e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή, 27 Απριλίου 2014

Η φήμη των Αποστόλων διαδόθηκε κι έλαμψε παντού

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ
της Κυριακής 27ης Απριλίου 2014
ΤΟΥ ΘΩΜΑ
(Πραξ.  ε’   12-20)

 Γράφει ο Αρχιμανδρίτης Αναστάσιος Στεργιώτης 

Είναι συνηθισμένο γεγονός στην ανθρώπινη ιστορία η δίωξη και το μίσος κατά των δικαίων και των ευσεβών από τους άδικους, ισχυρούς και ασεβείς ανθρώπους.
Οι Άγιοι Απόστολοι του Κυρίου, πιο πολύ από άλλους, έγιναν το αντικείμενο της δίωξης και του μίσους των εχθρών της Αλήθειας και του Θεού. Πολεμήθηκαν μέχρις εσχάτων, μέχρι εξοντώσεως.
Τι κακό όμως έπραξαν; Απολύτως κανένα. Αντίθετα, υπήρξαν κήρυκες του Ευαγγελίου του Ιησού Χριστού, του Ευαγγελίου της αρετής, της σωτηρίας και της αγάπης. Δίδασκαν τις θείες αλήθειες και θεράπευαν θαυματουργικά κάθε ασθένεια σωματική και πνευματική. Πρόσφεραν την άφεση των αμαρτιών και την ειρήνη σε όλους. Αγωνίζονταν για την ταπεινοφροσύνη, τα καλά έργα και την ενότητα. Έκαναν μεγάλα θαύματα, που η ανθρώπινη λογική δεν μπορούσε να τα συλλάβει και που ποτέ δεν είχαν ξαναγίνει στην  ιστορία.
Έτσι η φήμη των Αγίων Αποστόλων διαδόθηκε κι έλαμψε παντού. Πολλοί αλλόθρησκοι και άθρησκοι πίστεψαν στον αληθινό Θεό, αλλά και αυτοί που δεν πίστεψαν, αισθάνθηκαν γι’ αυτούς δέος, σεβασμό και «εμεγάλυνεν αυτούς ο λαός». Δεν τολμούσε κανείς να τους εμποδίσει ή να τους πειράξει, ακόμη και να το ήθελε.
Όμως υπήρξαν και κάποιοι άλλοι, που, όχι μόνο δεν συνετίστηκαν από την διδασκαλία και το παράδειγμα των Αποστόλων, αλλά έδειξαν τον φθόνο και την εμπάθειά τους. Κυρίως ο αρχιερέας και τα μέλη του ασεβούς Ιουδαϊκού Συμβουλίου, καθώς και οι υλιστές - κοσμικοί Σαδδουκαίοι, αυτοί «επλήσθησαν ζήλου», κυριεύτηκαν, δηλαδή, από ζήλια και κακία. Αντί να θαυμάσουν ή να φοβηθούν την θεία δύναμη, αυτοί τους φυλάκισαν εξευτελίζοντάς τους.
Όμως ουδείς μπορεί να τα βάλει με τον Θεό. Οι Άγιοι Απόστολοι ελευθερώθηκαν θαυματουργικά και συνέχισαν άφοβα το έργο τους. Το ίδιο και ο Απόστολος Θωμάς, ο οποίος έδειξε ανθρώπινη αδυναμία και βασιζόμενος στην λογική, δεν πίστεψε αρχικά στην Ανάσταση Του Κυρίου. Αργότερα όμως, αναδείχθηκε μέγιστος κήρυκας του Ευαγγελίου στα πέρατα της γης, δεχόμενος τα μαρτύρια και τον θάνατο.
Αυτού του ιδίου και των άλλων Αποστόλων όλοι ας μιμηθούμε το παράδειγμα! Γένοιτο! 
  

Δεν υπάρχουν σχόλια: