e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 25 Ιουνίου 2020

Εγκύκλιος του Μητροπολίτου Εδέσσης Ιωήλ για τον νέο Άγιο Καλλίνικο


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ EΔΕΣΣΗΣ ΠΕΛΛΗΣ ΚΑΙ ΑΛΜΩΠΙΑΣ
Αρ. Πρωτ. 325
Έδεσσα, 25 Ιουνίου 2020

Προς 
τον Ιερό κλήρο και τον ευσεβή λαό 
της καθ᾿ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως

Αγαπητοί πατέρες και αδελφοί εν Κυρίω,
«Ευφραινέσθωσαν οι ουρανοί και αγαλλιάσθω η γη»

Δόξα και ευχαριστία με πολλή ευγνωμοσύνη αναπέμπομε στον Πανάγιο Τριαδικό Θεό για όσα μεγάλα και εξαίσια έκανε σ᾿ εμάς, στην Ιερά Μητρόπολή μας αλλά και σε ολόκληρη την Εκκλησία Του. Δώρο μεγάλο και επουράνιο προσέφερε σε όλους μας. Ενένευσε αγαθά στην καρδιά του Παναγιωτάτου και Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, ο οποίος με την περί αυτόν Αγία και Ιερά Σύνοδο προέβη στην αγιοκατάταξη και εγγραφή στο Αγιολόγιο της Ορθόδοξης Εκκλησίας του μακαριστού Μητροπολίτου και προκατόχου μας κυρού Καλλινίκου.

Πολλοί από εσάς τον γνωρίσατε προσωπικώς, τον ζήσατε και τον ενθυμείσθε διατηρώντας αγαθότατες αναμνήσεις από αυτόν. Ο μακάριος Επίσκοπος και Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας Καλλίνικος εκλέϊσε τον Αρχιερατικό θρόνο της Ιεράς Μητροπόλεώς μας επί δέκα και επτά έτη και μεταβαίνων στους ουρανούς άφησε μνήμη καλού ποιμένος και αγίου ανθρώπου. Μας άφησε στοιχεία ικανά, που μαρτυρούν και επιβεβαιώνουν την αγιότητά του.

Ήταν πράος και πολύ ταπεινός. Αγαπούσε την ησυχία και την αφάνεια, γι᾿ αυτό και ο Θεός τον ετίμησε και τον υπερύψωσε, ώστε σήμερα να τον τιμούν ο ουρανός και η γη. Πτωχός ο ίδιος αγαπούσε τους πτωχούς και έδειχνε έμπρακτο ενδιαφέρον γι᾿ αυτούς. Αφιλάργυρος και ακτήμων, δεν κρατούσε ποτέ χρήματα για τον εαυτό του. Όλα τα διέθετε πάντοτε για τους άλλους, για τους ευρισκόμενους σε ανάγκη. Αυτό πλήγωσε θανάσιμα τον διάβολο, ώστε το ομολόγησε κάποτε ένας δαίμονας. Με διέλυσε το τρύπιο πορτοφόλι του Καλλίνικου.

Ήταν σπουδαίος ιεροκήρυκας. Κήρυττε συνεχώς και ακούραστα τον λόγο του Θεού. Αρίστος λειτουργός, λειτουργούσε πολύ συχνά με ευλάβεια και φόβο Θεού. Προώθησε και έβαλε στο ιερό Θυσιαστήριο πολλούς κληρικούς έχοντας και αυτοί ζήλο και φόβο Θεού. Πολλές ήσαν οι αρετές και τα προτερήματα του αγίου Επισκόπου. Ενώ ακόμη ζούσε, πολλοί αναγνώριζαν την αγιότητά του. Στη Δάφνη του Αγίου Όρους τον είδε κάποτε ένας άγιος αγιορείτης ασκητής, ο οποίος χωρίς να τον γνωρίζει είπε στον υποτακτικό του: Ο Δεσπότης αυτός είναι άγιος. Βλέπω ένα λευκό περιστέρι πάνω στο κεφάλι του.

Ευδόκησε ο Θεός να φθάσουμε στη μεγάλη ημέρα της αγιοκατατάξεώς του, στις 23 Ιουνίου ε.ε. Με την βοήθεια του Θεού σύντομα πλέον θα προβούμε και στην ανακομιδή των ιερών Λειψάνων του, η δε μνήμη του θα τελείται πανδήμως κατά την 8η Αυγούστου εκάστου έτους, που είναι η ημέρα της ταφής του.

Από τώρα και στο εξής όλοι μας θα τον μνημονεύουμε στις χορείες των Αγίων και θα εκζητούμε τις ευχές και τις πρεσβείες του. Θα αναφέρουμε το όνομά του κατά τις απολύσεις των ιερών Ακολουθιών και στο «Σώσον ο Θεός τον λαόν σου...» ως εξής: «του εν αγίοις Πατρός ημών Καλλινίκου, Επισκόπου Εδέσσης», καθώς επίσης θα ψάλουμε το απολυτίκιό του σε κάθε θεία Λειτουργία μετά την μικρά είσοδο και μετά το απολυτίκιο του Αγίου του Ναού.

Εύχομαι θερμά, όπως η Χάρις του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού να είναι πάντοτε μαζί σας δι᾿ ευχών και πρεσβειών του εν αγίοις Πατρός ημών Καλλινίκου, επισκόπου Εδέσσης.

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

† Ο Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας ΙΩΗΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: