e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2015

Συνοπτικά στοιχεία για τη συμμορία που καταλήστεψε τους Ναούς της Ζακύνθου

Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα οποία αντλούμε από αστυνομικές πηγές, όσον αφορούν στις κατ' εξακολούθησιν κλοπές των ναών της Ζακύνθου, που ταλάνισαν τον τελευταίο καιρό το νησί μας, συνοψίζουμε τα ακόλουθα: 

1. Οι συλληφθέντες είναι κατ' αρχήν πέντε νεαροί: Τέσσερις Αλβανοί κι ένας Βούλγαρος, όλοι κάτοικοι Ζακύνθου, από 18 έως 27 ετών, εκ των οποίων οι δύο εκ των Αλβανών αδέλφια. 
2. Στην ανωτέρω ομάδα των διαρρηκτών προστέθηκε κι ένας έκτος, Έλληνας Ζακυνθινός, 22 ετών
3. Όλοι κατηγορούνται για διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών και συναυτουργία. Είχαν ενωθεί σε συμμορία για να κλέβουν εκκλησίες του νησιού, πράγμα που κατάφεραν. 
4. Οι συλληφθέντες ομολόγησαν τις πράξεις τους, εκτός από την περίπτωση του Ναού και της Εικόνας της Αγίας Μαύρας, για την οποία -ως γνωστόν- υπήρξε γενικευμένη λαϊκή κατακραυγή, τα δε κλοπιμαία είναι πολλά. Θυμίζουμε ότι η Εικόνα της Αγίας βρέθηκε στον δρόμο του χωριού Ρωμύρι και επεστράφη στη βάση της. 
5. Στα χέρια τους βρέθηκαν λιγοστά από τα κλοπιμαία, τα οποία αποδόθηκαν στους ναούς από τους οποίους τα αφαίρεσαν. 
6. Παρά την άρνηση των συλληφθέντων για την περίπτωση της Αγίας Μαύρας, από την έρευνα βρέθηκαν στην κατοχή τους ορισμένα χρυσά, που έφερε η Εικόνα και ήδη παραδόθηκαν στον Εφημέριο Μαχαιράδου.   
7. Σύμφωνα με τις έρευνες της Αστυνομίας και όσα ομολόγησαν οι δράστες είχαν παραβιάσει -πλην της Αγίας Μαύρας- τους εξής Ναούς μας, είτε κεντρικούς των Ενοριών, είτε παρεκκλήσια ή ιδιωτικά εξωκλήσια: Παναγίας Ευτυχιδιώτισσας Μαχαιράδου, Παναγίας στου Κούκεση, Αγίου Γεωργίου Μέσω Γερακαρίου, Παναγίας Περναριώτισσας στο Σκουληκάδο, Αγίου Ιωάννου Άνω Γερακαρίου, Αγίας Μαρίας του Κλωπά στις Μαριές, Ταξιαρχών στις Ορθονιές, Αγίας Παρασκευής Μέσω Βολιμών, Αγίων Αποστόλων και Οσίου Αντωνίου στο Κερί και Γενέσεως της Θεοτόκου στο Καλπάκι Ρωμυρίου. 
8. Από την προανάκριση προέκυψε ότι δύο εκ των συλληφθέντων πωλούσαν ορισμένα από τα κλοπιμαία χρυσά σε γνωστό Ενεχυροδανειστήριο της Ζακύνθου
9. Όλα τα μέλη της συμμορίας δεν εργάζονταν κάπου, αλλά -ως φαίνεται- ζούσαν από τις κλοπές, φροντίζοντας κάθε φορά να ενεργούν ενοικιάζοντας διαφορετικό αυτοκίνητο, χρησιμοποιώντας πάντα κουκούλες-γάντια και πωλώντας αμέσως τα κλοπιμαία. 
10. Καθοριστική ήταν η ληστεία στην Αγία Μαύρα, όπου κατεγράφησαν από τις κάμερες και, παρά τις προφυλάξεις τους προδόθηκαν από τον σωματότυπό τους, δεδομένου ότι οι συγκεκριμένοι παρακολουθούνταν από μηνός ως ύποπτοι για τις κλοπές στις προηγούμενες εκκλησίες. 

1 σχόλιο:

Doris Freris είπε...

Οπωσδήποτε θα τιμωρηθούν οι συμμορίτες, πρέπει όμως να τιμωρηθούν και οι αποδέκτες, οι οποίοι είναι πιο ένοχοι γιατί αυτοί υποκινούν τους διαρρήκτες.