e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 16 Μαΐου 2023

Βανάτο Ζακύνθου, 25.10.1987: Θεία Λειτουργία Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου

Γράφει και παρουσιάζει ο π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ

Το 1987, ως νέος Εφημέριος Βανάτου και νέος κληρικός της Ιεράς Μητροπόλεως Ζακύνθου, μόλις 26 ετών, θέλησα να τιμήσω τα 100 χρόνια από την έκδοση στη Ζάκυνθο (το 1886) της αρχαϊκής θείας Λειτουργίας του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου, από τον τότε Αρχιεπίσκοπο Ζακύνθου Διονύσιο τον Λάτα, διακεκριμένο και ευπαίδευτο Ιεράρχη.

Έτσι και τον Μάιο και τον Οκτώβριο εκείνης της χρονιάς (1987) τελέστηκε στο Βανάτο η εν λόγω Λειτουργία, ενώ τον ίδιο καιρό κυκλοφορήθηκε αφιερωματικά και μια μικρή εργασία μου, με τίτλο "Η ΑΡΧΑΪΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΙΑΚΩΒΟΥ ΚΑΙ Ο ΛΑΤΑΣ. Εκατό χρόνια από την α΄ έκδοσή της στη Ζάκυνθο (1886-1986)" (από το περιοδικό "Τετράμηνα", Άμφισσα 1987). Περί της εργασίας αυτής, δείτε ΕΔΩ.

Σήμερα, πρωτοδημοσιεύουμε ψηφιοποιημένες φωτογραφίες από την τέλεση της Λειτουργίας Ιακώβου στη Φανερωμένη Βανάτου, κατά την Κυριακή, 25 Οκτωβρίου 1987.

Τον ιερουργό βοηθά ο τότε υποψήφιος κληρικός Νικόλαος Βόσσος (σήμερα Εφημέριος Αγκερυκού), ενώ οι πλείστοι των εκκλησιασθέντων εκείνη την ημέρα, άνθρωποι άλλων ηθών, ποιοτήτων και κραταιών παραδόσεων, έχουν ήδη μετατεθεί στην ουράνια πατρίδα, όπως π.χ. η αείμνηστη Πρεσβυτέρα Χρυσή Μούσουρα (συμβία του μακαριστού λογίου ιερέως Σπυρίδωνος Μούσουρα), ο εκ Κουκουναρίας Βανάτου αείμνηστος Λουκάς Κουρτέσης (πατέρας της καθηγήτριας πανεπιστημίου Γεωργίας Κουρτέση-Φιλιππάκη), ενώ ψάλλουν οι αλησμόνητοι Τιμόθεος Κάνδηλας και Σκοπιώτης Κοντονής. 

Οι δε νεότεροι, εκ των φωτο-αποτυπωθέντων, μετά από 36 χρόνια, μεγαλώνουμε επικίνδυνα... Μαζί με τη νοσταλγία για εκείνα τα χρόνια, μνημονεύουμε αγαπητικά ζώντες και τεθνεώτες!

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:




















Δεν υπάρχουν σχόλια: