e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 30 Μαρτίου 2014

Η Δ΄ Εβδομάδα των Νηστειών 2014 στη Μητρόπολη Φιλαδελφείας (Ιορδανία)














Τιμή για την Παναγία, το Έθνος των Ελλήνων και τον Σεβ. Μητροπολίτη Φιλαφελφείας είχε η Εβδομάδα που πέρασε, η Δ΄ των Νηστειών. Ο Σεβ. κ. Βενέδικτος τέλεσε Αρτοκλασία και Εσπερινή Ακολουθία των Προηγιασμένων Δώρων στον Ι. Ναό Αγίου Νεκταρίου Αμμάν  στις 14/27-4-2014. Η Εκκλησία εκείνη την  ημέρα τιμά την μνήμη του Οσίου Βενεδίκτου και ο οικείος Μητροπολίτης είχε τα ονομαστήριά του. Πλήθος πιστών ήρθαν για να του ευχηθούν, επικεφαλής των οποίων ήταν η Πρέσβειρα της Ελλάδας στην φιλόξενη Ιορδανία. Μετά την Θ. Λειτουργία -κατά το έθιμο- με τον Εφημέριο να φέρει την εικόνα του τιμωμένου Αγίου και ακολουθώντας τον ο εορτάζων Ιεράρχης, ο κλήρος και ο λαός κατευθύνθηκαν στο Αρχονταρίκι όπου έψαλαν το τροπάριο του Οσίου Βενεδίκτου και πολυχρόνησαν τον Μακαριώτατο Πατέρα και Πατριάρχη τους. Ο Σεβ. Βενέδικτος  συγκινημένος με τις εκδηλώσεις των πιστών,ευχαρίστησε τον Θεό για τις δωρεές Του, τον Δεσπότη και Αυθέντη του κ.κ. Θεόφιλο για την αγάπη Του και όλους τους παριστάμενους, επώνυμους και ανώνυμους, που τίμησαν τον Όσιο Βενέδικτο και ευχήθηκαν σ’ εκείνον.
















Η διπλή  γιορτή του ελληνισμού, ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου και η έναρξη της Επανάστασης κατά του τουρκικού ζυγού, εορτάστηκαν δεόντως στο Αμμάν. Συγκεκριμένα, την Παρασκευή 15/28-3-2014 (λόγω τοπικής αργίας) τελέσθηκε Δοξολογία χοροστατούντος του Σεβ. κ. Βενεδίκτου στον Ι. Μητροπολιτικό Ναό Υπαπαντής του Σωτήρος Αμμάν, συμπροσευχομένου του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Πέλλης κ. Φιλουμένου, Ιεράρχη του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων. Παρούσα ήταν η Πρέσβειρα της Ελλάδας στην Ιορδανία κα Μαρινάκη, όπου και διάβασε το μήνυμα του Υπουργού Εξωτερικών, ο στρατιωτικός ακόλουθος της πρεσβείας μας και μαθητές του «σχολείου μητρικής γλώσσας», φέροντας με καμάρι την ελληνική σημαία. Στο τέλος της Δοξολογίας ο Σεβ. κ. Βενέδικτος ευχήθηκε τα δέοντα τόσο για τον Προκαθήμενο της Σιωνίτιδος Εκκλησίας  κ.κ. Θεόφιλο, όσο και για τον Χασιμιτικό Οίκο του Βασιλέα μας Αμπτάλα του Β΄ με την οικογένειά του, που μεγάλη εμπιστοσύνη τρέφουν  στο ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο μας και τον Ποιμενάρχη του. Ευχήθηκε εγκάρδια όπως η πρόνοια του Θεού να μην επιτρέψει πολέμους ποτέ και πουθενά, ενώ έψαλαν με  υπερηφάνεια τον  εθνικό ύμνο της Ελλάδας.











Τέλος, την Παρασκευή 15/28-3-2014, ο Σεβ. Φιλαδελφείας κ. Βενέδικτος χοροστάτησε στην Ακολουθία των Δ΄ Χαιρετισμών προς την Υπεραγία Θεοτόκο στον Ι. Ναό Αγίου Ιακώβου Φχαζ. Εκεί ο Μητροπολίτης έτυχε θερμής υποδοχής και φιλοξενίας από την εκκλησιαστική κοινότητα. Στο τέλος της όμορφης ακολουθίας ευχήθηκε εκ μέρους του Πατρός και Πατριάρχου κ.κ.Θεοφίλου, και προσωπικά, όλοι να έχουν τα την προστασία της Παναγίας στα έργα της ζωής τους. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: