e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 2 Μαρτίου 2024

Δείπνο των Αρχόντων Κωνσταντινουπόλεως προς τιμήν του Οικουμενικού Πατριάρχου

Φως Φαναρίου 

Οι Άρχοντες Οφφικιάλιοι της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας στην Κωνσταντινούπολη, παρέθεσαν, την Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2024, ένα εόρτιο δείπνο, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Πόλης, με αφορμή την επέτειο των 84ων γενεθλίων του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου. 

Παρέστησαν: οι Σεβ. Μητροπολίτες, Λαοδικείας κ. Θεοδώρητος, Διευθυντής του Γραφείου Εκπροσωπήσεως του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αθήνα, Ιταλίας κ. Πολύκαρπος, Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, Σάρδεων κ. Ευάγγελος, Νέας Ιερσέης κ. Απόστολος, ο Μέγας Πρωτοσύγκελλος κ. Γρηγόριος, ο Πρέσβης κ. Κωνσταντίνος Κούτρας, Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Πόλη, με την σύζυγό του, ο Πανεπιστημιακός Καθηγητής κ. Ιωάννης Κτιστάκης, δικαστής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο Πρόεδρος της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών κ. Νικόλαος Ουζούνογλου και οι Άρχοντες της Πόλης.

Χαιρετισμούς απηύθυναν οι Άρχοντες: ο καθηγητής κ. Δ. Ηλιόπουλος, εκ μέρους της Αδελφότητος Οφφικιαλίων “Παναγία η Παμμακάριστος”, ο πρόεδρος της ΟιΟμΚω, καθ. Ν. Ουζούνογλου, ο κ. ΙΙωακείμ Καμπουρόπουλος, εκ μέρους της Ιμβριακής Κοινότητας, ο κ. Σταμάτης Κίσσας, εκ μέρους των Συλλόγων Μουσικοφίλων Κωνσταντινουπόλεως, ο κ. Δημήτριος Γιωτέφ, πρόεδρος της Βουλγαρικής Κοινότητος και ο κ. Ιωάννης Δεμιρτζόγλου, εκ μέρους του ΣΥΡΚΙ και της εκπαιδευτικής κοινότητας. Χαιρετισμό απηύθυνε και ο καθηγητής κ. Ιωάννης Κτιστάκης.

Εκτός της γενεθλίου τούρτας του Παναγιωτάτου, κόπηκε και άλλη μία, για τα γενέθλια, επίσης στις 29 Φεβρουαρίου, του Καθηγητού και Άρχοντος Γεώργιου Στεφανόπουλου, από την Χαλκηδόνα.

Παραθέτουμε στη συνέχεια την ομιλία του Άρχοντος Μ. Χαρτοφύλακος της Μ.τ.Χ.Ε. Λάκη Βίγκα.

“Παναγιώτατε,

Η ιδέα για την αποψινή βραδιά γεννήθηκε ως σκέψη έξω από την Πατριαρχική Σας τραπεζαρία όταν ανέμενε ο ομιλών μαζί με τους φίλους και αγαπητούς συνοφφικιαλίους του Θρόνου Σας κατά το ετήσιο γεύμα που τόσο ευγενώς μας παραθέσατε και φέτος στο Φαναρι.

Και πηγή αυτής της ιδέας ήταν η κοινή επιθυμία όλων μας να βρεθούμε ξανά, με επι κεφαλής την Παναγιότητά Σας, ως πάντοτε, γύρω από ένα γιορτινό τραπέζι και να τιμήσουμε μια από τις ευκαιρίες του προσωπικού Σας βίου, και εν προκειμένω τα γενέθλιά Σας.


Οφφικιάλιοι και γενέθλια είναι δυο έννοιες τόσο αντιφατικές αλλά και συμπλεκόμενες. Γεννιόμαστε γυμνοί, χωρίς τίποτε από τα επίκτητα του βίου, και γυμνοί εισερχόμαστε στον στίβο της ζωής. Ενώ το οφφίκιο είναι μια ευεργετική προσθήκη στην πνευματική μας πορεία, ένα δώρο της Εκκλησίας, μια τιμή. Είναι αναγέννηση. Είναι ένα προσκλητήριο για μείζονες αγώνες υπέρ των δικαίων της πίστεως, υπέρ των αξιών και του ρωμαιηκου πολιτισμού μας.

Εμείς ιδιαίτερα, οι Οφφικιάλιοι της Πόλεως έχουμε το εξαιρετικό προνόμιο αλλά και την μεγάλη ευθύνη να βιώνουμε παρά τω Πατριάρχη μας την ζωή της Μεγάλης Εκκλησίας, να πορευόμαστε την στενή και τεθλιμμένη οδό του Γολγοθά των αγώνων και αγωνιών υπέρ της διαβιώσεως της Ομογενείας μας. Ο υπέρ της Ρωμηοσυνης αγώνας δεν είναι ούτε πολυτέλεια ούτε και ρομαντισμός. Είναι ένας αγώνας όμορφος, γεμάτος από ελπίδα και αισιοδοξία, αγώνας δίκαιος και ευλογημένος, ο οποίος ενισχύεται καθώς παρακολουθεί και συμμετέχει κανείς στη λειτουργική ζωή του Πατριάρχου, στη δική Σας Παναγιώτατε, που είναι και η δική μας ζωή, εντός των Κοινοτήτων και των κοινοτικών πραγμάτων όπου όρθιος, εδραιίος και αμετακίνητος ευαγγελίζεσθε την ελπίδα για το σήμερα και το αύριο του Γένους μας με εφόδιο το παρελθόν.


Γεμάτοι λοιπόν από ευγνωμοσύνη, γεμάτοι από αισιοδοξία, γεμάτοι από την πατρική Σας στοργή, επιχειρούμε με αυτήν εδώ την πενιχρή τράπεζα της αγάπης να Σας ευχαριστήσουμε για αυτό που είσθε για όλους μας, αλλά κυρίως για το ότι δίνετε καθημερινώς τη ζωή Σας ολόκληρη για να ενισχύετε όλους εμάς εδώ, να υπηρετείτε το ποίμνιο του Θρόνου σε όλο τον κόσμο, αλλά και την Οικουμενική Ορθοδοξία, και να προάγετε με όλες Σας τις δυνάμεις τα ιερά συμφέροντα της Μεγάλης Εκκλησίας!

Παναγιώτατε,

Με την ευκαιρία της αποψινής εόρτιας σύναξης, επιτρέψτε μου να να ευχαριστήσω τον Εξοχώτατο Πρέσβη κ Κωνσταντίνο Κούτρα, Γενικό Πρόξενο της Ελλάδος στην Πόλη μας, και την ερίτιμη σύζυγό του, καθώς και τον Ελλογιμ. Πανεπιστημιακό Καθηγητή κ. Ιωάννη Κτιστάκη, Έλληνα δικαστή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και τέως Νομικό Σύμβουλο του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου, για την τιμητική αποδοχή της πρόσκλησής μας να συγχαίρουν απόψε μαζί μας εδώ. Ευχαριστούμε, επίσης, όλους τους εκ του εξωτερικού αγαπητούς φίλους, οι οποίοι μας τιμούν και μας ενισχύουν με την εγκάρδια παρουσία τους σε αυτήν την ξεχωριστή ευκαιρία.

Και παλιν όμως ο λόγος για Εσάς, Παναγιώτατε! Να είσθε πολύχρονος και καλόχρονος Σεις ο κατ’εξοχην Άρχων της Εκκλησίας! Και εμείς να συνεχίσουμε με τον ίδιο και περισσότερο ζήλο να περιβάλλουμε υιϊκά το Σεπτό προσωπό Σας και να εμπνεόμαστε, να διδασκόμαστε, να προσπαθούμε, να ελπίζουμε!

Εις πολλά έτη, Παναγιώτατε Δέσποτα των απάντων!”

Στο τέλος μίλησε καταλλήλως και ο Οικουμενικός Πατριάρχης.











Δεν υπάρχουν σχόλια: