e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2024

Μουσική εκδήλωση της Μητροπόλεως Δέρκων

Η Α. Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος παρέστη στη μουσική εκδήλωση που διοργάνωσε η Ι. Μητρόπολη Δέρκων, το απόγευμα της Τετάρτης, 24 Ιανουαρίου 2024, στο Σισμανόγλειο Μέγαρο.

Στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία πεντηκονταετίας Αρχιερωσύνης του Παναγιωτάτου, τραγούδησαν τα μέλη της Γυναικείας Χορωδίας της Ι. Μητροπόλεως Δέρκων “Δάφνες”, και ακολούθως ο Πατριάρχης ευλόγησε την Αγιοβασιλόπιτα της I. Μητροπόλεως, συγχαίροντας τον Σεβ. Μητροπολίτη Γέροντα Δέρκων κ. Απόστολο για το επιτελούμενο έργο στην Επαρχία του. “Σε αυτά τα περίπου δώδεκα χρόνια που είναι Μητροπολίτης Γέρων Δέρκων, αλλά και προηγουμένως που ήταν Μητροπολίτης Μοσχονησίων εργάζεται με ζήλο, με αυταπάρνηση, διακρίνεται για την φιλοτιμία του και για την εργατικότητά του”, τόνισε, στην ομιλία του, ο Παναγιώτατος.

Συνεχάρη, επίσης, τα μέλη και τους μουσικούς της Χορωδίας, ενώ παρουσίασε στο πολυπληθές ακροατήριο και δύο εκλεκτούς φιλοξενουμένους του, τον Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτη Πρόδρομο, Ηγούμενο της Ι. Μονής Μεγίστης Λαύρας του Αγίου Όρους, και τον Σεβ. ΡΚαθολικό Αρχιεπίσκοπο του Πριγκηπάτου του Μονακό κ. Dominique-Marie David.

Όπως είπε, “η Μονή Μεγίστης Λαύρας είναι η πρώτη των είκοσι Μονών του Αγίου Όρους. Η πρώτη, η ιστορική, η μεγαλύτερη, την οποία ίδρυσε ο Άγιος Αθανάσιος ο Αθωνίτης, καταγόμενος από την Τραπεζούντα”. 

Απευθυνόμενος προς τον Γέροντα Πρόδρομο, ο Πατριάρχης τού ζήτησε, όταν επιστρέψει στο Άγιον Όρος, “σε αυτόν τον ευλογημένο τόπο”, να μεταφέρει “προς όλους τους ευλαβεστάτους, οσιωτάτους Πατέρας, όχι μόνον της Μονής του, αλλά και ολοκλήρου του Αγίου Όρους, τις ευχές μας, την αγάπη μας, τον σεβασμό μας, και τον θαυμασμό μας.” 

Παρουσιάζοντας τον Σεβ. ΡΚαθολικό Αρχιεπίσκοπο του Πριγκηπάτου του Μονακό, ανέφερε ότι κατόπιν παρακλήσεως του τότε Μητροπολίτου Γαλλίας και νυν Μητροπολίτου Γέροντος Χαλκηδόνος, αυτός παραχώρησε έναν Ναό για την εξυπηρέτηση των Ορθοδόξων πιστών που διαβιούν στο Πριγκηπάτο, στον οποίο και ο ίδιος χοροστάτησε κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Μονακό.   

Τον Παναγιώτατο καλωσόρισε στο Σισμανόγλειο ο Εξοχ. Πρέσβυς κ. Κωνσταντίνος Κούτρας, Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Πόλη, και προσφώνησε με θερμούς λόγους ο Σεβ. Μητροπολίτης Γέρων Δέρκων.

Παρέστησαν τα μέλη της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, άλλοι Ιεράρχες του Θρόνου, κληρικοί,  Άρχοντες Οφφικιάλιοι της Μ.τ.Χ.Ε. και πλήθος ομογενών. 

__________

Φωτό: Νίκος Παπαχρήστου


















Δεν υπάρχουν σχόλια: