e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2023

Μελβούρνη: Εκδήλωση για τα ονομαστήρια του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας στο Κρητικό Χωριό

«Πρέπει να είμαστε ενωμένοι για να πετύχουμε», υπογράμμισε ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος ενώπιον εκατοντάδων ομογενών από την Πολιτεία της Βικτώριας, η οποίοι τίμησαν τον Ποιμενάρχη τους, για τα πρόσφατα ονομαστήριά του, με την παρουσία τους στο επίσημο Δείπνο που παρατέθηκε την Κυριακή, 22 Ιανουαρίου, στο Κρητικό Χωριό της Μελβούρνης.

Τον Αρχιεπίσκοπο τίμησαν επίσης, και του απηύθυναν εγκάρδιες ευχές, πολλοί εκπρόσωποι των πολιτικών και προξενικών αρχών, καθώς και των ομογενειακών οργανισμών και σωματείων. Μεταξύ άλλων, στην κατάμεστη αίθουσα του Κρητικού Χωριού παραβρέθηκαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Δέρβης κ. Ιεζεκιήλ, οι Θεοφ. Επίσκοποι Σωζοπόλεως κ. Κυριακός και Κερασούντος κ. Ευμένιος, Αρχιεπισκοπικοί Επίτροποι Μελβούρνης και Northcote αντιστοίχως, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος της Ρουμανικής Εκκλησίας κ. Μιχαήλ, ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, Αρχιμανδρίτης του Οικουμενικού Θρόνου κ. Χριστοφόρος Κρικέλης, η Ομοσπονδιακή Βουλευτής κ. Μαρία Βαμβακινού, ως εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού της Αυστραλίας κ. Anthony Albanese, η Υποπρόξενος του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στη Μελβούρνη κ. Γεωργία Μπότσιου, ο Πρόεδρος της Διακοινοτικής Επιτροπής Βικτώριας κ. Αντώνιος Τσουρδαλάκης και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης κ. Βασίλης Παπαστεργιάδης.

Η βραδιά ξεκίνησε με την ανάκρουση των Εθνικών Ύμνων της Ελλάδας και της Αυστραλίας, ενώ ακολούθησε ένα όμορφο πρόγραμμα χορευτικών επιδείξεων από τα χορευτικά συγκροτήματα της Κρητικής Αδελφότητας και της Παγκρητίου Ενώσεως. Τελετάρχης ήταν ο π. Γεώργιος Φράγκος, Ιερατικώς Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Thomastown.

Στη συνέχεια, ο Αρχιεπίσκοπος παρουσίασε, με την προβολή οπτικοακουστικού υλικού, ορισμένα από τα εμβληματικά έργα που έχει δρομολογήσει η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας, ενώ σκιαγράφησε τις προκλήσεις που έχει μπροστά της η Eλληνορθόδοξη Εκκλησία και ο Ελληνισμός της πέμπτης ηπείρου. Η απάντηση σε όλες τις προκλήσεις είναι η συμπόρευση και η ενότητα, επισήμανε, δηλώνοντας την πρόθεση της Εκκλησίας να ανοίξει την αγκαλιά της σε όλους.

Συγκινημένος, στο τέλος της ομιλίας του, ο Αρχιεπίσκοπος δέχθηκε ευχές και δώρα για τα ονομαστήριά του από αντιπροσωπείες μαθητών των ελληνορθόδοξων Κολλεγίων του Αγίου Ιωάννη Preston και Αγίων Αναργύρων Oakleigh. Τη συγκίνησή του επέτειναν οι ευχές και οι εγκωμιαστικοί λόγοι των επισήμων, οι οποίοι, κατά τους χαιρετισμούς που εκφώνησαν, περιέγραψαν τον Αρχιεπίσκοπο ως έναν χαρισματικό Ποιμενάρχη που είχε ανάγκη το ελληνορθόδοξο ποίμνιο της Αυστραλίας, δηλώνοντας ταυτόχρονα εντυπωσιασμένοι από την πρόοδο των πρωτοβουλιών και των έργων που έχει δρομολογήσει η Ιερά Αρχιεπισκοπή. Ιδιαίτερα θερμός ήταν ο χαιρετισμός του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου κ. Μιχαήλ, της Ρουμανικής Εκκλησίας, ο οποίος τόνισε χαρακτηριστικά ότι το έργο του Σεβ. κ. Μακαρίου είναι φανερό πλέον ότι δεν έχει σημείο αναφοράς μόνο την Ελληνορθόδοξη Εκκλησία, αλλά σύνολη την Ορθόδοξη Εκκλησία στην Αυστραλία.

Στο τέλος της συγκινητικής βραδιάς, ο Αρχιεπίσκοπος απένειμε μετάλλια του «Τάγματος των Φιλοχρίστων» σε ομογενείς με πολυετή προσφορά στην Εκκλησία, εκφράζοντάς του προσωπικά θερμές ευχαριστίες και ευχόμενος ο Θεός να τους ενδυναμώνει ώστε να συνεχίσουν τα θεοφιλή έργα τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: