e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2016

Μνήμη Αρχιεπισκόπου Αθηνών Χρυσοστόμου Α΄ Παπαδοπούλου (+22.10.1938)

Το μνημόσυνο του πρώτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών Χρυσοστόμου του Α΄ (+22.10.1938) τέλεσε κι εφέτος την Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2016, η εκκλησιαστική κοινότητα Αγίας Μαρίνης Ηλιουπόλεως. 

Στην περίοδο της ποιμαντορίας του μακαριστού Αρχιεπισκόπου, κτίσθηκε ο πρώτος ναός της Αγίας Μαρίνης, αλλά και έγιναν οι ενέργειες ιδρύσεως της ενορίας.

Την Θεία Λειτουργία και το Μνημόσυνο τέλεσε ο παρεπιδημών στην Αθήνα, Επίσκοπος Ναυκράτιδος Μελέτιος, Ιεράρχης του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, ο και Καθηγούμενος της περιωνύμου μονής του Οσίου Σάββα Αλεξανδρείας.

Ο πρόεδρος του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ναού αρχιμανδρίτης Σεραφείμ Δημητρίου, αφορμώμενος από την αποστολική περικοπή, εντόπισε δύο σημεία τα οποία και ανέπτυξε ως επίκαιρα στο σημερινό γίγνεσθαι.

Κατά πρώτον από το «μωρὰς δὲ ζητήσεις καὶ γενεαλογίας καὶ ἔρεις καὶ μάχας νομικὰς ­περιίστασο· εἰσὶ γὰρ ἀνωφελεῖς καὶ μάταιοι» προέτρεψε τους ενορίτες να αποφεύγουν να παρακολουθούν από της τηλοψίας ειδήσεις για κακά και δυσάρεστα γεγονότα τα οποία η γνώση τους δεν τα διορθώνει, αλλά και συζητήσεις πάνω στα λεγόμενα περί την οικονομική κρίση, τα οποία κουράζουν το πνεύμα, ταράζουν την ψυχή και αρρωσταίνουν το σώμα .

Στρέφοντας δε τον λόγο στο χωρίο «Ζηνᾶν τὸν νομικὸν καὶ ᾿Απολλὼ σπουδαίως πρόπεμψον, ἵνα μηδὲν αὐτοῖς λείπῃ. μανθανέτωσαν δὲ καὶ οἱ ἡμέτεροι καλῶν ἔργων προΐστασθαι εἰς τὰς ἀναγκαίας χρείας, ἵνα μὴ ὦσιν ἄκαρποι», μίλησε για την φιλολογία που προκαλεί ο επανελθών στο προσκήνιο λεγόμενος χωρισμός κράτους εκκλησίας. Εντόπισε το φαινόμενο να συζητούνε αρμόδιοι και αναρμόδιοι τα περί χωρισμού, ως διακοπή της μισθοδοσίας του κλήρου από το δημόσιο και  κατέδειξε ότι ο απόστολος Παύλος συνιστά να μην λείπει τίποτα στους συνεργούς του, από τα απαραίτητα για τις αναγκαίες χρείες, υποδεικνύοντας ότι οι δικοί μας – οι πιστοί – πρέπει να μάθουν να δίδουν τα χρειώδη στους λειτουργούς της μάνας Εκκλησίας και εκείνη να είναι πλούσια για τις ανάγκες των παιδιών της.

Κατέληξε ευχαριστώντας τον ιερουργό Αλεξανδρινό Επίσκοπο και αναφέρθηκε στην αγαθή συγκυρία της παρουσίας του, που συνέπεσε με το μνημόσυνο  του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου, ο οποίος διετέλεσε εφημέριος στην Αλεξάνδρεια αλλά και υπήρξε ο συγγραφέας της Ιστορίας της Αλεξανδρινής Εκκλησίας.

Ο επίσκοπος Μελέτιος, προ της απολύσεως ευχαρίστησε  τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο για την ευλογία που του έδωσε να λειτουργήσει στην Αγία Μαρίνα και να έχει συλλειτουργούς τον συμφοιτητή του Αρχιμανδρίτη Σεραφείμ αλλά και τον Αρχιμανδρίτη Δαμασκηνό Φυλακτό τον οποίο βρήκε διάκονο στην Αλεξάνδρεια όταν μετέβη προς διακονία εκεί και ο οποίος του συμπαραστάθηκε στην γνωριμία και την προσαρμογή με την Αιγυπτιακή πραγματικότητα.

Μετά τον απόλυση ο Αρχιμανδρίτης Σεραφείμ ανακοίνωσε την έναρξη το απόγευμα με αγιασμό, των πνευματικών συγκεντρώσεων στις οποίες ομιλεί ο Πρωτοσύγκελος του Μητροπολίτη Φωκίδος και ηγούμενος της Μονής Αγίων Αυγουστίνου και Σεραφείμ Τρικόρφου Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Μουλατσιώτης, αλλά και την κατά την ερχόμενη Κυριακή 23 Οκτωβρίου τέλεση της αρχαιοπρεπούς Λειτουργίας του Αγίου Ιακώβου κατά την Α΄ λειτουργία από τον Μητροπολίτη Βελεστίνου Δαμασκηνό και τα εγκαίνια το απόγευμα του παρακείμενου στο Ναό καταστήματος ειδών ευλαβείας και μοναστηριακών προϊόντων. 


Εκ του τμήματος Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας του Ενοριακού Συμβουλίου Ποιμαντικού Έργου του Ιερού Ναού Αγίας Μαρίνης Ηλιουπόλεως

Δεν υπάρχουν σχόλια: