e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2019

Ανδρεία στάση και θέση του Μητροπολίτη Ιωαννίνων για το Ουκρανικό σε Ρώσο Αρχιερέα επισκέπτη του


Την Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2019 το απόγευμα, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Μάξιμος δέχθηκε εθιμοτυπική επίσκεψη του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Βερέγιας κ. Αμβροσίου, Πρυτάνεως της Ιερατικής Σχολής Υπαπαντής μετά της τιμίας Αυτού συνοδείας. 

Κατά την διάρκεια του επισήμου δείπνου που παρατέθηκε, συζητήθηκαν διάφορα επίκαιρα θέματα, εκκλησιαστικού και γενικότερου περιεχομένου, έγινε παρουσίαση των δραστηριοτήτων του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Βερέγιας και της Ιεράς Μητροπόλεως Ιωαννίνων.

Εκτενέστερα και ενδελεχώς συζητήθηκε μεταξύ των δύο Αρχιερέων το Εκκλησιαστικό ζήτημα της Αυτοκεφαλίας της Ουκρανικής Εκκλησίας. 

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιωαννίνων έκανε αναλυτική αναφορά στα κανονικά ζητήματα που κατά καιρούς αναφύονται αλλά και ανεφύησαν τις τελευταίες δεκαετίες στα Εκκλησιαστικά πράγματα παγκοσμίως, καθώς και στον τρόπο που τα πολιτικά πράγματα επηρέασαν τα Εκκλησιαστικά δρώμενα, στην διάρκεια της παλαιότερης και σύγχρονης Εκκλησιαστικής πραγματικότητας.

Αναφέρθηκε στις εκατοντάδες περιπτώσεις κανονικών παρεκκλίσεων και στην άσκηση οικονομίας που ακολούθησε, ιδιαίτερα δε στις υποθέσεις απονομής αυτοκεφαλίας τα τελευταία 180 έτη, μέσα από διαδικασίες πολιτικών-κοσμικών παρεμβάσεων, στα σχίσματα και την άσκηση οικονομίας για την αποδοχή σχισματικών κληρικών με σκοπό την  αποκατάσταση της εκκλησιαστικής ενότητας και κοινωνίας.

Ιδιαίτερα δε, αναφέρθηκε στις προσπάθειες του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου και στις υποχωρήσεις Του των τελευταίων ετών, προκειμένου να διατηρηθεί η ενότητα και η συμπόρευση με την Ρωσική Εκκλησία, πράγμα το οποίον όχι μόνον δεν εκτιμήθηκε, αλλά έφθασε στο σημείο ο Ίδιος, πριν τη Μεγάλη Σύνοδο της Κρήτης, να εγκαταλειφθεί από το Πατριαρχείο της Μόσχας και μετά από τόσες υποχωρήσεις να βρεθεί εγκαλούμενος, ενώ τα πάντα είχαν συμφωνηθεί στις προσυνοδικές διαδικασίες, και πάντα με θυσίες και υποχωρήσεις του Οικουμενικού Πατριάρχου.

Ο Σεβ. Βερέγιας, αναφέρθηκε στις αντιδράσεις του Ρωσικού λαού σε θέματα που αφορούσαν τις σχέσεις με τις ετερόδοξες Χριστιανικές ομολογίες, για να λάβει την απάντηση ότι μεταξύ της τελευταίας προσυνοδικής διάσκεψης της Γενεύης και της Μεγάλης Συνόδου, υπήρξε ένα κοινό ανακοινωθέν του Πάπα της Ρώμης και του Αγιωτάτου Πατριάρχου Μόσχας, το οποίον έγραφε πράγματα για τις σχέσεις των δύο Εκκλησιών που προκαλούν το Ορθόδοξο αίσθημα, με την ομολογία της ανενδοίαστης αποδοχής της Εκκλησίας της Ρώμης, ως τέτοιας.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιωαννίνων παρακάλεσε τον Αρχιερέα του Πατριαρχείου της Μόσχας να μεταφέρει την αγωνία Του και την διαφωνία Του με το μέτρο της ακοινωνησίας που επέβαλε η Εκκλησία της Μόσχας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, ανέφερε ότι υπάρχουν αμέτρητα παραδείγματα αντικανονικής ύπαρξης παραλλήλων δικαιοδοσιών για τις οποίες δεν υπάρχει καμιά διαμαρτυρία και κάλεσε τη Ρωσική Εκκλησία σε αυτοσυγκράτηση με σκοπό τη διατήρηση της Ενότητας της Ορθοδοξίας.

"Κανείς δεν θέλει ένα σχίσμα και χαιρόμαστε που το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν προχώρησε στα ίδια μέτρα ακοινωνησίας που επέβαλε η Ρωσική Εκκλησία. Ευελπιστούμε ότι με υπομονή η ιστορική πορεία θα βοηθήσει να αποσοβηθεί το σχίσμα, σ’ ένα πνεύμα σεβασμού και οικονομίας για εκατομμύρια ανθρώπους που δεν όφειλαν να παραμείνουν αποκομμένοι από το Εκκλησιαστικό σώμα και την ευχαριστιακή κοινωνία". 

Ευχαρίστησε δε τον Σεβ. Βερέγιας κ. Αμβρόσιο για την επίσκεψή Του και την δυνατότητα ειλικρινούς επικοινωνίας. Οι δύο Αρχιερείς αντήλλαξαν εγκάρδιες ευχές, δώρα και προσκλήσεις για επανεύρεση τόσο στην Ρωσία όσο και στα Ιωάννινα στο μέλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια: