e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 30 Απριλίου 2023

Το θάρρος και η ψυχική δύναμη των Μυροφόρων

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ 

 της Κυριακής των Μυροφόρων, 30 Απριλίου 2023

(Μαρκ. ιε΄ 43- ιστ΄ 8)

Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεριώτης 

Μεγάλο το θάρρος και η ψυχική δύναμη των Μυροφόρων! Αδύναμες και ασήμαντες γυναίκες οι ίδιες, οι οποίες έζησαν σε μια εποχή σκοτεινή, εχθρική και πολύ δύσκολη για το φύλο τους. Παρ’ όλα αυτά δεν δίστασαν και δεν πτοήθηκαν, έχοντας γίνει μάρτυρες σε τραγικά και συγκλονιστικά γεγονότα.

Ο Ιωσήφ ο από Αριμαθαίας, που αρχικά όντας, πλούσιος και επιφανής κρυβόταν για να αποφύγει τις συνέπειες, ξεπέρασε τον φόβο του και μερίμνησε για την ταφή του Ιησού, συνεπικουρούμενος από τις γυναίκες αυτές. Επομένως, οι μυροφόρες, συμμετείχαν σε όλες τις εκφάνσεις του θείου δράματος και ακολούθησαν το σώμα του Ιησού μέχρι τον τάφο. Το έπλυναν, το μύρωσαν, το εσπαργάνωσαν, το τοποθέτησαν και παρακολούθησαν τον βαρύ λίθο να κυλίεται και να κλείνει το άνοιγμα. Όλα τα παραπάνω θα συνέτριβαν και τον γενναιότερο των ανθρώπων, πόσο μάλλον μερικές αδύναμες γυναίκες.

Όμως, όχι μόνον το άντεξαν με απύθμενο κουράγιο και θερμή πίστη, αλλά δεν περιορίστηκαν σ’ αυτά μόνο. Ξεκίνησαν πριν ακόμη χαράξει την «μία των Σαββάτων», για να επισκεφθούν τον τάφο του Κυρίου. Δεν φοβήθηκαν να περπατήσουν την νύχτα εκτεθειμένες σε κάθε κίνδυνο, ούτε τις τρόμαξε το συναπάντημα με εξοργισμένους εχθρούς του Κυρίου και των Αποστόλων.

Φθάνοντας στον τάφο βρέθηκαν μπροστά σε ένα ακόμη θαύμα. Το συγκλονιστικότερο όλων! Αντίκρισαν τον τάφο άδειο και τον λευκοφορεμένο Άγγελο να κάθεται πάνω στην πλάκα και να τις ενημερώνει για την Ανάσταση του Κυρίου, παροτρύνοντάς τις να διακηρύξουν το χαρμόσυνο νέο παντού.

Αυτό το περιστατικό, από μόνο του, δείχνει πόσο πολύ στην επίγεια ζωή Του, ο Χριστός εξύψωσε, σεβάστηκε και τίμησε το γυναικείο φύλο. Απευθυνόταν το ίδιο σε άντρες και γυναίκες, πολλές εκ των οποίων είχε μαθήτριες, μεριμνούσε για όλων την σωτηρία και τους αντιμετώπιζε όλους ισότιμα, σε μια εποχή που επικρατούσε βαθιά απαξιωτική αντίληψη για τις γυναίκες. Θεράπευσε και ανέστησε γυναίκες, συναναστράφηκε με πόρνες και αμαρτωλές, χωρίς να τις καταδικάζει και να τις απαξιώνει. Έτσι, έθεσε τις βάσεις για τον μοναδικό υγιή και σωστό φεμινισμό. Τον οποίον όλοι μας καλό θα ήταν να ενστερνιστούμε, αποφεύγοντας τους κοσμικούς δικαιωματισμούς και τις άλλες πλανεμένες φιλοσοφίες και ακρότητες της εποχής μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: