e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 11 Μαΐου 2023

Συνεχίζεται η προσχώρηση ενοριών και κληρικών στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας

Την ώρα που ο ηρωικός Ουκρανικός Λαός αγωνίζεται με αυταπάρνηση και υγιή φιλοπατρία για την υπεράσπιση της Πατρίδος του από τους ανίερους Μοσχοβίτες εισβολείς, οι Ορθόδοξοι Ουκρανοί συνεχίζουν αθρόα να εγκαταλείπουν τη μοσχοβίτικη σέκτα της εν Ουκρανία εκκλησιαστικής παρουσίας του ψευδοπατριάρχου της Μοσχοβίας Κυρίλλου Γκουντιάεφ και να προσχωρούν στη στοργική αγκαλιά της μόνης Κανονικής εν Ουκρανία Ορθοδόξου Εκκλησίας υπό τον Μακαριώτατο Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ.κ. ΕΠΙΦΑΝΙΟ.

Μάλιστα, ενώ στην αρχή αυτής της θεάρεστης πορείας, όταν δόθηκε ο Τόμος της αυτοκεφαλίας στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, συνήθως προσχωρούσαν με συντριπτική πλειοψηφία μόνον οι ενορίτες πιστοί, αλλά σπάνια και οι κληρικοί (που δέχονταν τους εκβιασμούς και τις απειλές των μοσχοβιτών επισκόπων του Ονουφρίου), σήμερα πλέον, μετά τη ρωσσιστική εισβολή, τα πράγματα έχουν αλλάξει άρδην. 

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι κληρικοί ακολουθούν το ποίμνιό τους και προσχωρούν και αυτοί στην αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας. 

Και σε αυτό έχει σίγουρα συμβάλλει και το γεγονός ότι από το Μάιο του 2022 η υπό τον Ονούφριο εκκλησιαστική δομή είναι πλέον απολύτως αντικανονική, σχισματική οφείλουμε να πούμε, αφού αυθαίρετα και αυτόκλητα "αποσχίστηκε" από το πατριαρχείο Μόσχας, χωρίς ταυτόχρονα να θεραπεύσει αυτή την εκκλησιολογική ανωμαλία εντασσόμενη υπό την κανονική προστασία του Τόμου που χορήγησε το Οικουμενικό Πατριαρχείο. 

Οι κληρικοί του Ονουφρίου, όσοι τουλάχιστον διαθέτουν στοιχειώδη Ορθόδοξη εκκλησιολογική παιδεία και δεν είναι πράκτορες του "ρωσσικού κόσμου" και προδότες του Έθνους τους, κατανοούν πλέον ότι η λεγόμενη "Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία" του Ονουφρίου δεν έχει κανονικό έρεισμα και εκκλησιαστική υπαγωγή, αλλά στην πραγματικότητα λειτουργεί ως σχισματική σέκτα.

Έτσι, στις 4 Μαΐου 2023, ο Μακαριώτατος Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ.κ. ΕΠΙΦΑΝΙΟΣ δέχθηκε στο Μητροπολιτικό Οίκο ακόμη δύο ενορίες και τρεις κληρικούς που εγκατέλειψαν τη μοσχοβίτικη σέκτα και προσχώρησαν στην Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας. Πρόκειται για τον προϊστάμενο της ενορίας προς τιμήν του Αγίου Προφήτη Ηλία στην Καλινίβκα της περιφέρειας Φαστίβ της περιφέρειας Κιέβου, Αρχιμανδρίτη Γιαροσλάβ (Αλεξέενκο), τον κληρικό της ενορίας αυτής, ιερέα Βολοντίμιρ Σινκαρούκ, και τον προϊστάμενο της ενορίας προς τιμήν του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην Ντίμπροβα της Καλινίβκα, ιερέα Ολέξι Στεπάνοφ, οι οποίοι υποστήριξαν την απόφαση των κοινοτήτων τους να ακολουθήσουν τον Τόμο και να ενταχθούν στην Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας.

Στη συνάντηση συμμετείχε επίσης ο Γραμματέας της Επαρχίας Κιέβου, Πρωτοπρεσβύτερος Μιχαήλο Λέσιουκ.

Ο Προκαθήμενος μίλησε στους ιερείς, τους ευχαρίστησε για τη γενναία απόφασή τους, τους παρέδωσε τα σχετικά διατάγματα και τους χάρισε επιτραχήλια και βιβλία ακολουθιών στην ουκρανική γλώσσα. 

Πηγή









Δεν υπάρχουν σχόλια: