινότητά μου.

Ευγνωμονώ από καρδιάς την Α.Θ.Μ., τον Άγγελο της Ορθοδοξίας στην Αφρική μας, τον Μακαριώτατο Πάπα και Πατριάρχη μας κ.κ. Θεόδωρο, για την πατρική του αγάπη και την εμπιστοσύνη της διαποίμανσης αυτής της σπουδαίας Μητροπόλεως, καθώς και την περί Αυτόν Αγία και Ιερά Σύνοδο για την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό μου. 

Ευχαριστώ τον εκπρόσωπο του Πατριάρχου μας Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ναϊρόμπι κ. Μακάριο, ο οποίος στα χρόνια της εδώ συνεργασίας μας μου έδειξε ότι με την σιωπή, την υπομονή και την εν Χριστώ θυσιαστική αγάπη και θεώρηση των προβλημάτων, τα πάντα αντιμετωπίζονται αισίως.

Τον άγιο Τοποτηρητή της Μητροπόλεώς μας Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ιωαννουπόλεως και Πρετορίας κ. Δαμασκηνό, που κατέστη το τελευταίο χρονικό διάστημα ο φύλακας άγγελος της Τοπικής Εκκλησίας και με ανύσταχτο ενδιαφέρον και αγάπη, τόσο στα διοικητικά και πνευματικά ζητήματα της Μητροπόλεώς μας όσο και σε εμένα προσωπικά, εργάσθηκε άοκνα. Τον ευχαριστώ εκ βαθέων.

Ευχαριστώ επίσης του αδελφούς αγίους Αρχιερείς, που προσήλθαν από πολύ μακριά για να μας τιμήσουν, τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κατάνγκα κ. Μελέτιο και την συνοδεία του από το Κονγκό, τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μουάνζα κ. Ιερώνυμο από την Τανζανία, τον Σεβασμιώτατο Επίσκοπο Μπουρούντι και Ρουάντα κ. Ιννοκέντιο, ο οποίος έχει στο παρελθόν υπηρετήσει εδώ την Κοινότητά μας, και τον Σεβασμιώτατο Επίσκοπο Κισούμου και Δυτικής Κένυας κ. Αθανάσιο, με τον οποίο συνδεόμαστε με μακρά αδελφική φιλία από τα χρόνια της κοινής διακονίας μας στην Νότιο Αφρική.

Τον Εντιμότατο Εκπρόσωπο του Εξοχότατου Προέδρου της χώρας μας κ. Edgar Chagwa Lyngu, Υπουργό των Εσωτερικών κ. Davies Mwila, για την τιμή που μας κάνει με την παρουσία του καθώς και τα λοιπά Κυβερνητικά στελέχη και κρατικούς λειτουργούς που παρευρίσκονται κοντά μας.

Τους εκπροσώπους της φίλτατης Μητέρας πατρίδας μας, της Ελλάδας, τον αγαπητό μου φίλο και εκπρόσωπο του Ελληνικού Κοινοβουλίου κ. Νικόλαο Νικολόπουλο. Την Γενική Διευθύντρια Διεθνών Σχέσεων και απόδημου Ελληνισμού της Βουλής των Ελλήνων κα. Νάγια Μήλιου. Τον Γενικό Διευθυντή της Θρησκευτικής Υπηρεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας πατέρα Νικόλαο Γουρδούπη.

Ομοίως εκφράζω τις ευχαριστίες μου στον Σεβασμιώτατο εκπρόσωπο της Αγίας Έδρας κ. Julio Murat, καθώς και όλους τους λοιπούς εξοχότατους πρέσβεις και εκπροσώπους του Διπλωματικού Σώματος στην Δημοκρατία της Ζάμπια, ειδικότερα δε τον πρέσβη της Αιγυπτιακής Δημοκρατίας, που εκπροσωπεί την έδρα του Πατριαρχείου μας στην ευλογημένη γη της Αιγύπτου. 

Όλους τους εκπροσώπους των θρησκευτικών Κοινοτήτων της χώρας μας που βρίσκονται ανάμεσά μας.

Τον ευλογημένο λαό του Θεού, την οικογένειά μας, την Ελληνική Κοινότητα και προσωπικά τον Πρόεδρό της κ. Ανδρέα Δάμαλη και τους συνεργάτες του, οι οποίοι ημέρα και νύκτα αναλώνονται για το καλό και την πρόοδο της ευλογημένης παροικίας μας και για τους κόπους που κατέβαλαν για την προετοιμασία της σημερινής διοργάνωσης, αλλά και όλους τους φίλους που συνέδραμαν υλικά ή πνευματικά βοηθώντας την διοργάνωση αυτή.

Τελευταίους άφησα τους εκπροσώπους της Πατρίδας μας, τους Γενικούς Πρόξενους Ελλάδας και Κύπρου, Κύπρου και Ελλάδας, κυρίους Μιχάλη Κρούπνικ και Χρήστο Σπάιρον, με τους οποίους συνδέομαι με αδιάκοπη και αδιατάρακτη φιλία πάνω από 20 έτη. Τους ευχαριστώ θερμά για τους κόπους και την στήριξή τους στους αγώνες μου.

Επίσης, τους αδελφούς μου κληρικούς, τους ευγνωμονώ ευχόμενος καλή δύναμη στο έργο τους. 

Ευχαριστώ τους συνεργάτες μου και φίλους από την Ελλάδα, την Μοζαμβίκη, την Ζιμπάμπουε, το Μαλάουι και την Νότια Αφρική, που προσήλθαν στην χαρά της Τοπικής μας Εκκλησίας.

Κλείνοντας, ζητώ ταπεινά από όλους εσάς έντονη προσευχή για την ενίσχυση και την ευλογία του Τριαδικού Θεού στο έργο μας και ζητώ συγγνώμη εάν λόγω της έντονης συγκινησιακής φόρτισης παρέλειψα να ευχαριστήσω κάποιον.

Δεν υπάρχουν σχόλια: