e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 12 Αυγούστου 2020

"Απόστολοι εκ περάτων συναθροισθέντες ενθάδε..."


Σκέψεις Δεκαπενταύγουστου από τον π. ΙΩΑΝΝΗ ΡΕΝΕΣΗ

Η πασχαλιά του καλοκαιριού είναι ήδη στην καρδιά κάθε ορθόδοξου χριστιανού. Ποία ψυχή μένει αμέτοχη και ασυγκίνητη στο άκουσμα του ιερού υμνωδού “Γεθσημανή το χωρίω κηδεύσατέ μου το σώμα”; 

Οι καμπάνες θα χτυπήσουν χαρμόσυνα όπου γη και εκκλησία, για να αναγγείλουν την ομορφότερη εκδημία Εκείνης, που έγινε “γέφυρα μετάγουσα απο γής προς ουρανό”. 

Εκείνης, που ο θάνατός Της είναι νίκη έναντι του θανάτου και γιορτή. Της μάνας Εκείνης, που ακούει κάθε πικραμένη και πονεμένη μάνα, στέλνοντας την ενίσχυση και την παρηγοριά Της, γιατί και η ίδια υπέφερε στον θάνατο του παιδιού Της, σκούπισε το αίμα Του και υπέστη το μαρτύριο να Τον κρατήσει νεκρό στα χέρια Της, χωρίς να βογκήξει, όχι σαν αγία αλλά ως θνητή και ως μάνα. Της μάνας Εκείνης, που μέσα στην καρδιά Της χωρά τον κόσμο όλο ακόμα και τους υβριστές Της. 

Η θέση Της κοντά στον Υιό Της και Θεό μας δίνει την δυνατότητα να μεσιτεύει και να προσεύχεται για τον καθένα μας, και, όπως ψάλλουμε στον μικρό παρακλητικό κανόνα προς Εκείνην “ουδείς προστρέχων επί σοι κατησχυμένος από σου εκπορεύεται, αγνή Παρθένε Θεοτόκε, αλλ' αιτείται την χάριν και λαμβάνει το δώρημα, προς το συμφέρον της αιτήσεως”

Εκ περάτων, λοιπόν, συναθροίστηκαν στη Γεθσημανή οι μαθητές του Χριστού για να αποχαιρετήσουν την Παναγία. Στο όρος των Ελαιών έκλιναν τις κορφές τους τα δέντρα -κατά την ιερά παράδοση- για να Την προσκυνήσουν και να Την αποχαιρετήσουν. Ας τρέξουμε και εμείς και ας κλίνουμε γόνυ ψυχής και σώματος να Την προσκυνήσουμε, να Την τιμήσουμε και να Την δοξάσουμε.

Είθε η Παναγία μας να μεσιτεύει πάντα για όλους μας στον Υιό της και Κύριο μας! Καλό και ευλογημένο δεκαπενταύγουστο, καλή θερινή πασχαλιά!

Δεν υπάρχουν σχόλια: