e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 7 Οκτωβρίου 2017

"Μη κλαίε"

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ
της Κυριακής Γ΄ Λουκά
8 Οκτωβρίου 2017
(Λουκ. ζ΄, 11-16)

Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεργιώτης


Απερίγραπτος με λόγια και μέγιστος ο πόνος της φτωχής χήρας της ευαγγελικής περικοπής, η οποία χτυπήθηκε από την δυστυχία. Αρχικά έχασε σε νεαρή ηλικία τον άνδρα της κι αμέσως μετά ολοκληρώθηκε η δυστυχία της με την απώλεια του μονάκριβου γιου της, ο οποίος αποτελούσε το μοναδικό στήριγμα και την παρηγοριά της.
Ο Κύριός μας γνωρίζει τέλεια όλα τα ανθρώπινα και συμμερίζεται σε βάθος κάθε μεγάλο ή μικρό ανθρώπινο πόνο. Καθόλου τυχαίο που τα βήματά Του Τον οδήγησαν στην μικρή πόλη της Ναΐν για ν' ανακουφίσει τη φτωχή αυτή γυναίκα και να δώσει μέγα σημείο της δύναμης του Θεού.
Ως τέλειος άνθρωπος άφησε τα δάκρυά Του να τρέξουν, διότι ο θάνατος είναι κάτι αφάνταστα βαρύ και ξένο προς την ανθρώπινη φύση, αντίθετο με τον πόθο της αιωνιότητας που ο Θεός τοποθέτησε στην ανθρώπινη ψυχή. Όπως κανείς από εμάς δεν θα μείνει αλώβητος από την αμαρτία, έτσι δεν θα μείνει άθικτος και από τον θάνατο που είναι συνέπεια και αποτέλεσμά της. Ήδη από τα χρόνια της Καινής Διαθήκης οι Μεγάλοι Προφήτες και σοφοί συγγραφείς, όπως ο Σοφός Σειράχ, μιλούν για το πόσο πικρή και καταθλιπτική για τον άνθρωπο είναι ακόμη και η σκέψη του θανάτου.
Όμως ο αληθινός Χριστιανός οφείλει να είναι και να παραμένει αληθινός και ηρωικός αγωνιστής ενάντια στον αναπόφευκτο πόνο. Οφείλει να γνωρίζει ότι ο χωρισμός με το αγαπημένο του πρόσωπο θα είναι προσωρινός. Εάν η ζωή μας είναι σύμφωνη με το θείο θέλημα, θα μεταβούμε κι εμείς στους κόλπους του Θεού κοντά στα προσφιλή μας πρόσωπα και τότε η απόλαυση της αιωνιότητας θα είναι διαρκής.
Αυτό το γεγονός τόνισε ο Κύριός μας όχι μόνο με την αγία Του ζωή και στο Λόγο Του, αλλά και με την Σταύρωση και την Ανάστασή Του. Με όργανο τον ίδιο τον θάνατο νίκησε και εξουδετέρωσε τον θάνατο, γινόμενος η απαρχή της Αναστάσεως όλων των κεκοιμημένων.
Ας έχουμε λοιπόν κουράγιο και ας γίνουμε κι εμείς αληθινοί μαχητές για να κερδίσουμε την αιώνιο ζωή. Γένοιτο! 

Δεν υπάρχουν σχόλια: