e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2017

Αλλαγή τακτικής για το χρυσό συμβόλαιο των 15 χιλ. στρεμμάτων

 ΣΤΙΣ 16 ΚΑΙ 17 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΕΚΔΙΚΑΣΗ ΣΤΟ ΠΟΛΥΜΕΛΕΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ 








Στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Ζακύνθου συνεχίστηκε χθες η δίκη για την ακύρωση του συμβολαίου με το οποίο πωλήθηκε έκταση 15.000 στρεμμάτων στην ορεινή Ζάκυνθο σε εταιρεία συμφερόντων του Εμίρη του Κατάρ. Από το πρωί μέχρι το μεσημέρι βρισκόταν στο έδρανο και δεχόταν ερωτήσεις ως μάρτυρας ο Αντιπεριφερειάρχης Λευτέρης Νιοτόπουλος ο οποίος κλήθηκε να απαντήσει σε εκατοντάδες ερωτήσεις της πλευράς των εναγομένων. Υπενθυμίζεται πως η τοπική εκκλησία είναι αυτή που κατέθεσε την αγωγή ενώ υπάρχουν και οι πρόσθετες παρεμβάσεις των κατοίκων που διεκδικούν δική τους γη που πουλήθηκε μαζί με όλα τα υπόλοιπα από τον Γ. Χάρο στην εταιρεία ΠΙΜΑΝΑ Α.Ε.

Η πλευρά των αγοραστών κατά τη χθεσινή ημέρα έδειξε διάθεση συνεργασίας με τους κατοίκους της ορεινής Ζακύνθου και γι’ αυτό ζητήθηκε (στην πορεία εκδίκασης της υπόθεσης) να γίνει διακοπή ολίγων ημερών για να μπορέσει να συζητήσει μαζί τους. Είχε προηγηθεί αντίδραση μέσα στην αίθουσα του Δικαστηρίου από ορισμένους κατοίκους που διαμαρτυρήθηκαν όταν ένας από τους δικηγόρους της ΠΙΜΑΝΑ επέμεινε ότι είναι νόμιμο το συμβόλαιο με το οποίο πωλήθηκαν τα 15 χιλιάδες στρέμματα.

Ο Αντιπεριφερειάρχης

Η συνέχιση της δίκης έγινε με τον Αντιπεριφερειάρχη Λευτέρη Νιοτόπουλο ο οποίος κλήθηκε να δώσει απαντήσεις στις ερωτήσεις των δικηγόρων της ΠΙΜΑΝΑ. Την προηγούμενη φορά, δηλαδή την 1η Φεβρουαρίου, ο Αντιπεριφερειάρχης απάντησε στις ερωτήσεις της εισαγγελικής αρχής.

Το ενδιαφέρον εστιάστηκε στα τοπογραφικά που έχουν κατατεθεί κι αυτό γιατί δεν είναι αποτυπωμένοι δρόμοι, δάση κλπ. με αποτέλεσμα να εγερθούν ζητήματα από το δικηγόρο της εκκλησίας Διονύση Γκούσκο.

Το τοπογραφικό που παρουσίασε χθες η πλευρά της ΠΙΜΑΝΑ είχε αποτυπωμένους τους δρόμους, το δίκτυο NATURA, τα δάση κλπ. Αυτή τη φορά το τοπογραφικό ήταν έγχρωμο κι όχι ασπρόμαυρο όπως την προηγούμενη. «Μπορεί να ήταν κακή φωτοτυπία» ανέφερε ενώπιον του δικαστηρίου ο δικηγόρος Σωτήρης Περιβολαράκης.

Ερωτήματα υπήρξαν αναφορικά με το δρόμο που οδηγεί στο πλάτωμα του Ναυαγίου, δηλαδή αν είναι ή όχι ιδιωτικός. Ο Αντιπεριφερειάρχης απάντησε πως πρόκειται για ένα κοινόχρηστο δρόμο που τον χρησιμοποιούν χιλιάδες τουρίστες. Για τους δρόμους που άρχισαν να διανοίγονται από τη δεκαετία του 1960 με τη βοήθεια του Δασαρχείου, ο Αντιπεριφερειάρχης απάντησε πως η Νομαρχία έκανε τις ασφαλτοστρώσεις και το δασαρχείο υποστήριξε με μηχανήματα. Για το χαρακτηρισμό των δρόμων που δεν έχει γίνει ακόμα ο κ. Νιοτόπουλος είπε οι διαδικασίες στο δημόσιο αργούν αλλά μέχρι τώρα δεν είχε αμφισβητηθεί τίποτα. Ωστόσο η Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου (σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν) ξεκίνησε τη διαδικασία χαρακτηρισμού όλων των δρόμων κι όλων των ρεμάτων. Σε κάθε περίπτωση το δημόσιο δεν χάνει τα δικαιώματά του και μπορεί να τα διεκδικήσει όποτε θέλει, σημείωσε ο κ. Νιοτόπουλος.

Για τα τοπογραφικά που παρουσιάστηκαν ο δικηγόρος Διονύσης Γκούσκος σε μία από τις παρεμβάσεις του εξήγησε σε απλά ελληνικά για να το καταλάβουν όλοι, ότι η αποτύπωση πρέπει να γίνεται πάνω στο διάγραμμα και όχι στο υπόμνημα. Η αποτύπωση των δρόμων επιφέρει κατάτμηση, συμπλήρωσε ο κ. Γκούσκος και σημείωσε πως δεν αναφέρθηκε τίποτα για αλλοίωση ή νόθευση του τοπογραφικού.

Οι εκτάσεις του Δήμου και του Δημοσίου

Αναφορικά με τις εκτάσεις που ο Δήμος θεωρεί δικές του, αναφέρθηκαν 6.000 στρέμματα στην Αναφωνήτρια, 4 στρέμματα στις Μαριές και μία ακόμα έκταση 10.000 στρεμμάτων στην ευρύτερη περιοχή.

Για τις εκτάσεις που έχει το ελληνικό δημόσιο αναφέρθηκε πως το Υπουργείο Οικονομικών έχει συστήσει Επιτροπή από το Νοέμβριο του 2016 και ερευνά το ζήτημα, ενώ ειπώθηκε πως η δουλειά αυτή έχει τελειώσει. Ωστόσο δεν δημοσιοποιήθηκε κάποιο έγγραφο που να δίνει το αποτέλεσμα της δουλειάς της εν λόγω επιτροπής.

Στα ερωτήματα που δέχτηκε ο Αντιπεριφερειάρχης είναι και αν δόθηκαν χρήματα για απαλλοτριώσεις σε κατοίκους, δηλαδή αν αποζημιώθηκαν και πότε για διανοίξεις δρόμων. Ο κ. Νιοτόπουλος είπε ότι αυτά τα στοιχεία βρίσκονται στα γραφεία των παλιών κοινοτήτων.

Η αναβολή

Μετά από ένα μικρό διάλειμμα που έκανε το Δικαστήριο για να δικάσει μία άλλη υπόθεση, επανήλθε στις 12.30 στην αίθουσα και άκουσε την πλευρά της ΠΙΜΑΝΑ να ζητά χρονική προθεσμία για να γίνει απόπειρα συμβιβαστικής επίλυσης με τους κατοίκους των ορεινών που έχουν κάνει την πρόσθετη παρέμβαση. Δεν ήταν ακριβώς αίτημα για αναβολή αλλά αίτημα για χρονική προθεσμία. Όμως η πλευρά της εκκλησίας σημείωσε πως δεν δέχεται κάτι τέτοιο γιατί αν ήθελε η ΠΙΜΑΝΑ θα έκανε από την αρχή προσπάθεια συνεννόησης με τους κατοίκους. Όλοι οι δικηγόροι από την πλευρά της εκκλησίας, του ελληνικού δημοσίου, της περιφερειακής Ενότητας και του δήμου αρνήθηκαν για μία σειρά από λόγους ενώ ο κ. Διονύσης Γκούσκος ανέφερε πως δεν γίνεται να τεμαχίζεται η τοπική κοινωνία με αυτούς τους τρόπους.

«Το αίτημα δεν στέκει νομικά είπε η δικηγόρος Αγγελική Πέττα και ο δικηγόρος Σ. Κοτσώνης είπε ότι αυτό είναι προσχηματικό γιατί μέχρι τώρα η άλλη πλευρά αποκαλεί τους κατοίκους καταπατητές».

«Προβλέπεται από τον κώδικα ποινικής δικονομίας η συμβιβαστική λύση. Η πρότασή μας γίνεται για να μην διαταράξουμε την τοπική κοινωνία, για να αποκαταστήσουμε τους ιδιώτες και να μην έχουμε αντιπαραθέσεις. Δώσε μας την ευκαιρία να συζητήσουμε με αυτούς τους ανθρώπους και ζητάμε 5 με 10 ημέρες, δηλαδή ένα λογικό χρόνο» είπε ο δικηγόρος της ΠΙΜΑΝΑ Μάκης Τζίφρας.

Ακολούθησαν διαμαρτυρίες των κατοίκων από τα ορεινά που βρίσκονταν μέσα στην αίθουσα του Δικαστηρίου και έλεγαν πως αυτή είναι παραπλανητική παρέμβαση. ‘Έγινε διάλειμμα και στη συνέχεια η Πρόεδρος του Δικαστηρίου ανακοίνωσε πως δεν μπορεί να δεχτεί το αίτημα του χρονικού ορίου.

Η δίκη θα συνεχιστεί στις 16 και 17 Φεβρουαρίου το πρωί.

[πηγή: Εφημερίδα ΕΡΜΗΣ, Ζάκυνθος 9.2.2017]

Δεν υπάρχουν σχόλια: