e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 5 Απριλίου 2015

Η Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα, αφετηρία για γονιμότερη και ουσιαστικότερη πνευματική ζωή

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ
της Κυριακής των Βαΐων 5ης Απριλίου 2015
(Ιωάν. ιβ' 1-18)

Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεργιώτης

Ο Σωτήρας Ιησούς εισέρχεται ταπεινά, χωρίς πομπές και επιδείξεις, στην ιερή πόλη, έτοιμος να δεχθεί το εκούσιον πάθος για την λύτρωση του ανθρωπίνου γένους από την αμαρτία. Βλέποντάς Τον οι ισχυροί του τότε κόσμου, οι άρχοντες, οι αξιωματούχοι, θα γελούσαν σαρκαστικά όντας οι ίδιοι συνηθισμένοι σε πλούτη, δόξες και λαμπρούς κοσμικούς θριάμβους. Όμως δεν γνώριζαν ότι η ταπεινή είσοδος του Ιησού, η προαναγγελθείσα από τους παλαιοδιαθηκικούς Προφήτες αιώνες πριν, σηματοδοτούσε πολλά πράγματα για το ανθρώπινο γένος και την ιστορία του κόσμου.

Πλήθος λαού ακολούθησε τον πράο και ταπεινό Ιησού κατά την είσοδό Του στην Ιερουσαλήμ. Είχαν ακούσει όλα τα θαυμαστά που δίδαξε κι έπραξε ο Ιησούς και κυρίως είχαν πληροφορηθεί την ανάσταση του αγαπημένου του φίλου Λαζάρου, λίγες μέρες πριν. Το πλήθος ξέσπασε σε ύμνους και ζητωκραυγές, έστρωσαν στο δρόμο τα ενδύματά τους και κρατούσαν κλάδους φοινίκων. Κραύγαζαν χαρούμενοι: «Εὐλογημένος ὁ ἐρχόμενος ἐν ὀνόματι Κυρίου ὠσαννά ἐν τοῖς ὑψίστοις», δηλαδή «χίλιες φορές δοξασμένος ας είναι ο απεσταλμένος του Θεού! Την δόξα Του ας βροντοφωνήσουν οι άγγελοι στους ουρανούς!». Καθώς μάλιστα πλησίαζαν στην Ιερουσαλήμ, άλλο μέγα πλήθος ερχόμενο από την πόλη έσμιξε χαρούμενο και θορυβώδες με αυτό που πήγαινε στην πόλη. Υπήρξε μεγαλειώδης υποδοχή, χωρίς προηγούμενη συνεννόηση και οργάνωση.

Ο Κύριος όμως έμεινε ασυγκίνητος και λυπημένος. Διότι γνώριζε πολύ καλά πόσο κούφιες θα αποδεικνύονταν αυτές οι ενθουσιώδεις εκδηλώσεις. Δεν προέρχονταν –δυστυχώς– από βαθιά πίστη και σεβασμό στον Σωτήρα Χριστό, ούτε από τον πόθο της Λύτρωσης, αλλά ήταν επιφανειακές και παροδικές. Ο Κύριος γνώριζε καλά ότι ο λαός που τώρα τον ζητωκραύγαζε, λίγες μέρες μετά θα τον εξύβριζε χυδαία, θα τον κατηγορούσε, θα τον οδηγούσε στον μαρτυρικό θάνατο, φωνάζοντας «άρον, άρον, σταύρωσον αυτόν». Δυστυχώς, ο λαός αυτός «τοῖς χείλεσιν» μόνον τιμούσε τον Θεό και γι αυτό ο όλεθρός του ήταν ήδη προδιαγεγραμμένος. Και ο Ιησούς, γνωρίζοντας αυτό, ένιωθε πίκρα και βαθύτατη συντριβή.

Ας μην είμαστε, λοιπόν, και εμείς επιφανειακοί και ψεύτικοι σαν τον λαό αυτόν! Ας μην περιορίζουμε την ευσέβειά μας στις εορταστικές τελετές των εκκλησιών των ημερών αυτών, γινόμενοι ψυχροί και αδιάφοροι Χριστιανοί, βυθισμένοι στις βιοτικές μέριμνες. Ας προσέξουμε πολύ, ώστε η Μεγάλη Εβδομάδα και το Άγιο Πάσχα να αποτελέσουν αφετηρία για μια γονιμότερη και ουσιαστικότερη πνευματική ζωή!

Δεν υπάρχουν σχόλια: