e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2016

Πώς θα βλαστήσει ο σπόρος του Ευαγγελίου

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ
της Κυριακής Δ΄ Λουκά
16 Οκτωβρίου 2016
(Λουκά η΄ 5-15 )

Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεργιώτης


Βαρυσήμαντη η παραβολή του καλού Σπορέα, την οποία διηγείται σήμερα ο Κύριός μας. Χρησιμοποιώντας παραδείγματα από την καθημερινή αγροτική ζωή, παρουσιάζει έναν γεωργό που ρίχνει τον σπόρο του σε διάφορες κατευθύνσεις.

Ο πρώτος σπόρος, που έπεσε στον δρόμο και χάθηκε, είναι ο λόγος του Θεού, ο οποίος έπεσε στις καρδιές σκληρών και αμετανόητων ανθρώπων. Αυτοί, είτε αδιαφόρησαν παντελώς γι’ αυτόν, είτε τον αντιμετώπισαν περιπαιχτικά και περιφρονητικά.

Ο δεύτερος σπόρος έπεσε στην πετρώδη αδύναμη γη και δεν βρήκε αρκετό χώμα να βλαστήσει. Αυτή είναι η ψυχή των ενθουσιωδών και επιπόλαιων ανθρώπων, που δέχονται αρχικά τον θείο λόγο, αλλά δεν κάνουν τίποτα για να τον αναπτύξουν και να τον κρατήσουν.

Ο τρίτος σπόρος, που έπεσε σε εύφορη γη, αλλά γεμάτη αγκάθια και τον κατέπνιξαν, συμβολίζει τον θείο λόγο, ο οποίος έπεσε σε ψυχές ανθρώπων, που ναι μεν τον αποδέχθηκαν, αλλά παρασύρθηκαν από τον υλισμό και τις παραινέσεις των ασεβών ανθρώπων κι έτσι, βυθισμένοι σε αμαρτωλές συνήθειες, δεν ωφελήθηκαν από τον λόγο του Θεού.

Ο τελευταίος σπόρος πέφτει σε εύφορη γη και εκεί ριζώνει, δίνοντας πλούσιους καρπούς, χωρίς εμπόδια και ζιζάνια. Είναι ο σπόρος, που πέφτει στις καρδιές αληθινά πιστών ανθρώπων, οι οποίοι ακολουθούν απαρέγκλιτα το θείο θέλημα, απερίσπαστοι από κοσμικές σειρήνες και αμαρτωλές επιρροές.

Όλα αυτά δεν αναφέρονται μόνο στην εποχή του Ιησού. Ισχύουν για όλους τους ανθρώπους όλων των εποχών και θα ισχύουν ώς τη συντέλεια των αιώνων. Οι Απόστολοι είναι αυτοί, οι οποίοι στις γόνιμες ψυχές τους δέχθηκαν τον Θείο Λόγο και κατόπιν τον μετέδωσαν στους διαδόχους τους. Αυτό συνεχίστηκε με όλους τους Αγίους και τους Δικαίους της Εκκλησίας έως σήμερα.

Οφείλουμε, λοιπόν, να ακολουθήσουμε το παράδειγμά τους και οι δικές μας οι ψυχές ν’ αποτελέσουν γόνιμο, εύφορο και ελεύθερο έδαφος για να βλαστήσει ο σπόρος του Ευαγγελίου, ώστε κι εμείς οι ίδιοι να επωφεληθούμε και τους αδελφούς μας να βοηθήσουμε να βοηθηθούν. Ας μην αφήσουμε την αμαρτία και τον υλισμό να κυριεύσει τις ζωές μας. Αντίθετα, εμπιστευόμενοι τον δωρεοδότη Θεό, ας αγωνιστούμε τον αγώνα τον καλό που θα μας οδηγήσει στην θέωση, την οποία και οι ιεροί Πατέρες της Εκκλησίας μας απήλαυσαν. Γένοιτο! 

Δεν υπάρχουν σχόλια: