e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 15 Αυγούστου 2019

Οικουμενικός Πατριάρχης προς την Ιμβριακή Νεολαία: "Σας παρακαλούμε να σκέπτεσθε και να επισκέπτεσθε την Ίμβρον"


Με συγκίνηση μίλησε για την Ίμβρο σε εκδήλωση παρουσίασης Λευκώματος για τις παραδόσεις της αιγαιοπελαγίτικης νήσου, που πραγματοποιήθηκε στο χωριό του, τους Αγίους Θεοδώρους - Αναφορά στις καταστροφικές πυρκαγιές στην Ελλάδα και την Τουρκία


Την προτροπή προς την Ιμβριακή νεολαία να ενστερνισθεί και να φυλάσσει “ως κόρην οφθαλμού τας πατρώας παραδόσεις και τας ανεκτιμήτους αξίας, αι οποίαι συγκροτούν την ταυτότητά μας και έσωσαν το Γένος μας”, απηύθυνε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, στην ομιλία του, το απόγευμα της Τετάρτης, 14 Αυγούστου, κατά τη διάρκειας ειδικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο χωριό του, τους Αγίους Θεοδώρους Ίμβρου, για την παρουσίαση του Λευκώματος “ΙΜΒΡΟΣ - Ταξίδι στον χρόνο, μέσα από τις γεύσεις και τις παραδόσεις”, που επιμελήθηκε η κυρία Δέσποινα Πορτοκάλη και εκδόθηκε από το Σύλλογο Ιμβρίων Αθηνών.

“Κάθε πρωτοβουλία, η οποία συμβάλλει εις την διάσωσιν, καλλιέργειαν και προβολήν του πολιτισμού της Ίμβρου, είναι πολύτιμη και αξιέπαινη και μας χαροποιεί ιδιαιτέρως. Ο,τι επεβίωσε τόσους αιώνας, ο,τι έσωσε τους κατοίκους της πατρίδος μας ως κανών ζωής, δεν επιτρέπεται να χαθή σήμερα, εις την εποχήν των δικαιωμάτων του ανθρώπου και των αγώνων διά την πολιτισμικήν ιδιοπροσωπίαν”, επισήμανε ο Ίμβριος Οικουμενικός Πατριάρχης και πρόσθεσε:

“Δοξάζομεν εκ βαθέων τον Θεόν της αγάπης. Το απαράδεκτον «Πρόγραμμα διαλύσεως» του 1964 προξένησεν ανείπωτα δεινά, αλλά δεν διέλυσε το ήθος και το ηθικόν των Ιμβρίων. Αντιθέτως, η πρωτόγνωρη δοκιμασία έγινε γυμνασία, πηγή δυναμισμού, διά να διατηρήσωμεν την ταυτότητά μας. Ευγνωμονούμεν όσους έμειναν εις την χειμαζομένην Ίμβρον όλα τα πέτρινα χρόνια. Χωρίς αυτούς δεν θα υπήρχαν σήμερα τα χωριά μας, δεν θα διεσώζετο η ιδική μας Ίμβρος. Ούτε, βέβαια, η ξενιτιά αλλοίωσε την ψυχήν και την γνησιότητά μας. Όπου και να ευρέθησαν οι Ίμβριοι, «κράτησαν μέσα τους την Ίμβρο», την κράτησαν ενσωματωμένην εις τον τρόπον ζωής τους εις ξένους τόπους.

Και ιδού! Σήμερα ζώμεν μίαν ανοδικήν πορείαν. Είμεθα δε βέβαιοι ότι η πρόοδος θα συνεχισθή. Ο Πατριάρχης σας αγωνίζεται δι᾿ αυτό και προσεύχεται αδιαλείπτως, να σκέπη και να ευλογή ο αγαθοδότης Θεός την γενέτειράν μας. Τα σχολεία μας λειτουργούν, και διά πρώτην φοράν εις την ιστορίαν της νήσου, έχομεν το Λύκειόν μας. Αι πύλαι των ναών είναι ανοικταί. Έχομεν πολλά ανακαινισμένα εξωκκλήσια και τα δύο αγιορειτικά μετόχια των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης και των Ταξιαρχών με το στοργικόν ενδιαφέρον του ποιμενάρχου μας. Αρκετοί συμπατριώται μας επιστρέφουν δι᾿ εγκατάστασιν εις την αλησμόνητον πατρίδα. Εις το εξωτερικόν, οι Ίμβριοι προκόπτουν με την εργατικότητα, την ευφυίαν και το ήθος τους. Ο Πατριάρχης σας είναι υπερήφανος δι᾿ όλους σας!

Το πνεύμα της Ίμβρου, όλα τα αγνά, τα δίκαια, τα σεμνά, τα προσφιλή, τα αληθινά, τα γνήσια και αυθεντικά, τας ωραίας παραδόσεις της πατρίδος μας, προβάλλει και το βιβλίον «Ίμβρος. Ταξίδι στο χρόνο, μέσα από τις γεύσεις και τις παραδόσεις» […] Μαζί με τας παραδοσιακάς συνταγάς των φαγητών της Ίμβρου διασώζεται και το πνεύμα, αι «πνευματικαί γεύσεις» και το άρωμα της αιωνιότητος, που αποτελούν τον πυρήνα ενός τρόπου του βίου, όπου η αλήθεια είναι σχέσις, η ζωή είναι μετοχή και μοίρασμα, η ύπαρξις είναι συνύπαρξις και αλληλεγγύη.

Το «Ταξίδι στο χρόνο μέσα από τις γεύσεις και τις παραδόσεις» συντροφεύουν τα ωραία κείμενα του Μάκη Μπουτάρα και του Σωτηρίου Θεοχάρη και τα ποιήματα του Άλκη Σχοινουδιώτη. Θερμά συγχαρητήρια ανήκουν εις τον επιμελητήν του Λευκώματος Ξενοφώντα Τζαβάρα, εις τον Σύλλογον Ιμβρίων των Αθηνών και εις την Επιτροπήν Κυριών του Συλλόγου. Ιδιαιτέρας ευχαριστίας απευθύνομεν προς την αγαπητήν Δέσποιναν Πορτοκάλη, χάρις εις την ευγενή μέριμναν και την συνδρομήν της οποίας κατέστη δυνατή εγκαίρως η καλαίσθητος και πολύ προσεγμένη έκδοσις, που πράγματι αναδίδει θεσπέσιο ιμβριώτικο άρωμα.

Δι᾿ ημάς τους Ιμβρίους, ο κόσμος όλος είναι η χαμένη μέσα στα κύματα του Αιγαίου «παιπαλόεσσα». «Η Ίμβρος είναι ο εαυτός του εαυτού μας, η ψυχή της ψυχής μας. Ο,τι ανήκει στην Ίμβρο δεν μπορεί και δεν πρέπει να μας είναι ξένο. Μας ανήκει και του ανήκουμε», έγραφε, εκφράζοντας πηγαία όλους μας, ο μακαριστός Αθανάσιος Σπόρος, πριν από αρκετάς δεκαετίας εις το Περιοδικόν «Ίμβρος»”.

Και απευθυνόμενος προς την Ιμβριακή νεολαία ο Παναγιώτατος επισήμανε: 

“Αδυνατούμεν να ολοκληρώσωμεν αυτόν τον σύντομον χαιρετισμόν, χωρίς να απευθυνθώμεν προς την νέαν γενεάν της Ίμβρου, πρόσωπον προς πρόσωπον. Ημείς οι παλαιότεροι εγεννήθημεν και εμεγαλώσαμεν εις την Ίμβρον. Έχομεν άμεσον βιωματικήν σχέσιν με τον τρόπον ζωής της γενετείρας μας. Μας συνδέουν κοιναί εμπειρίαι, κοιναί αναμνήσεις, κοιναί προσδοκίαι και ο πόνος της φοβερής καταστροφής που εζήσαμε.

Διά εσάς τους νεωτέρους που δεν γεννηθήκατε στην Ίμβρο, η Ίμβρος πρέπει να γεννηθή μέσα εις την καρδίαν σας, όπου η αλήθεια «ριζώνει και δεν βγαίνει», όπως λέγει ο λαός μας. Ο Ιμβριολάτρης Πατριάρχης σας καλεί να ενστερνισθήτε και να φυλάσσετε ως κόρην οφθαλμού τας πατρώας παραδόσεις και τας ανεκτιμήτους αξίας, αι οποίαι συγκροτούν την ταυτότητά μας και έσωσαν το Γένος μας. 

Σας παρακαλούμε να σκέπτεσθε και να επισκέπτεσθε την Ίμβρον, να ανοίγετε τα σπίτια των προγόνων σας, διά να αγάλλωνται οι ζώντες και να σκιρτούν αι ψυχαί των εκλιπόντων. Διά να συνεχίση να κτυπά η καμπάνα. Διά να ακούεται η πατρογονική λαλιά των Ιμβρίων. Σας προσκαλούμε να στηρίζετε την λειτουργίαν των σχολείων μας, η οποία εδημιούργησε νέας ελπίδας και προοπτικάς δι᾿ ένα καλύτερον μέλλον διά την Ίμβρον. Επίσης, να συμμετέχετε εις το έργον των Συλλόγων και των Σωματείων μας. Και να θέτετε πάντοτε το ερώτημα: «Αν δεν ενδιαφερθούμε και δεν αγωνισθούμε ημείς διά την Ίμβρον, άραγε ποίος άλλος θα το πράξη;»”.


Νωρίτερα ο Παναγιώτατος είχε χοροστατήσει στον εσπερινό της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στον φερώνυμο Ναό του χωριού του, στον οποίο παρέστησαν ο Μητροπολίτης Μύρων Χρυσόστομος, η Γενική Πρόξενος της Ελλάδος στην Πόλη κ. Γεωργία Σουλτανοπούλου, η Πρόξενος κυρία Δανάη Βασιλάκη, ο Πρέσβης της Ελλάδος στο Βιετνάμ Ιωάννης Ραπτάκης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ιμβρίων Αθηνών Στυλιανός Πούλαδος, και τα μέλη του ΔΣ, ο Πρόεδρος της Ιμβριακής Ένωσης Μακεδονίας-Θράκης Παύλος Σταματίδης, και μέλη του ΔΣ, η Πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ κ. Μαρία Αντωνιάδου, πλήθος κατοίκων των Αγίων Θεοδώρων και Ιμβρίων που ζουν στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες.

“Υποθέτω ότι βλέπετε ζωγραφισμένη στο πρόσωπό μας την χαρά και την συγκίνηση της αποψινής βραδιάς που αξιωνόμαστε να γιορτάσουμε για ακόμη μία φορά την εορτή της Παναγιας στο νησί μας, και εμείς απόψε εδώ στο χωριό μας”, είπε συγκινημένος ο Παναγιώτατος στη σύντομη ομιλία του προς τους πιστούς.

“Για μένα προσωπικά αυτές οι ημέρες του Αυγούστου έχουν και μία ξεχωριστή, προσωπική, συναισθηματική χροιά και νόημα και σημασία γιατί σαν χθες πριν από 58 χρόνια χειροτονήθηκα διάκονος στη Μητρόπολη, στην Παναγία, και σαν προχθές στις 12 Αυγούστου το βράδυ, στην επάνω Εκκλησία, στον Άγιο Γεώργιο, με την καθιερωμένη ευχή της ρασοφορίας φόρεσα, με τη χάρη του Θεού, το ράσο το οποίο έκτοτε, επαναλαμβάνω επί 58 συναπτά έτη, με τη χάρη του Θεού και παρά την αναξιότητά μου, φέρω, και όπως μου είπε μία φορά ο συγχωριανός μας ο μεγάλος Αρχιεπισκοπος Αμερικής Ιάκωβος, “με αυτό και θα με θάψουν”. Δόξα τω Θεώ πάντων ένεκεν”!

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος αναφέρθηκε στο πρόσωπο της Παναγίας και στην ιδιαίτερη τιμή που της αποδίδουν οι πιστοί, “διότι την πιστεύουμε και την θεωρούμε Μητέρα του Θεού, Μητέρα της Εκκλησίας, Μητέρα του κόσμου, Μητέρα του καθενός από εμάς. Γι’ αυτό και προστρέχουμε στη χάρη της ιδιαιτέρως στις δύσκολες στιγμές της ζωής μας.

Γι αυτό και ο λαός της έδωσε τόσα ονόματα. Υπολογίζουν ότι τα λεγόμενα Θεοτοκωνύμια, τα ονόματα της Θεοτόκου, ξεπερνούν τα 1300. Και όλα αυτά τα τόσα ονόματα και επίθετα της Παναγίας ο λαός μας τα έβγαλε όχι από το στόμα του, από τα χείλη του αλλά βαθιά μέσα από την καρδιά του, από την ορθόδοξη συνείδησή του, από την λατρεία και την ευλάβειά του προς την Παναγία”.

Στο τέλος της ομιλίας του ο Παναγιώτατος αναφέρθηκε και στις καταστροφικές πυρκαγιές που ξέσπασαν τις τελευταίες ώρες στην Ελλάδα και την Τουρκία.

“Θέλω να εκφράσω την λύπη ασφαλώς όλων μας για τις μεγάλες πυρκαγιές που ξέσπασαν στην Ευβοια κυρίως και σε άλλα διαμερίσματα της Ελλάδος, και εδώ στην Τουρκία, στην Προικόννησο, στο Εσκί Σεχίρ, και να ευχηθώ να μας φυλάγει ο Θεός όλους μας από την μάστιγα των πυρκαγιών”.


Το πρωί της Τετάρτης, ο Παναγιώτατος τέλεσε, στον Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, όπου το 1961 χειροτονήθηκε διάκονος, στην πρωτεύουσα της νήσου, Παναγία, Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών του Γέροντός του, τότε Ίμβρου και Τενέδου Μελίτωνος, του συνταξιώτου του, Κυρίλλου, αποθανόντος ως Γορτύνης και Αρκαδίας και των παραστάντων στην χειροτονία του, μετέπειτα Μητροπολιτών Σερρών και Νιγρίτης Μαξίμου και Μετρών και Αθύρων Θεοκλήτου.

Ακολούθως πραγματοποίησε εθιμοτυπικές επισκέψεις στον Έπαρχο και τον Δήμαρχο του νησιού, στους οποίους ευχήθηκε τα δέοντα για την εορτή των θυσιών των Μουσουλμάνων.

Φωτογραφίες: Νικόλαος Μαγγίνας / Οικουμενικό Πατριαρχείο

Δεν υπάρχουν σχόλια: